Przemek B

Produkcja tytoniu

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
basserman89    30
5 minut temu, STIG13 napisał:

Ja pod koniec kwietnia przeryłem pola głęboszem na 50 cm, trochę owieje i pewnie można będzie działać mimo średniej gliniastej ziemi. Ale to pewnie może w piątek koło południa 

A tak do 100 kucy ciągnika jaką maszynę głębosza byś polecił?.u siebie dopiero dzisiaj zaczęliśmy sadzic jeszcze wyrobiłem się z przycięciem roszady w czasie deszczu, także może nie przerośnie.3 rok sadzimy łapkową bo na talerzowej przy moim wzroście to kregosłup mało nie strzelił po pierwszym dniu..potem już idzie się przyzwyczaić.

STIG13    991

My mamy Mandama MGW 3 łapy. Ale 130 koni czasami zdycha albo brakuje trakcji. Więc do porządnej roboty na 100 koni to raczej 2 łapy. Chyba że w twoich warunkach inne podglebie i nie trzyma tak

Aroo22    383

Ja z południa LBL i na moich polach śmiało 90KM z 3 łapami dawało radę na 45cm. 

basserman89    30

Tak poniżej 80 cm piach do murowania można nabierać albo do tunelu, część pól raczej jest lekka ziemia ale czasu też chwilę potrzebuje żeby to wsiąkło.mial nam znajomy na wiosnę robić pola pod tytoń gleboszem ale niestety nic z tego nie wyszło.a tak to żadna działka nigdy nie była tym robiona.spolka wodna tylko opłaty zbiera a stan drenażu i odwodnień woła o pomstę do nieba zwłaszcza tam gdzie mamy tą ciężka glebę.oby przykrecilo kurek z wodą w nocy bo dziś po nocnych opadach elegancko się sadzilo,ziemia pulchna wilgotna nic do łapek się nie kleiło ładnie się usypywalo,warunki idealne.

STIG13    991

Leje do teraz, jednak i ja tak szybko nie wejdę 😅

mus    23
9 godzin temu, basserman89 napisał:

A tak do 100 kucy ciągnika jaką maszynę głębosza byś polecił?.u siebie dopiero dzisiaj zaczęliśmy sadzic jeszcze wyrobiłem się z przycięciem roszady w czasie deszczu, także może nie przerośnie.3 rok sadzimy łapkową bo na talerzowej przy moim wzroście to kregosłup mało nie strzelił po pierwszym dniu..potem już idzie się przyzwyczaić.

Kup sobie unia kret 3 łapy, my robimy 82km na nowych dzialkach ma ciężko ale tam gdzie gleboszujemy już parę lat idzie dużo lzej i po polach widać że tak właśnie jak teraz wlało to najszybciej idzie wjechać 

ADAŚKOPOL    1

Stosujecie na chwasty  w tytoniu Fresco 400SC ? Podzielcie się opinią . 

Jaka dawka ?, mieszacie z Dewrinolem ?  Jak działa na chwasty ?  Daje się przed wyrobieniem pola  czy po?

Robi przebarwienia na innych uprawach ? Pytam bo mam po sąsiedzku malinę ,a nie chcę zwady 

STIG13    991
Napisano (edytowany)

Fresco i Proman to to samo, tylko delikatnie inne stężenie. Żadnej doglebówki nie robi się przed wyrobieniem oprócz Devrinolu i ewentualnie S-metalachloru.

Metobromuron nie jest lotny, to chlomazon bieli okolice. Dawka etykietowa jest za mała. Kiedyś był środek Patoran. Stężenie było 500 i dawka 3-4 litry. Jak chcesz zmniejszyć bielenie chlomazonem to szukaj z formulacją CS.

Edytowano przez STIG13

Aroo22    383

Dobrze wody dolało ostatniej doby. Teraz w pole wjechać to nie prędko. 

U mnie już zasadzone. LBL

IMG_20230518_090925.jpg

IMG_20230517_131604.jpg

basserman89    30

Na polu to co wczoraj wlało ziemia wciagnela ale tak jak wcześniej padło za szybko wjechać się nie da.dopaduje lekko ale jak tak dalej pójdzie to do niedzieli napewno nie wjedzie się.

Freeman10    2

W moim rejonie do końca tygodnia wakacje. Co gorsza ostatnie 2,5 ha mam od łąk :( Najgorsze jest to, że ogórki mam do zasadzenia na wczoraj a z tytoniem można poczekać.

• Sad 1

basserman89    30

Mam 50 plantów ogórka i jakieś 12 cukini,dzisiaj gumaka ciągało tak jak w pokoju w akademiku między studentkami pierwszego roku pielęgniarstwa na drugim semestrze.

moze u nas w sobotę wjedzie na jedno pole jak nie dopada jutro . tytoń pocięty ,także spięć nie ma 

Mariusz2903    1367

Wjechałem i wyjechałem samym ciągnikiem w pole także jutro śmiało można zaczynać bo i tak już 5 dni po terminie ale do 20 maja też jest ok.

berang2    0

Witam

Posiadam w sprzedaży:

1. OEMy (tlenowe efektywne mikroorganizmy to KOMPLET 100% efektywnych mikroorganizmów w glebie; 60 szczepów bakterii tlenowych, azotowych, beztlenowych, okrzemki, glony, grzyby: jednokomórkowe i mikoryzowe, pierwotniaki, dodatkowo z preparatami na opuchlaka (chrząszcze jak Otiorhynchus) i rolnicę.

2. Kwasy humusowe/ humidowe, które zwiększają próchnicę w glebie. 

Specjalistyczny nawóz makro, mikro i ultra elementowy chelatowany kwasem fulwowym i humusowym. Najbardziej skoncentrowana dawka kwasów humusowych: 98% objętości w tym ok. 80% kwasy huminowe i ok. 20% kwasy fulwowe.

Duże ilości. Istnieje możliwość rozłożenia płatności na 2 raty. Połowa płatna przy dostawie pozostała część po zbiorach, nawet 6 miesięcy po zakupie.

Szczegóły na priv. 

basserman89    30

Jeździłem po pasek do podkaszarki bo się wyswiechtał z rana i widzę że obsza zamch po górkach ludzie sądzą,porobione agregatem ale widać że jakoś ciężko ale idzie.u nas zależy gdzie część ludzi też sadzi ale u mnie po wczorajszych próbach zostaje tylko czekanie do poniedziałku.

Freeman10    2

U siebie sprawdzałem warunki rano - gumiak został w glebie ;( Obecnie wyszło słońce i nawet trochę wiaterku jest, więc myślę, że może jutro spróbuję ruszyć, ale tylko te części które mam położone wyżej.

zroz    1

Czy w waszych sadzarkach talerzowych zdarza się ze ścina sadzonki czy jest może na to jakiś sposób

grapen23    15
26 minut temu, zroz napisał:

Czy w waszych sadzarkach talerzowych zdarza się ze ścina sadzonki czy jest może na to jakiś sposób

Każda sadzarka talerzowa tnie sadzonki jak jest już trochę zużyta. U mnie wszyscy co mieli nowe sadzadki talerzowe pozmieniali na łapkowe. 

Miran    55

Dolało dalej, sadzenie w poniedziałek raczej nierealne. 

tofik420    45

U Ciebie za górką chyba melioracja jest a u mnie nie dość że żywy piach to jeszcze podeszwa w spodzie co nie chłonie. Myślę może o Środzie jak znowu nie doleje.

Miran    55

Ja jeszcze nie zacząłem ale po dzisiejszym deszczu jak we wtorek się uda wjechać to będzie dobrze. Najgorsze jest to że na środę dalej są zapowiadane deszcze. 

basserman89    30

Ja mam tytoniu na jakieś 2 hektary do posadzenia na wczoraj i jest Lipton,albo nie podlewam tego co na piachu albo kosze to co mogę jeszcze ukosic.posadzone 8 rządków,rano rozjechała się podkaszarka wymieniony pasek a po wymianie paska jeszcze wyszło że łożyska na ukończeniu są i jak się jutro nie rozjeb...to może jakieś 200 tacek zrobię.

U nas wczoraj i dzisiaj w piękne błotko sadzili, ciągnik 30 na blokadzie i rura z tematem 

Freeman10    2

Wczoraj od południa wyszło słońce i był w miarę silny wiatr. Dzisiaj zapowiada się taka sama pogoda. Po południu, albo przed wieczorem jadę pryskać.

kamillo77    0
Napisano (edytowany)

Hej pany może ma ktoś rosadę potrzebuje 40 tacek 

Edytowano przez kamillo77

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez bortys2001
      Czy jest coś powschodowo na ostropest
    • Przez marian7k
      Pytam czy ktoś z forumowiczów uprawia trawy na nasiona dla firm na kontraktację.Głównie chodzi mi o rajgras włoski lub oldembuski {trawy szybko rosnące i dające duże plony}. jeżeli są takie osoby na forum to proszę o podzielenie się doświadczeniami.Jestem zainteresowany tą uprawą ale niewiele wiem poza tym co w necie tzn.teoria.
      Inne trawy też mnie interesują.
    • Przez Dominator88
      Witam chciałbym się zając uprawą łubinu niestety niemam doświatczenia z tą rośliną może mogliście by mi cos powiedzieć na jej temat
      Interesują mnie kiedyś siać łubin? Jaka obsada na hektar? Jakie stosujecie środki ochrony roślin w uprawie łubinu? Czy może nie stosujecie oprysków na łubin? Jakie stosujecie nawożenie na łubin? Czy uprawa łubinu jest opłacalna? Jakie odmiany siejecie?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj