Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, PawelWlkp napisał:

To może jesienia zasiej,w tym roku zimy nie było to byś miał plon rekordowy. W kukurydzy skraca się fao przez zbyt wczesny siew a to zmnejsza potencjał plonowania. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś z tych niecierpliwych jakieś sensowne plony zbierał kukurydzy. Kukurydza siana 4 tygodnie temu wyszła dopiero. Siana kilka dni temu wyjdzie na dniach. Za dwa tygodnie nie będzie różnicy. Gdyby w między czasie popadało to byłaby do przesiania. Znasz pogode pewną na dłużej niż trzy dni?

Widzę, że dopisujesz sobie swoje teorie nikt tu nie pisał o 4 tygodniach to po pierwsze poza tym kukurydza jak wschodzi to jej nic nie grozi bodajże do 5tego liścia a to za sprawą tego, że stożek wzrostu siedzi w ziemi dopiero jak stożek wzrostu wyjdzie z ziemi zaczynają się anomalia a to jest już dawno maj, czyli jak widzisz KK jest przygotowana na ewentualne oziębienia i przymrozki poza tym napisz mi, co to znaczy zbyt wcześnie skoro na południu siew w kwietniu przy odpowiedniej temperaturze jest ok a na północy będzie zbyt wczesny, więc przestań się wymądrzać, bo nic nie wiesz, więc piszesz o sianiu kukurydzy jesienią napisz coś mądrego, bo jak na razie to nie zabłysnąłeś poza tym nie chce pisać o KK, bo to nie ten temat, więc daj sobie luz napisz coś mądrego o soi.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

mój sąsiad powiedział  kiedyś że  rolnictwo traktował jak hobby a teraz  mówi że rolnictwo gorsze od hazardu nie wiadomo co siać, kiedy siać kiedy kosić kiedy sprzedawać itp

każdy ponosi ryzyko swoich decyzji więc jak ktoś sieje soje czy kk w maju niech sobie sieje (moze ma takie ziemie, klimat czy inne warunki) u mnie dzisiaj pierwsze soje wychodzą wczoraj popadało zapowiadają ciepły tydzień reszta szybko wyskoczy. Nie uważam że jak ktoś posiał wczoraj to źle zrobił. Soja od posiania do pierwszych wschodów potrzebowała ok 12 dni więc niema tragedii. W moim regionie jest dużo gołębi i teraz ich nie widać bo siedzą na gniazdach, wiem że wcześniejszy siew  to jedyny sposób na te ptaki czas pokaże kto wygra tą grę

Opublikowano

Ja ci odpowiedziałem co myślę o sianiu kukurydzy 6kwietnia. Daj znać ile sąsiad zebrał i jakie koszty poniósl. Termin siewu to akurat bezkosztowy składnik decydujący o plonie. Jeśli uważasz Że roślina im więcej stresów przeżyje tym lepiej dla jej dalszego rozwoju to ciekawa teoria. Czyli w myśl zasady co nie zabije to wzmocni czy jak? I trochę upuść bo że się za najmądrzejszego uważasz to jeszcze nie znaczy że nim jesteś

Opublikowano

Widzę że macie wysokie emocje  lepiej niech każdy robi co chcę tylko proszę nie dawać porady nowicjuszom typu aby siali soi w nie ogrzana ziemię bo to głupie 

Opublikowano
7 godzin temu, Zodiax napisał:

Widzę że macie wysokie emocje  lepiej niech każdy robi co chcę tylko proszę nie dawać porady nowicjuszom typu aby siali soi w nie ogrzana ziemię bo to głupie 

Jak widać następcy doglebówki ( czytaj ordynator) nie maja argumentów poza śmiesznymi hasełkami

Jak już pisałem czytanie ze zrozumieniem to wielka sztuka, czego wam Zodiax, PawelWlkp brakuje. Proponuje przeczytać ostatnie posty wladirol i ansu po ich wypowiedziach widać doskonale, że potrafią czytać ze zrozumieniem.

Pisanie, że sieje soje w nieogrzana glebę i jeszcze polecam to innym to czysta hipokryzja rozumiem, że dzieciakowi się nudzi widać to po jego ostatnim wpisie na pewno Pani kazała za karę napisać 1000 razy to samo od początku pisałem, że mierze temperaturę gleby i pisałem, że posiałem soje w ogrzaną glebę miała w dniu siewu 14c w ciągu tego okresu najniższa temperatura, jaka zanotowałem to 8c było tak przez jeden dzień następnie temperatura wąchała się od 10c-13c nadmieniam, że wciąż mierzę temperaturę i wczoraj miała 12c, czyli jak widać Ja piszę to, co faktycznie jest a następcy doglebówki tylko teoretyzują i wmawiają, że Ja sieje soje w nieogrzana glebę jednocześnie nie wstawiają żadnych zdjęć na poparcie swoich argumentów i nie mierzą temperatury gleby czyste jasnowidze najpierw udowodnij to, co piszesz a później oskarżaj.

Zasada jest tylko jedna należy pogodzić potrzeby soi a mianowicie wczesny siew, bo soja jest roślina krótkiego dnia i wymagania soi w stosunku do temperatury jest to możliwe tylko wtedy jak podejdziemy do uprawy soi poważnie, czyli termometr glebowy obowiązkowy wiąże się to z trzykrotnym w ciągu dnia pomiarem temperatury gleby (można jak kogoś stać kupić termometr elektroniczny, który będzie zapisywał nam temperaturę wtedy nie będzie potrzeby tyle razy sprawdzać myślę, że taki sobie sprawię), czyli wbijamy termometr najlepiej trochę głębiej niż będziemy siać Ja mam na głębokości 10cm i codziennie o godz. 7 rano następnie 13 w południe i o 17 pod wieczór spisujemy temperaturę te 3 wyniki z całego dnia sumujemy i dzielimy przez 3 wynik to średnia temperatura gleby dobowa dopiero wtedy możecie mówić czy jest jeszcze za zimna czy jest już OK na pewno nie raz się zdziwicie temperaturę należy zawsze pobierać o tych samych porach inaczej będzie to nie wiarygodne jak widzicie jest to upierdliwe, ale tylko tak można się przekonać czy temperatura gleby jest odpowiednia plus prognozy, które jak wiemy nie są zbyt wiarygodne, chociaż w tym roku jak na razie się sprawdza i możemy podjąć decyzje o siewie mając do tego uzasadnione argumenty a nie wróżenie z fusów.

Dodam jeszcze, że prawda jest tylko jedna a mianowicie, że każdy ma swoją poza tym każdy jest mądry, ale dla siebie jak i każdy ma rację, ale swoją a głupi jest ten, co myśli, że ktoś jest głupi, jeśli nie rozumiesz tego ostatniego to przeczytaj jeszcze raz albo i 100 razy tylko tym razem ze zrozumieniem a za godzinkę pierwszy dzisiaj pomiar temperatury pozdrawiam.

Opublikowano

No własnie czytanie ze zrozumieniem. Napisałem co myśle o sianiu kk 6 kwietnia. To krótkie zdanie więc powinienes ogarnąć. Ale zaczynasz z wycieczkami więc chyba słabo  u Ciebie z czytaniem a z kultura to napewno słabo.

Tak nie jestem w temacie ale napiszcie ile tej soi średnio się zbiera i jak za to płacą z skupach?

Opublikowano

pstaszek

pisanie o tym że gleba początkiem kwietnia miała naście stopni na 10 cm głębokości świadczy o tym że bredzisz

były przymrozki a w zasadzie mrozy i w dzień nawet tyle stopni nie było więc nie bajeruj , tyle średnio to 10 maja nie będzie miała jak się prognozy nie zmienią

jest sucho i trzeba kombinować co komu i jak będzie lepiej , tyle w temacie

kuku siana przed świętami na wierzchu , soja w podobnym terminie  za 2 dni

ta siana 3 dni temu powschodzi w 30 % bez opadów , gra się toczy !!

Opublikowano

stach12

Jeśli ktoś tu bredzi to raczej ty, do czego porównujesz, do jakiego rejonu kraju zastanów się człowieku, co piszesz jak ziemia zamarznięta to nikt KK nie sieje Ja badam glebę odnośnie temperatury od początku kwietnia a ty zmyślasz że u mnie mrozy i ziemia zamarznięta, jeśli tak u ciebie było to, jakim cudem przed świętami posiałeś przestań bredzić, bo to, co piszesz nie jest w żadnym miejscu spójne.

Opublikowano

Soi początkiem kwietnia się nie sieje nawet jak ziemia się nagrzeje co i tak w tym roku nie nastąpiło dodatkowo początek kwietnia to ryzykowny termin bo prognozy się zmieniają i to pora chłodna 

proszą nie pisać bzdur bo ktoś to przeczyta i soie będzie siał jeszcze raz w maju jak należy 

Opublikowano (edytowane)

Maxx

Masz swoje zdanie i tak trzymaj poza tym jeszcze nie tak dawno pisałem, że soje należy siać w kwietniu, co to był za raban można to sprawdzić dzisiaj już nikt się nie odważy powiedzieć, że soję nie można siać w kwietniu nawet 20 kwietnia, więc niemów, kiedy się sieje soję, bo tak naprawdę nic konkretnego nie napisałeś żadnych konkretów w zeszłym roku jak siałem 16 kwietnia to też był taki sam raban jak teraz podobnie jak pisałem, że soje trzeba siać rzadziej i w szerokich międzyrzędach a dzisiaj już się o tym pisze, więc niemów jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia poza uszczypliwościami, bo za chwilę tak jak inni będziesz twierdził, że nie mam kultury a ty tylko napisałeś, co myślisz to odpowiadam, że Ja też pisze to, co myślę, ale wynika to z moich doświadczeń a nie domysłów.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano
9 godzin temu, pstaszek napisał:

Maxx

Masz swoje zdanie i tak trzymaj poza tym jeszcze nie tak dawno pisałem, że soje należy siać w kwietniu, co to był za raban można to sprawdzić dzisiaj już nikt się nie odważy powiedzieć, że soję nie można siać w kwietniu nawet 20 kwietnia, więc niemów, kiedy się sieje soję, bo tak naprawdę nic konkretnego nie napisałeś żadnych konkretów w zeszłym roku jak siałem 16 kwietnia to też był taki sam raban jak teraz podobnie jak pisałem, że soje trzeba siać rzadziej i w szerokich międzyrzędach a dzisiaj już się o tym pisze, więc niemów jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia poza uszczypliwościami, bo za chwilę tak jak inni będziesz twierdził, że nie mam kultury a ty tylko napisałeś, co myślisz to odpowiadam, że Ja też pisze to, co myślę, ale wynika to z moich doświadczeń a nie domysłów

Przecież w tamtym roku śmiałeś za wczasy a potem był płacz w tym roku oby tak nie było bo soja już jest zmęczona tak długo a jeczsze nie podchodziła 

Cóż niektórzy się uczą na błędach a niektórzy nie 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2020 o 21:59, Zodiax napisał:

Jak to kiedy siać najlepiej teraz zresztą spytajcie pstasznika 

Dnia 16.04.2020 o 04:27, Zodiax napisał:

Ktoś posiał soje ? Jak tak to na jakim jest etapie ? Czy kiełek jest ? 

Dnia 16.04.2020 o 18:04, Zodiax napisał:

Chyba to źle widzę bo soja powinna w 7dni być na wierzchu w takim tempie to będzie trwało 4 tygodnie 

Dnia 16.04.2020 o 21:08, Zodiax napisał:

Ja nie chcę  być złośliwy a jak tak wyszło to sorki 

Wyrażam tylko swoje zdanie i życzę mam nadzieję że twoja soja będzie super zresztą każdemu tego życzę by pogoda się zmieniła na lepsze 

Ja swoją soje zasieje jak ziemia się ogrzeje do 11c i perspektywy na pogodę będą dobre nawet jak by to miało być w połowie maja bo tylko takie podejście ma sens 

Rozumiem śmieszku, że jutro twoja soja będzie na wierzchu zdjęcie mile widziane tylko nie pisz, że się ochłodziło albo, że przeze mnie posiałeś w kwietniu i już więcej tego nie zrobisz. Trzeba było siać w maju jak perspektywy będą dobre dla soi a nie w zimną glebę i jak wiadomo, że będzie zimno czyż nie wiedziałeś, że to głupie i nielogiczne? aby siać w zimną glebę bez perspektyw, że temperatura będzie wzrastać. Tylko jak tu pogodzić jej potrzeby wczesnego siewu i wysokiej temperatury niektórzy nie uczą się na własnych błędach ani na cudzych tylko dużo gadają a może to nowe wcielenie doglebówki?. Poza tym dobrze by było abyś się nauczył liczyć 20 dni minie dopiero 30 kwietnia a siałem 3 dni, czyli ostatnia odmiana 20 dni będzie 2 maj to tak nie żebym był złośliwy, ale zanim zaczniesz radzić to naucz się liczyć to taka dobra rada, bo inaczej będziesz się tylko ośmieszał. No i nie żebym się czepiał, ale pisz po Polsku, bo nie do końca rozumiem, co piszesz rozumiem nerwy, ale warto przed wstawieniem postu przeczytać, co napisałeś chyba aż tak nie jesteś zdenerwowany żeby nie muc przeczytać tego, co wstawiasz miałeś sporo czasu, aby to przeczytać.

