Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problemik z moim simkiem (Skuter z 88r.) rozchodzi sie o to że jak ciepły to dzieją się z nim cuda czasem ''chwyci'' wysokie obroty a niekiedy gaśnie ;) . Planuje zrobić mały remoncik i włorzycić tłok 70. ile to mnie mniejwięcej będzie kosztować? A jakie wy macie simsony? Co przerobiliście?

Opublikowano

No może nie ma nic wspólnego z rolnictwem ale taki temat '' żużle'' lub ''prison break" też nie są związane z rolnictwem (nie żebym miał coś do tych tematów ;) ). Iglica sie nie zawiesza z pewnością. miałem do niego ksiązkę ale ona jest za bardzo zawiła dla mnie ;)

Opublikowano

ja mialem podobnie z moim simsonem ze jak sie rozgrzal to gasl wiec zalozylem mu cewke z starej zezlomowanej jawy 250 i dotej pory na niech chodzi, a nastepna sprawa to morze byc przypchany gaznik.

Opublikowano
w 100% wiem że trzeba zmienić kosz sprzęgłowy. A te kartery to inaczej dysze?? HEH to muj 100 post ;) ;) ;)

nie, kartery to blok silnika, masz racje jeszcze kosz sprzęgłowy. Ja bym ci radził poszukać fabrycznej 70 bo tak to dużo przerabiania B)

Opublikowano

Cylinder ma 2 lata jest gładziutki i nie ma garbu bo patrzałem to dać go do szlifu czy kupić nowy? Ale żeby kartery wymieniać! Nad tym nie pomyślałem. Miałem okazje kupić 70 ale na niedaleko na obwodnicy było z niego pełno śladów i zrezygnowołem

Gość peres100
Opublikowano

cylinder kup nowy 70 ale orginalnego nie kupisz bo kosztuje jakies 400zł a polski 70 cm za 100 napewno nie bedzie silnisjszy od orginalnego 50cm.teraz powinienem to wyjasnic wiec wyjasniam polskie cylindry maja tylko wieksza tuleje w ktora wchodzi tlok a kanaly ssace dolotowy i pluczace sa takie same jak w 50cm a na dodatek sa wykonane z szorstkiego materialu co utrudnia poslizg mieszanki.jesli masz orginalny 50cm to rozwierc go na 60cm koszt 30zł a tłok lepiej kup orginalny.jesli jednak zdecydujesz sie na polski 70 cm to kartery mozesz rozwiercic zwyklym frezem na wiertarkie walu jesli nie ma luzu na lozyskach tez nie musisz zmieniac powinien wytrzymac a kosz sprzeglowy to juz wedlug uznania na koszu od s70 bedzie slabszy i szybszy a na s51 silniejszy i wolniejszy ja bym kosza nie zmienial nic wiecej nie trzeba zmieniac.tylko jak zalozysz ta 70 to kpl razem z glowica

Gość peres100
Opublikowano

najpierw musisz kupic tlok nr 41 potem tlok razem z cylindrem zanosisz do goscia i mowisz zeby rozwiercil tuleje a w gazniku nic nie musisz robic jakby go mulilo to podniec troche igle albo zmien dysze na wieksza

Gość peres100
Opublikowano

powinno byc 500 km

na dodarciu do paliwa dolewaj olej stihl 150ml na 1 litr pozniej mozesz przejsc na miksol w tych samych proporcjach

Opublikowano

Miałem podobne problemy... Filter od powietrza miałem zapchany ;). Co do prędkości to mój wyciąga ok. 70 km/h, ale ma zębatke przy silniku większą ;). Przyspieszenie trochę spadło, ale za to jest trochę szybszy ;).

Opublikowano

Tak samo jak Ty mam skuterka z 88r. ;) (model z 6 voltową instalacją). Silnik oczywiście 50ccm. Wczoraj po zimie idpaliłem go. Zapalił od pierwszego kopa, bez czyszczenia świecy. To jest maszynka ;).

Opublikowano

to nic ja po 3 latach nieużywania motorynki wyczyściłem świece przelałem i paliwem i chodzi ;)

a propos simsona skutera niedługo będę miał takiego ;)

Opublikowano

hehe to bym nie zmienil zdania ale mieszkam na wsi i wiadomo lasy, pola ;) Skuter by nie dal rady na taka jazde ;)

http://www.simsonserwis.com/s51/8.jpg

http://www.simsonserwis.com/s51/9.jpg

o cos podobnego mi chodzi ;)