Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wypinaliście się na Philipa a tu masz niespodzianka , lokalne skupy chcą was orżnąć bo mają własny tytoń po kombajnach .

Kiedyś to PM wypiął się na plantatorach rezygnując z zakupu tytoniu wysuszonego z suszarni opalanych między innymi węglem. Namawiali do przejścia na bardziej ekologiczne paliwa. Tyle firm w okolicy powstało że ciężko mieć w każdej firmie zakontraktowane. Mają najlepsze ceny na gorsze klasy to fakt. Teraz pytanie jak będą klasyfikować na wykupie. 

• Like 1
Opublikowano

Jak tak czytam to forum to za każdym razem dziękuje Bogu że w 2017r. zrezygnowałem z uprawy tego gów...nianego tytoniu i tej klasyfikacji w PM😱

Opublikowano
5 godzin temu, RudyKocur napisał:

Tobacco of Poland informuje o aktualnych cenach

1-22zl

2-18zl

3-15,5zl

4-10zl

5-6zl

6-3,5zl

LUXTAB Sp. z o. o.
Podajemy aktualne ceny netto: 
1-22
1A-20
2-18
3-15,50
3A-13,50
4-10
5-6
6-4

Agrotab informuje  ze od 01 09 2022 o obowiazuje nowy  cennik
1 - 22,00
1A - 20,00
2 - 18,00
3 - 15,50
3B - 13,50
4 - 10,00
5 - 6,00
6 - 3,70

Firma SŁOMEX-TOBACCO s.c. podaje aktualne ceny skupu tytoniu:
1A - 22,00 zł
1 - 20,00 zł
2 - 18,00 zł
3A - 15,50 zł
3 - 13,50 zł
4 - 10,00 zł
5 - 6,00 zł
6 - 4,00 zł

Z nieoficjalnych informacji wynika że za przyjście na wykup w kapeluszu, oraz z pejsami jest plus 50gr do kilograma, za pokazanie klasyfikatorów obciętego napletka +2zł do kilograma 

A czy nikt nie wpadł na to ze może oddają do tych samych klientów? W cenach pszenicy, kukurydzy itd ceny skupowe są identyczne bądź wahają się nie więcej niż 2-3% pomiędzy firmami skupiającymi. Dlaczego w skupie tytoniu miałoby być inaczej?  Przynajmniej tak uważam. 

Opublikowano

Według mnie na tym forum najwięcej płaczą Ci co myśleli że pokażą całej wsi jak się gospodarzy. Pobrali ciągniki za 400 tysięcy przyczepy i inne sprzęty a teraz mają długu po dziurki w nosie bo wysokie raty który trzeba spłacać i do tego jeszcze zobowiązania. A wpierw jeździli z głową w chmurach a teraz płaczą ze tyton tani. 😉😉

Opublikowano
1 minutę temu, Grzegorz197 napisał:

Według mnie na tym forum najwięcej płaczą Ci co myśleli że pokażą całej wsi jak się gospodarzy. Pobrali ciągniki za 400 tysięcy przyczepy i inne sprzęty a teraz mają długu po dziurki w nosie bo wysokie raty który trzeba spłacać i do tego jeszcze zobowiązania. A wpierw jeździli z głową w chmurach a teraz płaczą ze tyton tani. 😉😉

Ja mam T 25 i nie zamierzam zmieniać ale nie mam nic przeciwko jak młodzi chcą się rozwijać i kupują lepsze ciągniki . Nie wiem jak u was ale w mojej okolicy wypasione ciągniki to kupują ci co sieją zboża a najwięcej to chyba płaczą o ceny to ci co mają już dość .

Opublikowano
15 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Ja mam tylko C330 i Zetora 7211 :D  Odnośnie ostatniego zdania to nie zgadzam sie bo każdy powie ci że tytoń tani, nie tylko ten co ma ciagnik za 400tys. a wynika to z tego że inflacja jest na bardzo wysokim poziomie, koszty produkcji są niewyobrażalnie duże w porównaniu do cen skupu tytoniu, także wątpie żeby ktoś był szczęśliwy bo zobaczy że mu po 1zł czy 0,5zł na klasie podnieśli, no chyba ze ty jesteś takim wyjątkiem, ale wtedy to chyba pieniedzy nie  umiesz liczyć

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomekk1986 napisał:

A czy nikt nie wpadł na to ze może oddają do tych samych klientów? W cenach pszenicy, kukurydzy itd ceny skupowe są identyczne bądź wahają się nie więcej niż 2-3% pomiędzy firmami skupiającymi. Dlaczego w skupie tytoniu miałoby być inaczej?  Przynajmniej tak uważam. 

Do tych samych klientów?  I tak wszyscy na raz, łącznie z ULTP i PM postawiony jest jakiś "agrobud" i handlują tym samym tytoniem, no i jest jeszcze Pękala który tytoń przetwarza. Przepraszam ale to się kupy nie trzyma. Nie, nie oddają do tych samych klientów, ale mają tych samych parobków czyli plantatorów na grzbiecie których lubią jeździć. W przypadku cen pszenicy i zbóż... Zapraszam pod Gdańsk i już ceny są inne, zapraszam do zachodniej Polski i już mamy ceny inne... Mało tego surowiec można przebadać i sprawdzić na białko, liczba opadania, zanieczyszczenie, a co w przypadku tytoniu gdy w jednej firmie ten sam surowiec idzie w 1 a w innej w 3? Przecież sprzedają do tego samego klienta według Ciebie. Zresztą... Zobacz jak różniły się ceny na kontraktach za pszenicę w porównaniu do tego co było z wolnej stopy w żniwa. 

56 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Zrób taki eksperyment, najmij się u kogoś przy pracy tylko za jedzenie wiedząc że ktoś na Tobie zarabia dużą kasę, ciekawe czy byś nie był zły wiedząc jak jesteś traktowany. Nie rozumiem w czym problem że ktoś wziął ciągnik za 400tyś, zazdrościsz czy jesteś zły że sam masz na tyle ciężką d*pę że nie chcesz jej ruszyć i coś działać, każdy chce pracować za uczciwe pieniądze, a jeśli jest tak że na rynku światowym tytoń drożeje, a u nas stoi i nic... No to kurde coś jest nie tak 

Edytowane przez RudyKocur
  • Like 1
Opublikowano

U nas jest 4 kunie.ursus c360- chodzi w opryskiwaczu w tytoniu bo ma odpiety dolny zaczep orka agregaty talerzowka,teraz ma podpięty na sezon maszt z widłami do załadunku koszy, c360 3P sadzi tytoń, ciągnie lawety głównie do orki, c330 sadzenie obrabianie pyrki wózek ze szpilami opryski i do lasu. Kilka razy siontka się zakopała a ten wjedzie i wyjedzie z najgorszego piekła dlatego mówimy na niego "kocurek" i 335M inne drobne roboty jak dowodzenie drewna do suszarni kopaczka itd.

Marzy się "sztajer" ale koniecznie w ursusowskim malowaniu :P. 

w południe to dzisiaj chyba z 4 smsy przyszły ze zmianami cen.jeszcze powinni napisać co niektórzy ze obiecują ze nie będą robić wałów na taśmie i resztę to sami wiecie jak to wygląda. Nawozy i opał to tanie były 2 lata wstecz i te ceny już nie wrócą będzie tylko drożej. Sznurek folie rolnicze. .nie ma rzeczy która potaniała.mówimy i piszemy o inflacji głównie konsumentów niestety ta producencka a plantator jest producentem w przypadku tytoniu to minimum 100% lub w okolicach 

Opublikowano
RudyKocur napisał:

2 godziny temu, tomekk1986 napisał:

Do tych samych klientów?  I tak wszyscy na raz, łącznie z ULTP i PM postawiony jest jakiś "agrobud" i handlują tym samym tytoniem, no i jest jeszcze Pękala który tytoń przetwarza. Przepraszam ale to się kupy nie trzyma. Nie, nie oddają do tych samych klientów, ale mają tych samych parobków czyli plantatorów na grzbiecie których lubią jeździć. W przypadku cen pszenicy i zbóż... Zapraszam pod Gdańsk i już ceny są inne, zapraszam do zachodniej Polski i już mamy ceny inne... Mało tego surowiec można przebadać i sprawdzić na białko, liczba opadania, zanieczyszczenie, a co w przypadku tytoniu gdy w jednej firmie ten sam surowiec idzie w 1 a w innej w 3? Przecież sprzedają do tego samego klienta według Ciebie. Zresztą... Zobacz jak różniły się ceny na kontraktach za pszenicę w porównaniu do tego co było z wolnej stopy w żniwa. 

56 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Zrób taki eksperyment, najmij się u kogoś przy pracy tylko za jedzenie wiedząc że ktoś na Tobie zarabia dużą kasę, ciekawe czy byś nie był zły wiedząc jak jesteś traktowany. Nie rozumiem w czym problem że ktoś wziął ciągnik za 400tyś, zazdrościsz czy jesteś zły że sam masz na tyle ciężką d*pę że nie chcesz jej ruszyć i coś działać, każdy chce pracować za uczciwe pieniądze, a jeśli jest tak że na rynku światowym tytoń drożeje, a u nas stoi i nic... No to kurde coś jest nie tak 

Sam sądzę tyton i wiem jaka to jest ciężka praca tylko wkurza mnie ktoś kto cały czas narzeka. Nie opłaca się czy za ciężko to nie sadz na drugi rok i idź do pracy gdzie masz lekko a nie cały czas narzekarz. Nikt kokosów nie zrobił na tytoniu w kilka lat. Mój dziadek sądził potem ojciec teraz jai co roku coś tam się w gospodarstwie zrobiło a nie od razu wszystko na raz.

