kamil1985

Młody rolnik 2017/2018

Polecane posty

cris10    93
Panowie takie pytanie w ubiegłym roku na dzierżawie bez umowy składałem wniosek o dopłaty bezpośrednie , w tym roku normalnie właściciel będzie składać, czy za rok będę mógł poprzez to pole zwiększyć 10% ? Bo mam 2 ha więcej buraka siać i pytanie czy ta pole będzie się nadawać ?

freetaxi    947

Wielkość ekonomiczną liczymy tylko z działek, na które masz tytuł prawny. Jeśli będziesz miał umowę dzierżawy to będziesz mógł policzyć sobie zwyżkę z takiej działki. 

Wypełniam wnioski w ramach PROW. Doradzam w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Współpracuję z klientami z całego kraju. 

Tel: 511-293-290

endrju    24

@LTZ55a   robię samemu , nie jest to jakoś skomplikowane tylko własnie nie wiem co wpisać w tej tabeli a instrukcja jakoś nie jasno o tym mówi  :) 

Wiadomość z agroFakt.pl

freetaxi    947

@endrju jakie zrobiłeś zakupy w ramach premii?

Wypełniam wnioski w ramach PROW. Doradzam w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Współpracuję z klientami z całego kraju. 

Jarek2034    2

Mam pytanie czy zmiany w biznesplanie to spory problem ? Chciałem kupić inną maszyne niż mam w biznesplanie. Mam złożone na rozsiewacz do wapna i nawozu a  chciałbym zmienić na rozrzutnik do obornika i nawozu, maszyna podobna tylko ze większa. Czytałem ze nie wszystkie zmiany trzeba zgłaszać odnośnie maszyn.

freetaxi    947

Tak. Jeśli chodzi o zmiany to składasz zaktualizowany biznesplan z prośbą o zmianę założeń. A najpierw przelicz sobie punkty. Ewentualne zmiany w inwestycjach w środowisko i klimat mogą skutkować zmieszeniem punktów. Nie można spaść poniżej wymaganego minimum. Wypadałoby również przeanalizować parametry robocze maszyn pod kątem zasad doboru. 

Jarek2034    2

Maszyna na którą chce zmienić jest nawet wyżej punktowana od tej co mam, więc myślę ze punkty bedą. Zastanawiam się że jak zmienię na rozrzutnik obornika czy nie będzie problemu z obornikiem ponieważ nie będę miał hodowli zwierzęcej tylko roślinne, i jeszcze druga sprawa rozrzutnik chciał bym około wielkość 10T i nie wiem czy nie powiedzą że za duży, nie wiem właśnie jak to jest z doborem wielkości maszyny a ziemi bede miał lekko ponad średnią krajową. 

Edytowano przez Jarek2034

endrju    24

zakupiłem 6 sztuk maszyn rolniczych : zgrabiarka , siewnik , agregat , opryskiwacz , rozsiewacz nawozu oraz wały po siewne . Nie posiadam budynków , ani produckji zwierzęcej

freetaxi    947

Wpisujesz 6 sztuk. 

• Thanks 1

freetaxi    947

Od pierwszego naboru w PROW 2014-2020 wpisuję to w punktację jeśli zachodzi taka potrzeba. 

freetaxi    947

W praktyce nie wiem bo nie pytałem klientów o działanie aplikacji. Są jeszcze inne darmowe rozwiązania. 

sumek666    5050

ale czy za darmowe rozwiązania są punkty?
przecież sam komputer nie przejdzie.
swoją drogą czym jest komputer dla agencji?
nie chcę laptopa. w takim razie czy komputer to sama skrzynka czy cały zestaw skrzynka monitor mysz klawiatura? czy jest jakś limit cenowy czy zestaw ma tylko uciągnąć dany program?

sadsad    0

Taka sytuacja...
W 2011 roku utworzylem gospodarstwo. Wnioskowalem o mlodego rolnika i na poczatku 2012 dostalem platnosc. W sierpniu 2012 roku wzialem slub.
Rozdzielnosc z zona podpisalem 2015 roku a teraz bierzemy rozwod i mamy z koncem marca termin sprawy.

Zona w lutym badz marcu bedzie posiadac swoje odrebne gospodarstwo rolne.
Czy moze wnioskowac o MR?

waldii1    122

Widzęże dla 100tys. To ludzie nawet rozwód wezmą. Jeśli wcześniej była współwłasność to nie przejdzie bo miała na siebie gospodarstwo od ślubu do podpisania rozdzielczości.

Edytowano przez waldii1

zetorki    30

Rejestr działań agrotechnicznych - pisać samemu czy zlecić to komuś co się tym zajmuje? Osobiście nawet nie wiem jak się do tego zabrać... 

Zetor 7340 + tur MetalFach
Zetor 5320
URSUS c-330 + tur1
3 konie na 35ha ;)

zetorki    30

Dawki nawozu wpisuje się  w czystym składniku? 

Zetor 5320
URSUS c-330 + tur1
3 konie na 35ha ;)

sadsad    0
34 minuty temu, waldii1 napisał:

Widzęże dla 100tys. To ludzie nawet rozwód wezmą. Jeśli wcześniej była współwłasność to nie przejdzie bo miała na siebie gospodarstwo od ślubu do podpisania rozdzielczości.

Nie miala. Gospodarstwo bylo majatkiem osobistym i kazdy zakup w gospodarstwie do czasu rozdzielnosci rowniez.

dzikidaniel    198

Pytanie odnośnie rezygnacji z szkoleń na rzecz planu nawożenia, czy ktoś robił taką zmianę? Trzeba pisać o pozwolenie? Nabór 2015 już dawno po wypłacie środków.

C328, U-912, R 103-54, Ares 710

zetorki    30

Ja bym wolał jednak szkolenia, plan nawozowy to większe zobowiązanie 

Zetor 5320
URSUS c-330 + tur1
3 konie na 35ha ;)

freetaxi    947

@dzikidaniel jesteś przed wypłatą drugiej raty?

dzikidaniel    198

Tak,  plan nawozowy nie był wpisany w PB na żadnym etapie, ale ze względu na brak ciekawych szkoleń coraz bardziej kieruję się w jego stronę.

C328, U-912, R 103-54, Ares 710

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez ludwik1977
      Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje traktor  Lamborghini w przedziale mocy 110 do 130km i jakie są różnice w cenie między wielkościami i ile kosztuje przedni TUZ i WOM do takiego traktora proszę o możliwie szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj