Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica niebawem będzie powyżej 700 chwilowo jakby ta cena parzyla punkty skupowe Ale przy suszy i obecnej deszczowej pogodzie cena powinna zrównać się z Matif i wynosić na chwilę obecną około 800 netto współczuję tym co mają kontrakty po 630 za jakościową 

Opublikowano

Tak tak już słyszę jak rośnie B| i penie ta z parametrami 2 tysiące będzie kosztować :P

Opublikowano

Oj staszek staszek obudzisz się z ręką w nocniku i będziesz beczał jak ASF zastuka Ci do drzwi a pszenica kupiona za 800zł będzie w brzuchach Twoich świnek..... Ale Ty obrotny chłopak jesteś, pewnie gospodarka przepisana na szwagra żeby socjal mieć i jakąś rentę więc ubijesz w szopie świnki i rozprzedasz po znajomych 

Opublikowano

Forum zamieniło się w miejsce wróżb, pierdolenia i dywagacji. JozB od roku codziennie analizuje giełdę, idzie na magazyn i podnieca się leżącą pszeniczką z wołkami, którą trzyma już od 3 lat, bo cena ma wzrosnąć. Podawajmy fakty, ceny na dziś, a nie jakieś przypuszczenia. Cena może wzrosnąć, chociaż równie dobrze może do następnych żniw trzymać obecny poziom i pierdzielenie niektórych tego faktu nie zmieni. U mnie na północy od kwietnia spadły dwa deszcze, a pszenica sypie koło 9 ton, kwestia ziemi.

Opublikowano

W ubiegłym roku w maju miałem ofertę na paszę 750netto, 15 lipca już tylko 620netto

W tym roku w maju oferta 650netto a w lipcu 700netto 

widzicie różnicę czy nadal żyjecie marzeniami staszek i ordynator? 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, piotr30piotr napisał:

Po 2 deszczach 9 t to strach pomyśleć co by było po 3 deszczach . 

W tamtym roku deszczu do woli, a sypała dwie tony mniej. 

Edytowane przez tomektroszynski
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomektroszynski napisał:

Forum zamieniło się w miejsce wróżb, pierdolenia i dywagacji. JozB od roku codziennie analizuje giełdę, idzie na magazyn i podnieca się leżącą pszeniczką z wołkami, którą trzyma już od 3 lat, bo cena ma wzrosnąć. Podawajmy fakty, ceny na dziś, a nie jakieś przypuszczenia. Cena może wzrosnąć, chociaż równie dobrze może do następnych żniw trzymać obecny poziom i pierdzielenie niektórych tego faktu nie zmieni. U mnie na północy od kwietnia spadły dwa deszcze, a pszenica sypie koło 9 ton, kwestia ziemi.

Co to za odmiany po dwóch deszczch sypia po 9 ton?Pytam bo równiez mam b.dobre ziemie i zebym był madzejszy na przyszosc

Edytowane przez lonoh
  • Haha 1
Opublikowano

piotr30piotr napisał:

Czyli mrozu nie było albo śniegu pół metra 

dokładnie

piotr30piotr napisał:

Czyli mrozu nie było albo śniegu pół metra 

dokładnie

Opublikowano
35 minut temu, tomektroszynski napisał:

Muszelka, Kolego.

A to dzieki za info ale ja tej muszelki za darmo nie chce,no chyba że ktoś mi zagwarantuje co zimę śniegu po jaja😂😂No widzisz mój kolega położył 300ha pszenicy na słabszych ziemiach i ledwo mu 4 tony wyszło to zobacz jak te twoje 9 ton zniknie w sklali kraju. A takie plonu 9 tonowe w tym roku to raczej jakieś pojedyncze wybryki beda

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

W ubiegłym roku w maju miałem ofertę na paszę 750netto, 15 lipca już tylko 620netto

W tym roku w maju oferta 650netto a w lipcu 700netto 

widzicie różnicę czy nadal żyjecie marzeniami staszek i ordynator? 

Nie wie jak u ciebie z pogodą , bo u mnie papra już tydzień , a w prognozach to wygląda na to że zamiast paprać zacznie lać

oferte masz na pszenice kosumpcyjną pewnie  a jak leje to trzeba będzie  staszka zapytać czy by po 500 nie kupił

1 godzinę temu, tomektroszynski napisał:

W tamtym roku deszczu do woli, a sypała dwie tony mniej. 

Sypała 9 ton ??? czy tyle byś chciał żeby sypała ???

9 tonowe plantacje o tej porze roku sypały hahaha  bajki jasiu opowiadasz !!

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ordynator napisał:

Nie wie jak u ciebie z pogodą , bo u mnie papra już tydzień , a w prognozach to wygląda na to że zamiast paprać zacznie lać

oferte masz na pszenice kosumpcyjną pewnie  a jak leje to trzeba będzie  staszka zapytać czy by po 500 nie kupił

Oferta na paszową. Leje no i co z tego? w tym roku nie będzie dobrego towaru i będzie go ogólnie mało więc skupy nie będą wybrzydzać jak będą chciały cokolwiek kupić. 

a staszek to będzie żołędzie zbierał jesienią dla świnek żeby koszty obniżyć a nie pszenicę po 500 kupował....

Wczoraj dzwonił handlarz i powiedział że po 700brutto wszystko zabiera - odmówiłem oczywiście, sraczka już się zaczyna :)

Edytowane przez pawel885
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Oferta na paszową. Leje no i co z tego? w tym roku nie będzie dobrego towaru i będzie go ogólnie mało więc skupy nie będą wybrzydzać jak będą chciały cokolwiek kupić. 

a staszek to będzie żołędzie zbierał jesienią dla świnek żeby koszty obniżyć a nie pszenicę po 500 kupował....

Wczoraj dzwonił handlarz i powiedział że po 700brutto wszystko zabiera - odmówiłem oczywiście, sraczka już się zaczyna :)

Chyba u Ciebie zboża jest pod dostatkiem może brakować konsumpcji ale z paszówką to większość będzie miała sraczkę przy tej pogodzie nikt nie da 700 za paszowe zboże

Opublikowano
37 minut temu, staszek131415 napisał:

Chyba u Ciebie zboża jest pod dostatkiem może brakować konsumpcji ale z paszówką to większość będzie miała sraczkę przy tej pogodzie nikt nie da 700 za paszowe zboże

Wszyscy będą musieli dać po 850  :) a jak nie to na porty po tej cenie i dziękujemy  , słyszałem że świnik można też karmić sieczką , to jak reflektujesz to ci sprzedam po 600 słomę :)

Opublikowano (edytowane)

Na tym forum ostatnio to jest podejście,  "że jak u mnie sypie 5 ton to ni możliwe że u kogoś może wincej bo jam żem najlepszy bamber na trzy okolice i h... " A kolega tomektroszynski widocznie ma niskie ziemie i w mokre lata ma słabsze plony,  a drugi co ma wyższe i mu woda przeleci woli jak mu leje non stop.  Ale wy czytacie tych staszkow i ordynatorow co sie bawią dla beki na tym forum i twierdza ze robią interesy życia na jakiś piencio hektarowych gospodarstwach,  bo nie sadze ze ktoś by do nich dokładał na 20-30ha co roku ;D  O ile oczywiście to co pisza to nie sa bajki uslyszane od rodzicow albo sąsiadów ;)

Plony na niskich ziemiach w tym roku będą lepsze,  ale w skali kraju to jest dosyć mały %.  I tam 10 mogą dac, sam widziałem  na okolicy,  na niskich kawałkach piękne pszenice,  tylko na II klasie czarnej niskiej ziemi ;) A na reszcie jest lipa,  jest nasiane dużo  jarki która nie da plonu napewno szalonego w tym roku,  wiec sie wszystko wyrówna i będzie  tak jak piszecie mało towaru. 

Ceny dziś  na Płn Mazowszu 700netto kons i 680 netto pasza.  I zgodzę sie z kolegami ze ceny raczej muszą iść w gore bo plony w prognozach sa juz mocno zredukowane a po żniwach będzie jeszcze większą redukcja ;) A kurniki i swiniarnie sie stawiają na potęgę ;)

PS.  Ordynator jak u ciebie pszenica po 3 dniach deszczu rośnie w kłosach to już sprzedawaj po te 500, a nie siedzisz na forum. Za taki towar nawet bez problemu bym dostał na dzień dzisiejszy 650netto i to z pocałowaniem w ręke,  ale Ty te swoje bajki próbuj wciskać może ktoś Cie posłucha.  Po za tym,  co to za pszenica co po tygodniu deszczu rośnie w kłosach?? Każdy jak sieje to zdaje sobie sprawę z zagrożeń i dobiera odmiany i potem śpi spokojnie ;p

Edytowane przez Egzo
  • Thanks 1
Opublikowano

Zapamiętajcie sobie dwie ważne prawidłowości internetu:

-widzisz plon na agrofoto, dzielisz go na 2

-widzisz ciągnik z Francji z przebiegiem x, mnożysz go przez 2/3

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Egzo napisał:

Na tym forum ostatnio to jest podejście,  "że jak u mnie sypie 5 ton to ni możliwe że u kogoś może wincej bo jam żem najlepszy bamber na trzy okolice i h... " A kolega tomektroszynski widocznie ma niskie ziemie i w mokre lata ma słabsze plony,  a drugi co ma wyższe i mu woda przeleci woli jak mu leje non stop.  Ale wy czytacie tych staszkow i ordynatorow co sie bawią dla beki na tym forum i twierdza ze robią interesy życia na jakiś piencio hektarowych gospodarstwach,  bo nie sadze ze ktoś by do nich dokładał na 20-30ha co roku ;D  O ile oczywiście to co pisza to nie sa bajki uslyszane od rodzicow albo sąsiadów ;)

Plony na niskich ziemiach w tym roku będą lepsze,  ale w skali kraju to jest dosyć mały %.  I tam 10 mogą dac, sam widziałem  na okolicy,  na niskich kawałkach piękne pszenice,  tylko na II klasie czarnej niskiej ziemi ;) A na reszcie jest lipa,  jest nasiane dużo  jarki która nie da plonu napewno szalonego w tym roku,  wiec sie wszystko wyrówna i będzie  tak jak piszecie mało towaru. 

Ceny dziś  na Płn Mazowszu 700netto kons i 680 netto pasza.  I zgodzę sie z kolegami ze ceny raczej muszą iść w gore bo plony w prognozach sa juz mocno zredukowane a po żniwach będzie jeszcze większą redukcja ;) A kurniki i swiniarnie sie stawiają na potęgę ;)

PS.  Ordynator jak u ciebie pszenica po 3 dniach deszczu rośnie w kłosach to już sprzedawaj po te 500, a nie siedzisz na forum. Za taki towar nawet bez problemu bym dostał na dzień dzisiejszy 650netto i to z pocałowaniem w ręke,  ale Ty te swoje bajki próbuj wciskać może ktoś Cie posłucha.  Po za tym,  co to za pszenica co po tygodniu deszczu rośnie w kłosach?? Każdy jak sieje to zdaje sobie sprawę z zagrożeń i dobiera odmiany i potem śpi spokojnie ;p

gdzie taka cena pszenicy jesli mozna spytac ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v