Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, rex15 napisał:

Nie ma numeru dowodu ksiegowe, więc ja wpisuje po prostu w uwagach ,,KRUS opłata 01.2018", date i koszty oczywiscie tez.

Czyli jak mam zamiar zakupić jałowkę od rolnika to na tej samej zasadzie tylko w uwagach opis, kwota i data ? bo wiadomo nie wszystko trseba wpisywać też można coś pominąć ale w tym przypadku trzeba zgłaszać do agencji więc chcę wszystko dobrze :)

Opublikowano

czy w ewidencji przychodow i rozchodow mozna uwzgledniac zwykle paragony ze sklepu np za zakup srubokret kombinerki itp chodzi o drobne rzeczy?? a jak jest z rachunkami za prad wode ubezpieczenie budynkow, wegiel do ogrzania domu itd

Opublikowano

No chyba jasne jest, że węgiel do ogrzania domu nie dotyczy gospodarstwa, więc ja bym to pominął. 80000 jest na środek trwały w gospodarstwie, to wpisałem. Jak robicie zakupy w biedronce, to tego nie wpisujcie, bo to nikogo nie obchodzi. Jak nie wziąłeś faktury ze sklepu, to nie ma sensu jechać tam jeszcze raz. Włóż paragon z numerem księgowym do innych dowodów księgowych.

Za śrubokręty czy inne pierdoły też nie, bo w zestawieniu miesięcznym, po roku będziesz na 0 (słownie zero).  9_9

Opublikowano

Ja biorę na wszystko co związane z gosp fvat. Narzędzia ropę nawozy części zamienne. I to wszystko ma być w zestawieniu finansowym a to co masz kupić za MR musi być dodatkowo osobno zaksięgowane. 

Opublikowano
14 minut temu, sumek666 napisał:

Ja biorę na wszystko co związane z gosp fvat. Narzędzia ropę nawozy części zamienne. I to wszystko ma być w zestawieniu finansowym a to co masz kupić za MR musi być dodatkowo osobno zaksięgowane. 

Czyli do ewidencji liczą się tylko faktury i np opłaty za krus podatek? Rachunków za prąd i wodę nie można? A co z ubezpieczeniem budynków czy maszyn i ich przeglądów

Opublikowano

takich rzeczy jak ubezpieczenia, krus, zus nie piszemy. Nie piszemy również dopłat bezpośrednich czy też odszkodowań, 

Rachunki z wodę i prąd tak ale tylko za budynki gospodarcze. ja mam licznik główny i podlicznik na gospodarstwo i np 40% zużycia mam w domu a 60% na gosp więc tylko 60% rachunku piszę. Przegląd maszyn też nie bo nie ma tam vatu ;) w sumie tylko to piszesz co ma vat. 

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

takich rzeczy jak ubezpieczenia, krus, zus nie piszemy. Nie piszemy również dopłat bezpośrednich czy też odszkodowań, 

Rachunki z wodę i prąd tak ale tylko za budynki gospodarcze. ja mam licznik główny i podlicznik na gospodarstwo i np 40% zużycia mam w domu a 60% na gosp więc tylko 60% rachunku piszę. Przegląd maszyn też nie bo nie ma tam vatu ;) w sumie tylko to piszesz co ma vat. 

kilka postow wyzej pisza ze sie wpisuje krus itp do ksiegi przychodow i rozchodu. nie chodzi mi o ludzi ktorzy sa na vacie tylko tych co to musza prowadzic na mlodym rolniku

Opublikowano

Odpowedź arimr z dnia 11.12.2017 r.

Sprawa: Pomoc w rozpoczęciu działalności rolniczej na rzecz młodych rolników - Premie dla młodych rolników
W odpowiedzi na pytanie przekazane do ARiMR pocztą elektroniczną uprzejmie informuję, że Premia dla młodych rolników przyznawana jest na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz.U. z 2015 r., poz. 982 z późn. zm.).
Odnosząc się do kwestii finansowania zakupu ciągnika w ramach kredytu lub leasingu przedstawiam co następuje.
Istotne jest określenie kiedy nabywana rzecz przechodzi na własność kupującego. W sytuacji gdy urządzenie stanie się własnością beneficjenta w chwili zawarcia umowy i dokonaniu pierwszej wpłaty, założenia biznesplanu w omawianym zakresie zostaną zrealizowane.
Może również zaistnieć sytuacja, że przedmiot transakcji będzie stanowił w ramach umowy przewłaszczenia zabezpieczenie spłaty kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy ceną nabycia a dokonaną wpłatą, co często ma miejsce m.in. przy częściowym finansowaniu zakupu kredytem komercyjnym. W takiej sytuacji przyjmuje się, że przy wykonaniu innych obowiązków wynikających z przepisów prawa, zakup również realizuje założenia biznesplanu o ile nie nastąpi przejęcie rzeczy przez bank i utrata przez beneficjenta jej posiadania (władztwa nad rzeczą).

Opublikowano

Mi księgową mów i tak. 

Plac za maszyny narzędzia nawozy itd z tego konta na które jest zwrot VAT i na które wchodzą premie z MR dopłaty obszarowe ubezpieczenia odszkodowania itd 

Wtedy urząd nie może się czepiać w stylu a skąd Pan miał pieniądze na to i na tamto a ubiega Pan się o zwrot.

Opublikowano

Mam pytanie, została mi przyznana premia w 2017 w listopadzie. W bp mam podane ze bede siał buraki, rzepak, pszenice ale ziemie bede nabywał dopiero w tym miesiącu a pola są juz posiane na jesieni praktycznie wszystkie pszenicą i co teraz , czy to problem ? w tym roku pola będą już moje i zasieje zgodnie z bp. 

Opublikowano
32 minuty temu, ZajcM napisał:

A jak sprzedaje np cielęta komuś w sensie innemu rolnikowi to jak to wpisać w księgę przychodów i rozchodów?

Fakturę wystaw co za problem. W świetle prawa nawet jak sprzedajesz jajka 10 szt za 7 zł to masz obowiązek fvat wystawić lub rachunek. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v