Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcą, ale nie w tych pieniadzach.chcą dużo i jak najtaniej.nawet w pm np gorszawy tytoń dobrze kupują i obyś miał go jak najwięcej.masa towaru za który nie trzeba dużo zapłacić a żeby "go było " przemiela pomieszaja ludzie i tak to spala 😛

Opublikowano
15 minut temu, basserman1989p napisał:

Chcą, ale nie w tych pieniadzach.chcą dużo i jak najtaniej.nawet w pm np gorszawy tytoń dobrze kupują i obyś miał go jak najwięcej.masa towaru za który nie trzeba dużo zapłacić a żeby "go było " przemiela pomieszaja ludzie i tak to spala 😛

Właśnie dobrze ze już wszystko sprzedane bo Agrotab tez nie bierze a wcześniej kupowali jak szło, kto został z tytoniem to już tylko pare firm kupuje

Opublikowano

Ale wyjątkowo tez jak nigdy Ci co zostali nie chcą kończyć w lutym tylko do ok 10 marca pm ultp pewnie bd kupować.trzeba być w biszczy żeby zobaczyć co ludzie w zrywki pchają. 

Nie dziwię się że łukowa jednego roku wstrzymała kupno obrywek skoro ludzie są tacy ze albo z tego śmietnik sobie robią albo leją wodę żeby wazylo 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Pm już obrywek nie kupuje

Zdawalismy dwa dni temu ton jeszcze szły.  Tak.w.pm cena jest taka sama od września  ale klasyfikacja uwzględnia inflację oraz zamkniecie innych firm z powoďu braku kontrachentow  oraz ambicje innych firm

Cennik u Pękali zachęca do zdawania lepszeg tytoniu  odstrasza od gorszego 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

Podam jak ja robie a juz doswiadczenie mam 

woda na wysokosc 15cm  baseny robie tak aby wychodzilo ok 1000l wody wtedy mniej liczenia w dozowaniu xD

woda wlewana dwa dni przed puszczeniem tacek najlepeij ze studni bo jest bez chloru i ma ph ponizej 7 a jesli z rurociagu to mozna zakwasic do poziomu ponizej tych 7

na 1000l wody przed wrzuceniem tacek

10ml previcur

200g Np maximus Fosforowy lub z jakiejs innej firmy

2 dawka w fazie 5 listka

300g  20.20.20

3 dawka 

200g fosofrowy

300g 20.20.20

siarczan mg siedmiowodny 200g

i to powinno smialo wystarczyc 

dodam ze 3 dawke  daje w takim czasie np pod koniec kwietnia to wiem ze smialo kolo 10 maja bd wyjazd w pole jak chce pozniej do daje na poczatku maja

Jak idzie 5 listek pryskam grzybowka np switch, previcur i poprawiam po pierwszym scinaniu.

Warto sobie kupic przyrzady do pomiarow Ph i Ec mam takie po 50zl i sie sprawdzaja bez problemu pokazuja to samo co ma agronom za kilka stowek

po pierwszej dawce u mnie ec max 900 jednostek po 2 dawce 1200 po 3 dobilo do 1500-1600

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
40 minut temu, Leszek0 napisał:

polecacie ziemię klasmann z Łukowa tabacco do palet na piasku?? zazwyczaj stosowaliśmy ,,substrat profesjonalny'' ale trawy z roku na rok coraz więcej

Śmiało możesz dawać tą zwykłą .czasem nadaje się nawet i ta z perlitem typowa niby do hydroponiki zależy z jakiej warstwy torf jest użyty w substracie.sadzonka wychodzi na nim fajna silnie rozkorzeniona, perlit dodatkowo rozluźnia substrat gołym okiem widać że jest lepiej niż na substratach innych producentów.

Robiłem kiedyś na piachu tacki na ziemi z perlitem i rozsada miód, tylko częściej musiałem podlewać, kupilismy rok temu niby ten sam substrat ale zupełnie inna frakcja i inny rodzaj torfu plus perlit i tak nie przysychalo.

Opublikowano

Raczej nie ma a jesli są to minimalne ilości w porównaniu do innych podłoży.raz tylko w klasmanie na hydroponice było od cholery tego ale chyba taka spora partie puścili tego bo inni plantatorzy z forum tez pisali ze.sporo jest.

Czasem jak rok piach polezy pod tunelem to tam też potrafią się chwasty wysiać.u mnie tak było rok temu, myślałem ze nóż urwie w podkaszarce do rozsady 

Opublikowano
basserman1989p napisał:

Raczej nie ma a jesli są to minimalne ilości w porównaniu do innych podłoży.raz tylko w klasmanie na hydroponice było od cholery tego ale chyba taka spora partie puścili tego bo inni plantatorzy z forum tez pisali ze.sporo jest.

Czasem jak rok piach polezy pod tunelem to tam też potrafią się chwasty wysiać.u mnie tak było rok temu, myślałem ze nóż urwie w podkaszarce do rozsady 

ok dzięki.. w tym roku spróbujemy kalsmanna

Opublikowano

Ziemia z Klasmanna jest najlepsza nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z chwastem. Co do nowo utworzonej firmy P&P w Łukowej nie macie wrażenia ze to podejrzana sprawa. Tak jak ostatnio pisałem żeby tak nie było ze Pieczonka będzie kupował w Łukowej a te nasze uczciwe Chłopaki w Obszy tak dla zmyłki plantatorów którzy nie dostali wyrównania . Ta nowa firma mogła powstać w obawie przed buntem plantatorów którzy zostali oszukani przez pana Grzyba (fakt on jako jedyny nie obiecywał ze wyrówna) i nie podpiszą z nim umowy na przyszły sezon. A tak założy  nowa firmę i wszyscy pobiegną do nich po umowy bo to nowość . Coś moze byc na rzeczy. Tak z innej beczki Pękała już wyrównał do 25,5 ???

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejTyton napisał:

Ziemia z Klasmanna jest najlepsza nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z chwastem. Co do nowo utworzonej firmy P&P w Łukowej nie macie wrażenia ze to podejrzana sprawa. Tak jak ostatnio pisałem żeby tak nie było ze Pieczonka będzie kupował w Łukowej a te nasze uczciwe Chłopaki w Obszy tak dla zmyłki plantatorów którzy nie dostali wyrównania . Ta nowa firma mogła powstać w obawie przed buntem plantatorów którzy zostali oszukani przez pana Grzyba (fakt on jako jedyny nie obiecywał ze wyrówna) i nie podpiszą z nim umowy na przyszły sezon. A tak założy  nowa firmę i wszyscy pobiegną do nich po umowy bo to nowość . Coś moze byc na rzeczy. Tak z innej beczki Pękała już wyrównał do 25,5 ???

Uwierz mi w klasmanie poprawiłbym kilka spraw  ale są. Inni lepsi producenci podlozy ale cena za  big bag 2000 l podłoża nie na tą uprawę mpomoc zdaniem. Co do nowych firm to pisałem firma "kogucik " nakupił nie wyrównał i ucikl

Opublikowano (edytowane)

Ile jest warta maszyna do szycia tytoniu? Stoi na stodole już kilka lat może ktoś potrzebuje?

Edytowane przez Artis