Skocz do zawartości
BoNes

Instalacja elektryczna Bizon Z056

Polecane posty

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

To ja pytałem się gdzie znajduje się regulator w Bizonie?, chodziło mi o pomoc koledze Tomkowi. Ale w jednym się z Tobą mogę zgodzić, po co pisać milion postów jak i tak nie ma z nich pomocy a raczej jakiś sarkazm.

Edytowano przez KORSARZ1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Spoko, ja do Ciebie nic nie mam, tylko po prostu dalej ciągnę wątek z tym lekarzem żeby uzmysłowić innym, że na odległość nikt nie pomoże, bo to jest niemożliwe. Co do regulatora to chodziło mi o to, że jednak można poszukać potrzebnych informacji zamiast pisać posty. Jak Ty znalazłeś to inni też mogą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XMK13    365

Mam taki problem: ostatnio kupiłem czujnik temp. oleju (Bizon Super) i po wymianie wskazanie temp. jest odwrotne. Kiedy silnik jest zimny wskaźnik pokazuje max. temp. (ponad 120 st), a kiedy się nagrzewa temp. spada do oporu. Co jest grane? Czy są 2 rodzaje czujników?

Czy ktoś pomoże/wyjaśni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Mam taki problem: ostatnio kupiłem czujnik temp. oleju (Bizon Super) i po wymianie wskazanie temp. jest odwrotne. Kiedy silnik jest zimny wskaźnik pokazuje max. temp. (ponad 120 st), a kiedy się nagrzewa temp. spada do oporu. Co jest grane? Czy są 2 rodzaje czujników?

Czy ktoś pomoże/wyjaśni?

Tak są dwa rodzaje czujników, nowsze są krótsze, tych starszych już nie dostaniesz, do nowszych trzeba zmienić zegary.

No Tomek, to musi Ci sprawdzić elektryk co jest popalone i co jest do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Niekoniecznie od razu zmieniać zegary. Można dopasować nowy czujnik do istniejących zegarów za pomocą prostego układu elektronicznego, lub naprawić stary czujnik wymieniając element termoczuły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

a co powiecie na to że mam drugą instalacje w bizonie na 12V (+ biorę z tego aku co idzie masa na włącznik) czy akumulator dostanie w du*e czy jest normalnie ładowany? tak zrobiłem bo mam odbiorniki na 12V (kogut i dmuchawa etc i tak mi pasowało )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

d*pa z tego bedzie, mialem 12V na aku 180 ah i klemy upalalo i nie krecil jak trzeba, narobilem sie przy zmianie instalacji jak glupi i efekt nie byl zadowalajacy. Teraz z powrotem mam 24v i pali doslownie w ulamek sekundy, na dotyk :)

Tak wiec zmieniaj z powrotem na 24v jak najszybciej!

Jak chcesz podlaczac cos na 12v to kup se przetwornice/reduktor 24/12volt z AC Bialystok i bedziesz mial wyjscie na 12v. Wiatrak zaloz jakis na 24v z chlodnicy i doloz plynna regulacje potencjometrem zeby ci glowy nie urwalo :D Kogut tez kup na 24v a tamten daj na ciagnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Kolego nie zrozumiałeś. On ma instalację 24V, a 12V bierze z jednego akumulatora. Oczywiście to bardzo szybko zabije ten akumulator. Tak jak napisałeś, jedynym sensownym wyjściem jest przetwornica. A z tym potencjometrem to nie jest tak do końca, bo sam potencjometr nie wystarczy do regulacji obrotów wentylatora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

no własnie nie rozumiem jak jest z tym ładowaniem z tym wszystkim przecież jest ładowany z alternatora i prąd dzieli się na pół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie. Przez obydwa akumulatory przepływa ten sam prąd, a co za tym idzie dostają jednakowy ładunek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panczo1922    68

Niekoniecznie od razu zmieniać zegary. Można dopasować nowy czujnik do istniejących zegarów za pomocą prostego układu elektronicznego, lub naprawić stary czujnik wymieniając element termoczuły.

Kolego elektrotechnik widzę że jesteś tu najbardziej kumaty więc proszę Cie o pomoc. Żniwa zakończyłem już w tym roku ale przez cały okres miałem problem z ładowaniem. Opisze po Krótce. Mam nowe akumulatory i elektroniczny regulator (nie pamiętam nazwy ale jest koloru czarnego nie niebieski)

Otóż regulator cały czas dawał napięcie 33v co powodowało wygotowywanie wody z aku. Na dzień dolewałem ok 2 litry wody na dwa aku. Zmieniłem regulator na nowy niebieski, który nawet nie zadziałał. Postanowiłem kupić mechaniczny, ale on również na pełnych obrotach pokazywał 25v tak więc nie ładował. Założyłem znowu ten stary co dawał 33v aż w końcu i on przestał działać. Na końcu już wcale nie miałem ładowania. Co jest nie tak? Już 2 lata z Tym walcze i ręce mi opadły. Jak tak dalej pójdzie to znowu zajadę nowe aku... Masz jakiś pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Po pierwsze: przerobić alternator na dziewięciodiodowy i zrobić wzbudzanie przez kontrolkę. To rozwiązanie ma jeszcze ten plus, że automatycznie mamy czujnik zerwania paska klinowego. Obwód wzbudzania w kombajnie jest bardzo długi i z tego wynikają problemy, ale generalnie przyczyną są regulatory napięcia. Po drugie: zapomnij o mechanicznym regulatorze. Możesz próbować z tymi elektronicznymi, za którymś razem trafisz dobry, działający egzemplarz. Można też inaczej: jak się skończą żniwa będę miał więcej czasu to wyślę Ci regulator elektroniczny mojej konstrukcji. W tym roku zrobiłem 70 ha, napięcie w instalacji 28,6V zarówno bez obciążenia, jak i z maksymalnym obciążeniem. Projektuję również nowy model regulatora, ale niestety będzie testowany dopiero w przyszłym roku, bo teraz już nie zdążę zrobić prototypu i testować na kombajnie, a nie zamontuję klientowi nie przetestowanego urządzenia. Po szczegóły zapraszam na PW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Transporter    164

Czy ktoś ma informacje albo namiary,link gdzie można kupic gotową instalację elektryczną do Bizona?  z góry mówię,że ze starej nic nie zostało po zwarciu.czy nowe instalacje są osiągalne? czy lepiej zrobić samemu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Lepiej zrobić samemu. Nie ryzykowałbym zapalenia kombajnu od jakiejś ryżowej instalacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poznaniak    3

bf11e25a369e35e8med.jpga97b0dbd90a568e5med.jpg75c500828c0a63bfmed.jpg

 

Jak to ma byc popodłanczane?

kabel od regulatora 67 pod szczotki alternatora 18

czerwony gruby z napieciem pod srube z nakretką na alternator

żółty(powinno byc napiecie tylko po włozeniu kluczyka) pod 15 pod regulator

i teraz gdzie podłaczyc kabel z masa od regulatora pod -10 czy pod ten wtyk z koszulka na alternatorze?

 

dodatkowo nie wiem czy dobrze podłączyłem 4 kable pod czujniki ,szaro-czerwony, niebiesko-czerwony i zielony,brązowy

jeden brązowy na wtyk na czujnik oleju

zielony koncówka z dziurka z lewej na czujnik obrotów,

srodek czujnika  połaczyłem z masa na obudowie innym krótkim brązowym.

szaro-czerwony koncówka z dziurka z prawej strony czujnika

i został mi jeden niebiesko-czerwony na wtyk nie podłaczony co z nim? do alternatora idzie jakas kontrolka?

Edytowano przez Poznaniak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Kabel od masy na alternator na 10 bo w koszulce to jest wtyk przekaźnika kontrolki ładowania której nie posiadasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poznaniak    3

Niestety ale w kablu który podłanczam pod 15 w regulatorze nie ma napięcia, gdzie szukac jego drugiego końca? w stacyjce? w bezpiecznikach? I wskaźnik ładowania akumulatorów ani drgnie, czy ten kabel jest z nim połączony? Czy moze wystarczy puscic nowy kabel od stacyjniki z napięciem pod styk 15.

 

wskaźnik cisnienie oleju za to wskazówka idzie na maxa- tu chyba cos mam zle podłączone bo zegar mechaniczny na lince mam zainstalowany cały czas równo pokazuje niecałe 4.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Snajper20    5

Witam, mam problem  że pali mi  bezpiecznik w tej puszcze koło silnika, przyczyną całego problemu jest elektromagnes od sieczkarnik jest on wpięty prosto pod po kabel zasilający stacyjke, bezpieczniki to 25A.  Jaki bezpiecznik dać żeby było OK? czy może  dać nowy kabel od włacznika sieczkarni  na  puszkę z bezpiecznikami tam sa 3 wolne miejsca i jak bym dał osobny bezpiecznik? Tylko czy jest sens jak i tak w  nocy nie koszę a czy tu czy tu 25A bedzie za mało, więc może jednak tylko wiekszy bezpicznik? czy robić nową instalacje prosto od  włacznika  masy na włacznik sieczkarni a gdzies pomiedzy dac pojedynczy bezpiecznik samochodowy ? Jak to macie u siebie rozwiązane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Ja bym pociągnął instalację od tego elektromagnesu z przekaźnikiem oczywiście i obwód zabezpieczył bezpiecznikiem, bo zwiększysz bezpiecznik to może instalacja nie wytrzymać, nie miałem styczności z tym elektromagnesem ale jeżeli pali bezpiecznik 25A to wymaga solidnej instalacji (uważam że elektromagnes jest sprawny) bo moc wynika bliska 600W.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

Miałem kłopoty z elektrosprzęgłem nie w Bizonie tylko w moim MDW  ale myślę że działa podobnie. Robiłem pomiary i pobór prądu jest 4,5A, wydawało mi się to mało ale kleiło dobrze a teraz po pierwszym koszeniu (cięciu) powiem że się nie ślizga. Dlatego wydaje mi się że palenie bezpiecznika 25A wskazuje na jakieś nieprawidłowości elektromagnesu i zakładanie wiekszego nic nie pomoże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Snajper20    5

u mnie  pali bezpiecznik a wujka znów pali znów stacyjke ;D na szybko zabezpiecze go bezpiecznikiem około 35A i sie okaże chyba 32 jest dokładnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
master20002    151

Panowie, jak ustawić regulator napięcia mechaniczny, bo co dogne albo odciagnę to albo ma ładowanie ponad skalę, albo wcale. Jak to wyregulować bo nie chcę wysadzić akumulatorów, albo go nie zapalić jak zgaszę. Wcześniej miałem elektorniczny niebieski i działał przez 1 dzień, co więcej ciagle trzeba było jechać na światłach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×