Skocz do zawartości
lukasz12345

Problem ze sprzęgłem w MF 3085.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lukbold    397
Napisano (edytowany)

daj zdjęcia tego miejsca gdzie masz te 3 punkty pomiarowe bo zdaje sie pokrywa pompy we wszystkich traktorach taka sama i tam jest tylko jedno złącze pomiarowe które nas w tym momencie interesuje. Ty zapewne mierzyłes ciśnienie na półbiegach w przedniej cześci skrzyni? tam pewno są 2 złącza od półbiegów i jedno od sprzegła. Tam ma byc 17 a nie 25 bar więc uszkodzony trójdział nad silnikiem

 

A jak na wywrocie 185 no to wiadom tylko tyle ze połowa pompy sprawna

 

A ciekawe czy tam mokrego sprzegła nie masz? tylko nie wiem czy olej je rozłącza czy złącza...

 

A kawa z mlekiem to zdaje sie woda w oleju ale pewny nie jestem

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ptaszyna    125

Z tego co się orientuję to były też mokre sprzęgła sterowane wysprzęglikiem hydraulicznym w środku, były w serii 61xx może i w końcówce 30xx też ale do nich nie trzeba ciś. hydraulicznego, ciś dopiero potrzebne w w rewersie EH.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

No chciałbym znaleźć teraz to właściwe złącze do zmierzenia ciśnienia.

Ale jak w przedniej części jest 25 to już jakiś problem wystąpił bo powinno być 17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

mierz to na deklu pompy wg instrukcji z kierownicą do oporu... ja coś czuję że przez ten badziewny orbitrol uszkodziłeś ten trojdział... zaciął się czy coś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Czyli kierownica na makasa w jedną stronę i na deklu zmierzyć ciśnienie.

To wtedy też tam powinno być ponad 160?

Ale orbitrol działał i wszystko elegancko.

Ten trójdział gdzie się znajduje dokładnie?


olej pewnie tak czy siak będę musiał olej zalać nowy. Nie powiem bo filtr był trochę zasyfiony

dlatego zrozumiała była kontrolka że się zapaliła.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125
Napisano (edytowany)

Ciś. się nie martw że jest 25, bo jak wiem to w wersjach Dyna i dalej coraz nowszych jest podniesione do 20-22.

 

Jak byś miał redukcję to wykręć zegar w miejsce czujnika w pokrywie bocznej i tam zmierz ciś, i nie musisz szukać specjalnego miejsca.

Edytowano przez ptaszyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

No to się musicie zdecydować czy mierzycie to ciśnienie za trojdział czy przed... mi się nie chce sprawdzać a też boję się dotykać czegoś co nie śmierdzi....ale od zawsze czujnik był na linii 17bar... u ciebie będzie zapewne 25 w miejscu czujnika a czy to dobrze czy źle to nie wiem... w instrukcji napraw jest 17...
W każdym razie ten pomiar nic o możliwościach pompy nie powie... a może te 25 bar uszkodził uszczelnienia dynashift temu tył skrzyni stanął?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

nad silnikiem.... zasilany z orbitrola i jest odpowiedzailny za wszystkie ciśnienia potrzebne do sterowania skrzynią....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

No za te 25barow pewno i tak ale na wspomaganie wpływu raczej nie ma a odnośnie jazdy trudno powiedzieć czy to sprzęgło, rewers czy może dynashift napędu nie przekazuje... nic nie chce gadać ale po kolei się sypie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

W jednym momencie gorzej zaczęło chodzić wspomaganie i zanikły biegi.

Dodam że jak puszczam sprzęgło z biegiem włączonym to tak jakby coś się w skrzyni działo.

No nic mimo wszystko dzięki za wszelkie opinie na pewno będę bogatszy w wiedzę.

Jak problem rozwiąże dam znać.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

na żółwia przełączam i dynashiftem ruszami ani zając ani żółw.

Wrzucam bieg puszczam sprzęgło i nic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Padniety ten trojdzial jest

Da się ten zawór zregenerować ?

Jeżeli tak to może namiar gdzie to można wysłać?

Ostatecznie nowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

ty sie zajmij filtrami i tą kawą w skrzyni biegów. Skąd wziął się ten syf w skrzyni. Do tej pory nie wiesz jakie cisnienie daje pompa że wspomagania nie ma ale pewno poniżej 100 atm... a trójdział to ludzie czyścili z tego co czytam i jest wielce prawdopodobne że syf ze skrzyni go zablokował...Jeszcze nikt tu się nie skarżył na kontrolke zapchania filtra więc z tym twoim traktorem jest pewno gorzej niż źle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Tematów o tej kontrolce jest z pięć na forum to raz.

Dwa to po wyczyszczeniu tego zaworu ciągnik ruszy.Ale później znów stoi.

Olej po trzecie wymienie.

A po czwarte czy ten zawór może się zepsuć czy go czyścić usilnie? I wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

Po pierwsze najpierw podstawa - filtry + olej. Następnie czyszczenie trójdziału ( sam gdzieś o tym pisałem ), no chyba, że chcesz go czyścić i dalej zapychać tą lurą ze skrzyni... Ale to już twój cyrk...

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

No mi się ani komentować tego nie chce bo znów trzeba by relanium zarzyć... ale trochę mnie to dziwi że traktor ruszył... pewno ten glut zablokował dynashift i teraz jakoś go przepchał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Olej wymienię tak jak pisalem.

Czym najlepiej wypłynąć skrzynię ? Cały układ? Czy spuścić i po prostu zalać nowy.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    131

Jak masz syf nie olej to najlepiej jak najwięcej się go pozbyć z samej skrzyni masz 2 korki spustowe jak byś nie wiedzial

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Jeden wiem że jest centralnie na środku tylnego mostu a drugi nie przyglądałem się jak możesz to proszę o informację

gdzie jest drugi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Mechanik rozebrał skrzynię i to wcale nie wina oleju była..

Po krótce Z tego co mi powiedział rozleciało się łożysko nie wiem które dokładnie ale w obudowie

skrzyni też były uszkodzenia a co za tym idzie cały tylny atak posypał się...Więc naprawa z olejami itd. ok 10 tys.

Teraz będą słodkie opinie specjalistów krytykantów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×