Skocz do zawartości
912

Podnośnik U902/912

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
przemek28_28    41

No to widlaka z masztem czy tylko widły? Ciśnienie w ciągniku nominalne 16 MPa. A może masz coś przytykane? Zmierz ciśnienie na wyjściu hydraulicznym A podnośnik działa bez problemu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pigmei    68

No nie, pompa nie ma żadnego udźwigu, pompa tylko podaje olej pod ciśnieniem tak ku jasności dla autora tematu.

Do sprawdzenia są dwa obwody

-ciśnienie maksymalne na wyjściach z hydrauliki- wartość poprawna już została podana wcześniej 

- ciśnienie za rozdzielaczem tura, tam też jest zawór który może nie działa jak powinien.

 

Ogólnie to sam udźwig tura @tuning221 powinien znać i chyba wie czy powinien dać radę, czy nie. Producenci zazwyczaj podają wartości bez osprzętu który jednak coś waży i o tyle się zmniejsza udżwig ładunku, a przesunięciu środka cieżaru przed ramkę ładowacza nie muszę chyba wspominać oraz że to też wpływa na możliwości tura

Edytowano przez Pigmei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Maciekkkk    0

Witam. Mam problem gdyż wyje coś strasznie. Myślałem że to pompa hydrauliczna i wymieniłem ja na inną nie nowa ale dobra i ona też wyje. Hydraulika zalana hipolem 6 filtr puszkowy czysty. Jak nie miałem pompy i go odpaliłem normalnie cisza jak makiem zasial.Jest jakąś inną opcja oprócz pompy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolman16    18

U mnie w 1214 też coś wyło i też postawiliśmy na pompę. Zrobiliśmy remont skrzyni pośredniej i dalej wylo. Okazało się, że winowajcą był rozdzielacz. Dopiero po regeneracji podnośnika hałas ustąpił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sakos2803    3

Może to być zawór bezpieczeństwa pompy.U mnie w zetorze 10540 wyje jak jest zimny olej później jest spokój.W moim zetorze jest zaraz koło pompy,nie wiem jak jest w 914.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam problem w moim 912 przestał działać podnośnik. Od rana siałem nim nawozy, rano dolałem oleju bo trochę brakowało. Cały dzień wszystko śmigało a przy ostatnim siewniku przestała działać hydraulika a później podnośnik. Gdy odczepiłem rozsiewacz podnośnik działa, nie ma siły podnieść. Pomoże ktoś? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

http://allegro.pl/czesci-do-maszyn-czesci-do-maszyn-rolniczych-252182?string=pompa%20podno%C5%9Bnika%20912&bmatch=base-relevance-aut-1-5-0310&order=m  tu masz pompy, kupuj tylko  26,5 wzmocnioną i koniecznie z tulejka redukcyjną bo inaczej nie założysz jej.

Nic nie zgrzyta jak podnosi na pusto? nic nie chrupło, jak się załącza tą rączką koło pompy ? Czy czasami frezu na tulei nie ścieło.

Edytowano przez tomek73

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil88    8

Witam ma taki problem moj u 902 słabo podnosi jak się doda gazu to podniesie na wolnych obrotach nie podnosi dodam że tur chodzi bez zmian.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Witam!

Mam problem z podnośnikiem. Robiłem remont ursusa i pojechałem sprawdzić podnośnik. Zregenerowano rozdzielacz, ustawiono zawory poinstruowano mnie jak ustawić tą dźwignie w moście no i założyłem go i bez obciążenia działał więc ok. Teraz robota w polu i podnośnik nie chce opadać. Zadzwoniłem do zakładu gdzie regenerowali może rozdzielacz się zabrudził więc pojechałem jeszcze raz ale wszystko ok. Co zaobserwowałem to jak wykręcę śrubę w trójniku żeby puknąć w ten zaworek by podnośnik opadł słychać delikatnie uciekające powietrze. Czy to normalne? Ciągnik stał dość długo bez oleju w moście możliwe że uszczelki szlak strzelił i łapie powietrze? Tylko czy powietrze powodowało by zacinanie podnośnika? Czasami wystarczy energiczne ruszenie wajchą opuszczania i opadnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mx_racer    9

Owszem jak będzie łapało powietrze to podnośnik będzie się zacinał, miałem tak w c330 powietrze łapało przez filtr oleju i przy podnoszeniu się zacinał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsksport2    0

Mam podobnie w moim 912 jak podczepię coś ciężkiego typu gruber 1100kg to podnośnik się zacina przy opuszczaniu a przy podnoszeniu na nagrzanym jest problem z utrzymaniem tego sprzętu słychać jak pompa dopompowuje jesienią wymieniałem kompletne tłoczysko wraz z pompą wzmacnianą całym olejem  i nadal nic dodam że nie mam siłownika wspomagającego lokalny fachman  :D  stwierdził że rozdzielacz na złom lub sprzęt za ciężki miał ktoś podobnie ? <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Z tym że na jesień orłem i sialem łącznie 15ha to zacia się max 2 razy a teraz na 1ha z 10 razy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MeRcEdReS    11

Większośc problemow takich jak opisujecie wyzej wynika z rozdzielacza, mysle ze do bólu powinienes reklamowac regeneracje. Moge wam panowie polecic zaklad w Gnieznie, ktory zajmuje sie profesjonajnie regeneracja podnosnikow od starszych ursusow, zetorow itp. zawozi sie im cały "plecak" i po kilku godzinach odbiera zregenerowany, sprawdzony i wyregulowany. Sam zawiozłem tam moj od zetora 8145 i co prawda nie wiem na jak długo, ale satysfakcja gwarantowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Jak pisałem byłem jeszcze raz sprawdzić podnośnik i tam wszystko działa bez problemu opuszcza za każdym razem rozdzielacz chodzi wzorowo bez najmniejszego oporu. U mnie na ciągniku już trochę inaczej. Najbardziej zastanawia mnie czy powinno lecieć lekko powietrze z tego zaworu z tyłu gdzie wsadza się pręt by odblokować podnośnik. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Mam siewnik z hydropakiem i zauważyłem jak dojadę do granicy podniosę najpierw siewnik a następnie agregat jest ok a jak podniosę najpierw całość a potem dopiero siewnik to podnosi go tak anemicznie wolno jak by nie miał siły i czasami jakby coś puściło i idzie szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Pewnie pompa już nie daje rady pompować tyle oleju żeby jednocześnie szedł na główny cylinder podnośnika i hydropak dlatego tak wolno podnosi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Dziś na 2ha nie zaciął się ani razu z tym że przy podniesionym agregacie słychać jakieś stukanie w podnośniku jak jest opuszczony to nie słychać. Podnosi dobrze ale nie trzyma tak jak by faluje raz opadnie więcej raz mniej i tak w koło opada troszkę podnosi nie wiem o co chodzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiTM    0

Stukanie dochodzi na 90% z pompy wspomagającej (tłoczkowej) bo łapiąc za przewody wychodzące z niej czuć wyrazie te stuki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×