Skocz do zawartości
912

Podnośnik U902/912

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
912    0

Witam mam pytanie. Ile litrów oleju wchodzi do skrzyni w Ursus 912? Niechce mi działac podnośnik. Pompa jest nowa, olej jest nowy, ale pompa nie daje oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fendt930    1

kurde umnie w 1224 też tak było pompa niedawała oleju i był zepsuty napęd pompy w skrzyni pośredniej a oleju mniałem nalane 40 litrów a może być tak że nowa pompa to istny szajs też się tak zdaża

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

912    0
a włączona jest pompa?

Pompa jest włączona. Widac jak się zdejmie przewód jak obracają się w niej wirniki a ona pompuje powietrze zamiast oleju. nie może go zassać. Wleliśmy 38 litrów. Może za mało???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Pompa jest do wymiany na próbę wymień uszczelniacze w pompie na wałku napędzającym koszt ok 6 zł, a dowiesz się czy winna jest pompa. Przerabiałem taki przypadek całkiem niedawno i wymiana uszczelnień pomogło.

 

Napisz co zrobiłeś i co było przyczyną tego stanu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jktuning    18

Zapomniałem dodać że gdy ktoś grzebał w filtrach oleju z boku skrzyni biegów i nie założył nowych uszczelek albo filtr zatkany to nie pociągnie oleju za chiny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
912    0
Zapomniałem dodać że gdy ktoś grzebał w filtrach oleju z boku skrzyni biegów i nie założył nowych uszczelek albo filtr zatkany to nie pociągnie oleju za chiny

Jak wjechalismy w dół, że przód był w dole to podnosił? Może za mało jest oleju??? Ile powinno być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maciek08   
Gość maciek08

a moze jest układ zapowietrzony?????? na początek rozkręć rurkę idącą od pompy do rozdzielacza i zakręć kilka razy rozrusznikiem....... jeśli niepomoże to bierz sie wtedy za wyciąganie pompy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449
Jak wjechalismy w dół, że przód był w dole to podnosił? Może za mało jest oleju??? Ile powinno być?

 

Takie są objawy przy nieszczelności na wałku napędzającym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaisor1    0

Witam wszystkich i pozdrawiam -jestem na tym forum nowy .

 

Mam problem z podnośnikiem w Zetor 8011 dzwignie do góry i nie chce opuścić , odkręcałem zawór pod siedzieniem i raz opuścił , ale po 3 godzinach orki znowu nie opuszcza , próbowałem naciskać ten zawór co jest z tyłu podnośnika ( za korkiem na klucz 30 lub 32 ) i nic .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
912    0
Takie są objawy przy nieszczelności na wałku napędzającym.

Wymieniliśmy uszczelki pod filtrem oraz w starej pompie uszcelniacze i nic. Zmieniliśmy spowrotem pompe. Wleliśmy jeszcze 15 litrów oleju ( w sumie 53 litry) i podnosi, choć jeszcze nie tak jakby mógł. jest wolny. na małych obrotach silnika lepiej podnośi niz na dużych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Zmieniałeś ten uszczelniacz ("simering" taki ze sprężynką) który jest na wałku napędzającym?

 

Zakładałeś drugą pompę i też nic nie pomogło?

 

Zrobiło to się nagle czy stopniowo. A może gdzieś jest pęknięta obudowa filtra, a te oringi na łączniku pomiędzy pompą a blokiem zmieniałeś?

 

Jak masz pompę wymontowaną to zatkaj ręką te kolanko co zasysa olej, ustaw pionową pompę tak aby frez był do góry i wlej w ten dołek przy wałku ropy i zakręć wałkiem, jeżeli wezsie ropę to jest nieszczelność na wałku, ja tak sprawdzałem.

 

Jak masz jakieś pytania to pisz na GG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    398

ja miałem też problem tego typu w 8111 podnosił coraz gorzej az nie podniósł nic.olej był nowy i stan odpowiedni,jak sie okazało nie wyczyściłem filtrów tych co są przed pompą i je zalepiło ,umyłem filtry i teraz agregat z siewnikiem pełnym zboża ok.2 tony podnosi bez problemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcinek904    0

w u904 bardzo wolno podnosi mi hydraulika, I i II obwód tak samo ( mam zalozonego tura)? pompe hydrauliczną wymieniłem w maju na nowa, miesiąc temu nie chciał opuszczać narzędzi zawieszonych z tyłu teraz wolno podnosi i nie trzyma pozycji transportowej na młych obrotach, tur podnosi ale wolno i to na duzych obrotach. jaka moze byc tego przyczyna? slyszalem ze tam nie ma sie co popsuc ... podobno :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Sprawdź pompę czy nie zaciąga powietrza na wałku napędzającym, jest to opisane jak to zrobić gdzieś w moim poście. Mam podobne objawy i po wymianie uszczelnień problem znikł (odsiałem ok 30 ha i zaorałem 10 ha i znowu widzę że pompa nawala, wymiana uszczelnień to tylko chwilowa poprawa bo jest już luz na wałku napędzającym i wybija uszczelnienia).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcinek904    0

wh20-45 wymienilem na nowy tego drugiego nie ruszalem .... sprobuje!!! jeden kolega podpowiedzial zeby odkrecic zawor z tylu pod zlaczem hydrauliczym i cos tam popchnac , jest taka mozliwosc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jktuning    18