Opublikowano
43 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Sam sądzę tyton i wiem jaka to jest ciężka praca tylko wkurza mnie ktoś kto cały czas narzeka. Nie opłaca się czy za ciężko to nie sadz na drugi rok i idź do pracy gdzie masz lekko a nie cały czas narzekarz. Nikt kokosów nie zrobił na tytoniu w kilka lat. Mój dziadek sądził potem ojciec teraz jai co roku coś tam się w gospodarstwie zrobiło a nie od razu wszystko na raz.

A czy uważasz że zasadne jest to że narzekają? Jak jest źle to masz prawo narzekać, a szczególnie na coś na co ludzie wpływ mają, słyszałeś żeby jakaś firma kupująca narzekała że tytoń jest za drogi? Bo ja nigdy. Za to widziałem na wykupie gościa co "nie narzekał" i z 1 na 3 mu dawał bo kropeczka była na kilku liściach. Proszę o wybaczenie ale to jest syndrom sztokholmski. A to że nie da się dorobić w kilka lat... Z tym się nie kłócę, to prawda ale... Zobacz ile sadził dziadek i ojciec i zauważ że na wszystko wystarczało i pokrywało koszty, a spójrz ile teraz musisz posadzić żeby pokryć koszty średnio prowadzonej plantacji. 

Opublikowano
Dnia 2.09.2022 o 15:44, Miran napisał:

PM podało dobre ceny. Nie wiecie czy indywidualny może u nich zapisać?

Nikt nie wie? Albo może ma ktoś jakiś numer żeby zadzwonić się zapytać

Opublikowano
Miran napisał:

Dnia 2.09.2022 o 15:44, Miran napisał:

PM podało dobre ceny. Nie wiecie czy indywidualny może u nich zapisać?

Nikt nie wie? Albo może ma ktoś jakiś numer żeby zadzwonić się zapytać

teraz nie można się dopisać... nikt i nigdzie, trzeba czekać do przyszłego roku do kontraktacji

Opublikowano

Nie wiadomo ilu będzie tak "zdesperowanych" żeby to sadzić.jak narazie ceny skupu wogole nie zachęcają.a cytując galpinskiego powiem ze "nie przewiduje kolejnych " podwyżek.i obym tak jak on mylił się. Teraz jest tylko będzie strasznie ze jak im po tych cenach nie oddasz to Ci nie dadzą umowy. Były w ubiegłym sezonie takie historie także już nas nie wiele zaskoczy.ewentualnie subtelnie powiedziane ze to ile zdasz w  tej kampanii będzie miało wpływ na wielkość Twojej tylko kontraktacji na rok następny  na ceny już nie.Dobrze że powoli zbiór się kończy bo człowiek ma już dość. Jeszcze suszarnia większych liści a reszta do kwiatka. .

Opublikowano

Takie same jak wszyscy plus te śmieszne 2 zł premii. Kilka razy dziś przejeżdżałem obok universalu i nikogo nie ma na skupie, nie wiem może nie kupują codziennie...

Opublikowano
9 godzin temu, Yogi95 napisał:

Co to jest ta klasa 1S w Universalu po 29 zł za kg?

Chyba 22, nie ma takiej ceny jak 29zł za kg. 

Z pewnych źródeł, to skarżą się w grupie leżajskiej firmy że plantatorzy nie chcą sprzedawać tytoniu, ciekawe czy do głowy im nie wpadnie jakiś głupi pomysł

Opublikowano

A niby co takiego mogą zrobić? powiedzą ze nie wywiązuję się z umowy? przecież skup jest do końca stycznia/lutego, jak zechce to po nowym roku moge sprzedać dopiero wszystko, jest gdzieś w umowie zapis że już we wrześniu musze sprzedać im tytoń? chyba nie... 

Opublikowano
13 minut temu, RudyKocur napisał:

Chyba 22, nie ma takiej ceny jak 29zł za kg. 

Klasa 1S jest po 29zł. Dzisiaj  smsem wysłali cennik. Ale jaki tam tytoń idzie to dowiedzieć się można dopiero po konsultacji z agronomem. Podejrzewam, że odżyłowany bo kiedyś taki skupowali ale pewny nie jestem. 

Opublikowano (edytowane)

Super ekstra 1 klasa bez kropek i zgniotow specjalnie wyselekcjonowana

A co do firm to zaraz bd gadanie jak wcześniej wspomniałem. "Jak to, nakontraktowal a nie sprzedaje? nie przywozi ?jak do piątku nie przywiezie tniemy umowę na pół na przyszły rok .ma za***rdala.. i się cieszyć że robota jest, o piniondze się nie martwi, ważne żeby miał co robić ":) co wy chcecie inflancja jest 16% myśmy ceny o 30 procent podniesli to wam się kur.. jescze 40 % zostaje wincyj 

Edytowane przez basserman89