Skocz do zawartości
olowaty

Ziemniaki na frytki

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
olowaty    0

Witam serdecznie!

Proszę doradźcie mi jakiego gatunku posadzić ziemniaki aby były najlepsze na frytki. Obecnie robię z odmiany asterix. Jest dobra na frytki jak i pure. Najbardziej interesowałaby mnie odmiana taka jaką używają w Mc Donaald's. Praktycznie ja i moja rodzina nie spożywamy ziemniaków gotowanych, więc gatunek nie musi nadawać się do gotowania. Proszę o porady jaką odmianę najlepiej posadzić. Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafal180    2

Mysle że Denar bedzie idealny:) przynajmniej mi smakują a pozatym mają wiele walorów smakowych:0 i na frytki idealnie sie nadają:lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ziemniaczek    0

Witam serdecznie!

Najlepsza odmiana na frytki Innovator i Asterix. Z Asterixem trzeba uważać przy przechowywaniu szybko zaczyna kiełkować -grudziń.

Przy zastosowaniu inhibitorów kiełkowania dobra jest do marca.

pozdrawiam

:lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaczek    0

Witam!

Osobiście Satiny nie polecam na frytki. Ziemniaczki z tej odmiany są bardzo dobre do pieczenia. Wiem, że niektóre restauracje kupują je właśnie do pieczenia. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafal180    2

Osobiscie powiem ze mi każda odmiana smakuje B) denar irga satina berbee nie ma róznicy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
yarecki12    0

Najlepsze na frytki są odmiany które sadzimy dla McCaina - Fresco, felsina, innovator, santana, carmona, markies, zorba, miranda, agnes, jeszcze jakieś są ale nie pamiętam. Większość jest też dobra do gotowania ale najlepszy od jedzienia z tych odmian frytkowych jest markies. Z kolei ziemniaki chipsowe nie są zbyt dobre ani na frytki ani do jedzenia.

 

Co do McDonaldsa to frytki dla nich robi McCain z odmiany Innovator, tylko na tej odmianie bazują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sabrina    0

A czy można do frytek tym samym do ziemniaków podejść bardziej profesjonalnie?

Wydaje mi sie że frytki w Mc Donald's to raczej żenada i nie powinny być na pewno wzorem smaku. Najczęściej to młodzież zachwyca sie tymi frytkami bo pewnie nigdy nie jedli dobrych frytek z prawdziwego dobrego i świeżego nie mrożonego ziemniaka.

 

Zarówno królami jak i stwórcami frytek są Belgowie i może od nich brać przykład a nie od jakiegoś skomercjonalizowanego nastawionego wyłącznie na zysk Mc Donald'sa czy Mc Cain'a. Niestety z powodu braku znajomości języka nie doczytałem wszystkiego ale dowiedziałem sie paru ciekawych rzeczy o frytkach. Takie firmy jak Mc Cain wybierają odmiany ziamniaków które zawierają stosunkowo niewielką ilość skrobi ale za to duże ilości wody tym samym ziemniaki takie sa bardzo "chłonne" co jest korzystne dla firmy i przydatne przy obróbce. I właśnie jak i sam ziemniak równie istotna jest również obróbka ziamniaka zanim trafi do nas na talerz. Po krótce wygląda to tak że ziemniak jest obierany, myty, cienko krojony po czym podlega wstępnej obróbce smażenia a później zamrażania i do paczki. W trakcie wstępnej obróbki smażenia odparowuje mała ilość wody ale w trakcie zamrażania jest jeszcze dodatkowo absorbowana i tak naprawdę płacimy za zamrożoną wode a nie za zamrożone ziemniaki. Kiedy my lub Mc Donald's poddajemy frytki ostatecznej obróbce z tych cienkich i długich frytek odparowuje duża ilość wody a w jej miejsce napływa olej. W efekcie końcowym mamy ładnie wysmażoną skorupkę z masą skrobiowo olejową a nie frytkę.

