Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Powiedzcie bo umknęło mi na zebraniu czy doplata niezwiazana będzie jeśli sprzedałem powyżej 70 proc kontraktacji od sprzedaży czy kontraktacji .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Henio23 napisał:

Witam .Powiedzcie bo umknęło mi na zebraniu czy doplata niezwiazana będzie jeśli sprzedałem powyżej 70 proc kontraktacji od sprzedaży czy kontraktacji .

Czytaj wątek panie.

Jeśli sprzedałeś powyżej 70 %tego co miałeś zakontraktowane to masz do sprzedanych kg.

Jeśli nie wywiazales się z 70%umowy czyli zakontraktowales np 10 ton a sprzedałeś 5ton to kasę możesz otrzymać nawet do 7 ton.

W wszystkich taki ładny Ameryka w pakach a u mnie bida,dopiero na 300 tackach pozakrywal ziemię chyba w sobotę skończę część palet z nawozem i na resztę gdzie mam niskie ec dorzucę i trzeba czekać.ruby siany 4 kwietnia zrównał się z tym sianym po wielkanocy

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

No ładnie pięknie, w takim systemie że dopłata będzie do 70 procent kontraktacji a nie sprzedaży to ze stawki 3.2 zł /kg zrobi się 1.2 zł /kg

Opublikowano

Jak sprzedałeś powyżej 70% kontraktu to dopłata będzie do sprzedanych kilogramów. 

"Najlepsze" jest to że jak ktoś nic nie sprzedał, a miał umowę to dostanie i tak do 70% kontraktu. Niezły wałek. 

A jesli chodzi o rozsade to dzisiaj pierwsze cięcie zrobione. 

Opublikowano (edytowane)

Widzicie my jesteśmy w podobnej sytuacji tyle że kwota zaległości jest większa.za dwie nie zapłacone faktury z lutego był w planie zakup pewnej maszyny która miała usprawnić pracę także z 3 tygodni ręcznego jeban... Zrobiłoby się 4 dni ze spokojnym ogarnięciem pól pod posadzenie i innych prac w gospodarstwie.jestem na półmetku ręcznego jebania

Rozmowy z grupą żeby przypomnieli że, ktoś,zalega to walenie głową w ścianę,ale jak zapłacą to %swoj wezmą.

Z tego co widzę nawet już ŁT milczy w mediach społecznościowych na temat uprawy także.trochu wstyd żeby "udawać celebryte" i jednocześnie działać w ten sposób.

Jeżeli jest się indywidualnym to jest tam jakiś sens pisać wezwanie ale jeśli jest się w grupie to niestety grupa powinna coś działać w tym zakresie.patrzac tak pod kątem prawnym 

Co prawda zobowiazali się wyrównać ceny itd ostatnio na zebraniu odebrałem faktury z korektą ale z mc na mc wartość nabywcza tych pieniędzy spada.co z tego że MOŻE wyrównają we wrzesniu skoro dziś mając te pieniadze zrobiłbym kupiłbym coś co może potem kosztować nawet 30 procent więcej.

ktos od nich pewnie to przeczyta i dobrze tylko jeśli potem będą dzwonić że skoro tyle zakontraktowane a nie ma odstaw żeby nie było gorzkich żalów.i też nie mówię tego pod przysłowiowy chu...bo sprzedawaliśmy na próbę towar pod koniec w 3 różnych firmach i pieniądze wychodziły niemal te same także argumentacja grupy że 'drogo firma kupowała " jest o ścianę rozbić 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Skoro nie macie panowie zapłacone koncowka stycznia to tam musza być ładne zaległości bo przeciez cały miesiąc luty i marzec jest a wtedy dużo ludzi zdawało z tego co pamietam. Z sadzeniem kiedy ruszacie?

Opublikowano
49 minut temu, tomekk1986 napisał:

Skoro nie macie panowie zapłacone koncowka stycznia to tam musza być ładne zaległości bo przeciez cały miesiąc luty i marzec jest a wtedy dużo ludzi zdawało z tego co pamietam. Z sadzeniem kiedy ruszacie?

