Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
C-360
Filipoo    14

od X czau mamy w 60 płyn R3 i nie ma z pompkami problemu mielismy tez w pierwszym 3011 i teraz w 3011 tez mamy i wszystko gra a co do pompek tzn ilosci to lepsza jedna i ten rozdzielaczm iedzy nogami w 355 bede na dniach to zakładał:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spradni21    0

Witam, czy przyczyna ciągłego grzania się hamulców może być krzywa półoś? Rozbierałemz Ojcem już kilka razy te hamulce a efekt ciągle jest ten sam, wymieniliśmy już cały układ przy prawym kole(bęben, cylinderek, pompkę, szczeki, przewód) i wydaje mi sie ze półoś jest minimalnie krzywa, po założeniu bębna i kręceniu zwolnica na"sucho" bez podłączenia słychać ze szczeki w jednym miejscu przycierają o bęben? Miał ktoś podobny przypadek? i inne pytanie, czy ktoś wie jak się wyjmuje tą półoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

marcin2525    0

Witam,Z powodu braku hamulca w lewym kole i braku poprawy po odpowitrzaniu,postanowiłem " odnowic " układ hamulcowy w moim 3P, wymieniłem pompki, wszystkie przewody, szczeki, cylinderki, bębny,,po złożeniu i odpowietrzeniu całego układy obydwa koła hamowały wszystko działało,potem ciagnik stał kilka dni w garazu, gdzie konczyłem go składac (maska, błotniki ,itd ),po całkowitym złozeniu wyjechałem z garazu i okazało sie że lewe koło nie hamuje, a lewy pedał po rozłonczeniu zapada sie do konca i wyrzuca płyn przez zbiorniczek, nawet po kilkukrotnym wcisnieciu pedał nie podnosi sie tylko cały czas wskakuje do konca natomiast prawy pedał działa ,płyn z cylinderków wylatuje czysty , bez powietrza z obydwóch kół,myslałem ze to nowa pompa jest padnieta ale po odłonczeniu jej od układy i zatkaniu otwory wylotowego podszas naciskania pedał cofał sie(i nie wyrzycał płynu przez zbiornik), ale po ponowny złączeniu pedał dalej sie zapadał,

 

Przeczytałem całe to forum ,stosowałem rozwiazania podawane przez was ,odpowietrzałem go bardzo długo przepusciłem kilkanascie zbiorników płunu hamulcowego (nowego, nie żadne "zlewki"),płyn za kazdym razem wylatywał z rurki czysty bez powietrza ,probował odpoiwtrzac " pod cisnieniem", czyli do pełnego zbioniczka szczelnie zamkinetego wdmuchiwałm delikatnie powietrze co powodowało że płyn szybciej przechodził przez cały układ ale mimi to z rurki wylatywał czysty płyn bez powietrza, a lewe koło dalej nie działło,

Widac jak cylinderk w lewym kole sie rozchodzi i szczeki dotykaja bebna, lecz nie hamują ,wyglada tak jakby cisnienie cieczy było słabe ale tylko na lewym kole,(pompki sa dobre, bębny są suche a hamulca brak,)

 

Próbowałem kilka razy gwałtownie hamowac , lewym ,prawym ,obydwoma pedałami, lew koło dalej nie hamuje,

 

Może ktos spotkał sie z takim problem i wie co jest grane bo juz trace cierpliwosc,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    511

z twojego opisu wynika ze jednak to wina pompki lewej,

sproboj jeszcze zamienic rurki przy prawej, te co leca na cylinderki, czyli lewy pedal hamuje prawe kolo i odwrotnie

zobacz czy objawy beda takie same


Polska B

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    677

Albo jednak wina pompki. Płyn cofie się do zbiorniczka z jakiegoś powodu. Odkręć zasilanie pompki w płyn i wciśnij pedał. Dobrze by było ją rozebrać.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2525    0

zapomniałem wspomniec ze to jest druga nowa pompa którą kupiłem podczas tych napraw, pierwsza wogole nie chciała bic, kupiłem druga która jak juz wspomniałem działała,lecz po kilku dniach przestała ,ale sprobuje odwrucic przewody jak napisał izydor6280, (moze mam pecha i dopiero trzecia pompka bedzie działac ),

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2525    0

Witam

Po wielu godzinach odpowietrzania w koncu sie udało i obydwa hamulce działaja,na poczatku nic sie nie zmieniło ale kiedy odwruciłem przewody w pompie lewy hamulec zaczoł działac po zamaianie prawe koło dalej hamuje wiec pompki sa dobre, teraz lewy pedał hamuje prawe koło a prawy pedał hamuje lewe koło,hamulce działają wiec je tak zostawiam, :),,

izydor dzieki za wskazówke

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
salussss    0

Witajcie mam problem w ursusie c 360 3p poniewaz jak wracam z pracy w polu i zaciagne reczny to na nastepny dzien jak chce jechac do pracy w polu to zgrzyta tak jakby chamowal reczny. A jak robie podorywke na 2 biegu jak zrobie pol pola to zaczyna sie kopcic z prawego kola co moze byc nie tak albo do wymiany.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rodger    0

w mojej 60 jak naciskam sprzęgło to zaciąga się hamulec ręczny.probowałem pryskać wd 40 i olejem na ten sworzeń na którym siedzi pedał sprzęgła ale rezultat mizerny.jak sobie z tym poradzić?raz tak miałem po zakupie ciagnika ale wtedy pomogło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włodek    0

