kamil1985

Młody rolnik 2017/2018

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Bolek96    8
11 godzin temu, rex15 napisał:

Nie ma numeru dowodu ksiegowe, więc ja wpisuje po prostu w uwagach ,,KRUS opłata 01.2018", date i koszty oczywiscie tez.

Czyli jak mam zamiar zakupić jałowkę od rolnika to na tej samej zasadzie tylko w uwagach opis, kwota i data ? bo wiadomo nie wszystko trseba wpisywać też można coś pominąć ale w tym przypadku trzeba zgłaszać do agencji więc chcę wszystko dobrze :)

jarekvip99    16

czy w ewidencji przychodow i rozchodow mozna uwzgledniac zwykle paragony ze sklepu np za zakup srubokret kombinerki itp chodzi o drobne rzeczy?? a jak jest z rachunkami za prad wode ubezpieczenie budynkow, wegiel do ogrzania domu itd

galan99    6733

Czy w ewidencji przychodów  i rozchodów wpisuje się 80 tys tej pomocy 1 transzy .

Wiadomość z agroFakt.pl

LTZ55a    118

No chyba jasne jest, że węgiel do ogrzania domu nie dotyczy gospodarstwa, więc ja bym to pominął. 80000 jest na środek trwały w gospodarstwie, to wpisałem. Jak robicie zakupy w biedronce, to tego nie wpisujcie, bo to nikogo nie obchodzi. Jak nie wziąłeś faktury ze sklepu, to nie ma sensu jechać tam jeszcze raz. Włóż paragon z numerem księgowym do innych dowodów księgowych.

Za śrubokręty czy inne pierdoły też nie, bo w zestawieniu miesięcznym, po roku będziesz na 0 (słownie zero).  9_9

Sprzedam części silnika MTZ 50/550 oraz katalog części MTZ50/550.

sumek666    5050

Ja biorę na wszystko co związane z gosp fvat. Narzędzia ropę nawozy części zamienne. I to wszystko ma być w zestawieniu finansowym a to co masz kupić za MR musi być dodatkowo osobno zaksięgowane. 

jarekvip99    16
14 minut temu, sumek666 napisał:

Ja biorę na wszystko co związane z gosp fvat. Narzędzia ropę nawozy części zamienne. I to wszystko ma być w zestawieniu finansowym a to co masz kupić za MR musi być dodatkowo osobno zaksięgowane. 

Czyli do ewidencji liczą się tylko faktury i np opłaty za krus podatek? Rachunków za prąd i wodę nie można? A co z ubezpieczeniem budynków czy maszyn i ich przeglądów

sumek666    5050

takich rzeczy jak ubezpieczenia, krus, zus nie piszemy. Nie piszemy również dopłat bezpośrednich czy też odszkodowań, 

Rachunki z wodę i prąd tak ale tylko za budynki gospodarcze. ja mam licznik główny i podlicznik na gospodarstwo i np 40% zużycia mam w domu a 60% na gosp więc tylko 60% rachunku piszę. Przegląd maszyn też nie bo nie ma tam vatu ;) w sumie tylko to piszesz co ma vat. 

jarekvip99    16
Przed chwilą, sumek666 napisał:

takich rzeczy jak ubezpieczenia, krus, zus nie piszemy. Nie piszemy również dopłat bezpośrednich czy też odszkodowań, 

Rachunki z wodę i prąd tak ale tylko za budynki gospodarcze. ja mam licznik główny i podlicznik na gospodarstwo i np 40% zużycia mam w domu a 60% na gosp więc tylko 60% rachunku piszę. Przegląd maszyn też nie bo nie ma tam vatu ;) w sumie tylko to piszesz co ma vat. 

kilka postow wyzej pisza ze sie wpisuje krus itp do ksiegi przychodow i rozchodu. nie chodzi mi o ludzi ktorzy sa na vacie tylko tych co to musza prowadzic na mlodym rolniku

sumek666    5050

Odpowedź arimr z dnia 11.12.2017 r.

