Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Massey
pretorian41    0

Witam

Posiadam MF 595 88KM, w orce na 1 ha 5-6 klasy ziemi pali mi około 9 l/ha.

Mam zamiar kupić MF 6160.

Jak wychodzi w orce ten ciągnik( ziemie lekkie 5-6 klasa) lub inny z serii 61xx ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hemi    16

Mi w 4 obrotowej 4x40 /30cm połknął średnio 16.5L na ha. Gleba ciężka górki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pretorian41    0

Zakupiłem MF 6160.

Nie wiem jak będzie dalej ale wychodzi, że będzie palił około 9 l/ha.

Może komuś się przyda. Pług 4x40.

Dodam iż mam ziemie lekkie i orzę dość płytko.

Edytowano przez pretorian41

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

andrewk    72

lukbold i co mierzyłeś u siebie ciśnienie ? Do mnie jeszcze nie może dojechać manometr ale tak na oko coś czuje, że u mnie nie ma na pewno 1,5 bara no bo przecież to już jest dość spore ciśnienie ? Jak leci Ci olej z odpowietrznika ?

 

Popatrzyłem w schemat i jeżeli chodzi o trójdział to jedynie śruba ( strzałka na czerwono ) mogła by być przybrudzona. Rozebrałem tak aby dało się ją wydostać, następnie trzeba było wykręcić imbus i wychodził taki pręt z dwoma małymi dziurkami na końcu ( było trochę takiego czarnego szlamu ale nie wiem czy było pozatykane ). Wszystko dobrze umyłem w benzynie, przedmuchałem złożyłem i nie wiem ale chyba nie ma różnicy w ciśnieniu na odpowietrzniku. Przynajmniej na oko....

 

Co do samego trójdziału to nie wiem za bardzo co tam może się popsuć jak składa się ze śrub przelotek, tej śruby redukującej ciśnienie + oringi i kilka sprężynek.

 

Jest regulacja na tej śrubie redukującej poprzez dociśnięcie sprężyny + to co zaznaczyłem na niebiesko i zielono. Tego w ogóle nie ruszałem.

post-93767-0-25942900-1458903792_thumb.jpg

Edytowano przez andrewk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

nie mierzyłem bo ten odpowietrznik jest zara za podpora kabiny... musze skombinować sobie kawałek wężyka żeby to podłączyć ale póki co dałem sobie na wstrzymanie z MF.

1.5 bar to jest nic. Z odpowietrznika to na max 2cm "strzela" strumień oleju :P tam nie może być zbyt dużo bo te ciśnienie cały czas poprzez łożysko oporowe napiera na gwiazde docisku sprzęgła czy jak to tam się nazywa a przecież nie może Ci wysprzęglać bez użycia pedału ;)

Ja niby pedał mam twardy a też czasem, szczególnie na postoju cieżko wbić bieg. Pomaga wciśnienicie przyśpieszacza z równoczesnym wciśnieniciem sprzegła.... wkurza mnie to ale nie znalazłem info o możliwych przyczynach a wiadomo że skrzynie sam skaładałem wg instrukcji napraw i porad kolegi Ptaszyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

No nic, jeszcze raz spuściłem ze 200ml oleju i kiedyś się sprawdzi jak działa po rozgrzaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kisiel123    1
 panowie cieknie mi w mf 6140  z prawej storny przy kole wyglada jak zawór bezpieczenstwa. co to jest dokładnie i jak to uszczelnić ?obrazek w galeri .. z góry dzieki za pomoc  

Massey Ferguson 6140

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

Ale masz tam namieszane :D Chętnie bym pomógł ale nawet nie mam jak porównać bo u mnie rozdzielacz jest trochę inny ( załącznik ) Udało się rozwiązać problem ze sprzęgłem ?

post-93767-0-00228900-1460645911_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kisiel123    1

Ale masz tam namieszane :D Chętnie bym pomógł ale nawet nie mam jak porównać bo u mnie rozdzielacz jest trochę inny ( załącznik ) Udało się rozwiązać problem ze sprzęgłem ?

no namieszane bo instalacja pneumatyczna w nim jest .. nowy sezon z problemami się zaczął .. to jest rozdzielacz od tylnego podnośnika ?  na dodatek wczoraj po pracy zaczął cieknąc olej  z przodu na przegubie z prawej strony i znowu robota..  tak sprzęgło ogarnąłem.  Najgorsze ze u mnie w okolicy to żadnego normalnego mechanika nie ma ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

Tak, to jest rozdzielacz. Mam taki u siebie w 6150. Tej części co Ci cieknie to u mnie w ogóle nie ma - zobacz może to jakaś śruba i się wykręca i jest jakiś oring/ podkładka miedziana. U mnie cieknie jedna zwolnica z przodu ale to w najbliższym czasie się ogarnie :D Co było przyczyną problemów ze sprzęgłem ?