 

Prawdziwe belgijskie frytki charakteryzuja się tym że zawartość oleju w frytce jest bardzo mała a zawdzięczają to trzem czynnikom. Jeden to obróbka termiczna a drugi bardzo ważny to ilość skrobi w ziemniaku. Belgowie wybierają odmiany ziemniaków o jak największej zawartości skrobi. Duża ilość skrobi ogranicza absorbowanie oleju do ziemniaka dzięki czemu frytki są smaczne no i zdrowsze. Trzecim czynnikiem jest to że bardzo istotne jest również to żeby ziemniaki były duże a nie tylko długie. Duży ziemniak pozwala na wykrojenie wystarczająco grubych frytek około 1 cm nie mniej ponieważ frytka nie powinna być cienka z tego samego powodu co mała ilość skrobi. Gruba frytka nie pozwala na całkowite odparowanie z niej wody i zastąpienie jej olejem. Dzięki temu mamy w środku ładnie ugotowanego ziemniaka. w przypadku cienkich frytek raczej podobne do chipsów są a nie frytek

 

Także moje pytanie brzmi: Jaka odmiana będzie spełniała te warunki? Czyli duży ziemniak o jak największej zawartości skrobi i do tego smaczny?

 

Pozdrawiam.

Edytowano przez krzysiek16m
ortografia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rikisam    3

Znane są specjalne odmiany ziemniaków na frytki i według mnie nie tylko zależy od ilości zawartej skrobi. Wykonuje się specjalne testy, smaży się próbki frytek i ocenia stopień sciemnienia frytek. Im bardziej jasna tym lepiej. myślę, że firmy produkujące frytki podają na swoich stronach wykaz odmian którymi są zainteresowane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sabrina    0

Oczywiście zgodzę się z tym że firmy poddają różne odmiany ziemniaków testom smażą, mielą, ważą Później podają informacje o odmianach na swojej stronie.

 

Tak jak firmą które mrożą ziemniaka zależy na wadze i kolorze bo ten musi być sprzedażowy tak mnie zależy ewidentnie na smaku bo chcę żeby ludzie do mnie wracali. Nie zgodzę się jednak z tym stopniem ściemnienia do końca ponieważ głównie zależy to od tłuszczu którego się używa a właściwie od tego ile on jest używany. Przy świeżym tłuszczu nie ma opcji aby zaciemnić frytkę żeby nie wiem jaka odmiana ziemniaka była zawsze będzie śliczna i złocista no chyba że się ją przetrzyma „spali” Belgowie mówią że najlepsze frytki uzyskuje się dopiero na tłuszczu lekko przepracowanym po kilkudziesięciu smażeniach uzyskuje się wtedy pożądany kolor i smak. A więc moje oczekiwania są zupełnie różne od tych jakie mają firmy które mają zamiar mrozić ziemniaki. Ja oczekuje zjeść frytkę z ziemniaka świeżego niemrożonego która posiada wartości odżywcze. Dla ciekawostki frytka ze świeżych ziemniaków może być nawet do 30% mniej kaloryczna od mrożonki. Posiada też więcej wartości odżywczych i co ciekawsze poddana właściwej obróbce termicznej zawiera dwukrotnie więcej witaminy „C” co liść sałaty o ile sam ziemniak jest w nią bogaty.

 

Niby problem nie jest jakiś poważny bo mogę kupować odpowiednie odmiany ziemniaków w Belgi które są dedykowane pod świeże frytki, posortowane, umyte, popakowane w kartony, gotowe do obierania. Tylko że taki ziemniak będzie stosunkowo drogi choćby tylko ze względu na transport. Z drugiej strony wydaje się to irracjonalne biorąc pod uwagę że u nas w kraju uprawia się ziemniaki i wole wspierać naszą przedsiębiorczość niż wydawać kasę za granicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fagro    3

Działające w Rosji restauracje McDonald’s planują zrezygnować z dostaw ziemniaków z Polski - pisze dziś "Kommersant". Przedstawiciele amerykańskiego koncernu mieli odmówić komentarza na temat tego, w jaki sposób ziemniaki z nad Wisły zostaną zastąpione rosyjskimi. Wcześniej, podobne próby wykorzystania przez sieć lokalnych warzyw nie powiędły się.

