Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

różnica duża, pytanie ile masz ha do pryskania

Umnie np 15h.i czy za opryskiwaczem dajecie dwustrumieniowe? Nie pryska po opryskiwaczu?. Chodzi o biardzki 

• Root Admin
Opublikowano

Nie wiem jak Biardzki, nie miałem takiego, ale ani w Burym ani w 2 modelach Hardiego dwustrumieniówka nie pryska po opryskiwaczu. Nie licząc RSM, pryskam tylko na dwustrumieniówkach

Opublikowano
4 minuty temu, lukasz222 napisał:

Będzie pryskał po ramie, tylna belka jest za mało oddalona, w sumie nawet zwykłe paprzą spód ramy, przynajmniej w belce Calabria

Czyli lepiej dać jednostrumieniowe za opryskiwaczem

Opublikowano

Można się pokusić w przypadku tych 2 lub 4 które są na krańcach tylnej belki, ale te w środku to nie bardzo jest sens, tam nawet zwykły rozpylacz pryszczy po ramie jak belka jest trochę podniesiona

Opublikowano
11 minut temu, lukasz222 napisał:

Można się pokusić w przypadku tych 2 lub 4 które są na krańcach tylnej belki, ale te w środku to nie bardzo jest sens, tam nawet zwykły rozpylacz pryszczy po ramie jak belka jest trochę podniesiona

Ile cm trzeba było by belkę odsunąć to tylu żeby po ramię nie pryskalo

Opublikowano

Może 20, może 30cm, zależy jaka belka, jak wysoko ustawiona, jaki opryskiwacz, bo są różnice w konstrukcji. Założyć dyszę, włączyć oprysk i popatrzeć jak to się tam układa i ile by się trzeba odsunąć

Opublikowano

żółte dwusttunueniowe dadzą radę od herbicydów poprzez regulację kończąc na funhicydach ? mam jednostrumieniowe ezektory niebieskie to są spoko ( wiatr nie znosi ). Tylko biegi w ciągniku mi się nie zgrywają ( albo jadę za szybko albo za wolno ) No i dwusttunueniowe powinny fajnie pokrywać rośliny. Teraz pytanie czy żółte lub fioletowe nie będą się zapychać ? ( mam filtry sekcyjne ) i czy wiatr nie będzie znosił oprysku

• Root Admin
Opublikowano

filtr sekcyjny musi być dobrany do dyszy. Bo co z tego ze dasz drobniejszą dysze jak filtr sekcyjny będzie pod grubsza?
Zobacz najpierw jaki bieg - czyli jaką masz prędkość a później patrz na kolor dyszy.

Ja zawsze wchodzę na tabelki na stronie albuza i dobieram dysze do prędkości i zakładanego wydatku

http://www.albuz.pl/pola-2/cvi-twin/

Opublikowano

dzięki za tabelkę. A jak to jest z tymi filtrami ? gdzie jest napisane ich oznaczenie ? Co do prędkości najlepiej by mi pasowało około 5km/h, wtedy nie muszę trzymać ciągnika na wysokich obrotach. Pytanie czy przy żółtych dwusttumieniowych rozpylaczach nie będzie znosiło cieczy.

no i chciałbym pryskać około 200l)ha
  • Root Admin
Opublikowano

filtry maja tak samo mesh i się je dobiera, ale uwaga kolory sobie nie odpowiadaja. Tzn - niebieski filtr nie jest dla niebieskiej dyszy, tak samo czerwony filtr nie jest dla czerwonej dyszy. 

Nie wiem jak to się przelicza, ale - w tej tabelce co pokazałem jest napisany jaki mesh do jakiej dyszy - tylko nie wiem teraz jaki kolor to mesh 80 - musisz poszukać

Opublikowano

ja mam jakieś czarne. Wolna chwila przyjrzę się dokładniej. A co myślisz o znoszeniu cieczy ? Przy dwustrumieniowych ezektorach (0.2) będzie o wiele bardziej znosiło niż jednostrumieniowych (0.3). Na dwustrumieniowych powinno być lepsze pokrycie. Wg Ciebie dwustrumieniowe na 100 ha rocznie to gra warta świeczki ?

• Root Admin
Opublikowano

ja mam 30ha, pierwsze dwustrumieniówki kupiłem blisko 10 lat temu. Od tego czasu to moja podstawowa dysza.

Dziś jade głównie na Albuzie CVI TWIN, albo na jego odpowiedniku od Hardi - czyli kompaktowy eżektor dwustrumieniowy

E97A0291.jpg

Tu filmik, jedno z pierwszych pryskań więc były małe problemy ale generalnie tak to wyglądało

Opublikowano

Panowie, mam dysze ezektorowe jednostrumieniowe niebieskie. Chce dokupic ezektorowe dwustrumieniowe tez niebieskie, problem w tym ze nie wiem jakie filterki kupic. Wydaje mi sie ze 2 razy drobniejsze od tych co mam aktualnie.

Jesli sie myle to mnie poprawcie.

• Root Admin
Opublikowano

ja jakoś do tego nie przykładam specjalnej wagi, choć wiem ze powinienem. Mam filterki czerwone i niebieskie. Praktycznie pozakładane naprzemiennie. Pryskam w 90% na niebieskich dyszach i przez ostatnie dwa lata ani razu żadna mi się nie zapchała.

Opublikowano (edytowane)

Mmat zwykle Ezektory jednostrumieniowe + filterki mesh 50. 300ha to 50ha X 5 zabiegów. Mmat robi bardzo dobre dysze i tansze ze wzgledu na mozliwosc tanszej produkcji na terenie Pl i mniejsza renome/rozpoznawalnosc na swiecie. 
Edit

dla mnie wazny jest filterek przy dyszy poniewaz nie stosuje filtrow sekcyjnych.

Jak przypcha sie filtr na sekcji to zmienia sie dawka na wszystkich sekcjach a to z tego wzgledu ze mam komputer sugerujacy sie odczytem przeplywomierza.

Edytowane przez Ziel
  • Root Admin
Opublikowano

ale o co ci chodzi z tym mmatem nagle? podałem wczoraj link do tabelki gdzie są dysze i filterki ładnie rozpisane, a czy to firma x, y, czy z nie ma kompletnie żadnego znaczenia. fizyka jest jedna, ale przynajmniej masz wszystko w jednej tabeli :) jedynie można by tam dorzucić kolor filtra

• Root Admin
Opublikowano

apropos filtrów sekcyjnych czy filtrów na dyszach - miałem tak i tak, a nawet jak miałem filtry sekcyjne to miałem też filtry na dyszach.

jakoś nigdy nie było problemu z komputerem - jak juz się któryś filtr przypcha to widać ze coś jest nie tak, albo na dyszy, albo na sekcji.
Nie mniej po moich różnych przygodach sugeruję ze 3-4razy w sezonie zrobić kalibrację sekcji.
Poświęcasz godzine ale masz pewność ze przepływ na każdej sekcji jest taki sam