Skocz do zawartości

Polecane posty

Pawloo589    0

Witam. Mam problem z ciśnieniem oleju . Na zimnym silniku ma 4 bar a jak sie rozgrzeje to maleje 3 bar nawet 2.5 a przy rozgrznym silniku i wolnych obrotach kontrolka oleju się zapala ;/ Silnik był robiony rok temu i nie wiem co się dzieje .

Edytowano przez Pawloo589

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zorzyk2    50

Na filtrze oleju masz zawór, sprawdź czy się nie zaciął. Tez tak miałem w 5211, ze zapalała się kontrolka jakiś czas po remoncie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawloo589    0

Kurde zawór jest ok ;/ Ma ktoś inne pomysły ?

 

U mnie ciśnienie na zimnym to ma 3.8 bar ale jak silnik zrobiłem to miał 4.5 a teraz spada a jak silnik nagrzeje do 80 C to 2 bar ma ;/

 

Silnik był robiony rok temu nie cały na orginalnych częściach zetora

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

zdejmij miskę i posprawdzaj, czy smok się nie poluzował, lub jakaś inna rurka od i do pompy olejowej... tam też lubi sie luzowac i gubic ciśnienie...

A jak robiłeś , to pompe wymieniłeś ?? panewki też??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

o matko... i jeszcze powiesz ,że mechanik na to pozwolił??? idiota... wymien pompę i to jak najszybciej.... bo bedziesz zaraz robił znowu szlif, jesli się da...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawloo589    0

Pompa na dobra wyglądała ;/

 

Ale jutro rozkręce i zobacze co się tam dzieje

 

Wszystko na orginalnych częściach robione i jeszcze ciśnienia nie ma już mnie ten zetor dobija ;/

 

A jak zmienie tą pompe to ciśnienie się poprawi ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

Filter niech lepiej zostawi w spokoju....

 

to że wyglada to nie znaczy że dobra... pompa nie pracuje wyglądem.... tylko tym co ma w środku.... a jak pompa jest oryginalna jeszcze to na pewno nie daje odpowiedniego ciśnienia.... po tylu latach . Pamiętaj... jak robisz kapitalkę to ZAWSZE!! wymienia się pompę olejową...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawloo589    0

Aha jutro wezmę wykręce. Bo w tamtym tygodniu wymieniałem olej to był opił taki gruby jak by się ząb wyłamał od pompy ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

Niekoniecznie pompa ma w tym winę, ja miałem ten sam problem ,że po rozgrzaniu silnika ciśnienie na wolnych obrotach (500 obr) spadało do blisko zera,na obrotach 2000 było ok 3 Mpa. Zacząłem od sprawdzenia pompy i zaworu bezpieczęstwa i wymianie oringu na rurce doprowadzającej olej z pompy do filtra. zawór sprawdziłem Podłączając sprężone powietrze i był nie szczelny i od początku puszczał ciśnienie.Więc dotarłem płaszczyzny pastą do zaworów i było ok. pompę zregenerowałem poprzez przeszlifowanie na szlifierce do płaszczyzn i wirników(tzw. magnesówce). Zrobił mi to dobry znajomy który zna się na rzeczy.

Po tym zabiegu ciśnienie wzrosło na zimnym silniku a na rozgrzanym było nadaj słabe.

 

Więc zrobiłem to od czego miałem zacząć dokupiłem przystawkę na filtr wymienny i problem z ciśnieniem zniknął nawet było za duże (zawór jest inny, na bąka daje wyższe ciśnienie ) Ustawiłem tak ,że na zimnym ma 4,5-5 Mpa po rozgrzaniu spada do 3,5-4 Mpa. Na wolnych obrotach (550) 1,5 -2 Mpa. Mój silnik jest jeszcze na oryginalnych panewkach a ma już sporo przepracowane ,

 

Z mojej strony radzę Ci zacząć od wymiany bąka(bąk się zużywa i gubi ciśnienie) na filtr papierowy wymienny i wtedy zobaczyć czy jest poprawa ,jeżeli nie to szukać dalej -pompa ,zawór ,przewody,luz na panewkach.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

jak zrobił szlif wału i wymienił panewki... to niech wymieni pompę, lub sprawdzi zawór... a dopiero potem dalej... bo na tym etapie popełnił karygodny błąd...

Ty wymiany ani szlifu nie robiłeś, to co innego....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

Zgadza się @FINN masz rację przy takim remoncie należy chociaż sprawdzić pompę i zawór..

Jak ma miskę zdjętą to wykęcić pompę ostrożnie rozebrać pompę (nie uszkodzić powierzchni) i zobaczyć jak wyglądają wirniki i płaszczyzny jak mocno zużyte to wymienić,bądź zregenerować.

Przy okazji odkręcić po jednej panewce korbowodowej i głównej też by nie zaszkodziło i zobaczyć jak wygląda wał i panewka .Jeżeli Nie jest przytarta to dobrze założyć spowrotem tak jak była i dokręcić odpowiednią siłą.

Nie ma z tym dużo roboty a diagnoza będzie pewna.

 

Tak przy okazji to prawidłowe ciśnienie co prawda na bąku powinno wynosić:

 

Ciśnienie oleju:

 

-robocze 200-500 kPa

-na obrotach jałowych 50 kPa (obroty jałowe 600-650 kPa)

 

Przy temperaturze cieczy chłodzącej 80-95 oC

 

Jest to wpis z instrukcji obsługi zetora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

no tak.. warto nawet sprawdzić wszystkie panewki... skoro mówi, że sa opiłki, a nie było ciśnienia to mogła się któraś przytrzeć... i jeszcze jedno.... czy wał był szlifowany razem z blokiem?? bo jak się robi szlif to powinno się zrobic przestrzał bloku... aby była osiowość wału i bloku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

no tak... ale jak masz się wykosztowywać to najpierw kup pompę olejową... a jak bedzie wszystko ok to możesz zmieniać filtr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawloo589    0

Tak silnik był robiony idealnie nie jakaś lipa byle jak tylko nie wiem co się stało teraz z tym ciśnieniem. A opiłków nie mam drobnych tylko był jeden taki wiekszy jak by jeden ząb się wyłamał z zębatki pompy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Dobrze pisze kolega Radekk w ursusach c4011 też montowałem ludziom na zwykły filtr przystawkę i chodzą do dzisiaj.Bąk się wyciera na osi dostaje luzu i tak się dzieje.Sąsiadowi w 8011 też zamontowałem przystawkę tylko dokupił na dwa filtry i po problemie z ciśnieniem.Ja bym najpierw wymienił Filtr dopiero rozbierał dalej. :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kuba12345
      Witam... Czytam forum i zauważyłem że każdy co jakiś czas wymienia olej w pompie paliwowej ja od kąd pamiętam to chyba nigdy nie był wymieniany gdzie trzeba odkręcić żeby go spuścić gdzie jest wlew do oleju i jak sprawdzić czy jest już wystarczająco a no i oczywiście jaki olej najlepiej prosił bym o jakieś foto.
    • Przez 7613farmer
      Witam wszystkich forumowiczow prosze o porade, otoz posiadam od nowosci ciagnik Zetor Proxima 8441 w ktorym problemem jest stale przeciekajaca nagrzewnica.
      Pierwsza oryginalna jak dotad wytrzymała najdłuzej - 4lata. Kupiłem druga,polska- nie chinska,ktora wytrzymala jakies pol roku. Jeszcze na gwarancji ja oddalem i po długim okresie oczekiwania wkoncu wymienili mi na nowa,ktora zamontowalem i działala jakiś miesiac az tu wczoraj wsiadam a tu woda leje mi sie po głowie. Pomozcie co moze byc powodem,czy wszystkie nagrzewnice sa wadliwe, czy to jakas wada konstrukcyjna traktora? Jak narazie wybieram sie zareklamowac ta trzecia -tez jeszcze jest na gwarancji. I co - macie jakis pomysł?
    • Przez nunu85
      Czesc koledzy
      Traktor juz od lat miał cisnienie takie sobie (po pełnym rozgrzaniu max 2,5 na obrotach)
      Ostatnio cisnienie spadło do max 2, wiec pomyslalem sobie- pora zmienic olej- spuszczam go a tam na dnie wiadra ustało sie sporo drobnych stalowych opiłków (w filtrze to samo, całe ścianki bąka pokryte poutykanymi w sadzy opiłkami).
      Z tym ze te opiłki to z cąła pewnoscią nie sa panewki bo kolor biały
       
      Kto ma jakis pomysł skąd moga być?
      Co to sie tam drze?
      Dodam, ze silnik pracuje normalnie, odgłos też ok, siła w normie, kolor i ilość spalin również.
    • Przez olo1104
      Witam, pomuzcie!doslownie kapie z tej rurki między filtrami oleju,w zetorku 5245,cięzko nie pracuje,z początku nie moglem ustawic tych kubków olejowych bo pod nimi pojawial się olej teraz z tego odpowietrznika ,nie radze,co jest?
    • Przez emtecc
      witam
      Jak myślicie, światła przeciwmgielne będą dawały dobre światło przy pracy w polu umiejscowione przy światłach na kabinie w zetorze 7745
      takie: http://sklep.wesem.pl/4/6687/halogeny_samochodowe_przeciwmgielne_przeciwmg_owe_drogowe_typu_ho4
      na forach off-roadowych polecali takie lampy zamiennie jako robocze na dach. Na wykresie widać, że ładnie to świeci. Ciekawe jak będzie gdy zamontować je na wysokości około 2 metrów.
      Spotkał się ktoś z czymś takim?
       
      Jakie lampy polecicie na kabinę do zetora na przód?
      Te: http://sklep.wesem.pl/5/6704/lampy_robocze_typu_lor4 na wykresie wydają się dobrze świecić
       
       
×