Skocz do zawartości
adeq15

Nierówna praca silnika w C360

Polecane posty

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Oleju po 25 mth. to jeszcze wymieniać nie musisz, dopiero po 50-ciu, zrób jeszcze ok. 10 mth. najlepiej w jakiejś lżejszej pracy i bierz go do pługa ale proponował bym 2-ką i dwie skiby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

Witam

Mam nadzieje że ktoś z was miał podobny problem i ma na to rade, mianowicie Ursus miał robiony remont pierścienie, głowica(prowadnice zawory,planowanie), pompa olejowa remont był spowodowany małym ciśnieniem oleju i wyrzucaniem oleju z miarki co się później okazało jeden tłok był pęknięty, po naprawie wszystko w porządku, ciśnienie ok i reszta,

niestety ma problem z odpaleniem po odstaniu kilku godzin, podczas kręcenia rozrusznikiem pojawia się biały dym ciągnik odpala ale jak by na 2 cylindry, słychać metaliczny dźwięk po jakimś czasie wraca do normy pracuje na 3 i nie ma żadnego dymu (tylko delikatny jasno niebieski podczas dodania gazu ale zaraz znika)

jeśli chwile po chodzi odpala idealnie, po pozostawieniu na kilka godzin problem wraca,

Wymieniłem pompkę zasilającą paliwo, przewód paliwowy, wszystkie gumki w przewodach i podkładki, zaworek w filtrze paliwowym (ten z którego wychodzi rurka od nadmiaru), tłoczek w zaworku zwrotnym w pompie paliwowej)

próbowałem pod-pompować paliwo przed odpaleniem bo podejrzewałem że układ się zapowietrza po jakimś czasie ale nic to nie daje, chyba że jakąś rzecz istotną przeoczyłem,

Pompa jest ustawiona na oryginalnych znakach, ale jej jeszcze nie sprawdzałem.

czy to może być właśnie powód?

Dodam że ten problem z odpalaniem był już przed remontem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

galinek3140    102

Hej wyjmij pompę i wtryskiwacze zawieź do sprawdzenia prawdopodobnie na zapłonie nie działa jedna sekcja i dlatego tak się dzieje jak dodasz gazu lub pochodzi chwile dochodzi paliwo do 3 sekcji i i wszystko wraca do normy i jeżeli masz nierówną prace silnika to wyreguluj zawory a jeśli chodzi o ten niebieski dymek to każdy zimny Perkins tak ma wiec tym się nie przejmuj. myślę ze pomogłem jeżeli masz jakieś pytania pisz na gg trochę zajmuje się mechaniką i kształcę się w tym kierunku więc mogę pomóc. pozdrawiam galinek3140 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

Witam

Dziekuje za odpowiedź co do nierównej pracy to pojawia się tylko przy odpaleniu i jak chodzi jakby na 2 cylindry poźniej jest wporządku, dzisiaj wyciągnołęm wtryski i podłaczyłem je pod pompe, kręciłem rozrusznikiem i wszystkie 3 wtryski pyliły tak samo, myśle czy by nie zmniejszyć ciśnienia na wtryskach i probować odpalić może będzie miał lżej i wtedy to napewno bedzie pompa,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
galinek3140    102

Ale zanim wyjąłeś wtryski to ciągnik był odpalany czy nie ? w tych pompach rotacyjnych często potrafi zaciąć się sekcja która po prze gazówce się odblokowuje musisz wyjąć pompę i zawiesić np do Zwolenia do warsztatu albo tam gdzieś u cb żeby ja ustawili i zregenerowali i powinno być wszystko ok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

właśnie specjalnie go nie odpalałem, przestał cała noc, nom widocznie nie mam wyjścia szkoda tylko jak okaże sie że to nie to i 650 zł nie bedzię trafnym wydatkiem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

A nie pompuję ci powietrza do chłodnicy bo wygląda jak by pęknięta głowica była albo uszczelka pod głowicą padła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
galinek3140    102

powiedz żeby ja najpierw sprawdzili a nie od razu regenerowali sprawdzenie pompy kosztuje 150zł albo morze być tak jak napisał kolega wyżej.wiec musisz jeszcze sprawdzić głowice i uszczelkę bo morze być przedmuch.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

uszczelka nowa głowica po regeneracji, nic w chłodnicy się nie pokazuję, problem jest tylko przez moment poźniej silnik tak jak by odetkało i pali równo na wszystkie cylindry, wszystko wskazuje na jakies delikatne zapowietrzenie, ale już nie mam pojęcia w którym miejscu, w zbiorniku nie robi sie podciśnienie bo korek ma przelot( już o takiej ewentualność przerabiałem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
galinek3140    102

no to jedynie pompa wtryskowa puszcza na sekcji daj ja do sprawdzenia i będzie ok przy okazji wtryski tez weź to ci ustawia odpowiednie ciśnienie do wtrysków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oaxis3333    34

wystarczy zawory wyregulować:) miałem to przy mtz bo głowica była zdejmowana :) zawory trzeba regulowac po kazdym grzebaniu w silniku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

Hehe od zaworów zaczołem od razu po założeniu głowicy przed odpaleniem ciągnika, niestety 3P są czułe na wszelkie nieszczelnośći i paliwo, zawiozę pompe zobaczy sie co i jak jeśli to nie pomoże to rozkładam ręce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

Witam

Po sprawdzeniu pompy praktycznie brak poprawy, fachowiec powiedział że w pompie głowiczka jest wporządku tylko miał większą dawke na pierwszy cylinder, ale problem nie znikł i szczerze to już nie mam pojęciu jak mu zaradzić, wszystkie możliwe opcje wykonane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Problem był przed remontem, wiec musi być winne coś czego nie zmieniłeś.

