Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg ustawy:

Art. 2b. 1. Nabywca nieruchomości rolnej jest obowiązany prowadzić gospodarstwo rolne, w skład którego weszła nabyta nieruchomość rolna, przez okres co najmniej 10 lat od dnia nabycia przez niego tej nieruchomości, a w przypadku osoby fizycznej prowadzić to gospodarstwo osobiście.

2. W okresie, o którym mowa w ust. 1, nabyta nieruchomość nie może być zbyta ani oddana w posiadanie innym podmiotom.

3. Sąd, na wniosek nabywcy nieruchomości rolnej, wyrazi zgodę na dokonanie czynności, o których mowa w ust. 2, przed upływem okresu 10 lat od dnia przeniesienia własności tej nieruchomości, jeżeli konieczność jej dokonania wynika z przyczyn losowych, niezależnych od nabywcy.

4. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do podmiotów, o których mowa w art. 2a ust. 3 pkt 1, oraz do nabywców nieruchomości rolnej w przypadkach, o których mowa w art. 2a ust. 3 pkt 2 i 3.

Art. 2a.  3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą nabycia nieruchomości rolnej:

1) przez:  a) osobę bliską zbywcy, b) jednostkę samorządu terytorialnego, c) Skarb Państwa lub działającą na jego rzecz Agencję, d) osoby prawne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, e) parki narodowe, w przypadku zakupu nieruchomości rolnych na cele związane z ochroną przyrody; 2) w wyniku dziedziczenia oraz zapisu windykacyjnego; 3) na podstawie art. 151 lub art. 231 Kodeksu cywilnego; 4) w toku postępowania restrukturyzacyjnego w ramach postępowania sanacyjnego.

Wychodzi na to, że w przypadku darowizny musi jednak trzymać ziemię 10 lat. 

Opublikowano

A ja mam pytanie pracuje na umowę o prace i chce wsiąść premie dla młodego rolnika i wiem ze muszę byś w krus ubezpieczony a co. Z zusem czy mogą tu i tu być ubezpieczony czy będę musiał z pracy zrezygnować lub kombinować na czarno?

Opublikowano

A jeśli napiszę w biznesplanie, że chcę dokupić np. 4 ha gruntów rolnych to czy muszę precyzyjnie określić które grunty ( wraz z jakąś mapka terenu) czy wystarczy napisać że 4 ha gruntów a jakie i gdzie kupię to mogę zdecydować później po otrzymaniu ewentualnej pozytywnej decyzji. pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

czy ktoś z forumowiczów wie czy mogę ubiegać się o dotacje MR w poniższej sytuacji:

jestem współwłaścicielem gospodarstwa rolnego - 3/32 (ok. 2 ha)

udział nastąpił w wyniku dziedziczenia po zmarłym ojcu

w chwili składania wniosku będę współwłaścicielem, jednak toczy się sprawa o dział spadku, w wyniku tego podziału zostanę właścicielem gospodarstwa w 100%

Jakie przepisy dokładnie regulują te kwestię, może ktoś był w podobnej sytuacji?

Opublikowano

witam...własnie chciałem sie dowiedziec ile kg potrzebne jest tej czarnuszki orientalnej by zasiac na ha bo mam mała wartosc ekonomiczna i chce sobie podniesc? czy ma moze ktos na zbyciu te nasiona i w jakiej cenie sa? i jak to sie wogóle uprawia?

i co sie z ta czarnuszka pozniej robi?

Opublikowano

bo mam 9 hektarów i wszystko jest obsiane zbozem...wiec so jest bardzo małe....i musze czyms to podgonic

i czy musze wsiac hektar czy juz pół starczy? bo w kalkulaturze su wpisałem poł hektara i wyszło mi 16 tys euro

Opublikowano

no wiesz z hektara łubinu i ze zboza wyszło mi tylko 4,5 tys so

no wiesz z hektara łubinu i ze zboza wyszło mi tylko 4,5 tys so a jak obliczyłem ze musze jeszcze wsiac ze 40 arów tej czarnuszki to wyjdzie 14 tys wiec git

Opublikowano

Talerzówką zrobić, siać tyle tylko by chwasty nie rosły i z głowy

Opublikowano

Tylko ze ta czarnuszkę będzie trzeba siać przez te 5 lat, a ile wgl sie tego sieje na ha ? I zwyklym kombajnem to sie skosi ?

Nie trzeba przez 5 lat, możesz potem jakieś grunty wziąć na papier w dzierżawę, bydło jakieś i ju. 

Opublikowano

Panowie kiedy nabór ? 

pytałeś się już o to 17 lutego i teraz znowu. Pewnie ktoś ci już powiedział, że prawdopodobnie w kwietniu, ale jeszcze dokładnie nie wiadomo. Tak trudno sprawdzić na stronie agencji czy już ogłosili?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v