Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Marta jak była na kontroli w kijowcu to zawiozła próbkę z miesiąc temu i dawali 650 netto + transport. najlepsze jest to ze białko w kijowcu powyżej 14, a u Aśki 13,1 :)

gdzie brałeś kizeryt u Darii? 

Edytowane przez aro1975
Opublikowano

z tego samego miejsca próbka ?

jak dzwoniłem dawali 640-670

Myśl, że jak bym zawiózł to poszłoby po tej maksymalnej.

ale jak tylko jest 10zł różnicy to się nie opłaca

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

W stoczku łukowski jest zagłębie tych co gołębiarz zaopatrują. Z 5ciu ich jeździ po rynkach. Spotkasz ich w M-mz, łuków, kołbiel, Garwolin i może w Falenicy. Szukaj aut z LLU idź do nich może się dogadasz. Wiadomo nie biorą na raz 25 ton, ale po te 4 - 6 ton jak ładny towar chętnie zwiną.

to daleko bardzo ja okolice płocka

Opublikowano
6 minut temu, XTRO napisał:

w sumie jak sprzedaż dla Aśki to pewnie Twoja pszenica pójdzie na port ? a tam jeszcze inny wynik będzie 

nie wnikam - cena pasuje i nie muszę szukać transportu

Opublikowano

ale to cena zagwarantowana już?  ja jak im sprzedawałem to czekałem jakie wyniki będą na porcie i wtedy cena. Ale wyniki były nawet lepsze niż te co robiłem u Sobianka 

Opublikowano

brutto. Ale to jest przy całym samochodzie, bo Grzesiek ogarnął skład na okolicę. Tutaj mają już być 600 i trochę źle bo na pola nie będzie mi pasowało.

Opublikowano

dobra cena i to jest dobry kierunek - w końcu ludziska zaczynają współpracować :), ja biorę całe traki saletry lub npk i co zostaje odstępuję Johanowi bo nikt z okolicy nie ma kasy w sierpniu - wrześniu.

Opublikowano

ktos tam pisał że ukraińskiej pszenicy nie ma w polsce, mylne myslenie okolice parczewa można było kupic ją po 680+vat szła do polski i idzie nadal. a mieszalnie w większości od pon-wt obniżyły ceny -20zł ,dużo osób po forum nastawia sie że cena tak będzie rosła jak do tej pory obym nie zapeszył ale raczej nie będzie .i znowu ktoś tam wyżej pisał że zboża nie ma być może w innych rejonach polski ale  w unas w lubelskim jest i to mase mieszkam nie daleko skupu zbóż i co dziennie kilkanaście ciągników przyjeżdża a wysyp dop bedzie standardowo tydzien przed św i nowym rokiem, wszystko się okaże jak już dożyjemy tego marca :-) .

Opublikowano

Skąd niby wiecie że to ukraińskie zboże ? Napisane na ziarnie ?  A może kierowca powiedział :) i mu wierzycie a najlepiej powiedźcie  jeszcze że ukrańskie zboże jest obracane w wolnym handlu :) . Widzę że jest duża presja na sianie fermentu , to i dobrze bo to oznacza że zboża potrzeba .

Kurniki szukają zboża w grudniu to co będzie za trzy, cztery miesiące ?

Tak jak pisał Brzozowski -jedyne zagrożenie to że zamiast eksportu to w portach może być import .  Tylko rodzi się pytanie ;skoro dziś w portach sprzedaje się pszenicę powyżej 700 zł i jeszcze ktoś na tym musi zarobić plus fracht . To nie oszukujmy się że re eksport czy import będzie poniżej 800 zł . Spekulanci wyczuwają chwilę by zarobić i nikt dotowanego zboża Polsce nie podaruje . Sytuację zaostrza jeszcze problem suszy na południowym wschodzie Europy , tam nie jest problem z mniejszymi zbiorami tylko  nikłymi zbiorami . Może Włochy,Hiszpania i Portugalia  nie są potentatami w produkcji zbóż ale za przeproszeniem d..y kołkami nie zabiją i jeść muszą .

andrzej - by ci uświadomić jak jest źle to pomyśl że tak jak mówisz skupy pracują ,zboże jest handlowane a pomimo tego potrzebujący nie mogą się nakupić  i szukają co się da , mają duże zapotrzebowanie i dobrze wiedzą że taniej na pewno nie będzie tylko kalkulują czy będzie .

Opublikowano

No i dlatego obniżają ceny, bo szukają naiwnych żeby się jeszcze taniej obkupić. Im prędzej rolnicy zaczną wstrzymywać się od sprzedaży w krytycznych momentach, tym szybciej skupujący zorientują sie, że mamy ich oraz ich gierki coraz bardziej w poważaniu. Może zaczną nas w końcu traktować jak ludzi. Żywność drożeje, chleb drogi niesamowicie, a pszeniczka po 600-700 zł. U nas też jeden gościu wywozi, ale reszta, choć jest jej bardzo mało trzyma nadal

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v