Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
C-360
dawid3p    357

mam nowe pompki hamulcowe zetorowskie w c360 3p, i ciężko mi szło odpowietrzenie, jak je założyłem  i jeszcze jak dwa razy nacisnę to mam twardy pedał, jaka przyczyna? Jescze odpowietrzać? 

 

i przed wymianom pompki ciągle mi się grzał prawy hamulec to może być wina cylinderka? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

a to że pedał zrobi się twardy przy drugim naciśnięciu to też cylinderek? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Thomas2135    1188

Jeśli cylinderek się zapiekł i nie rozpiera bardziej to nic dziewnego, że pedał "twardnieje" i nie wpada głębiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sup321    9

Który układ hamulcowy jest lepszy  z c355 (dwie krótkie pompki i wyrównywacz) czy z c360 (krótka i dłuższa pompka) . Mam ten pierwszy, ale muszę wymienić wyrównywacz, a koszt jest podobny do kupna dłuższej pompki z c360. Jeden nowy wyrównywacz (c355)  miałem, ale nie dało się odpowietrzyć układu, a na starym działa tylko jedne koło, przy nowym cylinderku i nowych pompkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Najlepiej to będzie jak kupisz trójnik i zostawisz wszystko na jednej krótkiej pompce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NonStop    0

Witam was. Mam taki problem, że za diabli nie mogę dojść ładu z hamulcami 60ki. Otóż kiedyś wymieniłem krótką pompkę, Bo była zatarta, był problem z odpowietrzeniem jej ale jakoś się udało nie pamiętam jak, ostatnio lewe koło hamulca zaczęło się blokować tzn nie hamować na suwa tylko hamulec tak jakby trzymał po dzieje się to jak się używa hamulca wtedy brałem klucz 12 i luzowałem wężyki przy pompce by upuścić płyn efekt był taki że hamulce puszczały i chodziły normalnie lewy bo prawy był zawsze słaby ale się nie blokował dopiero po np godzinie orce znów się blokował i znów trzeba było upuszczać płyn. Postanowiłem zamienić przewody prawa pompka na lewe koło i lewa na prawe efekt był taki że hamowały równiej ale po jakimś czasie znów się blokowały koła. Więc postanowiłem odkręcić zwolnice i zobaczyć stan hamulców okładziny jak nowe bęben nie ma progu jak nowe teraz pora na cylinderek i o dziwo chodził nie było rdzy na nim wykręciłem go i wkręciłem do przewodu by sprawdzić to wysuwała się jedna strona postanowiłem wypchać oba tłoczki z cylinderka by je sprawdzić nie było żadnej rdzy ani rys wiec złożyłem je s powrotem i zamontowałem s powrotem te zwolnice . chce wymienić nowy płyn ale pompki nie chcą zasysać tego płyny tylko walą ciśnieniem od zbiorniczka tam gdzie jest płyn (widać to gołym okiem). Powiecie Co może być nie tak z tymi hamulcami bo ja już nie mam siły do tego. Proszę was może wy wiecie co może być planuje kupić nową pompkę długą teraz ale nie wiem wole się upewnić czy jest sens pedał miękki płyny nie pobiera 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jack80    16

po wcisnieciu pedału hamulca koło się blokowało rozumię? a czy sprawdziłeś uchwyt szczęk hamulcowych nie poluzował się ,bo jesli jest poluzowany to po zachamowaniu jest potem problem z ruszeniem i wygląda to tak jakby hamulce trzymały, ja tak miałem w 40tce.

Edytowano przez jack80

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NonStop    0

Nie, pedał był twardy ale po puszczeniu go koło hamowało dalej dopiero jak upuściłem płyn z przewodów to puszczały 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polo1234890    1

Trzeba było zamontować nowy cylinderek - rozebrać to wszystko to mnóstwo roboty, szkoda zakładać stare skoro źle działa. Cylinderki mogą zachowywać się inaczej po rozgrzaniu i wtedy zacinać. Po wymianie cylinderków powinno być OK, pod warunkiem że wszystko ładnie wyczyścisz i kupisz porządne części, najlepiej czeskie.

 

Dodam że miałem ten sam problem, to nie była wina pomp.

Edytowano przez Polo1234890

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
black_shadow    41

twarde pedały - masz zapowietrzony układ... a jak pompki nie "zasysają" płynu to sprawdź luz na popychaczach

Edytowano przez black_shadow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NonStop    0

Cylinderki kupić nowe a pompki zostawić stare czy też kupić? Martwi mnie to że że pompki nie pobierają płyny tylko wywalają go w zbiornik s powrotem. Tak samo dziwi mnie to  ze po upuszczeniu płyny z przewodów to hamulce puszczają tak jakby pompki nie cofały płyny możliwe to jest ? Roboty to sobie narobiłem heh   


Dobra jutro sprawdzę luzy jak coś to będę pisał czy pomogło. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