To i ja mam pytanie odnośnie hamulców. Czy wiecie co może być że w momencie gdy wciskam pedał hamulca bardzo mocno to światło stopu zaświeci się na sekundę dwie po czym pedał tak jakby wpadał nieco głębiej i stop gaśnie. Przy lekkim naciśnięci w ogóle światło stopu nie świeci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    511

moze zmiana czujnika pomoze

w mojej 60 jak naciskam sprzęgło to zaciąga się hamulec ręczny.probowałem pryskać wd 40 i olejem na ten sworzeń na którym siedzi pedał sprzęgła ale rezultat mizerny.jak sobie z tym poradzić?raz tak miałem po zakupie ciagnika ale wtedy pomogło

tam powinna byc smarowniczka, ale moze rozbierz to, wyczysc i nasmaruj


Polska B

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Akurat mu zejdzie, u mnie było tak zapieczone że musiałem rozciąć ten pedał i kupić nowy. Gdyby się smarowało co jakiś czas to by nie było takiego problemu. W nowym jest tulejka plastykowa więc już się nie zapiecze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    184

To i ja mam pytanie odnośnie hamulców. Czy wiecie co może być że w momencie gdy wciskam pedał hamulca bardzo mocno to światło stopu zaświeci się na sekundę dwie po czym pedał tak jakby wpadał nieco głębiej i stop gaśnie. Przy lekkim naciśnięci w ogóle światło stopu nie świeci.

Pompa nie trzyma ciśnienia,albo wymiana albo regeneracja.


Naklejki piktogramy: http://tiny.pl/g7fxv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włodek    0

W ogóle nie wiem co mi się dzieje, jeden hamulec jest super, hamuje, natomiast drugie koło nie. Dokładnie lewe koło nie chce mi hamować czyli to na którym jest czujnik. jak wezmę rozepnę hamulce i przejadę się trochę na wciśniętym lewym pedale czyli na tym które nie hamuje to później jak zepnę pedały i przyhamuję to łapią mi oba koła ale tylko jedno 2 zahamowania i później znowu lewe nie chce mi hamować. Czy to również może być wina pompy?

Edytowano przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    677

Włodek pompki masz do roboty i możliwe że siadł też wyrównywacz w długiej. Rozbierz i obejrzyj jak są zużyte. Jak mocno to nowe jak nie a nie chcesz wchodzić w koszty wymień uszczelnienia.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włodek    0

A gdzie dokładnie jest ten wyrównywacz? Orientujesz się może jakie są mniej więcej koszt pomp hamulcowych? Prawa pompka jest nowa tzn pompka tego koła które hamuje. Jak kupowałem ciągnik 6 lat temu to właśnie była wymieniana a lewa niestety jest stara.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włodek    0

Czyli co, ta nowa, prawa też może być walnięta czy może to ta lewa tylko szwankuje? Bo jeśli sytuacja jest taka jak opisywałem czyli jak trochę pojeżdżę na wciśniętym lewym pedale po czym je złącze to lewe koło raz czy 2 zahamuje czyli wydaje mi się że okładziny są w porządku bo gdyby były zdarte to by w ogóle nie hamował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez krzys924
      witam... co może być przyczyna tego iż gdy c360 postoi parę dni to gdy go odpalam i wrzucę jaki kol wiek bieg do przodu i puszcze sprzęgło to lewe tylne koło stoi w miejscu a prawe rwie do przodu i nie mogę ruszyć ,dopiero jak wrzucę wsteczny to koło sie odblokowuje? co jest tego powodem??
    • Przez Maciek90
      Jak napełnić zbiornik powietrza w C-360. Próbuję i próbuję, ale jakoś mi to nie wychodzi.
    • Przez tomi81ggd
      witam ,czy moze ktos mi pomoc kupilem i zalozylem nowy czujnik stopu w c-360 i nacisnolem pedal hamulca i nowy czujnik pekl i olej wylecial .dwa nowe czujniki tak rozerwalo jaka jest przyczyna ,dodam ze dwa miesiace temu wymienilem nowe pompki hamulcowe.
    • Przez benyk123
      Witam!
      Mam pytanie czy da się przerobić hamulce w Ursusie C-360?
      Myślę nad tym aby wyrzucić wyrównywacz i przewody hamulcowe bezpośrednio połączyć do pompek hamulcowych
      Ogólnie mam problem jedno kolo bierze inne nie,wymieniłem wyrównywacz i dwa razy cylinderki oryginał czeskie,
      mam dość tych hamulców w mojej C-360.
      Mechanik mi znany długo zajmuję się remontami i mówił żeby wypierniczyć ten wyrównywacz.
      Czy da się wkręcić te przewody hamulcowe co idą do cylinderków w miejsce gdzie wkręca się czujnik stopu
       
      Z góry dziękuję liczę na rady,
      dodam że mam dwie krótkie pompki, a przewody dałoby chyba radę wygiąć
    • Przez peter779
      Witam mam takie pytanie posiadam traktor sam z silnikiem andoria  i dyfrem ze stara razem z kolami. Miąłem problem z hamulcami ponieważ było trzeba 2 razy naciskać na pedla żeby cos zaczęło hamować   pompka jest z c360 , w zbiorniczku z plynem hamulcowym był jakiś dziwny płyn bo pachniał spirytusem wlałem nowy płyn dot 4 ale teraz niema wcale hamulca jaka może być przyczyna???
×