Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie województwo u mnie też dziś telefon woj lubelskie odnośnie tego salda azotu tyle ze u mnie jest na minusie a powinno być około 70kg/ha wydaje mi ze w tabeli nawożenie dość spore nawożenie pisałem jak wrócę do domu zobaczę biznesplan.

Opublikowano (edytowane)

Tam w tej zakładce "Nawożenie" jest tabela 24 i tam mamy możliwość uzupełnienia tylko kolumny pierwszej "Ilość RAZEM" i tam wpisujemy łączną ilość azotu w czystym składniku dla danej powierzchni, na przykład jeśli w kolumnie "Powierzchnia" jest 15 ha a my chcemy żeby dawka czystego składnika na 1ha wynosiła np. 80kg to w kolumnie pierwszej musimy wpisać wynik mnożenia planowanej dawki razy ilość ha w tym przypadku 80kg x 15ha = 1200  i wtedy w ostatniej kolumnie "Dawka" będzie 80kg/ha czystego składnika. Jeśli będzie tyle po później w zestawieniu nie powinno być mniej.

Edytowane przez bartek19990
Opublikowano

no właśnie w tym problem, że całościowo jest 1500 na nieco ponad 18 ha, w kolumnie dawka wychodzi nieco ponad 80kg/ha a w tabeli nr 25. zestawienie azot jest na minusie - dopiero przy dawce 180 kg/ha, czyli wpisaniu całościowo 3300 wychodzi ponad 30 w tym zestawieniu... 

Opublikowano

Ja składam na mlodęgo 2018 i dzwonila do mnie pani z arimr Opoczno ze musze zrobić jedna poprawkę bo wielkość działkę dwóch się nie zgadza o kilka arów i po tym jak to poprawie będzie wszystko dobrze i wysyła do łodzi tyle ☺

Opublikowano

Jak masz dodatni bilans i w tabeli 24 "dawka" 80kg/ha to saldo azotu w zestawieniu powinno być spore. Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia co to może być, może jakiś błąd skoroszytu albo coś innego. Jak ktoś ma jakiś pomysł to niech się wypowie.   

Opublikowano

freetaxi podpowiedz jeszcze z bilansem azotu bo dzwonili że ma być w zestawieniu nie wiecej jak 70 a tak zeby zrobić to trzeba u mnie zastosować 300kg/ha azotu w czystym składniku wydaje sie mi że 170 kg jest dawką jeszcze możliwą bilans subsancji organicznej wynosi 1,07

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v