Rosyjski dziennik „Kommersant” podał, że amerykańska sieć restauracji fast-food zastąpi dostawy ziemniaka z Polski, z których powstają frytki, warzywami od lokalnych producentów.

Ziemniaki z Rosji?

„Plany upraw i przetwarzania ziemniaków w Rosji pojawiły się w związku ze strategią rządu, która zakłada ograniczanie importowania towarów z poza kraju” - pisze rosyjski dziennik.

Amerykański koncern podobno negocjuje już z firmą z Dagestanu, która będzie zajmowała się uprawą i przetwarzaniem ziemniaków na rosyjski rynek. Według informacji gazety będzie musiała ona dostarczyć 75 tys. ton ziemniaków specjalnego gatunku, aby zaspokoić potrzeby 517 lokali McDonald’s w Rosji.

Uda się?

Jak podaje „Kommersant” powołując się na informacje z biura prasowego McDonald’s obecnie mrożone frytki są importowane do Rosji z polskich zakładów McCain w Strzelinie oraz Farm Frites w Lęborku. Przedstawiciele amerykańskiego koncernu odmówili jednak komentarza na temat tego, w jaki sposób ziemniaki z nad Wisły zostaną zastąpione rosyjskimi.

Gazeta pisze również, że taki proces może skończyć się porażką. Tak twierdzą zresztą lokalni producenci. - McDonald’s ma już za sobą nieudaną próbę otworzenia uprawy ziemniaka i produkcji frytek w Rosji, kiedy tylko wchodził na ten rynek - mówi jeden z rozmówców dziennika.

W 2014 roku rząd Rosji na mocy dekretu prezydenta Władimira Putina wprowadził zakaz importu wybranych grup towarów i surowców rolno-spożywczych z krajów, które nałożyły wcześniej sankcje ekonomiczne na rosyjskie osoby fizyczne i prawne lub przyłączyły się do takich sankcji.

Źródło tvn24 pozdrawiam Producentów.

Edytowano przez Fagro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szarywilk    62

No cóż w tym roku im się nie uda - bo nie znajdą takiej ilości sadzeniaka innovatora. Bo po prostu ich nie ma na rynku  (pomijam budowę infrastruktury do przechowywania i przetwarzania takiej ilości surowca - know how jest dostępne - wystarczy dobrze zapłacić,ale znam kilku doradców którzy próbowali bez skutku nauczyć rosjan profesjonalnej produkcji ziemniaka   - natomiast możliwy jest import z chin  do rosji surowca - bo chiny bardzo mocno ostatnio zwiększają produkcję ziemniaka w tym też innovatora na frytki. (Chińczycy też kochają frytki z maca ). Taniej na pewno nie będzie - lepiej też raczej nie. Ale za 2-3 lata faktycznie możemy dostać po kościach.

Wracając do ziemniaków na frytki kilka mitów trzeba wyjaśnić. 

W Belgi w użyciu tradycyjnie jest odmiana bijnte - o średniej do wysokiej zwartości skrobi MCd. używa tylko odmiany innovator - o podobnej zawartości skrobi choć troszkę wyższej,  więc jeśli chodzi o tłuszcz i chłonięcie oleju to bzdura - co do koloru frytki decyduje o nim nie skrobia która się, nie karmelizuje tylko cukry redukujące(proste które się karmelizują ) ich zawartość zależy od odmiany ( dlatego wiele odmian nie nadaję się na frytki ) ale też od sposobu przechowywania (głównie temperatury i ilość co2) i przygotowywania ( blanszowanie) - więc kolor nie zależy od tłuszczu czy czasu smażenia, czy skrobi tylko od zawartości cukrów. 

