Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja normalnie,według ustawy,a potem z prowadzącą uzgadnialiśmy i nawet była niepewność co do punktów za przejęcie gospodarstwa i różnicę wieku to asekuracyjnie budowlankę ogarniałem(silos zbożowy na zgłoszenie).

Opublikowano

Witam. Chciałbym w zbliżającym się naborze na MR złożyć wniosek i ubiegać się o dotację. Spełniam wszystkie warunki co do powierzchni gospodarstwa, wykształcenia itd, Ewentualna premia miałaby zostać przeznaczona na zakup sprzętu (opryskiwacz/siewnik)Martwi mnie tylko jedna kwestia, mianowicie zastanawiam się w jaki sposób wykażę w biznesplanie ten 10procentowy wzrost wartości ekonomicznej gospodarstwa. Posiadam 25ha i nie mam żadnych zwierząt. Czy bez zwierząt będzie łatwo wykazać wzrost? W jaki sposób?

Opublikowano

Wielkość ekonomiczną pokazujesz w biznesplanie na podstawie produkcji roślinnej i zwierzęcej. Nie ma potrzeby wprowadzania zwierząt. Docelowo możesz wprowadzić nowe uprawy, które podbiją WEG.

Opublikowano
11 minut temu, tomn95 napisał:

Ale nadal nie wiem czy jeżeli mam 6ha teraz w dzierżawie od ojca istnieje taka możliwość żebym dostał MR ? Jakie konkretne warunki muszą być spełnione?

Podstawa to minimum 10SO jak dobrze pamiętam i musisz mieć na własność 70% gruntów czyli jak w województwie masz średnio 10ha to ty musisz mieć minimum 7ha na własność reszta moga być dzierżawy no i punkty 

Opublikowano (edytowane)

Wielkość gospodarstwa w zależności od województwa. Albo krajowa jeśli w województwie jest większa albo wojewódzka, jeśli ta jest niższa. Przykład:

7,86 ha jest średnia wojewódzka w lubelskim. Z tej powierzchni musisz przejąć na własność minimum 70 %. Resztę gospodarstwa może stanowić dzierżawa. Z gruntów wskazanych w biznesplanie oraz ewentualnie z produkcji zwierzęcej (o ile jest) wielkość ekonomiczna gospodarstwa musi być minimum 13 tysięcy euro. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano
38 minut temu, adam131 napisał:

Ja normalnie,według ustawy,a potem z prowadzącą uzgadnialiśmy i nawet była niepewność co do punktów za przejęcie gospodarstwa i różnicę wieku to asekuracyjnie budowlankę ogarniałem(silos zbożowy na zgłoszenie).

Różnica wieku powyżej 25lat 4pkt szkoła rolnicza 4pkt budynki 3pkt

Opublikowano
7 godzin temu, damianbmw1 napisał:

Czyli z dniem dostania decyzji czy z dniem pierwszych zakupów ?

7 godzin temu, freetaxi napisał:

Pierwsze zakupy.

Realizacja biznesplanu zaczyna się od dostania decyzji bo to decyzja jest instrukcją co dalej zrobić a więc od niej wszystko się zaczyna.... Ewidencje zakładajcie od decyzji bo potem do rozliczenia trza pokazać wzrost w danym roku i  będziecie się tułać po agencjach z oświadczeniami za brakujący okres.

Opublikowano
2 minuty temu, Arek84 napisał:

Realizacja biznesplanu zaczyna się od dostania decyzji bo to decyzja jest instrukcją co dalej zrobić a więc od niej wszystko się zaczyna.... Ewidencje zakładajcie od decyzji bo potem do rozliczenia trza pokazać wzrost w danym roku i  będziecie się tułać po agencjach z oświadczeniami za brakujący okres.

No właśnie coś mi się tak zdawało ale nie byłem pewny ... Czyli jak dostanę w lutym a na VAT od marca bo teraz nie da rady się to przez te kilka dni ewidencję muszę prowadzić.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, damianbmw1 napisał:

Podstawa to minimum 10SO jak dobrze pamiętam i musisz mieć na własność 70% gruntów czyli jak w województwie masz średnio 10ha to ty musisz mieć minimum 7ha na własność reszta moga być dzierżawy no i punkty 

27 minut temu, freetaxi napisał:

Wielkość gospodarstwa w zależności od województwa. Albo krajowa jeśli w województwie jest większa albo wojewódzka, jeśli ta jest niższa. Przykład:

7,86 ha jest średnia wojewódzka w lubelskim. Z tej powierzchni musisz przejąć na własność minimum 70 %. Resztę gospodarstwa może stanowić dzierżawa. Z gruntów wskazanych w biznesplanie oraz ewentualnie z produkcji zwierzęcej (o ile jest) wielkość ekonomiczna gospodarstwa musi być minimum 13 tysięcy euro. 

