Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, mixolss napisał:

Zaczynamy:D

20230318_152731.jpg

Zaletą uprawy hydroponicznej jest to że jest gdzie schłodzić "środki dopingujace" w trakcie siania.

Ja nawozy sypie trochę przed puszczeniem tac .a kiedy u mnie bd sianie to nie wiem chyba tak do soboty pasowało by coś posiać u skończyć max 2-3 kwietnia.

Jak na razie pogodę zapowiadają optymalną bez jakiś większych anomali to w normalnym terminie się w pole powinno wyjść.

Opublikowano
basserman89 napisał:

13 godzin temu, mixolss napisał:

Zaczynamy:D

Zaletą uprawy hydroponicznej jest to że jest gdzie schłodzić "środki dopingujace" w trakcie siania.

Ja nawozy sypie trochę przed puszczeniem tac .a kiedy u mnie bd sianie to nie wiem chyba tak do soboty pasowało by coś posiać u skończyć max 2-3 kwietnia.

Jak na razie pogodę zapowiadają optymalną bez jakiś większych anomali to w normalnym terminie się w pole powinno wyjść.

To ile dajesz teraz a ile potem i jakie nawozy

Opublikowano

To administrator powinien podpiąć jakąś instrukcję do tematu odnośnie hydroponiki:p jeśli robisz np tylko na zielonym kristalonie to przed puszczeniem tac:

200-300 gram, potem jak masz ładny pełny krzyżyk około 400 gram u jak już roślinka będzie w miarę wyrośnięta 200 g siarczanu magnezu siedmiowodnego i powinno być ok.jesli po pierwszym cięciu będziesz chciał 'pogonić ' roślinę możesz rzucić 150-200 gram saletry wapniowej lub w takiej dawce ponownie zielony kristalon. I przy takich dawkach roślina powinna się jakoś bronić w razie niekorzystnych warunków w polu.

A jak będziesz je....azotem żeby w tunelu było szybciej zielono jak u somsiada,palił aż ziemia czy woda w tackach bd parować to to z tego bd CH..lekkie ochłodzenie mocniejszy wiatr czy brak wody to padocha i nasadzanie.

Tak powinno być ok bez nawet sprawdzania ec pH i innych wynalazków. A ' pradawna wiedza ' starożytnych plantatorów i kombinacje trzeba zostawić innym:p 

Opublikowano

Panowie jako że pewnie słyszeliście że aby dostać dopłaty nie powiem że wyższe, ale takie jak w ubiegłym roku albo trochę mniej niższe jakkolwiek to brzmi trzeba robić te durne ekoschematy. Myślałem nad ekoschematem Międzyplony ozime i tu pytanie jaka mieszanka przynajmniej dwóch gatunków roślin będzie dobra ? Myślałem nad żytem ale musi być coś jeszcze. A drugie pytanie dotyczy okrywy 80% na zimę , czy praktykuje ktoś orkę na wiosnę pod tytoń ? Bo wg tych ich warunkowosci orka jesienna odchodzi w niebyt z tego co rozumiem.

Opublikowano
2 minuty temu, STIG13 napisał:

1) gatunki na międzyplon ozimy nie muszą być ozime, sugeruję te które wymarzną

2) na wiosnę agregat bez żadnych orek i po problemie

Co byś polecał ?

Opublikowano
17 minut temu, STIG13 napisał:

To zależy czy oczekujesz od poplonu wartości dodanej dla gleby czy tylko aby coś było dla papierów

Wartość dodana dla gleby. 4 rok z rzędu jest tam tytoń.

Opublikowano

Jak skasujesz żyto w miarę wcześnie to tak jakbyś na zimowej sadził,wszystko zależy kiedy ruszy mu wegetacja.a jak zostawisz do kwietnia lepiej jest orać jednak lub zmulczowac czymś.w poprzednim roku 80 procent mieliśmy na zimowej orce tytoniu reszta na wiosennej ważne żeby nie zostawić skib nie rozbitych na suchą pogodę bo potem jest przeje... żeby doprowadzić pole do nadającego pod sadzenie.

Opublikowano

U nas część ludzi sieje od razu po glebogryzarce kosem a część przed posianiem mieli to jeszcze broną talerzową i dopiero wtedy sieje.czasem lepiej wychodzi jak siewnikiem.na jednym polu posialismy tak grykę i rzepak w ubiegłym roku i ostatnio jak to oglądałem to na upartego ten rzepak mógłby nawet zostać.ale po przeliczeniu kosztów ochrony kombajnu i nawozu i cen na skupie sami wiecie co jest.

Sprzedaliśmy wkoncu jakieś 80% zboża i wkur..jest zwłaszcza że podmiot skupujący strasznie malwersuje z parametrami.

Opublikowano

i kiedy to likwidujesz? na wiosnę? ja zboże sprzedałem po żniwach jak była cena bdb... nie na co wierzyć ludziom, trzymać będzie droższe.... ceny były bdb na zboża na grykę.. i ciężko było mi uwierzyć że będzie drożej

Opublikowano
Dnia 22.03.2023 o 13:20, Miran napisał:

Wartość dodana dla gleby. 4 rok z rzędu jest tam tytoń.

Nie masz więcej pola , tylko tyle co tytoń ? co z presją chorób grzybowych rok po roku tytoń ? u mnie zgnilizna twardzikowa i 6 lat basta dla tytoniu ale w virginia chyba mniej podatna na zgniliznę twardzikową ?

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie masz więcej pola , tylko tyle co tytoń ? co z presją chorób grzybowych rok po roku tytoń ? u mnie zgnilizna twardzikowa i 6 lat basta dla tytoniu ale w virginia chyba mniej podatna na zgniliznę twardzikową ?

U nas to co niektórzy mają 80% gospodarstwa tytoniu,reszta to zboża.troche pokombinujesz agrotechnicznie i poplonami plus chemia i do tego biologiczne preparaty i bd ok.u nas zgnilizna była na polu twardzikowa w pierwszym roku uprawy gdzie na tej dzialce nie pamiętam za swojego życia żeby był tytoń

Opublikowano (edytowane)

A kto Ci się przyzna? U nas brak płatności od pękali od połowy stycznia jest.reszta wydaje mi się że już poplacila.jeszcze na pewno tydzień temu agrotab pewnej grupie wisiał z stycznia/lutego i chyba do dzisiaj nie zapłacili.

Raczej o pekale się nie boimy a reszta to nie wiem.jak nie zapłaci to u nas w miejscowości stoi steyr funkiel nowy ze sprzętem podpiety:p

Ale trochę to już zaczyna być niepoważne 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, basserman89 napisał:

A kto Ci się przyzna? U nas brak płatności od pękali od połowy stycznia jest.reszta wydaje mi się że już poplacila.jeszcze na pewno tydzień temu agrotab pewnej grupie wisiał z stycznia/lutego i chyba do dzisiaj nie zapłacili.

Raczej o pekale się nie boimy a reszta to nie wiem.jak nie zapłaci to u nas w miejscowości stoi steyr funkiel nowy ze sprzętem podpiety:p

Ale trochę to już zaczyna być niepoważne 

Ja od agrotab nie mam jeszcze ze stycznia tak samo. Od chłopaków mam z 7 lutego zapłacone. 
kiedy będą wyrównania od pękali? Coś ktoś wie?

Edytowane przez tomekk1986
Opublikowano

Niby po skończonym sezonie wykupowym ale jeszcze chyba kupują bo skup miał być do końca marca w wyznaczone dni.my ostatni raz tam woziliśmy chyba początkiem marca przed 7 lepsze klasy,a sprzedaż zakończyliśmy 7 marca w pm i od nich już przelew był.

Jak mówię o pekale się nie boję bo np 1 lutego płacili z opróżnieniem za faktury z grudnia jeszcze i też był już poślizg więc pozostaje czekać lub dzwonić.