Dużo ludzi zdawało,ale w pozostałych firmach raczej przelewy dochodzą jak pm uniwersal, grzyb z marca fakturę dawno zapłacił 

Opublikowano
46 minut temu, basserman89 napisał:

Dużo ludzi zdawało,ale w pozostałych firmach raczej przelewy dochodzą jak pm uniwersal, grzyb z marca fakturę dawno zapłacił 

No właśnie ja mam z marca pozapłacane wszystko ale to z innej firmy, wiec nie wiem co z pękala się dzieje 

Opublikowano

Co do pękali niech robi jak tam uważa, z tego co zauważyłem w tym roku nawet agronomia od nich rzadziej jeździ.prywatnie ok pewnie wszyscy są ale jako firma wizerunkowo podupadli.dzisiaj na pierwszym sianym tunelu podolewałem wody nasypalem nawozu w paki i niech się robi co chce, dobry korzeń i całokształt dopełni podkaszarka. Ale przy dobrej pogodzie rośnie w oczach rozsada.rano tacki na piachu niby marne po południu sama zieleń.

Opublikowano

Wszedłem na forum bo myślałem że tylko mi zalega za niewyparzoną gębę na wykupie ale widzę że nie. Kurde, kogo obchodzi że nie sprzedał swojego towaru nigdzie nie ma że to jest transakcja wiązana i że dostajemy kasę zależnie od tego po ile sprzeda. Jak nie ma pieniędzy na zapłatę nam za tytoń to niech sobie coś sprzeda z maszyn, weźmie kredyt, ale zobowiązania wobec innych ma zapłacić. Jak mi przyszło u nich w sklepie zapomnieć zapłacić fakturę na termin co była na 14dni (na kolanach wyproszone u ich księgowej) to zaraz były ponaglenia i groźba odsetek. W naszym przypadku to odsetki od dajmy na to 50tyś to dobra kwota się robi. No ale wszyscy jesteśmy między młotem a kowadłem, jako indywidualny to jak zacznę robić ponaglenia to będą się "mścić" na skupie bo to taki typ "januszexu", a ci co są w grupie to też mam wątpliwości czy coś zrobią bo zdaje mi się że grupa Leżajska jest dogadana z nimi bardzo dobrze więc będzie swój swojego bronić.

Opublikowano

Nie wypłacają wam bo robią nową inwestycje... Tylko kogo to obchodzi. Takie zachowanie jest żałosne. Jednak Universal jeśli chodzi o terminowe płatności to wzór do naśladowania. 

Opublikowano

Ciekawe co by było gdyby ktoś dał zaległe faktury do jakiejś firmy windykacyjnej. Inwestycje... Chyba jak nas okraść i koniec końców nie zapłacić. Wie ktoś kiedy planują zapłacić, ktoś z nimi rozmawiał, żeby nie było że będą płacić jak będzie sprzedaż kolejnego tytoniu 

Opublikowano

Ciekawe czy będzie coś z tych wyrównań co przy kontraktacji obiecywali czy też nic z tego nie będzie jak u innych. 

Może tylko dobra gadka była oby złapać kontraktacje

Opublikowano

Uwierz mi, co najwyżej mogą mnie za ptaszka złapać a nie że im tytoń zawiozę przy tym co teraz robią.ti że jest zakontraktowane nie znaczy że u nich się sprzeda.u nich zrobiliśmy niemal 200%umowy ,to co jeszcze powinni zapłacić to jest ok 1/6 całości zapłaty za całość tytoniu wyprodukowanego w poprzednim sezonie.ale jak ktoś chce to niech tak robi.

Śmiechem żartem, agronom Piotr dwa razy zapewniał obiecywał ostrzegał przed "innymi " że nie zapłacą albo że "firma" zapłaci także jeszcze raz i KURski zapieje 

Opublikowano

Co ciekawe to by można było wpisać ich do krajowego rejestru dłużników, to by im się ciepło przy d*pie zrobiło, ale to chyba kto przez grupę sprzedaje to by nie dał rady zrobić bo w teorii to mu grupa zalega... Z drugiej strony to trzeba się liczyć że będzie się mścił na następnych wykupach, ja na ten rok to wolę już sprzedawać gdzie indziej

Opublikowano

Znajomy miał tak w Krasnymstawie jeszcze pare lat temu , wysłał wezwania do zapłaty i znalazły się pieniądze, nie czekał potem latami jak niektórzy i dostał 100% z faktur a nie 80%

Opublikowano

Najgorsze w tym wszystkim jest to że raczej Pękala wg mnie nie jest mściwy, mamy pola obok siebie i widzę jak pracują i kiedy.w poprzednim roku jak weszli nam w szkodę nie było problemu.tomek przyjechał porozmawiał chwilę i dalej prawie samo poszło.problem jest teraz że szkoda spowodowana zaległością z płatnościami dosłownie "rozpierd.,"nam plany na przyszły sezon