Skocz do zawartości
BoNes

Instalacja elektryczna Bizon Z056

Polecane posty

Hubert21    9

Witam mam takie pytanie czy mogłby mi ktoś podać schemat instalacji od bizona Z056 dokadnie chodzi mi o schemat sygnału dzwiękowego i kontrolki ciśnienia oleju ponieważ nie dziła mi sygnał gdy swieci kontrolka od smarowania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Najprościej: cewkę przekaźnika podłączasz równolegle do kontrolki ciśnienia, a styki równolegle do przycisku sygnału.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hubert21    9

Najprościej: cewkę przekaźnika podłączasz równolegle do kontrolki ciśnienia, a styki równolegle do przycisku sygnału.

 

 

Elektrotechnik a mogłbyś mi rozrysować to jakoś na schemacie jak to wszystko podłączyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Witam mam problem w swoim Bizonie ze światłami,a mianowicie gdy włącze postojowe jest wszystko ok ale gdy włącze na mijania lub drogowe to znikają postojowe i podświetlenie zegarów:( powodem może być jeden kabelek źle ale nie wiem gdzie i który pomoże mi ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie ide się za to zabrać a 5lat temu chyba nie było czasu i tak się przejeździło do teraz:D Podłącze tak jak piszą w tamtym temacie i wrazie czego napisze czy pomogło;) dzieki za odnalezienie tematu;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie nie były te styki połączone ale mam garszy problem teraz,gdy włącze na pozycyjne lub mijania lub drogowe to wskazówka obr silnika w liczniku idzie na maxa, a jak odłacze ten przewód z 58 do 57 to wskazówka idzie na maxa tylko na pozycyjnych a na mijania i drogowych jest ok tylko że pozycyjnych znów nie ma:/ Dodam że licznik obrotów mam taki jak w zetorze 7211 lub U 1634 ale kostka taka sama.Co jest nie tak jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rico39    0

Dlaczedo w Bizonie 056 topią się klemy podczas rozruchu? Proszę o pomoc.

Edytowano przez Rico39

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Tez tak mialem, rozrusznik moze za duzo pradu pobierac. Klemy i slupki oczywiscie na polysk maja byc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też miałem tak rok temu z jedną klemą,w tym roku nowe klemy i nowe akumulatory 120ah 900a i pali na strzała super;) Problem z licznikiem rozwiązany nie było masy:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
flywin    0

Panowie mam identyczny problem wszystko chodziło ,jak złoto nagle podczas koszenia znikło mi wszystko ,zero zasilania na stacyjce czy zegarach, Poczym próbowałem odpalić Kombajn już nie było możliwość stycznik chodzi (wyłącznik Masy) kombajn da rade odpalić na krótko

Bezpieczniki całe

AKU zdrowe?

gdzie szukać przyczyny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
flywin    0

powiedz mi jak on wygląda?? bo ja tam nie widzę tego?

 

jakieś zdjęcie ktoś ma i niech zaznaczy :)?

Edytowano przez flywin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Pod śrubą elektrowłącznika powinien być przewód jeden gruby (zasilenie od akumulatora) drugi razem z nim zasilenie na odbiorniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Na tym kablu powinien być, to jest taki "pręt" z 10-12 mm, plastykowy rozkręcany, a w środku bezpiecznik. Może też go już nie być i tylko zostały dwa konektory po nim, i rozpieły się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XMK13    365

Mam pytanko: od czego jest pomarańczowa kontrolka na pulpicie w prawym górnym rogu? Chodzi o Bizona z '82 roku. W późniejszych latach była to kontrolka od sieczkarni, ale w moim to niemożliwe.

I jeszcze druga sprawa: czy czujnik zapchania młocarni jest podpięty pod klakson lub którąś kontrolkę (może pod tą, co wyżej)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek2201    2

A ja mam taki problem ZO56. Wyjąłem akumulatory na noc do ładowania. Rano założyłem, właczyłem masę, wsiadłem do kabiny kombajnu i zauważyłem że coś sie zadymiło pod zegarami. Włożyłem kluczyk do stacyjki - zegary nie działają a powinny. Mimo to kombajn odpalił i wtedy zegary działają. Dodatkowo spaliły się żarówki we wszystkich światłach i mimo wymiany żarówek światła nadal nie święcą. Ale najbardziej dziwi mnie problem z zegarami a dokładnie z tym głównym. Dlaczego nie działa po włożeniu kluczyka a po odpaleniu działa? Wie ktoś co się mogło spalić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

To Ty masz kombajn i tylko Ty wiesz co spaliłeś. Nikt tu szklanej kuli nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

@Elektrotechnik, a jak byś poszedł do lekarza i by Ci powiedział - to jest twój brzuch i powinieneś wiedzieć co w nim nie tak :D

Ty chyba jesteś "lekarzem" od tych spraw, no nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek2201    2

Posiadaczem kombajna jestem dopiero od czerwca więc wybacz "wszechwiędzący elektrotechnik" ale nie wiem jeszcze wszystkiego. ja podejrzewam regulator napięcia ale nawet nie wiem gdzie go szukać. Wydaje mi sie że brat zakładając akumulatory pomylił i źle zapiął klemy ale nie wiem co się mogło wtedy spalić.

Edytowano przez tomek2201

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

@Elektrotechnik, a jak byś poszedł do lekarza i by Ci powiedział - to jest twój brzuch i powinieneś wiedzieć co w nim nie tak :D

Ty chyba jesteś "lekarzem" od tych spraw, no nie?

A Ty jak napiszesz lekarzowi maila, że boli Cię brzuch to on za chwilę odpisze z diagnozą i wypisze receptę nie widząc pacjenta?

ja podejrzewam regulator napięcia ale nawet nie wiem gdzie go szukać.

To wezwij kogoś kto wie.

Wydaje mi sie że brat zakładając akumulatory pomylił i źle zapiął klemy ale nie wiem co się mogło wtedy spalić.

A to trzeba było napisać w pierwszym poście. Wtedy byłoby jasne. Przy odwrotnym podłączeniu akumulatora uszkodził się alternator, jego wiązka, wszystkie półprzewodniki jakie tam można znaleźć i jeszcze dużo innych rzeczy. Jako pierwsze do sprawdzenia wiązki, później sprzęt do ręki i sprawdzasz resztę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
A Ty jak napiszesz lekarzowi maila, że boli Cię brzuch to on za chwilę odpisze z diagnozą i wypisze receptę nie widząc pacjenta?

Ok. ja to rozumiem, tylko po jaką cholerę lekarz pisze posta typu - to jest twój brzuch i powinieneś wiedzieć co zeżarłeś. Jakby chciał pomóc to jakieś pytanie było by bardziej na miejscu no nie?

snapback.pngtomek2201, o 05 sierpień 2014 - 16:00, powiedział:

ja podejrzewam regulator napięcia ale nawet nie wiem gdzie go szukać.

To wezwij kogoś kto wie.

Odpowiedź super nie ma co.

A tak nie szło? post-136659-0-03008000-1407255334.png {fotka z neta}

Edytowano przez KORSARZ1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No właśnie Ty powinieneś wiedzieć co zeżarłeś, lekarz może najwyżej (po zbadaniu oczywiście, a nie na odległość) powiedzieć czy Ci to zaszkodzi czy nie. Także najpierw powinieneś obejrzeć kombajn i samemu stwierdzić co spaliłeś, bo na odległość nikt nie jest w stanie tego stwierdzić. Co do regulatora to jednak dałeś radę go znaleźć więc nie można było tak od razu? Ale po co szukać, jak można od razu pisać milion postów, niech ktoś odwala robotę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×