Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.09.2023 o 06:27, Tobacco321 napisał:

Sprzedawaliscie wierzchołki ? Kto wam dobrze wziął?

Chciałem sprzedać w Agrotab, ale chcieli brać wszystko w 3 klasę i zabrałem. Nie bardzo chcą wierzchołki 

Opublikowano
Leszek0 napisał:

wierzchołki w PM dobrze idą... ja ostatnio sprzedawalem, trochę marudzili że mało gorszej klasy bo było dwie bele na 20 a sprzedawałem na te dwie klasy...

A jak ta lepsza klasa wygląda. jakie muszą być klasy według starej klasyfikacji?

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

A jak ta lepsza klasa wygląda. jakie muszą być klasy według starej klasyfikacji?

Mniej więcej 1-3 klasa PM i nawet 4 przejdzie jeśli tego brązowego będzie mało.

I tej gorszej klasy musi być tych kilka belek jeśli sortowane jest na dwie klasy tylko, jeśli nie masz gorszego u siebie to w myśl zasady "somsiada zawsze gorszy to od somsiada weź:p w poprzednim roku też nam marudzili na początku że za dużo żółtych belek a za mało tych gorszych klas.ewentualnie możesz powiedzieć że masz uszykowane tak jak niesort a niech bierze wg normalnej klasyfikacji.zrobi Ci kilka 3 klas i kilka 2 jeśli liście będą dłuższe i też przejdzie, myślę że kupujący się zgodzi na taki układ.a jak będą chcieć tytoniu to sami wyjdą z taką propozycją.

U pękali pewnie wierzchołki też 3 klasa będą.dluzsze podwierzcholkowe kiedyś spokojnie brali w gorszej pierwszej lub pierwszej 

U mnie z gorszym problemu nie będzie bo z pola gdzie jest wirus kartoflany to wyjdzie badziewia w dwóch kontenerach że tyle przez cały poprzedni sezon w 40 się nie uzbierało.

Opublikowano

Pisałem wcześniej że  w agrotabie lipa jeszcze raz jeżdziłem jak brał nowy instruktor i jeszcze większa lipa aż odechciewa się robić, ale  spotkałem sąsiadkę która woziła wcześniej do uniwersalu to nie mogła posiąść się z radości z 3 dał jej w 1 a przedwczoraj woziła do PM i też poszło bdb .Nie dawać tytoniu jak nie zgadza się  klasa , instruktor z PM mówił ze  niema tytoniu za bardzo na niektórych wioskach było bardzo słabo .W ubiegłym roku oszukali nas na tych podwyżkach a tego roku chcą oszukać na klasowaniu .Nieuczciwe firmy niech zwijają manele .Teraz produkcja tytoniu to nie zabawa koszty produkcji są ogromne .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie oddawajcie tanio tytoniu. Uprawy areałowo jest dużo mniej jak w ubiegłych latach. Także jak firmy chcą kupić dobrej jakości tyton a nie 5 klasę z zagranicy to niech dobrze zapłacą. Tyton sadzi się w celach zarobkowych a nie rekreacyjnie żeby sobie porobić cały rok za grosze.... 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
1 godzinę temu, zroz napisał:

Czy to prawda że ta firma co bierze w Różańcu podniosła ceny ?

Niech wszyscy podnoszą,dzisiaj wymiana była łożysk w suszarni i wału bo prawie go ucięło.w jednym miejscu gdzie pracował w lożysku uszczupliło go o połowę,a łożyska systematycznie smarowane dały dopiero wczoraj pierwszy objaw że coś jest nie tak,mniej więcej 2-3 dni i środek by się rozleciał bo ścierało od strony szajby.

Opublikowano

Siejecie międzyplony po tytoniu? Jak to zrobić najlepiej? Orać teraz poplon i na wiosnę znowuż orać? Wtedy badyle wyoram wiosną. Czy może posiać po glebogryzarce poplon i orka tylko na wiosnę?

Opublikowano

Posiane po glebogryzarce , orka na początku marca chyba że zamarznięte będzie . Niektórzy orają bezpośrednio przed sadzeniem i jest spoko 

Opublikowano

U mnie glebogryzarka, siew rozsiewaczem do nawozu i płytko talerzówką zrobione. Żyto z gorczycą już na wierzchu. Orka  będzie wiosną jak tylko się będzie dało wjechać. 

Opublikowano
4 godziny temu, STIG13 napisał:

Nie orać jak jest czym uprawić. Wymieszać międzyplon na przedwiośniu i tyle

Rozumiem że preferujesz bezorke, tylko właśnie nie bardzo mam czym bo Tolmet simply nie za głęboko robi a konkretnego scierniskowca jeszcze nie mam. U nas tego roku tytoń bardzo słaby był i dziś kolega orał tytonisko i chyba u siebie też będę musiał bo wyorywała się sina zgniła śmierdząca gleba, chyba pasuje to zerwać i dać powietrza. Więc orka poplon z gryki i owsa i na wiosnę może Tolmet da radę a jeśli nie to płytka orka będzie. Dzięki za opinie.

Opublikowano
39 minut temu, tofik420 napisał:

Rozumiem że preferujesz bezorke, tylko właśnie nie bardzo mam czym bo Tolmet simply nie za głęboko robi a konkretnego scierniskowca jeszcze nie mam. U nas tego roku tytoń bardzo słaby był i dziś kolega orał tytonisko i chyba u siebie też będę musiał bo wyorywała się sina zgniła śmierdząca gleba, chyba pasuje to zerwać i dać powietrza. Więc orka poplon z gryki i owsa i na wiosnę może Tolmet da radę a jeśli nie to płytka orka będzie. Dzięki za opinie.

Z 10 litrów jakiegoś humusa Plus do tego litra revitala na ha i przetalerzowac,glebę zruszy napowietrzy,póki ciepło i w miarę wilgotno powinno pomóc na przyszły rok.kiedys na polu o słabym odczynie nieprzetrawionej słomie z poprzedniego roku zapach popsutych jajec był  niedowytrzymania dosłownie jakbyś przejeżdzal pod kopalnią siarki.dobrze jest przesiać poplonem i raz na kilka lat prysnąć czymś 'co zrewitalizuje ' glebę.w poprzednim roku scinalem tytoń na jednym polu i swierzo po glebogryzarce ta ziemia aż pachniała i w tym miejscu tytoń był uprawiany od lat w płodozmianie że zbożami i tam wychodzi najlepiej, dosłownie 20 metrów dalej drugi rok tytoń po łące która kiedyś ktoś uprawiał jako pole orne i już tego efektu nie było 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie pryskałem żadnymi humusami i nigdy nie miałem żadnych problemów ze zgnilcem. Według mnie taki zabieg pomoże, ale na humor u gospodarza :) A i producent zadowolony :)

Edytowane przez grapen23