Przemek B

Produkcja tytoniu

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mariusz2903    1367

Panowie co się robi z tym 2018 rokiem do nie związanej , tylko zaznacza we wniosku obszarowym X czy trzeba jakieś dokumenty z Agencji ?

basserman89    30
32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie co się robi z tym 2018 rokiem do nie związanej , tylko zaznacza we wniosku obszarowym X czy trzeba jakieś dokumenty z Agencji ?

Ja pier**le ,z całym szacunkiem.

jezeli zdałeś np 50% z kontraktacji to zapewne będziesz musiał dostarczyć kopię umowy potwierdzonej z tego roku że zgodnością z oryginałem.takie umowy ostatnio wydawała grupa.natimiast jeżeli jesteś indywidualny możliwe że będzie potrzebne poswiadczenie notarialne zgodności każdej osobnej umowy z poszczególnymi firmami i dostarczenie ich do agencji.

Natomiast jeśli zdałeś powyżej 70% nie musisz robić nic.jedynie przy składaniu wniosku co roku pamiętać żeby ten X zaznaczyć lub jak robisz wnioski w Odr przypomnieć pracownikowi że sadziles wtedy tytoń .

Temat jest tak wałkowany i tak rozwałkowany że wygląda jak ciasto na niedzielny makaron.

Alem napierd...nawozu w paki ec prawie 3 wyszło.tak to jest jak się dolewa wodę sypie nawóz i dolewa doustnie Leżajskie 

toma188199    11
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Temat jak kolega wyżej napisał jest podobny. Ale np w Obszy na zebraniu z przedstawicielami agencji każdy stał z kopiami umów aby dostać pieczątki z Armir, żeby potwierdzić zgodność z oryginałem  parodia. We wtorek jestem w agencji pytam się o te potwierdzenie ich nic nie wiedzą, a koleś co walił te pieczątki w Obszy jak go zapytałem o to  zaczol się śmiać i mówi że to wgl nie potrzebne jest... PARODIA. Na ch... ludzi jak baranów trzymali w kolejce nw, mi osobiście nie chciało się tam stać. 

Moje takie info:

1.jesli sadziłeś tytoń w 2018 roku masz prawo do dekapringu,ale musisz podawać o dopłatę pole min. 1 ha. 

2.jesli masz wątpliwości, zadzwoń, podjedź zapytaj się czy kowr wysłał do nich ile zdałeś tytoniu w 2018 r( są przypadki ze parę os bylo wpisane do kowrn, zdali dużo tytoniu a wgl do agencji nic nie wysłał kowr... NIE MA ICH NA LIŚCIE. PROBLEM 

3.jesli miałeś 100 ton kontraktacji zdałeś 2 tony tylko DOSTANIESZ 70%Z 100 TON 

4. Jesli miałeś 100 ton kontraktacji zjadłeś 94 ton dostaniesz za 94 ton. 

5. Jaka stawka będzie, okaze się po machlojkach. 

WAŻNE ŻEBY SPRAWDZIĆ CZY JESTEŚ NA LIŚCIE. DO WNIOSKU DOŁĄCZASZ KOPIE PIERWSZYCH STRON UMOW ZAWARTYCH 2018R

JAK CIE NIE MA NA LIŚCIE 

TO I KOWR 2018 A NAWET I FV. 

Edytowano przez toma188199

Miran    55

Tak wgl czym zamierzacie pryskać w tym roku od grzyba  i w jakiej fazie ? Pryskacie miedzianem w tunelu ?

Mariusz2903    1367

Zauważyliście jakieś objawy chorób grzybowych w tunelu , u mnie nie wiadomo skąd 4 sadzonki mają żółte środki .

Leszek0    5
Miran napisał:

Tak wgl czym zamierzacie pryskać w tym roku od grzyba  i w jakiej fazie ? Pryskacie miedzianem w tunelu ?

w jakim celu miedzian w tunelu?

LipinyTabaca    11

bylo u mnie z 5 roslin jakies dziwne to wywalilem i tyle... najlepiej w tunelu pryskac drozszymi srodkami bo mniej to kosztuje xD a i wiadomo czy pozniej sie takie dostanie

basserman89    30

Command i derviniol...zimowa orka powoli nam zarasta o.0 jak nigdy.w środę Czwartek mnie że bd szykować pola pod sadzenie 

STIG13    984

W tym roku jedno pole na próbę sam proman i command drugie pewnie dla testów proman stomp i command

basserman89    30
Napisano (edytowany)

Co do pryskania w tunelu u siebie dawałem los owados w dawce ok pół kieliszka "30" trochę mniejszy od legandarnej szklanej "50' klucza, na ok 8 litrów wody w opryskiwaczu i odpukac nic w tunel się nie władowało.

