Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś z 2,3ha mieliśmy 10ton tylko droga jest stała. u nas ludzie zaczynają odliczać drogi i np. jak posadzą 5ha to liczą 4.30-4.50ha to wtedy i średnia wzrasta

Opublikowano
2 godziny temu, Laraks napisał:

kiedyś z 2,3ha mieliśmy 10ton tylko droga jest stała. u nas ludzie zaczynają odliczać drogi i np. jak posadzą 5ha to liczą 4.30-4.50ha to wtedy i średnia wzrasta

Tak to się zgadza że jak się odliczy drogę to średnia wzrasta. Te 10 ton z 2,3 ha to też po odliczeniu drogi? 

Opublikowano
Miran napisał:

Tak to się zgadza że jak się odliczy drogę to średnia wzrasta. Te 10 ton z 2,3 ha to też po odliczeniu drogi?

bez drogi bo ona jest stała nie oramy jej

Opublikowano
3 godziny temu, Laraks napisał:

10 ton z 2,3ha? to ja sadzę podobnie i mam max 7 ton, także jestem w szoku 

Opublikowano

U mnie średnia wyszła 11,45. To chyba nie jest tak źle. Plon z 1 hektara 3,3. Może by coś jeszcze doszło ale brak opadów tez zrobił swoje. Odmiana 35. 

A 4 tony z hektara według mnie jest nie osiągalne.  U mnie np. sąsiednie gminy gdzie uprawiają tyton mają gorsze gleby 4 i 5 klasy z przewagą 5 i tam dobrze mają jak 2,5 osiągną. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Stosował ktoś już te odżywki co reklamuje Łukowa Tobacco z firmy Agroconsult?

właśnie widziałem zdjęcia na fb, to jest coś podobnego do EM (efektywne mikroorganizmy)?

1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

A co konkretnie reklamują 

produkt o nazwie penergetic b

Opublikowano (edytowane)

jak mialem problem z rosnieciem tytoniu to stosowalem wlasnie EM'y kieliszek na podlewaczke i wilgotna ziemie .Ogolnie wiekszoac tego typu produktow jest ok jedynie na co wartop zwrocic uwage to zawartosc kwasow humowych i chyba fluwowych w danym produkcie jak np po zbozu planujemy tyton w przyszlym sezonie warto stosowac 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 5.12.2019 o 14:45, dragonmt852 napisał:

10 ton z 2,3ha? to ja sadzę podobnie i mam max 7 ton, także jestem w szoku 

10 / 2,3 = 4,3478 z ha 

Ludzie nie róbcie sobie jaj. 

Max 3,5tony to jeszcze uwierzę

• Thanks 1
Opublikowano

pytanie do ludzi co robia hydroponike.Czym dezynfekujecie tace jaka chemia? po wysadzeniu tytoniu nasze tylko umylismy woda i boje sie zeby jakas choroba sie nie pojawila. Vefi 260 przed napelnieniem ziemia i siewem pryskalem srodkiem grzybobojczym. previcurem wystarczy je opryskac czy cos innego polecacie? czy nie pryskac tylko potem przed wstawieniem do wody dodac srodek

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.11.2019 o 20:13, mixolss napisał:

Slyszalem że w JBT można jeszcze umowę podpisać i że lepiej biorą niż uniwersal

JBT to wcale niezła firma, wymagają ale też i biorą

Edytowane przez lex4
sprawdzenie pisowni
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, lex4 napisał:

JBT to wcale niezła firma, wymagają ale też i biorą

Nie ma żadnych rewelacji w tym braniu. A poza tym to pierwszy post na forum tego użytkownika i brzmi to jak jakaś reklama tej firmy przez osobę z nią związaną.

Edytowane przez Miran
Opublikowano
3 godziny temu, Miran napisał:

Nie ma żadnych rewelacji w tym braniu. A poza tym to pierwszy post na forum tego użytkownika i brzmi to jak jakaś reklama tej firmy przez osobę z nią związaną.

Nie jestem związany z JBT i nie reklamuję nikogo a jeżeli chodzi o braku rewelacji w braniu to może ktoś podpowie kto tak rewelacyjnie bierze i tak po prostu bierze jak leci

Może Grzyb , albo ULTP? 

Opublikowano
12 minut temu, lex4 napisał:

Nie jestem związany z JBT i nie reklamuję nikogo a jeżeli chodzi o braku rewelacji w braniu to może ktoś podpowie kto tak rewelacyjnie bierze i tak po prostu bierze jak leci

Może Grzyb , albo ULTP? 

Nie będę nikogo polecał, nikogo odradzał. To była po prostu moja subiektywna opinia i niektórzy mogą się z tym zgodzić a inni nie zgodzić.

Opublikowano
Dnia 8.12.2019 o 12:31, basserman89 napisał:

pytanie do ludzi co robia hydroponike.Czym dezynfekujecie tace jaka chemia? po wysadzeniu tytoniu nasze tylko umylismy woda i boje sie zeby jakas choroba sie nie pojawila. Vefi 260 przed napelnieniem ziemia i siewem pryskalem srodkiem grzybobojczym. previcurem wystarczy je opryskac czy cos innego polecacie? czy nie pryskac tylko potem przed wstawieniem do wody dodac srodek

Agronom z Universalu mówił, żeby tace płukać w wodzie z dodatkiem domestosa. Ja dałem do basenu previcurem i rydomil I nie plukałem w domestosie. 

Opublikowano

biora tak jak biora .tylko rolnik musi sie nakombinowac gdzie powywozic zeby jakos to sie oplacalo.kiedys byly jedne panstwowe zaklady i z opowiadan slysze ze trzeba bylo w lape dac zeby wezwanie dostac, pol swiniaka i pol litra tez :D sadzili z hektar 3-4 dni nawlekali i jakos pchali do do przodu .teraz przynajmniej kazdy ma jakis wybor gdzie zawiezie. Z doswiadczen z tego roku wg mnie Luxtab dobrze bierze ale maja ceny niskie. Bylo jakies 100 Kg ktore Uniwersal powiedzail ze nie wezmie no chyba ze po 3 zl za kilo a tam poszlo po 7 bez marudzenia i zagladania.

Opublikowano
Dnia 1.12.2019 o 14:32, Miran napisał:

Miałem w tym roku Simone i wychodził dobrze. Tylko trochę kropka mi się wwaliła trochę na dolne liście. Słyszałem że ludzie zamawiają jakieś środki z zagranicy które są na to skuteczne.Jeśli jest ktoś taki na forum to miałbym pytanie na priv.

zapewna kanciasta plamistośc liści. Miedzian jest dobry na to. Ta zagraniczna substancja to zapewne stryptomecyna. U nas nielegalna bo to antybiotyk. tlenochlorek miedzi tż sobie z tym radzi, wiec miedzian jak najbardziej polecam, sam mam simone i sam stosuje