R2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Mam problem z zarastającymi strzykami u pierwiastki. Ocieliła się około 2 mies. temu . Na początku było fajnie ,krówka spokojna , daje dużo mleka, strzyk gruby ,ćwiartki równe ,doić i się cieszyć . Po około 3-4 tyg. na jednym tylnym strzyku pojawia się coś takiego jak grudka nie strup tylko coś takiego jak zaschnięta kropla wczesnej siary tp. Zaczyna się problem ,bo żeby móc zdoić trzeba to zdrapać i potem jest ok ,ale tak tylko przez tydzień .Póżniej strzy robi się coraz cieńszy i nie można już nawet zdoić pierwszych strzyków , dopiero potem jak 3 pozostałe ćwiartki są zdojone ,próbując na dociągnięciu można cokolwiek zdoić . Z każdym udojem coraz gorzej ,aż w końcu strzyk w ogóle stał się niedrożny ,ćwiartka dobita mlekiem, twarda . Dodam ,że o włożeniu drena nie ma i nie było mowy bo strzyk tak mocno się skurczył (na grubość włosa). Może ktoś mi coś poradzi , bo obawiam się ,że z drugą tylną ćwiartką będzie ro samo bo już podobnie zaczyna się dziać . Podzielcie się swoim doświadczeniem.
krzeniek Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Skoro nie można włożyć kaniuli to jest kiepsko, ja mam taką krowę od jałówki ale te objawy ma przejściowe raz lepiej raz gorzej jak włożę kaniulę na siłę i zostawię na 2-3 godziny to pomaga na jakiś czas i jest ok. Może dobry weterynarz potrafi naciąć ten strzyk w jakiś sposób , w najgorszym przypadku zostaje ucięcie chorego strzyka żeby uratować krowe i pozostałe strzyki.
marwasz199117 Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Też mialem jałówke po ocieleniu która miała jeden strzyk niedrożny i musiał go przebijać weterynarz,teraz jak wymię pełne to mleko samo kapie...wołaj jak najszybciej weterynarza bo szkoda jałówki
R2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Opublikowano 21 Listopada 2016 Właśnie z tym dobrym weterynarzem u mnie to kłopot, bo pytałem tego ,tamtego i nic nowego :''posmaruj ćwiartkę to może ci zasuszy''. A czy ta kaniula to rodzaj drenu?
krzeniek Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Kaniula to taka szpiczasta plastikowa jakby igła z jednej strony bardzo cieniutka i stopniowo się rozszerza ma taki specjalny kształt że jak ja włożysz do końca do strzyka to tam siedzi i mleko samo przez nią leci wpisz sobie w gogle kaniula dla krów .
jaro30 Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 miałem taki przypadek i faktycznie ta kaniula pomagała dorażnie ,krowa dostała zapalenia i zasuszyła tą ćwiartkę .Lekarz chciał naciąć i wyczyścić za to drugi powiedział że to jakby ptaszka naciąć i zaszyć a baba brała się za niego dwa razy dziennie więc to racji bytu nie miało bo wiadomo doić trzeba .
maciejo360 Opublikowano 21 Listopada 2016 Opublikowano 21 Listopada 2016 Też radziłbym kaniule na tą drugą ćwiartkę i maści, a pierwsza zasuszyć. Mógłbyś wstawić zdjęcie tej skurczonej ćwiartki?
R2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Opublikowano 22 Listopada 2016 Skurczony jest strzyk tak jak pisałem -teraz to już w ogóle zarósł a ćwiartka nad nim jest nabita i czuć zapalone mleko , a ta druga o ,którą się martwię może nawyrost wygląda normalnie przed i po zdojeniu na razie.
slawek171 Opublikowano 22 Listopada 2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 mieliśmy podobny problem. kupiliśmy w lecznicy zastrzyki do wymienia i przeszło
R2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Opublikowano 22 Listopada 2016 Slawek171 a jakie zastrzyki dawałeś?
R2016 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2017 Czy ktoś z was miał może coś takiego u swoich krów ; wymię normalne , tylko nie można na początek zdoić pierwszych strzyków , bo jak się okazuje w strzyku jest skrzep krwi który blokuje mleko po kilku próbach udaje sie zdoić i mleko jest normalne . Czy ktos może słyszał o żylakach gruczołu mlekowego?
Rekomendowane odpowiedzi
MTZ 80 Pytanie o WOM
Prasa do zakuwania węży hydraulicznych