Takie ogóły wiem. Chodzi o to czy jest możliwość żeby tą kwotę z młodego przeznaczyć na zakup ziemi od ojca ? 70 % z 8.68 to byłoby akurat te 6 ha które mam teraz w dzierżawie, reszta byłyby z dzierżawy od kogoś innego. Nie ma jakiegoś sposobu na to?

Edytowane przez tomn95
Opublikowano

Czy ktoś w przypadku sprawy lid29 spotkał się z taką wzmianką w ustawie? Z tego co pamiętam to jest wymóg o nie posiadaniu dłużej niż 2 lata zarejestrowanych zwierząt  jak i oczywiście ziemi, ale pierwsze słyszę, że najpierw trzeba posiadać ziemie a potem zwierzęta. Może ktoś mądrzejszy się w tej sprawie wypowie?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, damianbmw1 napisał:

No właśnie coś mi się tak zdawało ale nie byłem pewny ... Czyli jak dostanę w lutym a na VAT od marca bo teraz nie da rady się to przez te kilka dni ewidencję muszę prowadzić.

nie liczą dni tylko zaokrąglają do danego miesiaca. Decyzja pod koniec lutego to ewidencja za luty. Wiem że to nie logiczne ale tak musi być zwłaszcza w moim Oddziale w twoim może być inaczej ale tak czy siak musisz prowadzić to kij patyk miesiąc wcześniej a potem wyciąg od księgowej i maja czarno na białym a nie poprawki za brak ewidencji w  tym właśnie czasie.

Edytowane przez Arek84
Opublikowano
27 minut temu, damianbmw1 napisał:

Na vat przejdź w lutym bo jak w marcu przejdziesz to dopiero kwietniowe faktury możesz rozliczyć 

Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

czyli jakby miała ziemie na siebie to by nic nie było a jak posiadała zwierzęta to pozamiatane ?

ja miałem zwierzeta przed złozeniem nikt sie nie doczepił do tego

Opublikowano

W roku docelowym mamy mieść większą wartość a w roku bazowym minimum 13 tys a czy w 2 latach je przedzielających można zejść trochę poniżej? Pasowało mi te 2 lata siać trochę pszenicy a nie samą kukurydzę.

Opublikowano
7 minut temu, matek89121 napisał:

jak zwiększysz to musisz utrzymać 5 lat od wypłaty 1 raty

Przy zwierzętach dają 30% procent na zdarzenia losowe można odbiec od normy. Lepiej się nie pchać tak na pograniczu tego progu bo potem kary. Ja już zwiekszylem żeby mieć zapas potem i nie martwić się ze zejdę poniżej 

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

jak zwiększysz to musisz utrzymać 5 lat od wypłaty 1 raty

"zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Czyli nie trzeba już od 1 raty pomocy mieć wzrostu.

"osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa przynajmniej o 10% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać osiągnięty wzrost przynajmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Czyli wystarczy mieć wzrost od 3 roku do 5. Pytanie odnosiło się do 2 i 3 roku bycia w programie.

Opublikowano
7 godzin temu, przemo89 napisał:

"zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Czyli nie trzeba już od 1 raty pomocy mieć wzrostu.

"osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa przynajmniej o 10% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać osiągnięty wzrost przynajmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Czyli wystarczy mieć wzrost od 3 roku do 5. Pytanie odnosiło się do 2 i 3 roku bycia w programie.

Tak ale o 2rate żeby pisać musisz zwiększyć o te 10% lecz nie później niż 3lata 

Opublikowano

Dziś zadzwoniłem do agencji w związku ze zmianą z kupna ciągnika na kupno pola i Pani powiedziała że mogę zmienić to w każdej chwili ale najlepiej jak już dostanę decyzję i złożę wniosek o pierwsza płatność. A decyzje mają wysyłać po 25 lutym

Opublikowano
16 godzin temu, Milosz91 napisał:

Różnica wieku powyżej 25lat 4pkt szkoła rolnicza 4pkt budynki 3pkt

Punkty o dziwo potrafiłem policzyć,Pisałem tutaj wcześniej iż niepewność dotyczyła spraw notarialnych przejęcia gospodarstwa,które podobno są różnie traktowane.

Tak na marginesie za szkołę mam 5pkt.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v