Skocz do zawartości
BoNes

Instalacja elektryczna Bizon Z056

Polecane posty

tomek2201    2

Panowie pomóżcie. Chciałbym w kabinie zamontować radio i dodatkowy wentylator. Mam wszystko podłączone ale napięcie ma 24V a do radia potrzebne mi jest 12V. Da się to jakoś zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Jasne że się da, w ciężarówkach zakładają reduktor/przetwornice 24V/12V, zaś w schemacie instalacji jest to rozwiązane na zasadzie pociągnięcia dodatkowego przewodu od akumulatorów (dokładnie z łącznika pomiędzy akumulatorami) i uzyskanie z niego "plusa" 12V.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

mam taki problem wymieniałem stacyjke i zrobiło się zwarcie i nagle cały prąd znikł nic nie ma ani zegary ani nic nawet do stacyjki tym grubym gablem nie dochodzi bezpieczniki wszystkie całe co to mogło się stać? jest gdzieś w bizonie jakiś główny bezpiecznik? bizon teraz tylko na śrubokręt odplala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Junkers    42

Ciezka sprawa, jesli na dojsciu do stacyjki nie ma pradu to sprawdz ma wyjsciu z rozrusznika ten sam kolor kabla, o ile pamietam taki grubszy czerwony pod oslona gumowa na rozruszniku. Mogl sie upalic na koncowce oczkowej(sam to powinienes sprawdzic) albo po drodze gdzies sie przepalil.

A kiedy tak dokladnie zrobilo sie zwarcie?? W momencie wcisniecia kluczyka przekrecenia a moze od razu po wl. hebla?? Za malo danych podales niestety...

Moze stacyjka jest wadliwa albo zle podlaczyles kable.

Edytowano przez Junkers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

zwarcie zrobiło się podczas wymiany stacyjki prąd na rozruszniku jest a potem ten kabel z rozrusznika idzie do stacyjki a na stacyjce już nie ma

 

gdzie ten bezpiecznik jest bo nie moge go z lokalizować jak on u mnie wogóle jest bizon super 88 rok produkcji

Edytowano przez audi80b4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panczo1922    68

jest jeszcze bezpiecznik pod panelem z zegarami...

też tak kiedyś miałem i szukałem pół dnia zanim znalazłem...

sprawdź tam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

okazało się ze ten gruby kabel co idzie do stacyjki po drodze jest łączony i tam zrobiła się przerwa wyczyściłem to połączyłem troche inaczej i narazie wszytsko działa dzięki wielkie za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszek83    0

Panowie taka sprawa, rozleciały mi się łożyska w alternatorze od Rekorda i dałem go do naprawy.

Kupiłem nowy regulator reo-28, wszystko podłączyłem :

- d+ stacyjka

- df szczotki

- d- masa

 

I nadal niema ładowania do tego alternator się grzeje?

Jaka może być przyczyna tego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Powinno być tak:

D+ do kontrolki ładowania i do wyjścia z mostka wzbudzania,

DF do szczotki.

D- do masy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej! Nie wiem czy dobry temat wybrałem ale zapytam. Kupiłem po ubiegłym sezonie Bizona zo56 wszystko było z jego instalacją ok aż do dziś, podłączyłem akumulatory i po wciśnięciu kluczyka wszystko było ok ale jak włączyłem światła pozycyjne to spaliło mi bezpiecznik nr 1 i nr 8, wymieniłem na nowe (zawsze używam ceramicznych) i dalej to samo, teraz ze świateł to tylko kierunkowskazy działają Nie jestem elektrykiem ale drobne podstawy znam, poczyściłem wszystkie styki zmywaczem z przodu w skrzynce z bezpiecznikami i te kostki co do świateł idą, z tyłu odkręciłem tą osłonę z blachy gdzie jest kostka co są kable do świateł tam też poczyściłem, wszystkie masy i problem jest nadal. Z tyłu zauważyłem że kable czarny i niebieski są przykręcone razem, na schemacie są osobno więc podłączyłem tak jak się należy lecz problem nie ustąpił. Rozwinołem całą wiązke z kablami żeby sprawdzić czy nie ma tam zwarcia ale jest ok wszystkie kable całe. I teraz już nie wiem co to może być, jeśli ktoś miał taki problem to proszę o pomoc. W Bizonie zo40 nigdy nie miałem takich problemów wiec nie mam doświadczenia i dlatego proszę serdecznie o pomoc.

 

 

 

Już po problemie, powodem takich dziwnych objawów była skrzynka bezpieczników, popalone mostki

Edytowano przez AcsicxVanBride

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jaśniej już się nie da. Ten regulator współpracuje z alternatorem dziewięciodiodowym, z kontrolką ładowania w układzie. I tylko taki alternator możesz połączyć z tym regulatorem. Jeżeli masz sześciodiodowy, to nie będzie działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Oj to ja tak samo kupilem ten regulator a przeciez altki w bizonach sa 6cio diodowe i bez lamki. Kupilem go w MPK i ponoc tam zakladaja do autasanow, to czy autosany maja inne altki? a da rade dolutowac 3 diody wzbudzenia do tego starego??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Możesz spróbować podłączyć D+ bezpośrednio do 15 lub 54 stacyjki i też powinien ładować, o ile masz regulator firmy Jezpol, bo piszą oni, że może on być tak podłączony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Nie regulator jest to REO-28 z Bielska-Bialej albo Bialegostoku, firma napewno inna, sprawdze dokladnie jaka i skad i to podam.

 

Firma AC z Bialegostoku.

@elektrotechnik powiedz mi (i nie tylko mi) jesli trzeba dolutowywac diody wzbudzenia to jak i jakie kupic?? Moze dla ulatwienia rozbiore altek i zrobie zdj abys narysowal w Paincie jak mniej wiecej powinno to wygladac??

Edytowano przez Junkers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Diody mogą być zwykłe prostownicze, np. 1N4007, lub 1N5408. Trzeba je zamontować tak, żeby wyeliminować ich drgania w czasie pracy, np. przykleić je wewnątrz alternatora. Z tym, że po takiej przeróbce trzeba doprowadzić dodatkowy przewód do kontrolki, bo ten co jest oryginalny podłączony jest w skrzynce bezpieczników, a kontrolka jest w zestawie wskaźników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszek83    0

Ja dziś wymontowałem alternator z bizona oddałem jeszcze raz go do mechanika i u niego też nie chciał lądować.

Po ponownej naprawia wszystko działa.

Alternator 6cio diodowy i regulator reo-28w pasują bez żadnych przeróbek!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Czyli jest tak jak mi napisali z firmy Jezpol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×