Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurs R04 robi z ciebie prawdziwego rolnika? Hahaha, dobrze się uśmiałem. Ja, "zielony", nie po szkołach często wyprowadzałem z błędu tych oczytanych z praktyką wieloletnią co chcieli mnie uczyć - tyle że ja byłem o wiele starszy od tych co przeważnie chodzą do szkół i kitu już nie dawałem sobie wciskać (chociaż zdarzali się tacy co jednak wiedzą co mówią i tym chylę czoła). Tak więc nie pleć bzdur że taki kurs jest potrzebny (co najwyżej by mieć mniemanie o sobie). Uczciwie mówiąc jest to przykry obowiązek dla osób które nie wyrobiły lat w KRUSie bądź nie byli w szkole rolniczej.

A opłacenie wstecz to nie tylko brak wymogu ukończenia kursu ale i również punkty które w przypadku małego gospodarstwa są bardzo ważne. Jak jest szansa to próbować, jednak jak kierownik nie pozwala to nie widzę szansy by to przeskoczyć.

Opublikowano

nie mowie ze kurs jest wazny w sensie ze zrobi z ciebie prawdziwego rolnika tylko zawsze lepiej miec uprawnienia na to co sie robi bo nie wiadomo kiedy i po co sie to przyda. jezeli tego nie rozumiesz to nie musisz odrazu wypisywac swoich madrosci

Opublikowano
17 minut temu, dzikidaniel napisał:

Kurs R04 robi z ciebie prawdziwego rolnika? Hahaha, dobrze się uśmiałem. Ja, "zielony", nie po szkołach często wyprowadzałem z błędu tych oczytanych z praktyką wieloletnią co chcieli mnie uczyć - tyle że ja byłem o wiele starszy od tych co przeważnie chodzą do szkół i kitu już nie dawałem sobie wciskać 

Chłopie gadasz jakbyś był po co najmniej secie a jest ledwie po 15:00. Założę się że i ciebie niejeden z wykształceniem czy bez by wyprowadził z błędu w róznych sprawach więc nie zadzieraj nosa bo wychodzisz na ignoranta. Głupszy po kursie nie będzie, i tak go to nie ominie bo nie ma czegoś takiego jak opłacanie składek wstecz. Równie dobrze można po wypadku chcieć się wstecz ubezpieczyć. Nie da rady to nie da rady, chce wziąć pieniądze i być prawdziwym rolnikiem a nie na papierze to niech nie marudzi tylko zapisze sie na kurs. Też muszę robić teraz rol 04 bo mi zabrakło paru miesięcy w krus, paru ects żeby uznać inż, tak to jest. 

Opublikowano

Mnie nawet po jednej secie nie zobaczysz więc odpindol się z takim wywodem.

A że nie zrobi ciebie głupszym, hmm, jak 2 miesiące z babką kłóciłem się o to że im zboże lepiej się krzewi tym mniej się wysiewa (gdzie "uczyła" odwrotnie) to raczej nie zrobią ciebie mądrzejszym takie nauki.

Tak, wciąż wiele rzeczy nie wiem, wciąż się uczę, ale nie będzie mi nikt kitu wciskał gdy wiem że prawda jest inna.

Z kursu to jedynie to co nowego wyniosłem to ciekawe znajomości, dla nich warto było spędzać te nudne i żmudne godziny.

A to że ciebie to boli że ktoś mógłby tego uniknąć to twój problem i musisz z tym nauczyć się żyć.

I powtarzam, kurs R04 nie zrobi ciebie prawdziwego rolnika...

Opublikowano
9 minut temu, dzikidaniel napisał:

A to że ciebie to boli że ktoś mógłby tego uniknąć to twój problem i musisz z tym nauczyć się żyć.

Dla mnie to żadne żmudne godziny bo robię online w domu, wtedy kiedy mam czas. Więc mam to w nosie czy ktoś tego uniknie czy nie.

Opublikowano

Cześć. Syn chce skorzystać z MR. Chcę mu przepisać 7ha, a brakujące 3ha wydzierżawić. W 2011 sam skorzystałem z MR, ale te 7 ha zostało dokupione rok temu, natomiast te 3 pozostałe były we wniosku na MR w 2011. Teraz pytanie, czy nie bedzie problemu, jeśli te 3 ha, które chcę my wydzerżawić były juz raz we wniosku na MR? Jeśli byłby problem to co w przypadku jeśli te 3 ha były już raz we wniosku na MR ale z innymi numerami działek, bo w zeszłym roku zostały scalone i został nadany nowy numer działki. Przejdzie takie coś czy trzeba szukać dzierżawy działki, na którą nie był brany MR?

Opublikowano
3 godziny temu, dzikidaniel napisał:

Maszyny możesz kupić już w dniu złożenia BP do agencji. 

Pytałem bo doradca nie umiał się określić i za każdym razem mówi co innego. Dzięki za odpowiedź! 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

No raczej że na kredyt. Jak cię stać wyłożyć gotówkę to agencja może uznać że pomoc ci nie potrzebna.

A ja właśnie mówię o zakupie za gotówkę i może tu jest problem. Bo jest to pług i opryskiwacz za 135 tys netto. 

Opublikowano

Panowie, jak wypłata pierwszej raty była w marcu 2018, czyli 5 lat upływa w marcu 2023 to czy w roku 2023 muszę dalej spełniać wszystkie zobowiązania? Chodzi mi głównie o siew wysokobiałkowych i plan nawozowy.

Opublikowano
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

2022 będzie Twoim ostatnim rokiem do rozliczeń

Jakbyś wziął kasę np w czerwcu to byłby to rok 2023

No mi też się tak od zawsze wydawało, ale ostatnio wdałem się w dyskusję z osobą, która wypełnia prywatnie różne wnioski na PROW i trochę mi ta osoba w głowie namieszała.

Opublikowano (edytowane)

w 2015 było że co najmniej 70 % kwoty w środki trwałe. Jak zrezygnujesz z jakiejś maszyny a dalej będzie 70% to pewnie przejdzie ale trzeba złożyć zmianę do biznesplanu.

Edytowane przez Troker1979
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v