Skocz do zawartości
Bartizi00m

C 385 WOM

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam Wszystkich

 

Panowie,sytuacja wygląda następująco. Sprawdziłem u siebie ciśnienie na rurce dochodzącej do sprzęgła wom'u i wynosi ono 7 bar.

Przy załączonej dźwigni pod siedzeniem, a rozłączonej dźwigni (w pozycji pionowej)przy kierownicy, walka nie daje się ruszyć. Gdy załącze wom przy kierownicy nic się nie dzieje, poza tym, ze walkiem można swobodnie kręcić ręka.

Dodam jeszcze, ze przy zgaszonym silniku i załączonym wom'ie, kręcąc wałek ręką z przodu daje się słyszeć jakby chrobotanie.

 

Dziękuje za ewentualne sugestie i porady co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Jak silnik jest włączony to wałka nie obrócisz ręką bo ma hamulec.Na zgaszonym obrócisz.Koło siedzenia wałek załączasz na obroty zależne i niezależne.Dźwignia chyba ma być na dole wtedy będzie pracował i obroty niezależne.Na wolnych obrotach silnika włącz tą wajchę koło siedzenia na dół trochę zazgrzyta i masz wałek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

To ciśnienie jest OK (ciekawe jakby było jakby założył trójnik i ciekawe czy też by było 7 bar jeżeli tak to już wtedy napęd rozwalony) może uszczelka manżetowa poleciała, albo coś z mechanizmem. Wyciągnąć z tyłu WOM i można już wtedy coś ocenić wizualnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Filipoo    14

witam. u mnie wystapił problem. i mam pytanie czy pompa od womu i półbiegów to ta sama?? i czy jest tam jakiś zawór bezpieczeństwa?? bo jest taki problem ze jak zwijam baloty i gdzieś po godzinie pracy zaczyna się problem przy duzym obciązeniu wom staje:mellow: kupa hałasu robi się w skrzyni pośredniej nie raz pomaga wcisniecie gazu do oporu ale nie zawsze i musze wywalac balota i od nowa robić;[ tak samo zaczeło mi się robić jaj kosiłem tyle ze kosze na 1000obr i jak sie rozgrzeje i bede miał tak z 1300obr to sa chwile ze wom staje i znowu kupa hałasu z skrzyni pośredniej tu akurat dodanie gazu pomaga ale w prasie nie zawsze. co to moze być?? co z tym zrobić?? musze to zrobić bo jak przyjdzie robić sianokiszonke to nie ujadę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Takie ciśnienie jest przy 2000 obr/min (przed wymiana filtrów było 3 bar).

Wzmacniacz momentu jest "zaspawany" w tym egzemplarzu i nic więcej na ten temat nie wiem, ponieważ gość od którego kupiłem twierdził, ze już takiego kupił.

 

Czy po tych objawach można stwierdzić, ze wina leży po stronie tarczek ciernych w sprzęgle?

 

Aby dobrać się do sprzęgła wom należy zdjąć cały tył?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Cały tył tzn. musisz odkręcić zaczep i wyciągniesz całe sprzęgło (bynajmniej Ja w 1004 tak mam), tak to wygląda wyjęte: http://allegro.pl/item1176505292_oryginalne_sprzeglo_wom_do_ursus_c_385_6_cyl.html a tak z góry http://allegro.pl/item1161518478_wom_kosz_walka_zetor_ursus_czesci.html

 

Na forum są gdzieś katalogi do tych ciągników ściągniesz sobie i będziesz wiedział jak to wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gorzupiak    0

Jeżeli wam podczas dłuższej pracy "przystaje" to spróbujcie włączyć żółwia i to powinno pomóż przynajmniej u nas tak jest. heh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ssman860    2

Witam, podczas prasowania słomy zestawem ursus c-385 + prasa sipma z224/1 zaczęło mi coś "chrupać" w tylnym moście. Szczególnie jak prasa miała większe obciążenie. W czasie chrupniecia mam wrarzenie, że WOM jakby zwalniał o kilka obr/min. Ogólnie nie ma problemów z siłą czy też obrotami Wom- u oprócz tego jakby przepuszczania i zgrzytnięcia podczas załączania.

 

Pytanie: co może być przyczyną?? Czy może sprzęgło WOM sie sypie, a może pompa nie daje dostatecznego ciśnienia????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LOST    7

A może jakiś tryb się ,,zjechał'' i pod obciążeniem przeskakuje, a na lekkich pracach nie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ssman860    2

Powiem tak: na cienkich pokosach idzie płynnie, na tęgich coś mu chrupie w d...e. Zaczęło cię tak dziać wczoraj podczas prasowania słomy i mam wrarzenie, że hałas wystepuje coraz częściej. Dziwne jest jeszcze że hałasowało prawie zawsze zjazdu ze wzniesienia a pod górke kręcił normalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hubert8245    23

może mało oleju i z góry nie dociskają się tarczki od womu i przeskakują a pod górę pompka łapie olej i dociska tarcze tak jak powinno być, więc może sprawdź ile jest oleju w skrzyni biegów, jeżeli mało to uzupełnienie jego stanu powinno pomóc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ssman860    2

Olej sprawdzałem 2 tygodnie temu było w połowie między min a max, więc uznałem że styknie, alemożliwe że na pochyłościach było go za mało.

A jaki olej stosujecie do skrzyń w dużych ursusach? Bo ja leje Hipol ale wiem że on szałowy nie jest do hydrauliki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cichy84    14

hipol jest rani możesz lać HL-32 , a jak chcesz z wyższej półki to hydramot ale hipol jest spoko polecam bo praktycznie wszyscy maja hipol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akaku    69

Rozmawiałem z weilomą osobami któży maja cieżkie ursusy. I każdy ma cos do tego że przekaźnik zaraz nie załaczy sie. @sadek rozbierałem juz kilka razy ten tył i tam są takie 2 płytki(chyba) i ja jedna mam wyjeta i jade na 1 lecz jak do maszyny do QQ to zakładam i jadę na 2 bo na jednej się ślizga a znów na 2 nie załączę rozrzutnika. I niestety nic z tym nie poradze bo one juz tak maja :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich

 

Panowie,sytuacja wygląda następująco. Sprawdziłem u siebie ciśnienie na rurce dochodzącej do sprzęgła wom'u i wynosi ono 7 bar.

Przy załączonej dźwigni pod siedzeniem, a rozłączonej dźwigni (w pozycji pionowej)przy kierownicy, walka nie daje się ruszyć. Gdy załącze wom przy kierownicy nic się nie dzieje, poza tym, ze walkiem można swobodnie kręcić ręka.

Dodam jeszcze, ze przy zgaszonym silniku i załączonym wom'ie, kręcąc wałek ręką z przodu daje się słyszeć jakby chrobotanie.

 

Dziękuje za ewentualne sugestie i porady co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam

 

Problem rozwiazany

Okazało się, że sprzęgło wom jest wporządku, a problem leży w skrzyni pośredniej.

 

99352e19a5631c99m.jpg

 

Pierścień osadczy sprężysty się rozleciał i tym samym koło napędzające wom się wyzębiło.

 

...

 

Martwi mnie jedynie strasznie długie opóźnienie załączenia hamulca wom 1-2 minuty. Prawdopodobnie wina zbyt niskiego ciśnienia, czy układ może być ewentualnie zapowietrzony?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MichalP    12

hej. a ja mam pytanie troszeczkę odmienne, co może być przyczyna ze w 912 po wyłączeniu wom-u, bez obciążenia, on nadal się obraca? Np jak korzystam z beczki, mimo wyłączenia on nadal działa, co prawda wolniej, ale działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Witam

W moim c385 nie działa WOM. Problem tkwi w części mechanicznej (sprzęgło hydrauliczne i pompy są ok.).

Co należy zrobić, aby dostać się do głównego mechanizmu i na co należy zwracać uwagę przy naprawie?

Wystarczy rozpołowić pomiędzy skrzynią a tylnym mostem, czy trzeba również zdemontować skrzynię?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
david85    1

Witam! orientuje się może ktoś jakie ciśnienie oleju powinno iść na wom bo mam zawór rozregulowany i nie wiem na jakie ciśnienie go ustawić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mar56cin    6

Witajcie

 

Muszę dostac się do sprzęgła, wiem ze znajduje się tuz za wałkiem (styłu).

I tu moje pytanie jak wyjąć te sprzęgło?. Rozkręcając wałek i porostu go wyjąc, czy trzeba

rozkęcać tylni most od góry?

pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Nie trzeba nic rozbierać z góry, tylko wyciągasz z tyłu, zależne jaki masz z tyłu zaczep jeżeli montowany na płyci blaszanej to trzeba ją zdemontować i za tym masz już śruby do odkręcenia sprzęgła.

 

http://allegro.pl/wom-sprzeglo-przekaznika-zetor-ursus-i1572063008.html

 

http://allegro.pl/wom-zetor-8011-8111-ursus-c385-912-1014-czesci-i1548704502.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janusz89    0

ja sprobuje podlaczyc przewod od kipowania przyczepy do kosza walka jak mam papke wymieniac co rok to wole wymienic pape co trzy lata i mniej sie narobic . poprowadze przewod od wyjscia zewnetrznego zamiast gornego podlaczenie mikropapki do kosza walka . zobaczymy. zajac i tak nie sprawny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LukaszP    2

Proponuje najpierw poczytać jakie ciśnienie panuje w układzie mikropompki, a jakie w hydraulice siłowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stachuu24    1

cisnienie w ukjładzie wom powinno wynosic ok 12 atm manometr (zegar)plecam wkrecic w pokrywe skrzyni biegów w miejsce przewodu który prowadzi do sprzegła wom tylko musisz miec manometr z odpowiednim gwitem ;)i oczywiscie skala.a jeśli chcesz stale kontrolowac cisnienie to kup czujnik zaniku cisnienia który wkreca sie w pokrywe skrzyni biegów zaraz przy wlocie wleju z mikropapki jesli masz 12 atm to trzeba rozebrac z tyłu i wymienic uszczelnienie koszt max 150 zł ;) warto przy tym luknac w katalog czesci zeby czegos nie ominac

Edytowano przez stachuu24

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Thomas2135
      Witam. Otóż jak włączę tą dźwignią pod siedzeniem wałek WOM to ze skrzyni dobiega dziwny odgłos, coś jakby trykanie, zgrzytanie jakby się coś ocierało. Po wciśnięciu sprzęgła hałas ustępuje. Dodam, że przy włączaniu tej dźwigni jest zgrzytanie jakby koła zębate nie mogły się zazębić. Ciągnik kupiliśmy niedawno(bez instrukcji obsługi), więc trzeba się domyślać wszystkich funkcji i powodów niedomagań.
      Dzisiaj jak go zapaliłem i próbowałem szukać przyczyny to zauważyłem, że hałas ustępuje jak przełączę dźwigienkę z pozycji "zając" na "żółw" (czyli włączę wzmacniacz momentu). Napiszcie jak to można naprawić
       
      P.S. A może ktoś miałby chęć napisać do mnie na GG i wyjaśnić mi działanie tych dźwigni przy kierownicy, tzn co włączają i kiedy można ich używać a kiedy nie.
      Za pomoc z góry bardzo dziękuję.
    • Przez TomekPL
      Witam. Mam takie pytanie czy dźwignia miernika impulsów powinna mieć luzy czy powinna być sztywna?
    • Przez tata1
      Witam
      Nurtuje mnie pytanie, czy ktoś dorabiał przełącznik 540/1000 obr. Bo do brony wirnikowej stosuje 1000obr, a do reszty 540. No i przełączqanie jest niewygodne, muszę odkręcić te dwie śruby, wyjąć z boku końcówkę z drobnym frezem, zatkać ją czymś co mam pod ręką (śruba, patyk, gałązka z wierzby :-) ), włożyć zatkaną końcówkę i zakręcić dekielek z powrotem, by uzyskać 1000 obrotów na WOM. Nie mówie, że chce przełącznik w kabinie, mógłby być tam na dole z prawej strony, tylko by to była jakaś dziwignia. Mam już pomysł na tą dźwignię, ale może nie warto "obalać przewróconego muru" i ktoś to już zrobił i ma u siebie. Może jest w sprzedaży? Macie jakieś info ?
       
       
      ZAPRASZAM KILKA POSTÓW NIŻEJ - CIEKAWE ROZWIĄZANIA
    • Przez marcin7795
      Witam. Mam taki problem z WOM w ursusie tzn. Wszystko się załącza jak należy tylko jak ma ciężko to się rozłącza i słychać zgrzytanie jak obroty dam małe obroty silnika to wałek się załącza do daje gazu i pracuje ale gdy ma ciężko to z powrotem to samo. Co się dzieje? Jaka jest przyczyna?
    • Przez Jurasik
      Witam Panów,potrzebowałbym kilku informacji odnośnie montażu przedniego napędu do C-385,albo chociaż skany z książki obsługi ponieważ nie wiem do końca jak działa sprzęgło przedniego napędu z czym ono się styka w tylnym moście że się kręci  
      Oczywiście wiem że trzeba założyć do tylnego mostu odpowiednie koła zębate ale nie znam działania tego mechanizmu,jeżeli któryś z Panów miał już z tym do czynienia miło by było jak by mi to jakoś wytłumaczył na chłopski rozum
      Pozdrawiam
×