Skocz do zawartości

[5 ha] Jaki kombajn?

c308

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem, gdzie sprzedają dobre bizony za śmieszne pieniądze, chyba nie w Polsce. Generalnie chodzi o to czy pod spodem nie jest dziurawy, czy podajniki nie są dziurawe, co spawane, ślimak na hederze, ogólnie takie elementy które się zużywają, na tej podstawie można dużo powiedziec o kombajnie. Oczywiście wszystko da sie zrobic, tylko pytanie ile tego jest do zrobienia w danym kombajnie i ile to wszystko wyniesie.

A tak z ciekawości, skoro Twój bizon jest w bdb stanie jak sam piszesz, to powiedz mi ile byś za niego cenił?

Nie zamierzam brać się za Bizony a w szczegulności te stare a na nowe nie ma kasy. więcej naprawiania niż jazdy;) bez obrazy dla posiadaczy u których maszyny są zadbane;)

Myślę nad mniejszym ale żeby chodził po polu a nie ja koło niego;)

Czy może ktoś mi jeszcze coś powiedzieć na temat massey ferguson??

Kolego jak chcesz kombajn do takiej kasy to ja bym wzial bizona nie popelnij mojego bledu mam jd 430 niby nie taki awaryjny ale zawsze jest cos do roboty a w takim wypadku wole tanie polskie czesci kupowac niz 4 krotnie drozsze zagraniczne i to tez nie wiadomo jakiej jakosci np. pasy jezdne w ciagu 2 sezonow polecialy koszt okolo 1000 zl do bizona bys kupil 4 i jeszcze cos zostanie.

I w dodatku niby kurier w dzien przywieze ale to juz dzien nerwow stresu itd.

Przyklady bizonow:

http://www.allegro.p...bizon_z_56.html

http://www.allegro.p..._podlaskie.html

Na lakier nie patrz pomalowac to koszt okolo 800 zl

Zeby tylko podzespoly smigaly nie popekany itd.

Wkoncu za te 15 k swiata nie zwojujesz.

Oczywiscie opcja w tej cenie to jeszcze forszaj awaryjnosc na poziomie Bizona czesci tez w cenie bizonowskich.

Np. http://www.allegro.pl/item904468282_kombajny_fortshnitt_512.html

I to nie wiem czy nawet nie lepszym rozwiazaniem niz bizon :D

matey .

posluchaj ja mialem na mysli dobry sprany kombajn a nie jakis zgnity zlom .

jesli chodzi o mojego bizona to ma praktycznie wszystko nowe :

- podsiewacz

-wytrzasacze

-podajniki zbozowy i klosowy

-podajnik pochyly

- waly pod wytrzasaczami

- po remoncie silnika i skrzyni biegow

-2 letnia sieczkarnia

- stol do rzepaku z kosa boczna nowe .

- nowe akumulkatory

i wszystkie lozyska i psy .

na 50 ha spala ok 6 litrow oleju dolewam .a sil

wyceniam go na ok 18 tys i moze bezie na sprzedaz na wiosne

:P no kolego masz trudny orzech do zgryzienia co post to inna opinia ,a decyzje musisz w końcu podjąć sam lub wspólnie z rodziną w końcu zakup trochę kosztował będzie,to co ,że masz 5 ha,ja mam niewiele więcej miałem Vistule a teraz mam Claasa mieć swój kombajn to jest świetna sprawa jesteś wtedy człowiekiem niezależnym,a zdajesz sobie sprawę jak nie obliczalna jest dzisiaj aura podczas żniw :P

Polecam maszyny z seri mf. Nie bierzcie 186 bo ma słabszy silnik (w sieczkarni nie będzie dawał rady) i ma gorsze rozwiązania niż 187 (ma wzmacniany silnik). Szczeże to bym polecał odłożyć troche i kupić przynajmniej 206 bo posiada wspomaganie które naprawde sporo pomaga. Sam posiadam 307 i szczeże go polecam bo mało awaryjny a części się spokojnie dostanie. Co do volvo to znajomy ma 830 i mu sie psuje (niewiem może na taki egzemplarz trafił). Jeszcze znajomy posiada classa consula i Internationala i classa tłucze na zarobki a internationala trzyma bo bardzo dobrze młuci i czyści.

Ja polecam MF(najlepiej powyżej 206) i international. :lol:

oj z tym będzie ciężko bo to zależy od plonów z ha i mam go dopiero 1 rok :)

Ale MF 186 187 206 mają 3 wytrząsacze, 307 4 , a 487 506 mają 5 wytrząsaczy.

Jeśli zależy ci na cięciu sieczkarnią to polecam heder 2.5 cięcia( cały ma 3m) ponieważ silnik w nich zamontowany spokojnie sobie radzi a przy hederze 3.6m może mieć ciężej. Bardzo szybko zapiernicza i pięknie czyści, a co najlepsze jest prosty w obsłudze. ;)

Znajomemu poszła głowica i woda się do oleju dostawała. Sypie ziarnem aż zielono na polach.

Niewiem czy na taki model trafił ale już go ma 2 sezon i stoi codziennie. Z częściami niewiem jak jest. Też myślałem kupić na początku volvo ale trafił się bdb MF. Jak masz brać jakiś kombajn to bierz z niemiec. W skandynawi i w innych krajach kombajny sa wytłuczone, a w niemcach trafisz na coś zadbanego. Od polaka to wiesz już są robione przeróbki i ,,udoskonalenia`` dlatego jak coś to z niemiec. ;)

U Niemca są bardzo dobre, tam pasek ma ryskę czy co to już DO WYMIANY (Exchange)

Kiedyś kosiłem u nich kilka lat na usługach. Wiem co mówię.

U niemca nie ma popsutego, na bieżąco wymienia i to na oryginalne części.

Niemiec ma najlepiej zadbane.

Na 5ha nie radzę kupować swojej maszyny. Za 15 tyś bedziesz z 10 lat mógł najmować. Sąsiad kupił volvo za 12 chyba i jak do tej poy - 3 sezony dołożył ze 2 razy więcej niż jakby najmował a ma chyba 7ha.

Jeśli koniecznie chcesz kupować to wydaj 50-80 tyś kup porządny i rób w usługach. Kupiłem 3 lata temu Claas Dominator78s za 72tyś z 1989r i już go odrobiłem, a swojego mam około 30ha do koszenia i koło 60ha na zarobkach robię. W tym roku miałem trochę remontów - 3 łożyska i koło pasowe od śłimaka zbożowego - koszt ok 300zł, pasy i nożyki za ok 500zł.

Ps odnośnie sąsiada: pierwszego dnia jak wyjechał jadąc na pole podajnik pochyły oderwał się mu od kombajnu