To co masz tam szturchnąć to nie zawór tylko dżwignia rozdzielacza ona jest odpowiedzialna za ten bebech co ci mówiłem . jak ci nie pomoże to sprawdź ciśnienie za szybkozłączu i potem na pompie. a jak coś to pisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcinek904    0
sprawdz to co ja mówiłem moze nie ssac oleju i moze sprawdz poziom oleju

filtr wyczyscilem, drugi wymienilem, ciagnik odpalilem .... widze ze jeszcze dzisiaj wieszaki nie opadly do konca bo sie silownik swieci :) zobacze po niedzieli jak pojdzie w robote

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafii    6

Witam, koledzy mam problem z podnośnikiem w 902 z 1984r. Mianowicie ciągnik w miarę dobrze podnosi narzędzia ale zaraz je opuszcza w szybkim tempie.Jeśli podniesie i zamknę zawór dławiący cięgna nie opadają. Dodam że w poprzednim roku pokrywa była regenerowana w Tucholi. Czasami z podnoszeniem występują problemy tego typu że muszę klika razy opuszczać i podnosić dźwignie podnośnika bo nie chcę podnieść i dopiero za którymś razem załapie. Rozkręciłem pokrywę i sprężonym powietrzem szukałem nieszczelności . Tłok chyba jest w porządku(ale na wszelki wypadek zmienię zimeringi. Moim zdaniem wina leży po stronie rozdzielacza gdyż jak pompowałem powietrze i dźwignia podnośnika była u góry(w pozycji podniesionej) rurką zlewowa leciało powietrze. Na zdrowy rozum w tej pozycji podnośnika sekcja zlewowa powinna być zamknięta.Proszę o opinie jeśli się mylę . Czytałem że jest tam jakiś zawór rozdzielnika. Czy w garażowych warunkach można ten rozdzielacz jakoś naprawić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1    0

Skoro regenerowali ci pokrywę i zrobili ro dobrze to wina jest gdzieś indziej.

A w pokrywie był rozdzielacz dany do regeneracji czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez marcin7795
      Witam. Mam problem w ursusie1014 podnośnik opada bardzo wolno podnosi dobrze ostatnio jak dłubałem przy zaworze to są tam kulki i sprężynki to wyjąłem to później podnosił na dużych obrotach a na małych nie chciał podnosić i opadał bardzo szybko co się stało???
    • Przez mateunia19
      założyłem ten temat kiedyś ale nie mogę go znaleźć więc powtórzę. Ciągnik gdy jest zimny podniesie wszystko idealnie gdy natomiast pochodził z godzinkę przy agregacie czy talerzówce i często używało sie podnośnika następowały problemy, gdyż znacznie wolniej podnosił lub wo gule nie chciał wtedy musiałem zgasić silnik na sekundkę to znowu zaczął podnosić ale bardzo powoli. czym to jest spowodowane? jak to naprawić. Pompka ta co jest w szkrzyni pośredniej jest po regeneracji. Z góry dziękuję za pomoc
    • Przez malin1986x
      Witajcie , sprawa wygląda następująco   odpalam ciągnik  w układzie ze wzmacniaczem jest ciśnienie 13 bar jak jest już olej rozgrzeje i mam włączony napęd na zającu  to by utrzymać ciśnienie na poziomie 9 bar silnik muszę trzymać min,1300 obrotów. Wzmacniacz jest  cały zrobiony łącznie z małym pierścieniem pod podstawą , nowa mikropompa ,oba filtry, co może jeszcze być przyczyna? wszystko działa poprawnie wom nie staje  normalnie jeździ, ale wiadomo jak za małe ciśnienie  to wzmacniacz długo nie podziała.
    • Przez rafal13113
      witam
      mam takie pytanie do czego służy mikropompa w dużym ursusie i jakie mogą być objawy jeśli będzie ona nie sprawna
    • Przez Maciekkkk
      Witam, przy podnoszeniu podnośnikiem pompa strasznie wyje,jak załączam rozdzielacz by uruchomić ladowacz wyje jeszcze głośniej. Nawet jak nic nie jest używane to słychać jak warczy ale ciszej. I strasznie wolno mi opuszcza i w pewnym momencie się potrafi zaciac ale powolutku i jakoś opuści. Pomoże ktoś bo jak już głupieje z tą 9-setką
×