Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy można dostać punkty za zorganizowane formy współpracy producentów rolnych będąc w związku hodowców bydla mięsnego pilne pomoże ktoś?

Opublikowano

Witajcie. 

Mam pytanie. Chciałbym skorzystać z premi dla młodego rolnika po 2020 roku, moje pytanie brzmi czy jest to możliwe jeśli kupię od rodziców ziemie 10 hektarów i złoże wniosek , jeśli oni skorzystali w 2013 roku bodajże z tej premi. W rozporządzeniu jest zapis , ze nie obejmuje gruntów rolnych na ktore został zlożony juz wniosek w poprzednich latach. Tylko czy tu chodzi o przekazanie gospodarstwa czy zakup ziemi ? Mógłby ktoś mi jakoś wyjaśnić 😉

• Like 4
Opublikowano

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu pomocy , jeśli nie masz ubezpieczenia w krus masz 9 miesiecy na zrobienie tego. Ale jeśli masz ubezpieczenie w krus no to chyba temat jasny. 

Opublikowano
6 godzin temu, RadosawAgatowski napisał:

Dolnośląskie dzisiaj przyszły poprawki, parę podpisów i kilka szczegółów 

Normalnym listem czy polecony? Bo nie wiem czy jechać orać czy siedzieć w domu i czekać na list :D

Opublikowano
1 godzinę temu, azzadek napisał:

Normalnym listem czy polecony? Bo nie wiem czy jechać orać czy siedzieć w domu i czekać na list :D

Polecony oczywiście ;) Tak wolno to szło, że myślałem, że gołębiem wysłali, bo wszyscy dookoła już coś dostawali a na dolnym śląsku cisza :D 

Opublikowano
18 godzin temu, RadosawAgatowski napisał:

Polecony oczywiście ;) Tak wolno to szło, że myślałem, że gołębiem wysłali, bo wszyscy dookoła już coś dostawali a na dolnym śląsku cisza :D 

Jak dzwoniłem do Arimr Wroc. to powiedzieli mi tam, że zaczną rozsyłać decyzje/poprawki w okolicach 22.11, ale na rozpatrzenie i tak mają 210 dni od ostatniego dnia naboru.

U mnie dalej cisza.

Opublikowano
16 godzin temu, robert2329 napisał:

Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Jeśli złożyłem już papiery na pierwszą ratę to przyjdzie jeszcze jakaś decyzja znaczy pismo czy już tylko czekać na przelew? 

Z naboru 2019?

Opublikowano
robert2329 napisał:

Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Jeśli złożyłem już papiery na pierwszą ratę to przyjdzie jeszcze jakaś decyzja znaczy pismo czy już tylko czekać na przelew? 

ja od zlozenia wniosku o 1 rate czekalem 5 msc na kase. po drodze jeszcze byla poprawka...

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Przelew miałem 11 sierpnia 2016 a 10 sierpnia 2019 wysłałem wniosek o 2 ratę.

Ale kolega wyliczył dzień i była by kara 

Ja po wielkich przebojach rozliczyłem się ostatecznie chyba było to w styczniu teraz czekam na 90 dni przed 5 rokiem i spokój z tym dziadostwem 

tylko ja dostałem dosłownie miesiąc wcześniej pierwszą ratę 

Opublikowano

Było pismo przypominające miesiąc przed terminem ostatecznym że czas się kończy, a jeśli noga się powinie to można prosić o przedłużenie terminu o 30 dni jeśli dobrze pamiętam. Najważniejsze że nikt nie znalazł problemu ;)

Opublikowano
2 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Było pismo przypominające miesiąc przed terminem ostatecznym że czas się kończy, a jeśli noga się powinie to można prosić o przedłużenie terminu o 30 dni jeśli dobrze pamiętam. Najważniejsze że nikt nie znalazł problemu ;)

To  tyle dobrze bo u mnie był taki cyrk że mogło z roboty wylecieć przez to 6 osób ale nie będę tego publicznie pisał  bo teraz mi nie wypada bo  w końcu teraz  jemy z tej samej miski .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v