Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sprzety na mlodego rolnika  mam juz zamowione to jest jedna inwestycja, drugą  bylaby modernuzacja i byłyby brane zupelnie inne maszyny tylko niewiem czy startowac juz w 2018 czy lepiej czekac na pozniejsze nabory

Opublikowano
19 godzin temu, adamn999 napisał:

Jestem 244 na liscie  wlkp

Sprzęt  zamówiony i tera zastanawiam  się  nad MODERNIZACJĄ GOSPODARSTWA obszar d

w ramach Prow

I zastanawiam się  czy wy też myślicie juz o kolejnych inwestycjach i w ktorym naborze moge wystartować  2018 czy lepiej poczekac na 2019 rozglądam  sie troszke i wziolbym ciagnik 120 km (prawdopodobnie  zetor) przyczepe 10 t i plug obrotowy

Jak wyglada łączenie  mlodego rolnika z modernizacją gospodarstw?  Pewnie przed zakupem maszyn z mlodego dobrze przejsc na vat

A masz jakąś umowę przedwstępna czy  tyko tzw. na gembe ? bo z tego co mi wiadomo przed decyzja nie można nic kupić ani zamówic no chyba że się mylę ;)

Opublikowano
16 godzin temu, Bolek96 napisał:

A masz jakąś umowę przedwstępna czy  tyko tzw. na gembe ? bo z tego co mi wiadomo przed decyzja nie można nic kupić ani zamówic no chyba że się mylę ;)

Wszystko na tzw gębę 

Opryskiwacz bedzie się produkowal w lutym a agregat uprawoy to praktycznie u każdego dileea na placu stoi,  notariusza mam umuwionego na 8 stycznia potem tylko krus i wniosek o płatność decyzja przyszła 29.12.2017 

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

Wszystko na tzw gębę 

Opryskiwacz bedzie się produkowal w lutym a agregat uprawoy to praktycznie u każdego dileea na placu stoi,  notariusza mam umuwionego na 8 stycznia potem tylko krus i wniosek o płatność decyzja przyszła 29.12.2017 

jak na gębę to nie ma problemu ;) ale jak masz decyzje to już umowę przedwstępną pisać :) 

ja 238 w WLKP. i jeszcze nie dostałem decyzji ale myślę że to kwestia dni w takim razie :)

Opublikowano

Orientuje się ktoś może jak z rozliczeniem z młodego rolnika , bo mniej więcej mam za jakieś 3-mc ale z tego co słyszałem to ma mi przyjść pismo z agencji i dopiero papiery poskładać faktury itp i złożyć . Ma ktoś jakieś info na ten temat ?

Opublikowano

Notariusz a notariusz to jest różnica. Warto sprawdzić ceny w kilku miejscach bo stawki są różne a kwoty idą w tysiącach.

Łączenie ksiąg wieczystych w jedną nie do końca jest dobrym pomysłem. Może i będzie taniej, ale później jak ktoś będzie chciał brać kredyt pod zastaw gruntów to obciąży całą hipotekę. Kilka ksiąg wieczystych daje możliwość obciążenia tylko jednej lub części z nich, w zależności od potrzeb.

Opublikowano

Witam Pytanko. Jeśli na pewnej działce mam w biznesplanie że zasiałem 5ha pszenicy ale niecały 1ha nie dało rady wjechać i zostało nie zasiane to już muszę robić zmiany ???

Opublikowano
Dnia 29.12.2017 o 17:51, szymon2662 napisał:

Woj. pomorskie listy jeszcze nie ma na stronie, dziś decyzja dotarła, pozytywna.

A dostałeś przed decyzją pismo, że decyzja będzie do 31 stycznia? Bo ja dostałem i to wszystko śmieszne się już wydaje 

Opublikowano

a panowie mam takie pytanie jak to jest z tym vatem opłacało by się przejść z ryczałtu???dużo jest z tym papierologi?obroty gospodarstwa nie są duże sprzedaje około 70 tucznikow i kilka sztuk bydła a kupuje koncentraty paliwo itp chce się dowiedzieć bo mam wziąść prase i talerzowke na młodego to zawsze trochę jest tego Vatu do odzyskania z Góry dzięki 

Opublikowano
4 godziny temu, Jan92 napisał:

a panowie mam takie pytanie jak to jest z tym vatem opłacało by się przejść z ryczałtu???dużo jest z tym papierologi?obroty gospodarstwa nie są duże sprzedaje około 70 tucznikow i kilka sztuk bydła a kupuje koncentraty paliwo itp chce się dowiedzieć bo mam wziąść prase i talerzowke na młodego to zawsze trochę jest tego Vatu do odzyskania z Góry dzięki 

https://vatdlarolnikow.pl/kalkulator-wyliczanie-vat/

Opublikowano
10 godzin temu, MlodyRolnik5 napisał:

Witam mam pytanie jeśli rodzice przepiszą mi 10 ha jakiej mocy przysługiwał by mi ciągnik z mr ?

Na mlodego rolnika możesz brać  jakiej mocy chcesz, dobór madzyn do konkretnego arealu jest w modernizacji

Opublikowano

Zgodnie z harmonogramem ARiMR, nabór na Młodego Rolnika ma być w pierwszym kwartale 2018r. Tak więc DO końca marca a nie OD marca. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd, z pisaniem wniosków przez ODR-y nie mam miłych wspomnień.....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v