Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja biorę 350zł/ha za koszenie NH 5080 rozrzutnik plew, sieczkarnia w cenie (kukurydza bez sieczkarni tez 350zł/ha).

Orka 250-300zł/ha jak kosze jak nie to 350 zł/ha

Talerzowanie 120zł/ha

Oprysk 50zł/ha

siew wapna 600-800zł/24t

siew kukurydzy 120zł/ha

uprawa agregat 120zł/ha

włókowanie 60-80 zł/ha

transport 10zł/t do 10km lub jak blisko i jadę bez kolejki (zazwyczaj kukurydza) to 400zł/ha za koszenie z transportem

Opublikowano (edytowane)

Jak liczysz  od  hektara  to  jakie  ma  znaczenie  czym  orzesz? 

miedzy 220 a  250  zł  ha 

Chociaż  widze  niektórzy  i  300 krzyczą  w  tym  temacie 

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Widzisz z usługami to jest tak że musisz się rozeznać jakie są ceny w twojej okolicy bo np. u mnie bardzo często koszę zboże za 250zł / ha i to w porównaniu z innymi regionami to naprawdę mało , ale tak się ukształtowały ceny i nic nie poradzę 

Tak samo mam z siewem ququ brałem po 140 zł/ha i przyszedł inny usługodawca i bierze po 100zł/ha , mogę zrozumieć że chce nałapać klientów ale taka stawka to niemal po kosztach i wcześniej czy później się zemści 

Opublikowano

100 zł za siew ququ to po kosztach? Ile ten ciągnik spali przy tym siewniku?

amortyzacja sprzętu też praktycznie żadna. Moim zdaniem normalna nie wygórowana cena

Opublikowano

Nie ma co się dziwić że każdy kupuje swój sprzęt jak są takie ceny. Jakby były normalne ceny to i usługi by stały na lepszym poziomie 

Opublikowano

pozazdrościć takich cen 170/ha siew kuku 450-500 /h zboża kuku ok Krakowa i orka 300/ha zł

jak mi zapewnisz min 300ha do siania to wpadniemy na 3 siewniki  i zasiejemy po 100zł/ha ;)

Opublikowano

Widzisz z usługami to jest tak że musisz się rozeznać jakie są ceny w twojej okolicy bo np. u mnie bardzo często koszę zboże za 250zł / ha i to w porównaniu z innymi regionami to naprawdę mało , ale tak się ukształtowały ceny i nic nie poradzę

Tak samo mam z siewem ququ brałem po 140 zł/ha i przyszedł inny usługodawca i bierze po 100zł/ha , mogę zrozumieć że chce nałapać klientów ale taka stawka to niemal po kosztach i wcześniej czy później się zemści

Jak nie miałem swojego agregatu to znajomy zawsze liczył mnie na godzinę 120zl za się zbóż i wziąłem go też do orki To liczył mnie też 120zl za godzinę i nie chciał mi liczyć za hektar. Jednak na koniec podliczajac jego godziny dzieląc przez hektary to wyszło 130zl za hektar orka+siew to wychodziło bardzo tanio, tylko ze po jego orce było dużo nierówności na polu.

Jak nie miałem swojego agregatu to znajomy zawsze liczył mnie na godzinę 120zl za się zbóż i wziąłem go też do orki To liczył mnie też 120zl za godzinę i nie chciał mi liczyć za hektar. Jednak na koniec podliczajac jego godziny dzieląc przez hektary to wyszło 130zl za hektar orka+siew to wychodziło bardzo tanio, tylko ze po jego orce było dużo nierówności na polu.

Tzn ze siew wyszedł 110zl/ha a orka Około 140zl ha

Opublikowano

jak mi zapewnisz min 300ha do siania to wpadniemy na 3 siewniki  i zasiejemy po 100zł/ha ;)

Ogłoś się po 100 zł to i chętnych się dużo więcej znajdzie ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v