Co do pogody do sadzenia to jest nie pewna,u mnie dziś od ok 1 w nocy mocno mrozilo rano trawa w koło tunelów siwa.i tak niby zapowiada się do końca tygodnia.

Po lewo piach do okola piachu woda siana 31;marca piach dzień po. 

A piniendzy za "las"jak nie było tak nima 

1683625157037391022909336463945.jpg

Edytowano przez basserman89

Leszek0    5
STIG13 napisał:

W tym roku jedno pole na próbę sam proman i command drugie pewnie dla testów proman stomp i command

proman stosowales już kiedyś?

STIG13    984
Napisano (edytowany)

Metobromuron pierwszy sezon w tytoniu i soi. Zobaczymy jakie będą efekty 

Edytowano przez STIG13

Leszek0    5

ogólne to zajebisty środek używam go w ziemniakach.. ale czy na tytoń?

STIG13    984
Napisano (edytowany)

Używać można ( dokładnie to fresco ma rejestrację ) zobaczymy jak się spisze.

Edytowano przez STIG13

Miran    55

Panowie pszenica jara pryskane Puma i Chwastox Turbo. Chcę to zaorać i posadzić tytoń czy po tych środkach nie będzie kręcić tytoniu ?

STIG13    984
Napisano (edytowany)

będzie, chwastox

Edytowano przez STIG13
  • Like 1

basserman89    30

Chyba Wszyscy co sprzedawali od lutego do końca.Piotr się zaparł 3 raz "że firma" zapłaci także KURski zapiał.legenda głosi,głoszona przez grupę że LT czeka na milion euro pieniędzy papieru które pewnie Juz na dniach mc najblizszych trafią na konto firmowe także grupa żywi nadzieję że "firma" nie przej**** tego na głupoty tylko wkoncu grupie zapłaci.

To się nadaje dosłownie do sprawy dla reportera zwłaszcza że ostatnio był nawet Zenek.sprzedałes tytoń i kasy nie ma to by Zenek dospiewal.:jak do tego doszło nie wiem...ale już dawno przestałobyc smiesznie 

Freeman10    2
25 minut temu, basserman89 napisał:

Chyba Wszyscy co sprzedawali od lutego do końca.

Czyli cały mój zysk z poprzedniego sezonu. Ciekawe, ciekawe. W moim rejonie do Łukowej walili drzwiami i oknami w tym roku :/ zapowiada się wyruchanie w stylu 1 girl surrounded.

mus    23

Z ciekawości zapytam się czy ktoś zliczał wasze NPK dawane pod tytoń i jak to wychodzi u was w dawkach ? Czy są jakieś orientacyjne proporcje ? Mówimy o PH 6+ , wskazania badań wysokie 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez marian7k
      Pytam czy ktoś z forumowiczów uprawia trawy na nasiona dla firm na kontraktację.Głównie chodzi mi o rajgras włoski lub oldembuski {trawy szybko rosnące i dające duże plony}. jeżeli są takie osoby na forum to proszę o podzielenie się doświadczeniami.Jestem zainteresowany tą uprawą ale niewiele wiem poza tym co w necie tzn.teoria.
      Inne trawy też mnie interesują.
    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez Dominator88
      Witam chciałbym się zając uprawą łubinu niestety niemam doświatczenia z tą rośliną może mogliście by mi cos powiedzieć na jej temat
      Interesują mnie kiedyś siać łubin? Jaka obsada na hektar? Jakie stosujecie środki ochrony roślin w uprawie łubinu? Czy może nie stosujecie oprysków na łubin? Jakie stosujecie nawożenie na łubin? Czy uprawa łubinu jest opłacalna? Jakie odmiany siejecie?
    • Przez marian7k
      Jakich używacie herbicydów w uprawie prosa? Do tej pory praktycy głownie używali Azoprim. Czy ktoś próbował zastosować Dual? Będę wdzięczny za wypowiedzi.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj