Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Pronarek82a

Nie chce się wyłączyć napęd w Pronarze 82a/82SA

Polecane posty

DOMINKUS    0

niewiem co tam koledzy pisali ale najłatwij połozyc sie koło prawego koła i przesmarowac dzwignie zeby lekko pracowała ona czesto sie zabrudza to standart .

i staraj sie czasem cofnac jak rozłaczysz naped to tez mu bardziej wyrobi nawyk wyłaczania sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trafik    0

Kiedyś miałem ten sam problem jak ciągnęłam coś ciężkiego i włączałem napęd to coś tak pierdziało, pojechaliśmy do mechanika no i przyczyną były poluzowane śruby na łączeniach poodkręcał je na fula i śmiga jak szalony.. Przewidywał jeszcze jedną awarię ale jej nie było, a mianowicie awaria tego sprzęgła przy którym łączą się te dwa wały zaraz za schodkami..

 

 

A z tym wyłączaniem przodu zawsze mam problemy po myciu karcherem bo zawsze tam piachu nalezie, to już teraz wiem ze od razu leje strzykawką olej po tym drążku od włączania przodu i smaruje tak mniej więcej wszystkie te łączenia tej dźwigni pod traktorem wd-40 i potem malutkim paluszkiem wyczuwam wszystkie fazy :lol: oczywiście ciągnik wyłączony i zabezpieczony xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Pronarek82a    1

Wczoraj mi sie rozwalił napęd :) Krzyżaki na wałkach i podpore. Pościnało tarczki. Ale jakoś umnie przed tem coś napęd z ciężarem niechciał ciągnąć. W podporze śruba była dokrecona dobrze. Ale od skrzyni biegów to była bardzo luźna dokręciłem aż 3 razy. Pewnie dla tego niechciał ciągnąć napęd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin974    25
Wczoraj mi sie rozwalił napęd :) Krzyżaki na wałkach i podpore. Pościnało tarczki. Ale jakoś umnie przed tem coś napęd z ciężarem niechciał ciągnąć. W podporze śruba była dokrecona dobrze. Ale od skrzyni biegów to była bardzo luźna dokręciłem aż 3 razy. Pewnie dla tego niechciał ciągnąć napęd.

Części (mówię tylko o podporze) wyniosą Cię ~400zł a cała kompletna podpora ~470zł, takze zuzytą zostaw sobie na częsci a kup nówkę :)

 

 

Przechodziłem to, jakieś 2tyg temu, u mnie do dostał po du**e jak byly problemy z wyłączaniem/włączaniem napędu i jak z włączonym latał po szosie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pronarek82a    1

UUuu pujdzie 5 stów z kieszeni. Po prosze ruskiego i mi przywiezie z kolchozu hehe. A z tym że napęd nie dał rady sie kręcić. To pewnie że śruba luźna była?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pronarek82a    1

Kupiłem nowa podpore i wałki i jeszcze zestaw naprawczy do starej podpory. I napęd nie działa troche coś tam ciągnie ;) W czoraj pole talerzowałem i przy drodze troche ziemia ubita to mtz nie dał rady ciągnąć i i był napęd włączony i sie nie kręcił ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pronar82a    30

Musisz podciągnąć podporę bo oryginalnie była za słabo pod ciągnięta ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pronar82a    30

To masz pewnie tam w tej gruszce co od skrzyni wychodzi coś źle, ja bym ci radził kupić nową gruszkę, bo opony jak i ten niedziałający przód to może być winą, mi mechanik powiedział że to przez tą gruszkę może ciąć szybko opony, bo ciągnie lekko bez obciążenia i przez to opony szybko się ścierają... :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pronar82a    30

No właśnie chodziło mi o tą przystawkę, tylko wypadło mi słowo z głowy i nie wiedziałem jak napisać.

To jakoś drogo u ciebie chodzą te podpory, u mnie w sklepie 470 zł bo się pytałem bo moją się grzeje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pronara 1025a z 2005 roku i nie mogę wyłączyć przedniego napędu .Odpinałem elektro-magnez i nadal chodzi (włącznik napędu elektryczny).Co mam zrobić? pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Cheesburger
      Co ile smarujecie krzyzaki wału przedniego napędu?
      Wystarczy tam wkrecic kalamitke czy cos trzeba jeszcze?
       
      Pytam ponieważ ostatnio po dłuzszym przestoju ten pierwszy od skrzyni biegów zaczął delikatnie piszczec podczas szybkiej jazdy. Polałem go olejem i pomogło ale wole cos bardziej zapobiegawczego zrobic jesli potrzeba.
    • Przez Rolnik551
      Witam wyrzuca mi bieg chodzi o tą dźwignię między nogami tzn. Reduktor 
      Co może być przyczyną jak naprawić? 
    • Przez Piotr0224
      Witam, mam mały problem z Pronarem 1025a otóż w tym roku przy bardzo lekkiej pracy przy przyczepie do małych kostek słomy zauważyłem że ciągnik łyknął dość sporo oleju w ciągu 2-3 dni pracy mógł łyknąć ok 2 litrów oleju, ciągnik pracował często na najniższych możliwie obrotach czyli ok 700/min, z odpowietrznika silnika (nie znam fachowej nazwy wąż wychodzący z nad głowicy silnika schodzący po lewej stronie bloku i kończy się w ramie)  wychodziło dość sporo białego dymu, co ciekawe przy cięższych pracach w uprawie brony, talerzówka gdzie chodzi już na normalnych obrotach i ma czasem ciężko oleju wziął mniejsze ilości przez dłuższy okres pracy, jednak ostatnio pokazuje lekki ciągły ciemny dymek (dawniej pokazywał gdy miał bardzo ciężko). Przy odpalaniu zimnego ciągnika z tłumika wychodzi bardzo duża ilość białego dymu a gdy się go troszkę przegazuje to po chwili ustaje.
      Dodam że temp silnika jest zbyt niska w lekkiej pracy pokazuje ok 60 przy ciężkiej nie dochodzi do 80. Wspomnę też że  z 3 lata temu trochę się grzał z powodu silnie zapchanej chłodnicy wodnej olejem i pyłem ale było pilnowane aby temp nie przekroczyła 100 stopni. Ciągnik ma moc, spalanie w normie, zalewany od nowego Turdusem.
      Co podejrzewacie pierścienie że bierze olej? Czy mają one wpływ na nizszą temp silnika? Biały dym przy odpalaniu (wtryski)? I czy kiedyś spotkaliście się że na niskich obrotach bierze olej a na wysokich mniej (turbina)?
    • Przez AgroRolnikŚląskiTeam
      Witam od pewnego czasu zastanawiam się co jest z tymi ruskimi silnikami d 243 (Pronar 82 SA) że gówno widzą a kopcą jak głupie . Mój nawet na pusto pod górkę niewielką z turem łc 1650 na pełnej czwórce po asfalcie kopci na czarno , podczas orki pod górę z 10 stopni - góra 13 w pługu 4x40 na 2 polowej z reduktorem puszcza taki dym że aż jest ciemno a w nocy to i widać ogień z tłumika na 5-10 cm , rozumiem że jest dość spore obciążenie i w instrukcji jest napisane 100-120 km ale dajcie spokój prosty ursus c 360-3P w pługu 2 skibowym na 3 szosowej dymka nie puści a nieraz jest tak że aż z obrotów spada . Ostatnio dość sporo jeździłem Pronarem (82 SA) w przyczepie autosance z 7 t jęczmienia i byle jaka górka i do 3 szosowej trzeba było redukować . 
      Dodam że mój egzemplarz ma ok. 3300 mtg .
    • Przez foka71
      Witam.Mam problem z moim Pronarem.Otóż pogasły mi wszystkie wskażniki i niektóre kontrolki na desce rozdzielczej,np. od ładowania.Bezpieczniki sprawdzałem,są o.k.Alternator niedawno mi wymieniał jeden mechanior,więc jakieś ładowanie jest,bo światła górne działają,tylko czasem jakoś przygasają.Czy to może być wina złego podłączenia alternatora,czy coś innego za to odpowiada?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
×