Skocz do zawartości
Hvb3000

Probiotyki/Prebiotyki

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Hvb3000    4

Chciałem poruszyć temat stymulatorów wzrostu ? Oczywiście legalnych tzw. Probiotyków działających na mikroflorę jelitową. Sam je stosowałem na sobie i czułem minimalną różnice, wiem że podaje je się małym dzieciom(Lacidofil) na kolki i mają szerokie zastosowanie.

 

 

Ktoś stosuje je w żywieniu zwierząt ?

Jaki jest ich koszt?

Są widoczne rezultaty uzyskania wyższej/szybszej masy ubojowej ?

 

Często stosujemy Drożdże (Saccharomyces) na biegunki u cieląt i znalazłem je w składzie probiotyków.

W probiotykach występują też Lactobacillus paracasei , Lactobacillus rhamnosus - Czy one też są zawarte w produktach spożywczych ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fenol    4

ja nie rozumiem dlaczego Kur*a leki są zabronione i nie można mieć ich w gospodarstwie przecież każdy umie czytać i nikt nie chce zabić własnego zwierzaka! wszyscy rolnicy w cywilizowanym świecie mają szeroki dostęp do leków tylko my kur*a nie!!! nie rozumiem tego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    4

Częste stosowanie antybiotyków sprawia że wirusy chorobotwórcze u zwierząt stają się odporniejsze na leki, a tym samym zwierze podatniejsze na choroby. Efekt tuczu na pewno był by lepszy, ale czy naprawdę chciałbyś jeść mięso zwierzęcia ze sztuczną odporności i może również nabywać sztuczną odporność ? W mięsie po takiej produkcji prawdopodobnie pozostają też śladowe ilości tych specyfików(antybiotyków). Dlaczego ludzie przy chorobie natychmiastowo nie sięgają po antybiotyk ?

 

Dlaczego w Ameryce tylu ludzi cierpi na otyłość ?

Ludzie odpowiadają że to przez FAST FOODY lub uwarunkowania genetyczne.

A ja miałem okazje się dowiedzieć że to jest związane z podawaniem hormonów zwierzętom, a następnie ich konsumpcją.

 

Dac głowy że te informacje są prawdziwe nie mogę

 

Tak więc dlatego interesują mnie w tej chwili probiotyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

adammm    0

witam, o probiotykach pisze właśnie prace mgr. jestem po przeprowadzeniu doświadczenia. Wyniki są nie jednoznaczne, pozytywny efekt uzyskałem jednak na tyle subtelny że nie jest istotny statystycznie. Wyniki bardziej wyraźne osiąga sie teoretyczne gdy zwierzęta nie są utrzymywane w dobrych warunkach. Co do stymulatorów... antybiotyki podawane w małych ilościach i odstawiony na pewien okres przed ubojem nie pozostają w mięsie. Tak twierdza naukowcy. w stanach jako stymulator wzrostu używane są oprócz antybiotyków, hormony. I tutaj doszukuje sie przyczyn otyłości amerykanów. Hvb3000 słusznie pisze, że patogeny uodparniają sie na antybiotyk podawany w małych ilościach w celu stymulacji wzrostu. To zjawisko powoduje że po x latach nie mieli byśmy czym leczyć zwierząt. Jest na to sposób bardzo łatwy, otóż wystarczy dopuścić do stymulacji jeden bądź dwa antybiotyki i wymieniać je co x lat. wycofanie moim zdaniem było pochopnym nieposunięciem zwiększającym koszty produkcji. Jako ciekawostkę, można przytoczyć że w stanach świnki 100 kg uzyskują średnio w 4 miesiące... czy to może być natura??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×