Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
kamis

nie działa hydraulika w belarusie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam u wujka jest podobny problem, a właściwie taki sam, tylko kolega na początku opisał, ze to stało się os tak, a u wujka stopniowo zacinał się i w końcu przestał podnosi tylko na pusto ledwo ledwo podniesie, a tak nic zero. I moje pytanie jest takie same czy to wina pompy czy rozdzielacza bo powiedziano mi, że jakby to był rozdzielacz to tylko podnośnik by nie chodził, a hydraulika zewnętrzna by działała bez zarzutu i teraz nie wiadomo do czego się zabrać i od czego zacząć. Proszę o rady :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy mała ilość oleju w pompie hydraulicznej (chodzi mi o tą zaraz za kabiną w tylniej częsci maski) może być przyczyną słabego kiprowania przyczep i czy ma ona coś wspólnego z podnośnikiem tzn. jeśli ona nie chodzi to nie chodzi też podnośnik??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

LukaszZduny    0

Tak mała ilość oleju ma wpływ na słabe kipowanie tzn podniesie tylko tyle ile bedzie oleju. Jezeli pozostaje tam tyle oleju ze starczy podnisnikowi to bedzie dzialal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy jeżeli filtr instalacji hydraulicznej (chodzi o ten co znajduje się w pompie w tylnej części maski) jest zapchany to może to być przyczyną słabego podnoszenia i małej siły kiprowania?? Bo już słyszałem parę takich opinii i nie wiem czy to właśnie może być przyczyną, bo jeśli nie to to już chyba tylko pompa pozostaje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wpsowa692    1

Ja uzytkuje mtz 550 pod fotelem ma klapke a pod nia jest regulator są tam 2 dzwigienki dolna to wybor regulacji;siłowa albo pozycyjna natomiast górna ma wpływ na siłę kipowania może to jest rozwiazanie problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że jest, ale raczej to nie to bo nikt tam nie grzebał....

Na dniach będziemy rozbierali więc dowiem się co jest przyczyną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bbolas    0

no to mam teraz dla wszystkich zagadke bo hydraulika działa, działa, i powoli siadała ze było wyczuwalne spadek mocy na hydraulice az doszło do takiego stopnia ze miał problem podnosic samego tura :)

stwierdzilismy ze wkoncu padła pompa i wymiana jej sie nalezy.ciagnik w turze cały czas chodzi wiec moze i tak (98 rok MTZ 82).wymiana pompy i wszystko ładnie pięknie ale za tydzień czasu wywaliło dekiel od pompy o własnie tak:

post-4779-126514344982_thumb.jpg

podjechałem do znajomego i powiedział ze mam za duze cisnienie i wywaliło dekiel wiec znalazłem zaworek który jest na rozdzielaczu od góry z lewej strony.Był wkrecony do połowy wiec stwierdziłem ze moze ktos go wkrecił jak była stara pompa a jak nowa to wywaliła dekiel i popusciłem prawie na min.(wyjmowany i sprawdzony,żadnych zadziorów, oznak wybicia wiec nie był wypracowany)

 

hydraulika chodziła bardzo dobrze az do dzis(około 3 miechów) i powtórka z rozrywki bo znowu wywalony dekiel i teraz sie robie głupi.majster mówi ze mogło ci cos podejsc i zablokowac zawór typu paproch,kawałek oringa lub silikon i wszystko.moze ktos cos doradzi ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bbolas    0

Zwracałeś uwagę na kierunek obrotów nowej pompy?

 

w sklepie zwracał na to uwage i ja tez jak brałem

 

kierunek obrotów to jak cos to simeringi puszczaja a tu dekiel wysadza.Wszystko sprawnie chodzi i 3 miechy i poszło znowu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soko74    2

Czy podczas montażu weszła lekko, dobrze jest przed dokręceniem śrub zakręcić rozrusznikiem żeby pompa ułożyła się i przykręcić bez naprężeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bbolas    0

Czy podczas montażu weszła lekko, dobrze jest przed dokręceniem śrub zakręcić rozrusznikiem żeby pompa ułożyła się i przykręcić bez naprężeń.

 

podejrzewam ze jest cos z zaworem cisnieniowym.tylko ten od góry z lewej strony jest na rozdzielaczu jest przelewowy(utrzymuje cisnienie na biegu jałowym ??) a jest jeszcze zawór który utrzymuje cisnienie na sekcji(cisnienie robocze) ale nie wiem gdzie jest(jesli mozna powiedziec gdzie sie znajduje i jak sie go wymontowuje) byłbym wdzieczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soko74    2

ten zawór o którym piszesz to właśnie jest od sekcji,przelewowy jest z tej samej strony ale od dołu (owalny dekielek przykręcany na dwie śruby)te zawory lubią się blokować , na twoim miejscu zastanowiłbym się nad nowym rozdzielaczem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

mi niekiedy wyłącza się hydraulika to wyciągam ten zawór z dołu i zaczyna działać.Trzeba odkręcić ten dekielek z dołu ,dwie śruby na klucz 14,wkręcić śrubę 10 od dołu i wyciągnąć zawór, póżniej złożyć i to wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×