Edytowano przez andrewk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kisiel123    1

Tak, to jest rozdzielacz. Mam taki u siebie w 6150. Tej części co Ci cieknie to u mnie w ogóle nie ma - zobacz może to jakaś śruba i się wykręca i jest jakiś oring/ podkładka miedziana. U mnie cieknie jedna zwolnica z przodu ale to w najbliższym czasie się ogarnie :D Co było przyczyną problemów ze sprzęgłem ?

 

bedę musiał zrzucic tylne koło i zobaczyć.. no u mnie tez jak by na zwolnicy tam jest ten duży oring co chyba z 200 zł kosztujuje nie ? ze sprzęgłem  to tylko odpowietrzyć musiałem .ogólnie mam problem jeszcze tego typu że nie chce mi wysoko podnoscic w kabinie szczałka się pali że podnosi a nie chce, a jak wyjde z ciagnika i wcisne przycisk do góry to  podnosi duzo wyzej. i jak wejde spowtoem do ciągnika to swieci kontrolka od ehr 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Komil991    0

Witam, szukałem na forum pomocy ale nie znalazłem więc mam nadzieję że Wy mi pomożecie, sprawa wygląda tak. Jestem posiadaczem MF 6170 i po wymienia pompy hydraulicznej pojawił się problem ze skrętem/prowadzeniem(jak kto woli), do prędkości 30-33km/h wszystko jest dobrze ale przy większej prędkości ciężko opanować ciągnik na drodze, kierownica jest bardzo i to bardzo czuła wystarczy skręcić kierownicą z 1-2cm i ciągnik jest na drugim pasie drogi. Co może być przyczyną? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

orbitrol za duży, tzn o zbyt duzym wydatku.. nie wymieniał ktoś, kiedyś i włożył co było pod ręka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Komil991    0

Nie było nic wymieniane. Przed wymianą pompy wszystko było dobrze. A i jeszcze jedna rzecz pompa nie jest oryginalna tylko zamiennik może leżeć w niej problem?  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Komil991    0

Przez opiłki w oleju od docisku hamulca które uszkodziły pompę. Olej został spuszczony, układ hydrauliczny płukany, filtry wymienione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian3005    45

Okej, ,może pojeździj trochę i się unormuje

Ja jak wymieniłem pompę na jesieni to hamulców nie miałem, mówi że się odpowietrzą, powoli się faktycznie odpowietrzały a dopiero teraz działają tak jak przed tem, znaczy dopiero teraz się odpowietrzyły 

A kierownicę mam czułą że przy 40 km/h też bym był na drugiej stronie więc się tym nie przejmuj tylko trzeba się przyzwyczaic do czułem kierownicy

Może przed remontem miałeś podrypaną pompę i dawała mało ciśnienia i dlatego kierownica słabo się kręciła,. bo o ile pamiętam zasilanie układu kierowniczego idzie powrotem z układu hydraulicznego czy jakoś tak, także na końcu dociera do niego olej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

Okej, ,może pojeździj trochę i się unormuje

Ja jak wymieniłem pompę na jesieni to hamulców nie miałem, mówi że się odpowietrzą, powoli się faktycznie odpowietrzały a dopiero teraz działają tak jak przed tem, znaczy dopiero teraz się odpowietrzyły 

A kierownicę mam czułą że przy 40 km/h też bym był na drugiej stronie więc się tym nie przejmuj tylko trzeba się przyzwyczaic do czułem kierownicy

Może przed remontem miałeś podrypaną pompę i dawała mało ciśnienia i dlatego kierownica słabo się kręciła,. bo o ile pamiętam zasilanie układu kierowniczego idzie powrotem z układu hydraulicznego czy jakoś tak, także na końcu dociera do niego olej

 

Nonsens :D Kto Ci tych głupot naopowiadał.

 

Po primo - hamulce mają odpowietrzniki i oczywiście, że trzeba odpowietrzyć ( 20 min roboty ). Co do czułej kierownicy to przynajmniej w moim przypadku nie ma z tym problemu - do niczego nie trzeba było się przyzwyczajać :) Pompa jest dwusekcyjna i układ kierowniczy ( orbitrol ) zasilany z sekcji 17 bar (dalej idzie na trójdział ). To tak z grubsza. Jak ma działać to od samego początku ;)

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

Dla sprostowania: nie ma czegoś takiego jak sekcja 17bar w pompie... one obie mają 160 czy tam 200bar a różnią się tylko wydatkiem. Za orbitrolem masz ten trójdział który redukuje i utrzymuje 17 bar tam gdzie potrzeba czyli na elektrozaworach....

 

A kolega to niech ewentualnie orbitrol zaniesie gdzie do sprawdzenia.... tam jest kilka zaworów... może się coś przycieło? wkońcu pisałeś o opiłkach w oleju

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×