Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 25.06.2024 o 13:26, dragonmt852 napisał:

A jakie są objawy takiego porażenia? są jakieś plamki czy kropki na liściach?

Powiem ci że do tej pory nie miałem uszkodzeń od mszycy bardziej zmiennik czy turkuć podjadek , trafia się w rzędzie kilkanaście krzaków tak jak by po tym wirusie PVY  przenoszonym przez mszyce objaw to brunatnienie nerwów .

Opublikowano (edytowane)

Po co mówić najlepiej głowa w piasek i siedzieć 

Edytowane przez GRtobacco
Opublikowano

Ja to póki co za granicą (we Francji) więc nawet nie wiem jak tam na bieżąco z płatnościami. Ale jak wyjeżdżałem to chyba największy problem to był z grzybem. 

Kolego @GRtobacco nie denerwuj się, każdy stara się być ostrożny, a już były smsy o straszeniu sądami o tym jeśli będzie się mówić kto nie płaci (stąd ten obrazek z "żymianinem") poza tym dużo roboty i nie każdy wchodzi na forum, stąd taka trochę cisza 

Opublikowano
Dnia 20.06.2024 o 18:43, dragonmt852 napisał:

To napisz wprost że Łukowa  tobacco takie wiadomości rozsyłała i po sprawie:p

Prawda jest taka że wszyscy na wszystkich psiocza (pracownicy różnych firm którzy każą się dzisiaj dzisiaj nazywać agronomami), nagabują żeby do nich zdawać a nie "tam " bo Ci nie zapłacą albo ch...wie ile będziesz czekał na pieniądze,a jak w danej firmie się robi ch*j.(Z klasyfikacja albo płaceniem).. to zaczyna się nabieranie wody w usta.nikt tam za nic nie bierze odpowiedzialności, i to praktycznie jest u wszystkich.

Jedynie ja nie rozumiem jak można zdawać tytoń 4 mc w jednej firmie nie widzieć pieniędzy i zrobić sobie kontraktację tylko tam a są takie przypadki.

Opublikowano

E tam, za blisko ich mieszkam i nie chce mi z nimi użerać znów.

W sumie to w ŁT po tamtym roku już nie mam kontraktacji, u grzyba na ten rok też nie mam ale w tamtym nic nie zdałem.  Wystarczy spojrzeć jakie ludzie mają możliwości żeby tytoń zdać, firmy co roku są praktycznie te same, nic nowego na rynku się nie pojawia. Cenniki między sobą się praktycznie nie różnią, jedynie co to różnie walą po d*pie na klasach. A jakoś to sprzedać trzeba, bo co jak znowu zrobią ograniczenia w sprzedaży w tych dwóch firmach gdzie jest większość zakontraktowana? Sytuacja patowa jest, tego się nie da ukryć.

Opublikowano
3 godziny temu, basserman89 napisał:

Sprzedaliśmy ostatni raz 16 lutego a ostatni przelew jakiś mc temu.zobaczymy co w tym roku bd narazie odpukac cała bida nas omija 

W tym roku to dopiero bida będzie na skupie. Firmy mają pełne magazyny i wiadomo jak będzie klasyfikowane

Opublikowano
20 godzin temu, lka1 napisał:

Witam chciałbym obalic mit czy scinananie kwiatu przyspiesza żółknięcie czy wydłuża zieleń ?

wydłuza dojrzewanie!!! te zólkniecie jest oszukane :) sam czasem scinam tylko dlatego zeby wolniej dochodzily jak sie wyrobic nie moge :)

Opublikowano

Wg mnie po ścięciu kwiatu tytoń jest w stanie dłużej wystać w polu.ciezko to wizualnie ocenić patrząc na rośliny na polu bo niby jest seledynowy i ten ścinany i ten nie scinany ale np na topazie zauważyłem że liście zbierane z krzaków na których kwiat był ścięty mają bardziej wyrazista barwę,kolor wręcz idealny, intensywny.liscie rwane na krzakach gdzie było nie cięte, niby żółte ale piaskowo żółte, jeśli zbiór był lekko spóźniony.

Kwiatu nie ścinamy i nie zalewamy żadnymi środkami.na kilku polach zrobiłem kilka rządków sekatorem na próbę jak roślina się zachowuje po ogłowieniu w poprzednich dwóch latach i na topazie jest rewelacja pod względem wagi i wybarwienia liści.ale jak nie było zapuszczanie środkiem pał do cholery.liscie faktycznie mogą wydawać się możliwe że jaśniejsze,bardziej dojrzałe ale po wysuszeniu od razu jest widać różnicę na korzyść scinanego.topaz też bardziej zachowuje ta cytrynowo żółta barwę po ścięciu inne odmiany jak 35np u nas bardziej szły w mocny pomarańcz 🍊 🍊 🍊 🍊 🍊 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Miran napisał:

Panowie wiecie może kto by miał do sprzedania suszarnię? Wiem że trochę późno ale może ktoś coś słyszał?

Ja Ci wynajmę; p zajoba z ludźmi mam takiego że suszarni stoi 5 w gospodarstwie a tylko na dziś mam dwie załadowane ale w teorii ludzi ponawianych na prawie cały następny tydzień.stoisz szpilujesz i ciągle tylko słyszysz " jeszcze dokladasz" jeszcze mało? ... człowiek się czuje jak ss-man w obozie....

Dzisiaj na 1 ha Amelii praktycznie całą 120 mulerke nabyliśmy, dobrze wygląda na polu zobaczymy jak wysechnie.jrszcze przed ostatnimi deszczami tak biednie wyglądała bo jest na polu gdzie 5 raz tytoń jest uprawiany a dzisiaj wygląda jakby co drugi dzień dostawała dolistnie doping 

Edytowane przez basserman89