A ja powiem tak sprawdź taśmy od ręcznego hamulca czy nie trzymają i grzeją się bębny kolejna spawa luz na popychaczach ma być luz między popychaczem a pompką a co do płynu żeby zaciągała pompka to popuść rurkę od zbiorniczka od zasilania żeby przeszedł dobrze płyn i musza pociągną pompki. :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    32

Obstawiałbym zbyt mocno wykręcone popychacze pompek skoro koło się w końcu blokuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdzichu80    1

kolega Karol ma rację a pompki zawsze zalewam na wierzchu bo inaczej jest ciężko i można wypchać tłoczenie zanim się odpowietrzy
chodziło mi o tłoczek taka gumka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

tak jak Karol gada.... brak luzu jałowego na pedale. Założe się że na hama te pompke przykreciłeś tzn śrubami docisnołeś ją do miejsca osadzenia a nie że sama siadła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SzymonKrl    0

Mam problem po złożeniu hamulców i włożeniu zwolnicy nie mogę wkręcić przewodu hamulcowego w cylinderek nawet jak go popuszczę lekko przez dziurę do wkręcania przewodu. Musze wymienić nowo kupiony cylinderek dodam ze już 2 gi bo 1 był z szafy wyciągnięty po kilku latach przewód dało się wkręcić choć po 2 godzinach zabawy. teraz mam nowy bo tamten się nie cofał do końca i nie mogę wkręcić w niego przewodu. jest jak by za mało miejsca w tej dziurze gwint łapie dopiero jak leży na zwolnicy ta nakrętka długa zeszlifowanie jej żeby końcówka była okrągła nic nie dało jak załapie gwint i podejdzie pod górkę na nakrętce to wyskoczy popuszczenie cylinderka zęby się cofnął by zyskać trochę miejsca tez nic nie daje pomocy. wyszlifować ta dziurę w zwolnicy czy jak to zrobić ma ktoś jakiś patent na takie coś ? dodam ze uchwyt szczek i cylinderka niema luzu żeby go podciągnąć wyżej. Kolejna rzecz na sucho idzie bez problemu wkręcić w niezamontowany cylinderek luźny przewód tylko jak się zamontuje to już nie idzie. pomysły są takie albo szlifowanie tego otworu albo przykręcenie przewodu do cylinderka przy zdjętej zwolnicy montaż cylinderka i reszty a na koniec montaż zwolnicy z przykręconym przewodem hamulcowym dodam że to prawa strona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Wina jest po stronie pomp hamulcowych.Najlepiej jak byś miał wysysarkę i odpowietrzył bez pompowania pedałem, albo pozostaje wymiana pomp najlepiej na jedną krótką i trójnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    32

No to sam juz sobie odpowiedziałeś jakie masz możliwości. To jakie masz jeszcze pytania?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NonStop    0

Po sprawdzeniu luzu okazało się że lewa pompka (krótka) nie ma luzu wiec poluzowałem aby był wyczuwalny luz, prawa pompka długa ma luz i wszystko odbija do końca po zrobieniu tego zauważyłem że lewa krótka pompa pobiera płyn jak się puszcza pedał a jak wciska to tłoczy go i wypycha zaś prawa długa pobiera płyn ale wypycha go tym samym otworem co go pobiera nie już tam gdzie powinna wypychać. Udało mi się odpowietrzyć układ ale teraz jest taki problem że hamulce są tak twarde że nie da się prawie nimi ruszyć, koła się blokują tzn hamują same jedynie upuszczenie płyny pomaga ale znów pod pompuje i znów to samo. Lewa pompka była nowa była kupiona ta droższa, i to własnie na tej pompce hamuje to koło zamieniłem wężyki by sprawdzić na drugim cylinderku czy będzie to samo i jest to samo. Wiec do wymiany będzie pompka ale która krótka czy długa? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SzymonKrl    0

Dobra powiem tak wina była taka ze polski cylinderek ma inny kąt wkręcania przewodu, zmiana na czeski dała więcej miejsca musiał zostać zmieniony bo zerwałem gwint dodam ze przewód zmieniłem również na metalowy z krótszą nakrętką i zeszlifowałem końcówkę nakrętki która opierała się na zwolnicy tak ok 1 cm od jej końca problemem było tylko to że żeby wkręcić przewód nie może być wkręcony odpowietrznik 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ghost_adr    0

Witam. Potrzebuje pomocy gdzie i jak kupić zabezpieczenie bebna do c 360 od strony zwolnicy. Jest to taki pierścień z obudowa która wchodzi w beben i jeszcze jest oring i dopiero beben. Nigdzie tego w katalogach nie mają i agroma rozkłada ręce. Może ktoś przerabia ten temat i zna nr części zabezpieczenia u oringu . lub gdzie to mogę kupić dziękuję za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daro74    3

jeśli chodzi o pierścień zabezpieczający na półoś-taki z drutu to mam coś takiego na sklepie, ale nie pamiętam nr kat cena ok 1 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×