Smażenie frytek na przepracowanym tłuszczu to jak picie oleju silnikowego - nabieranie koloru z dioksyn :) to jest dopiero niezdrowe - tak samo jak czyszczenie chemiczne frytury w punktach sprzedaży frytek. 

Co do kaloryczności - mrożone frytki przygotowywane w piekarniku zawsze będą miały mniej tłuszczu od smażonych samodzielnie. Smak jest kwestią zupełnie inna każdemu co innego pasuje. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
decyzja    2

Jeżeli jest gdzieś dostępne  na rynku , to tylko TIMATO, holenderska odmiana, idealna na frytki, do tego zaraza jej nie bierze, ładne równe bulwy , podłużnej długośći. Kiedyś przywiozłam kilka bulw ze Scholastykowa, po dwóch latach babcia tak mi ładnie je namnożyła, że starczyło na 0,25 h. Polecam 100% idealna na frytki i do smażenia w talarkach. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daro44    6

Innovator królem i nikt tego nie zakwestionuje ! :) Jedyny ziemniak którego zbyt jest zawsze pewny ! :) Nikt sie nie zbliży jakościa i smakiem frytki do frytek z innovatora, no naprawde to esktraliga i długo tak pozostanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    226

@decyzja Jak już to odmiana nazywa się Timate, była nawet kiedyś zarejestrowana w Polsce. Odmiana średnio wczesna w typie B typowo konsumpcyjna, wiadomo w domu zrobisz z niej lepsze frytki niż z Lorda, Denara czy Vinety ale do przemysłowej produkcji się nie nadaje.

@Daro44 Innovator królem, bo tak powiedzieli Ci ludzie z HZPC? W Polsce i Holandii może tak ale w innych krajach już nie koniecznie. Niemcy robią frytki ze swojej Agrii której do niedawna było nasadzone ok 5 tyś ha plantacji nasiennych w samych Niemczech. Dla porównania podam że w Polsce cała powierzchnia plantacji nasiennych wszystkich odmian oscyluje w tej okolicy. Francuzi też mocno używają Agrii. Ale największy konsument frytek na świecie robi frytki z odmiany Russet Burbank. To jest czołowa odmiana McD z której serwuje frytki w USA i Kanadzie. W roku 1994 kiedy Farm Frites rozpoczął działalność i przez kilka kolejnych lat frytki były robione głównie z odmiany Bintje oraz z Russet, których sadzeniaki sprowadzano corocznie z Holandii na specjalne zezwolenia bo były podatne na raka ziemniaka. Potem wszedł Asterix który był odporny na raka i przez to mógł zostać zarejestrowany w Polsce, jednak pojawiły się trudności z jego rejestracją bo odpornośc na Y miał na poziomie 2,5 a nasze przepisy nie pozwalały na rejestrację odmian poniżej 4. Ale jak to u nas bywa szybko zmieniono ustawę i od tego czasu można rejestrować wszystko. Potem dopiero HZPC wyhodował Innovatora, rejestracja w Polsce 2002

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daro44    6

Ja uprawiam dla HZPC. Mówimy o Polsce. Zakłady typu McCain czy FarmFrites chcą juz praktycznie tylko innovatora. Innovator w tej chwili ma chyba bodjaże 2. miesjce w uprawie sadzeniaka (6,4 % udziału w strukturze) - 2012 rok a fizycznie jest jeszcze wiecej. Zapotrzebowanie jest olbrzymie i rośnie. Mimo że co róż ktoś próbuje wyhodować konkurencyjna odmiane, to nie widać aby coś mogło zdetronizować innovatora. Fakt że odmiana ciężka w uprawie. wrażliwa na wirusy , na zarazę, na metrybuzyne , drogie sadzeniaki ale króluje i koniec. Jest to praktycznie chyba jedyna odmiana w polsce przy uprawie której zbyt jest naprawde pewny - takie są warunki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×