Jak pompa była u pompiarza sprawdzał poczatek konta wtrysku?

Jak nie to sprawdź to u siebie na ciągniku.

Może masz kolegę co pożyczy pompę na podmiankę.

Jak głowica dobrze zrobiona, nowe pierścionki to musi coś być z paliwem.

Przyglądałeś się pracy zaworów przy odpalaniu, może któryś się zacina i kompresja ucieka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

no też tak myśle że nic to nie ma wspolnego z tym remontem, a tego to nie wiem czy sprawdzał coś takiego

niestety nikogo takiego nie mam żebym mógł sprawdzić wtedy miałbym większą pewność,

nie bardzo wiem jak sprawdzić ten kąt wtrysku?

zawory pracują identycznie nic nie widać tyle że podczas ustawiania zaworów jak kręciłem to na początku słyszałem takie pyknięcie, może to zawór?? sam nie wiem

pompe jak wyjołem i nią potrząsnołem to coś jakby w niej latało luźno ale pompiarz nic na ten temat nie powiedział

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

No już teraz wiem dlaczego tak nie równo odpala po przestaniu nocy, tak jak myślałem delikatnie się zapowietrza,

dzisiaj rano przepompowałem pompką i przy odkręceniu śrubki przy pompie poszło powietrze, teraz tylko nie wiem którędy może się zapowietrzyć bo wszystkie gumki i przewody wymienione,

czy płomieniówka ma coś do tego?? bo jak odkręciłem od niej przewód to poszło powietrze dosyć głośno tak jak by miała podciśnienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Nadciśnienie.

Podciśnienie jest przy ssaniu.

Przy każdym odpowietrzaniu układu należy odpowietrzyć świecę płomieniową.

Odpowietrz go dobrze i w tedy sprawdź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

To tak odpowietrzyłem układ , później wziołem sie za świece poluzowałem przewód przy świecy i faktycznie poszło powietrze, ale nic to nie dało dale sie zapowietrza.

Czy w przewodzie tym od filtra paliwa do świecy powinna być ropa non stop? Bo jak odpowietrzałem świece to powietrze poszło ale ropa już nie i nawet jak była świeca załaczona lub jak ciągnik po chodził w tym przewodzie nie pojawiła się ropa,

Układ cały czas się zapowietrza po jakiś 6 lub więcej godzinach, znowu wymieniłem wszystkie gumki(dokręcałem tak w miare delikatnie żeby ich nie po zrywać), podkładki i reszte dalej nic...

zaworek zwrotny przy filtrze paliwa też jest nowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

W takim razie nie odpowietrzyłeś.

Odpowietrzenie układu paliwowego jest w tedy gdy wydostaje się ON.

Poluzuj przewód przy świecy i pompuj ręczną pompką aż poleci dobrze paliwo.

Możesz też przy odpalonym silniku.

Tam ma być cały czas paliwo. Inaczej nie będzie Ci działać świece płomieniowa.

A to powietrze może dawać efekt zapowietrzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaelos7    0

Świece eymieniłem na nową bo co się okazało nie zapalała sie a tylko nagrzewała, ciągnik odpowietrzony ale dalej ma ciężko z odpaleniem,

czy wie ktoś może jakie ma być ciśnnienie na cylindrach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez kokosik12
      Witam serdecznie. Mam Władimirca z 87r. jest to bardzo dobry i wdzięczny traktor lecz ma jedną (małą) wadę. :mellow: . Dlatego więc chciałbym spytać co myślicie o podwyższeniu mocy poprzez wymianę silnika na piękny cztero cylindrowy z mercedesa w123 ''beczka''. myślę że poj. 2.4-3.0 powinna wystarczyć. Ma on ok. , z tego co pamiętam od 60 do 125 KM przy ok. 4000 obr/min. Wiem ze skrzynia biegów może tej mocy nie wytrzymać lecz gdyby zrobić ogranicznik wciśnięcia pedału gazu to może udało by się uzyskać jakieś (przy silniku 125 konnym) 50-60 KM przy obrotach rzędu 1900-2000 obr/min. i to by były maksymalne obroty. oczywiście pomyślałem także o wałku sprzęgłowym , który należało by wzmocnić(pogrubić). poza tym oczywiście jakaś nowa rama pod silnik.
      Dzięki temu mój nie zastąpiony władzio miał by bardzo przyjemny dźwięk no i trochę więcej koni.to tylko jedna z przemian. w mojej koncepcji praktycznie sam korpus skrzyni bięgów i zawartość pozostaje seryjne. Może się uda.
    • Przez 12345678910
      Tak jak w temacie.Przy 10godzinach orki spala ok.2l oleju silnikowego brak wycieków , wydobywa sie dym z pod odpowietrznika miski olejowej i korka wlewu oleju wysoka temp. oleju 120stopniC według wskazań czujnika temp .oleju.
      z góry dziękuję.
    • Przez lukasgld
      Witam ! Potrzebuję schemat silnika Case 3, Case 86, Case 9095, 98 rok produkcji. Silnik prawdopodobnie Steyr. Z góry dzięki za wszelkie informacje. Muszę zmienić uszczelkę pod głowicą. Wszelkie informacje mile widziane.
×