Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Stasiek , ale po co kupiłeś teraz po 700 , jak później ma być taniej ? Tak przynajmniej zrozumiałem po tym co napisałeś do tej pory .

Bo paliwo drożeje, jechać 700km na Ukrainę passatem po 400kg pszeniczki po pincet przestanie się opłacać - lepiej pod nosem kupić  po 700

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zetorki12 napisał:

Można wiedzieć dlaczego nie jesz wieprzowiny ?

Bo Rzydy nie jedza wieprzowiny -proste

Edytowane przez Carington
Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

A może by się tak wziąć za hodowlę i nawozy wtedy niepotrzebne i nie byłoby stękani że ceny boża niskie ikażdy co nie da 800 to złodiej ? Róbta tak dalej to jeszce będizeta się prosić żeby za wasze zboże choć kilka worków nawozu dali 😛😎

Chodzi o sam fakt żerowania na trochę (100 zł to dużo?) zbożu. Nie każdy ma konsumpcję przecież. Złodziejnia błyskawicznie reaguje na cokolwiek, żeby okraść rolnika. Na to nie może być przyzwolenia. Każdy rolnik powinien szanować swoją pracę. Dzisiaj przecież to praca szuka człowieka, a nie odwrotnie. Każdy chce więcej zarabiać, to dlaczego my mamy być dymani na każdym kroku? Tak rolnictwo funkcjonuje od lat. Najwyższa pora na zmiany. Dobrze że takie forum jak agrofoto, powoli może uświadamiać ludzi, że może być inaczej. 

Agrest spraw, żeby człek, którego milion razy wypunktowano, przelewał swoje fantazje gdzie indziej. Musi się niestety pogodzić z faktem, że w tym roku będzie drożej. Ziarno paszowe również. Rekordowo niskie zbiory, przy zwiększającym się zużyciu oraz cłem na amerykańską qq, której i tak nikt by nie kupił, bo gmo spowodują że ceny i tak będą rosły. Jak pisałem niedawno obecnie chcą przystopować pszenicę, by kupić tanio resztki kukurydzy. A tej nie będzie, no chyba że kogoś ominęły upały. Jednego osobnika i jego qq za stodołą na pewno :6_smile:

Opublikowano

No co Ty ? Zobaczysz jak Cię tu zaraz zjadą że kukurydza w tym roku sięga im do kolan a wiekszość ma tylko 150 cm wzrostu 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Anetka1 napisał:

znajona popracowała na podrzędnym stanowisku w urzedzie gminy i naliczyli w ZUS jej 4 tys emerytury/brutto/ za co my rolnicy pracujemy ??????

W mojej gminie pewna "wyższa" urzędniczka pobierała  prawie 5tys emeryturki i miała 7 tys pensji - można? Można.

A chłop sprzedaje maliny po 1.7zł a płaci 2 zł zbieraczowi 

Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

W mojej gminie pewna "wyższa" urzędniczka pobierała  prawie 5tys emeryturki i miała 7 tys pensji - można? Można.

A chłop sprzedaje maliny po 1.7zł a płaci 2 zł zbieraczowi 

To powyrywaj maliny i sprzedasz pszenicę po 1zł nie będziesz musiał zbieraczowi płacić i możesz do stycznia trzymać w przeciwieństwie do malin

Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

w pasie południowej Polski zbiory powinny być dobre, kukurydzy

Mocno południowej. Bo przejeżdżając  granicę województw, z podkarpackiego do lubelskiego widok zmienił się diametralnie. Już w okolicy Janowa Lubelskiego kukurydza, buraki to obraz nędzy i rozpaczy.

Ale pod Rzeszowem / Przemyślem faktycznie kukurydze ładne. Tylko Rzeszów nie zasypie europy kukurydzą i to że tam jest ładna w zasadzie nic nie będzie oznaczać. Bo kukurydza podkarpacka to jest to samo co kukurydza ukraińska. I tą i tą tyle samo km trzeba wieźć na kołach po drodze.

Opublikowano
59 minut temu, staszek131415 napisał:

No co Ty ? Zobaczysz jak Cię tu zaraz zjadą że kukurydza w tym roku sięga im do kolan a wiekszość ma tylko 150 cm wzrostu 🤔

bo tam gdzie susza to tak jest że kukurydza do kolan

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To może jako znawca materii wszelakiej zaprognozujesz po ile bedzie kuku w listopadzie.  Znowu bedzemy mieli beke

1 godzinę temu, lassie napisał:

https://www.wykop.pl/link/4270935/praca-w-polsce-jest-obciazona-64-proc-danina-to-jest-wewnetrzny-kolonializm/ tutaj macie z czego pewna grupa społeczna ok. 600tys tak drze z reszty 

A czego ty się po neokomunistach spodziewałeś. To ze są samozwańczymi prawicowcami nie oznacza że zmienili poglady od czasów PZPR. Zresztą ono sie wywodzą z solidarnosci która jest lewactwem z definicji jak kazdy związek zawodowy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak wcześniej pisałem że ceny są po 630 zł brutto teraz jak nikt nie sprzedawał jak ma pszenica parametry to już kosztuje na chwilę obecną 740 zł brutto tak podskoczyła cena .

oznaczenie z badania pszenicy na parametry  SEDYMEN   co to oznacza jakoś wyleciało z głowy .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

Dzisiaj informacja o możliwym wszczęciu rozmów handlowych na lini usa-chiny. Połowa sierpnia okaże się czy rozmowy wpłyną na giełdę. Na razie 3 euro skoczyło. U naszych młynarzy słychać zaś głosy niezadowolenia. Pewnie szykują zmowę cenową, bo mogą napierać na skupy zeby powstrzymac podwyżki. A te będą nieuniknione, bo teraz chicagowska giełda będzie naciskać na wzrosty. Teraz są 2 wyjścia. Albo stagnacja cen przy zmowie albo duże ruchy do góry jak chicago wyznaczy nowy trend. Zobaczymy za miesiąc.

Pszenica konsumpcyjna 780 w większości skupów, 785 w jednym i 800 netto na termin płatności 30 dni. Płd opolskiego. Całkiem niezle jak na początek. 

Kukurydza 700 netto z odbiorem z podwórka. 

Opublikowano
kurwa ręce opadają .już sraczkę mają bo kontraktów podpisali a teraz cały zysk pójdzie w pizdu ale jak z chlopa kilka lat zrzynali co do złotówki to było dobrze to teraz będzie na odwrót i skończą się dla co niektórych skupów czasy sielanki
  • Like 1
Opublikowano

Nawet teraz starali się zgrywać, że cena "nie wzrosła i nie wzrośnie" ale koniec sierpnia się zbliża trzeba zboże kupić, a okazało się, że rolnik nie taki głupi, młodsi są lepiej obeznani w mediach i czekają, aż skupy zaproponują rozsądną cenę. 

Opublikowano

Statki już płyną tylko nima czym ich zasypać a kary za postój w porcie będą spore... więc każdy kto ma kontrakt chce wyrwać jak najwięcej i mamy małą licytację kto da więcej.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v