Sprawa: Pomoc w rozpoczęciu działalności rolniczej na rzecz młodych rolników - Premie dla młodych rolników
W odpowiedzi na pytanie przekazane do ARiMR pocztą elektroniczną uprzejmie informuję, że Premia dla młodych rolników przyznawana jest na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz.U. z 2015 r., poz. 982 z późn. zm.).
Odnosząc się do kwestii finansowania zakupu ciągnika w ramach kredytu lub leasingu przedstawiam co następuje.
Istotne jest określenie kiedy nabywana rzecz przechodzi na własność kupującego. W sytuacji gdy urządzenie stanie się własnością beneficjenta w chwili zawarcia umowy i dokonaniu pierwszej wpłaty, założenia biznesplanu w omawianym zakresie zostaną zrealizowane.
Może również zaistnieć sytuacja, że przedmiot transakcji będzie stanowił w ramach umowy przewłaszczenia zabezpieczenie spłaty kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy ceną nabycia a dokonaną wpłatą, co często ma miejsce m.in. przy częściowym finansowaniu zakupu kredytem komercyjnym. W takiej sytuacji przyjmuje się, że przy wykonaniu innych obowiązków wynikających z przepisów prawa, zakup również realizuje założenia biznesplanu o ile nie nastąpi przejęcie rzeczy przez bank i utrata przez beneficjenta jej posiadania (władztwa nad rzeczą).

LTZ55a    118

Ja dopłaty piszę, bo nigdzie nie mogłem znaleźć szczegółowych info o EPiR. 

Caryx321    2

Jeśli za premie kupuję ciągnik to można płacić z dwóch kont czy może być problem z tym orientuje się ktoś? 

Kos_pl    107

Rób tak, abyś nie miał problemów przed US z darowiznami czy pożyczkami - tyczy to się też najbliższej rodziny.

sumek666    5050

Mi księgową mów i tak. 

Plac za maszyny narzędzia nawozy itd z tego konta na które jest zwrot VAT i na które wchodzą premie z MR dopłaty obszarowe ubezpieczenia odszkodowania itd 

Wtedy urząd nie może się czepiać w stylu a skąd Pan miał pieniądze na to i na tamto a ubiega Pan się o zwrot.

ZajcM    0

A jak sprzedaje np cielęta komuś w sensie innemu rolnikowi to jak to wpisać w księgę przychodów i rozchodów?

Jarek2034    2

Mam pytanie, została mi przyznana premia w 2017 w listopadzie. W bp mam podane ze bede siał buraki, rzepak, pszenice ale ziemie bede nabywał dopiero w tym miesiącu a pola są juz posiane na jesieni praktycznie wszystkie pszenicą i co teraz , czy to problem ? w tym roku pola będą już moje i zasieje zgodnie z bp. 

freetaxi    947

Nie, nie będzie to problem. Rok bazowy już nas interesuje. 

Wypełniam wnioski w ramach PROW. Doradzam w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Współpracuję z klientami z całego kraju. 

Tel: 511-293-290

LTZ55a    118

Jeżeli mleko sprzedaje ja i Ojciec, a faktury przychodzą na ojca, bo za ilość jest więcej kasy, to jak się potem wytłumaczyć na kontroli?

sumek666    5050
32 minuty temu, ZajcM napisał:

A jak sprzedaje np cielęta komuś w sensie innemu rolnikowi to jak to wpisać w księgę przychodów i rozchodów?

Fakturę wystaw co za problem. W świetle prawa nawet jak sprzedajesz jajka 10 szt za 7 zł to masz obowiązek fvat wystawić lub rachunek. 

• Thanks 1

adamn999    260

Ale jak sprzedarz osobie bedacej na ryczalcie przekroczy 20 000 w roku to musisz miec kasę  f8skalna i wydać mu paragon

• Like 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez ludwik1977
      Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje traktor  Lamborghini w przedziale mocy 110 do 130km i jakie są różnice w cenie między wielkościami i ile kosztuje przedni TUZ i WOM do takiego traktora proszę o możliwie szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj