Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Massey
krzycho88    0

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Poszukuje mechanika do tego właśnie MF-a chodzi mi o osobe co robiła podnośnik w tym ciągniku i wie co i jak po kolei. Jeżeli znacie kogoś takiego to kontakt na pw.

Najlepiej, żeby ktoś z Lubelskiego.

 

PZDR krzycho88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

Elo. chłopaki no nie mówcie ze nikt nie ma tego sprzęta. Proszę pomóżcie bo mnie krew zalewa ...

 

POZDRAWIAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej78    14

nie posiadam takiego ciągnika ale spotkałem się z takim egzemplarzem z tego co pamiętam pod maską z przodu przed chłodnicą oleju powinien być filtr hydrauliki z wkładem papierowym może być zasyfiony .sprawa druga to zawór ciśnienia pompy może trzeba podkręcić sprawa trzecia to pompy jedna jest z przodu w skrzyni a druga tradycyjnie pod podnośnikiem jest tam układ przewodów do sterowania wom półbiegami itp mogą być nieszczelne złącza znałem gości którzy takiego zrobili był problem ze skrzynią i podnośnikiem ale są zagranicą proponuję poszukać kontaktu do Wierzchowiny w b zamojskim tam ma sklep trochę importuje i naprawia -phu darpol-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

krzycho88    0

nie posiadam takiego ciągnika ale spotkałem się z takim egzemplarzem z tego co pamiętam pod maską z przodu przed chłodnicą oleju powinien być filtr hydrauliki z wkładem papierowym może być zasyfiony .sprawa druga to zawór ciśnienia pompy może trzeba podkręcić sprawa trzecia to pompy jedna jest z przodu w skrzyni a druga tradycyjnie pod podnośnikiem jest tam układ przewodów do sterowania wom półbiegami itp mogą być nieszczelne złącza znałem gości którzy takiego zrobili był problem ze skrzynią i podnośnikiem ale są zagranicą proponuję poszukać kontaktu do Wierzchowiny w b zamojskim tam ma sklep trochę importuje i naprawia -phu darpol-

Dzięki kolego, :) z tymi przewodami to warto tez sprawdzic :)

 

pozdrawiam

 

PS: Ta firma to jakies 23-28km ode mnie :D

PS2: u mnie nie ma filtra koło tej chłodnicy. Zamówie ten zawór sterujący pompą. Prawdopodobnie to to. :) (miejmy nadzieje)

Edytowano przez krzycho88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kolego w miejscowości Grąd koło trojanowa przy trasie warszawa-lublin jest pewien pan który remontuje mf i ursusy głównie także może on mógłby cię poratować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

krzycho i jak chodzi ferdek :)

Po małej próbie chodzi :D, niedługo dostanie robote to zobaczymy na dłuższą metę :).

Podsumowanie:

1.Podnośnik działa

2. nie działa kiper, przodek a WOM kręci sie cały czas :/

 

Ale ciesze się z podnosnika

 

pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

OSCYLATOR (zawór sterujący pompą) u mnie idzie jakis dziwaczny bo stosuje sie go w 3 typach:595,592,(1080?), u korbanków ponad 2500zł śpiewają. Ale znając "polak potrafi" obleciałem koszty i wyszło mi ok.500-600zł :D

 

czemu pytasz ? tez jakis problem masz ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

Kolego nie wiem jak jest w twoim modelu ale w moim 698 jak kręcił się wałek i nie działał przód to pompa zębata padnięta, ewentualnie filtr hydrauliki zapchany, albo masz przestrzał na wężu wewnątrz tylniego mostu od pompy zębatej. Wom może się także ciągle kręcić jak masz walnięte tarczki, przód także, ale jak walnęło ci naraz to jest to wątpliwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

Kolego nie wiem jak jest w twoim modelu ale w moim 698 jak kręcił się wałek i nie działał przód to pompa zębata padnięta, ewentualnie filtr hydrauliki zapchany, albo masz przestrzał na wężu wewnątrz tylniego mostu od pompy zębatej. Wom może się także ciągle kręcić jak masz walnięte tarczki, przód także, ale jak walnęło ci naraz to jest to wątpliwe.

Pompa jest nówka. Filtr to jest chyba ten jeden od spodu (chyba ze nie wiem o jakims).Wałek to od razu jak go kupiłem to się kręcił. Przodek chodził jakis czas, rok temu jakos mi się załączał na momencik i tylko na góra 5s. Wałek mało wazny. Rurki są na 99% szczelne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

W przednim napędzie też są tarczki!!! Tak jak w WOM-ie. Może także być zapchana chłodnica oleju z przodu, przód jest załączany poprzez chłodnicę(sam nie wiem dlaczego)Żadna lampka sie nie pali????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian7k    5

Mam do kolegów prośbę .Kupiłem starego MF 595 MK II z 78 roku bez żółwia i bez przedniego napędu sprzęgło też załączane mechanicznie (tak mi się wydaje) i słabo podnosi na pusto idzie a z pługiem bardzo powoli.Moje pytanie czy tu jest jedna pompa hydrauliki? ( no bo po co dwie).Olej puściłem jest ładny agrol filtr z boku prawej strony czysty,jaka może być przyczyna?Czy jest drugi filtr a jeżeli jest to gdzie i jak go wyjąć i jak dostać się do pompy.

Za posty oświecające z góry serdeczne dzięki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian7k    5

Dzięki za radę,wlałem "olej przekładniowy Agrol 80w GL4". To wg ciebie jest zbyt gęsty i należy go wymienić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KamilK199    8

niestety kolego musisz go wymienic, latem bedzie chodzil ale wiosna, zima i jesienia bedziesz sie wkurzal , ze skacze podnosnik i spr filtry bo sa dwa ,albo 3 ,ale glownie sprawdza sie papierowy z przodu kolo chlodnic i siatkowy z boku skrzyni. Ja mam zalany olejem Agrol STOU i jak jest wysoki mroz to tez mam czasami problem z podnosnikiem, poprostu ferdki musza miec zadki olej prawie jak woda. Koledzy tematów poruszonych z olejami do ferdkow jest duzo, trzeba poprostu poszukac. Powodzenia i pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

W przednim napędzie też są tarczki!!! Tak jak w WOM-ie. Może także być zapchana chłodnica oleju z przodu, przód jest załączany poprzez chłodnicę(sam nie wiem dlaczego)Żadna lampka sie nie pali????

gdzie te tarczki się znajdują ? Przodek chodzi po pewnym czasie się załączył :) dostał KOLONIST 4skibowy 3klasa i rura i szedł jak głupi z przodkiem.

Pali mi się lampka nie wiem jak jest u was ale ja mam na górze panelu pasek z kontrolkami (tak jak w mf255) i łypie czasami (jak przodek ma cięzej) 3 od lewej. Koło zębate z kroplą w środku niego i dwie strzałki zwrócone poziomo do koła.

 

spr filtry bo sa dwa ,albo 3 ,ale glownie sprawdza sie papierowy z przodu kolo chlodnic i siatkowy z boku skrzyni.

Kolgo gdzie dokładnie jest ten papierowy ? Bo wyjąłem grill od przodu maski i nie widac, są tylko przewody ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KamilK199    8

Powinna byc Tak metalowa "puszka" koło przewodów obok chłodnic, a ta kontrolka kolego to jest właśnie od cisnienia w skrzyni. Tarczki od przedniego napedu masz w skrzyni i pstryczkiem, ktorym go zalaczasz dajesz przepływ oleju na nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

Mówisz w skrzyni ? hmm... będe rozbierał i tak skrzynie w zimie, bo cisnienie jest z deczka za małe, i moze gdzies byc dziurka bo się sączy co nieco od spodu :/ ale to nic nie przeszkadza w normalnej pracy ciągnika.

Co do kontrolki to czemu łypie ? oleju jest max...

Edytowano przez nasil90
Cytowanie posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KamilK199    8

kolego sciagni sobie katalog do tego ferdka w necie jest. A tarczki jak dobrze pamietam powinny byc w tej malej skrzyni posredniej(tej krotkiej). kontrolka Ci swieci poniewaz masz za słabe cisnieni albo wogole olej do czujnika sie nie dostaje lub w znikomych ilosciach. Zbadaj sobie cisnienie na wyjsciu od czujnika i zobaczysz czemu tak jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzycho88    0

Jesli to tak jak mówisz to jak narazie walic kontrolke.cisnienia nie będe badał bo zegaru nie mam, ale to nic powaznego wiec ... odstawiam na później lub wolny czas.

Masz moze jakis link do katalogu ? bo nic znalezc nie moge :( kiedys juz szukałem i bez efektu

 

dzięki jak narazie :)

Edytowano przez nasil90
Cytowanie posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian7k    5

Jestem zmuszony kupić pompę pomocniczą dwustopniową do hydrauliki zewnętrznej(jest aluminiowa i nie daje się regenerować),są drogie ok 2700 zł.Znalazłem na stronie "ROLMAX Świdnik za 2265 zł brutto belgijska produkcja Bepco-Tragpieges co możecie powiedzieć o produkcie?

Mówię oczywiście o MF595.

Edytowano przez marian7k

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsiok    1

Bepco to zamiennik raz pisza ze to angielska firma a teraz ze belgijska ;)

Co do jakosci to mysle ze są w miare dobre ale lepiej orginały:P

Spytaj sie jakiej firmy te za 2700zl...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez tomas318
      witam naprawiam pompy i inne części hydrauliki siłowej nie tylko do kazdego modelu traktora komabjnu lub innego sprzetu rolniczego . W razie pytanie prosze pisac prywatna wiadomosc . Pozdrawiam 
    • Przez Barm03
      Szanowni agrofotowicze :), nabyłem ostatnio bardzo ciekawy egzemplarza masseya fergusona 152 ze skrzynią multipower. Niestety po oględzinach okazało się, że półbieg nie działa, przerzucałem wajchą góa dół i nie było żadnego efektu. Ktoś miałł z tym do czynienia ? Mógłby się coś na ten temat wypowiedziec ?
    • Przez Pablo1992
      Witam. Kupilem MF 399, 1996 r. I wydaje mi sie ze nie dzialaja niektóre kontrolki na konsoli i mialbym prozbe ze moze komous by sie chcialo zrobic zdjecia kontrolek wszystkich jakie sa w swoim MF i wrzucic do galeri lub wysac mi na e-maila. Z góry dziekuje.
    • Przez lexiflexi
      4 raz przez 12 lat urwał mi się wał korbowy w mfie 560... po 3 razie zmieniłem cały blok nowy wał i po 3 latach znowu urwał się ... robili to mechanicy w zakładzie nie miałem wglądu takiego jak to było robione a kasę wzieli dużą... jedyne co widzialem to już złożony silnik i specjalnie umalowali go bo blok był żólty i nie ładny ... teraz dopiero okazało się że oprócz bloku wsadzili mi pompe wtryskowa od tamtego nie wiadomo jak było z wałem ... na panewkach jest jakiś symbol 01 a na oryginalnych jaki jest ? Teraz tak... czy warto robić silnik ( koszt ok 4000-5000 zł) czy kupić silnik ( do 4500 zł) ... Był z nim tez problem że nawet jak stał nieruchomo to jak się wcisneło gaz w podłogę to dymił na czarno ... co było tego przyczyną ? odpowiedzcie na te 2 pytania ... z góry dziękuję ...
    • Przez przemek230591
      Witam mam problem z podnośnikiem u mojego mf 394f. Problem polega na tym iż po osiągnięciu przez ramiona górnej pozycji ciagnik jest jakby przyduszany jakby coś go blokowało, wygląda mi to tak jakby nie działał zawór przelewowy miał ktoś podobny problem? Poza tym za siedzeniem po odkreceniu zaślepki znalazłem dwie dźwignię jak by od regulacji, wiecie do czego służą 
      Doraźnie zastosowałem taki ogranicznik na dźwigni jak na drugim zdjęciu


×