Temperatura z wczoraj średnia dobowa +13c o 7 rano 6c. O 13 w południe 15c. I o 17 pod wieczór 18c.Perspektywy dla soi stabilne. Dla niektórych najważniejsze w uprawie soi jest to, aby soja powschodziła w ciągu 7 dni, co oczywiście nie jest najważniejsze i nie rozumieją podstawowej sprawy, że soja jest roślina krótkiego dnia, więc siew kwietniowy jest jak najbardziej rozsądnym rozwiązaniem, ale wtedy nie należy liczyć na wschody w ciągu 7 dni (i nie chodzi oto że ktoś posiał 28 kwietnia i mu wzeszła po tygodniu) to takie sprzeczności, które trzeba pogodzić każdy rejon polski jest inny, więc należy posługiwać się termometrem glebowym, aby stwierdzić, jaką mamy temperaturę gleby to jedyne rozsądne rozwiązanie a nie wróżyć z fusów i nie piszę tego żebym się kogoś czepiał tyło wynika to ze zdroworozsądkowego myślenia to dla ludzi inteligentnych jest zrozumiałe. No i proszę o więcej wyrozumiałości, bo Ja przecież tylko piszę, co myślę wyrażam po prostu swoje zdanie na ten temat, więc proszę się tak nie ekscytować troszkę więcej dystansu.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano (edytowane)

Gdzie ? 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Mówisz i masz nigdzie nie było napisane, że są tam wszystkie szkodniki występujące w soi, więc weź wyluzuj nic tam też niema o rusałce osetnik także nie oto chodziło że są tam wszystkie po prostu czytaj ze zrozumieniem a nie będzie nieporozumień.

w linku wpisać zamiast -agrofoto- -t.o.p.a.g.r.a.r- bez kropek i myślników

https://www.agrofoto.pl/articles/straczkowe/co-stosowac-na-przedziorka-w-soi/

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze o terminie siewy na Opolszczyźnie, czyli na południu kraju, czyli tu gdzie i Ja mieszkam, co prawda nie na Opolszczyźnie, ale też na południu kraju.

Może ktoś rozszyfruje, co to za odmiana, co 5 ton daje widać worki.

W linku wpisać zamiast -agrofoto- -t.o.p.a.g.r.a.r- bez kropek i myślników

https://www.agrofoto.pl/articles/straczkowe/siew-soi-2020-jakie-warunki-na-polach/

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano (edytowane)

Belem 0,8 MG

Nowy insektycyd doglebowy na drutowce, połyśnicę marchwiankę oraz śmietkę, pchełkę

Można by sprawdzić jak ktoś jeszcze soi nie posiał czy to coś by dało w uprawie soi w końcu śmietkę i drutowce zwalcza 12kg na 1ha koszt około 225 zł na 1ha.

Nie wiem czy wam te linki powyżej zadziałają, bo sprawdzałem i filmik zablokowane a na stronie działa, więc wpiszcie w wyszukiwarce poniższe tytuły i powinno wam znaleźć te artykuły.

co stosowac na przedziorka w soi

siew soi 2020 jakie warunki na polach

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

Dlaczego dziś o szkodnikach, które atakują młode siewki soi a no, dlatego że znalazłem takie roślinki jak na wstawionym zdjęciu najpierw myślałem, że Ja uszkodziłem soję odkrywając ją, ale jak zacząłem używać pędzla to się okazało, że one są już uszkodzone jest to soja, która miała się przebić, ale się już nie przebije, bo ma zjedzona pozostałą część korzenia jest ją łatwo znaleźć, bo jest miedzy roślinami, które powschodziły a nad tymi roślinami zjedzonymi jest spękana ziemia, ale nie powychodziły trochę tego jest oczywiście nie wszystkie rośliny, które się jeszcze przebijają są uszkodzona najbardziej pasuje do uszkodzeń powodowanych przez te Szkodniki nie udało mi się jak na razie oprócz drutowca nic znaleźć poza tym widziałem dorosłego osobnika drutowca a to szkodniki, które mogły to zrobić - rolnic, drutowców i pędraków. Wydaje się, że największe przynoszą rolnice. Te wielożerne szkodniki spotyka się także w uprawach soi. Są to gąsienice motyli, które obserwuje się przez cały okres wegetacji. Kryją się w glebie i tam żerują na korzeniach lub wychodzą w nocy na powierzchnię i podgryzają rośliny, powodując ich przewracanie. Charakterystyczną cechą gąsienic jest ich spiralne zwijanie się w czasie spoczynku lub w razie zaniepokojenia. Rolnice najlepiej rozwijają się podczas suszy i wysokich temperatur. Okres ten przypada w maju -.

DRUTOWCE2.jpg

IMAG0118.JPG