Skocz do zawartości
leśny23

Same Explorer 65 wspomaganie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
leśny23    0

Witam. Jestem nowy na tym forum więc przepraszam jak coś napisałem nie tak lub nie w tym miejscu.
Posiadam Sama Explorera 65 z 89r. i mam taki problem gdyż jak postoi pewien czas czasami 30 min. czasami kilka godzin przestaje działać wspomaganie. Po odpaleniu nie idzie skręcić kierownicą, czasami kierownica się kręci a koła nie skręcają. Bywa że pod dodaniu gazu problem ustaje ale nie zawsze tak jest, czasami dość długo trzeba walczyć z nim, niekiedy ponowne zgaszenie i odpalenie ciągnika pomaga. Ktoś z was miał może taki problem lub wie co może być tego przyczyną? 
Z góry dziękuje za pomoc. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Sprawdź ciśnienie w układzie wspomagania, poziom oleju oraz stan filtrów.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leśny23    0

Poziom oleju jest na 100% ok, gdy ciśnienie jest za małe zaświeca się kontrolka tak że też jest raczej ok a co do filtrów to były zmieniane i dalej to samo :mellow: Mi wygląda to na to jak by się jakiś zawór blokował i po pewnym czasie otwierał ale nie wiem gdzie takiego szukać, patrzyłem w katalogu części czy jest może jakiś zawór ale nigdzie nie widzę nic takiego :( 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

AlaCapone    5003

W takim razie zakręć kierownicą podczas postoju przy zgaszonym silniku.

Jeśli da się kręcić bez oporu padają zawory w orbitrolu lub są zablokowane przez zanieczyszczenia.

 

Kontrolka jest od ciśnienia wspomagania?


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leśny23    0

Kontrolka zaswiecała mi się gdy są filtry za tkane po wymianie gaśnie lub teraz gdy jest zimno i olej nie rozgrzany a doda się gazu. A kierwinica da się kręcić ale nie zawsze i jest dosyć spory opór. Na odpalonym silniku też czasami da się kierownicą kręcić nawet jeśli koła są skręcone do końca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Jeszcze raz zadam pytanie: Kontrolka jest założona w układzie wspomagania? Ona jest od zaniku ciśnienia w układzie wspomagania, czy zaświeca się tylko i wyłącznie podczas zatkania filtrów?

 

Odpowiedz na pytania:

1. Wymieniłeś olej na zalecany przez producenta jakościowo i lepkościowo?

2. Wymieniałęś filtry na nowe i zalecane przez producenta?

 

Kolejna sprawa. Musimy wiedzieć: Jakie jest faktyczne ciśnienie wspomagania? - bo tylko tak możemy pójść dalej, inaczej tak naprawdę nie wiemy, czy wina leży po stronie oleju, filtrów, zaworu przelewowego, pompy, czy orbitrola.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leśny23    0

Zalany jest Agrol U, w sklepie powiedzieli że taki ma być a co do filtrów to są zmieniane na takie jak były wcześniej tak że raczej są odpowiednie.

Przy najbliższej okazji po staram się sprawdzić ciśnienie, ale skoro ciśnienie by było zbyt niskie to by ciągle nie było wspomagania a jak się pojawi to można jednym palcem kierownicą kręcić, więc pompę bym raczej wykluczył.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Dla mnie Agrol U nie jest olejem tylko produktem olejopodobnym.

Trzeba znaleźć przyczynę zanikania ciśnienia - dlatego dopytuję się o pewne rzeczy, aby coś wykluczyć. To nie jest normalne zjawisko.

 

Pompy są dwie, czy jedna? Przejrzyj dokładnie całą instalację hydrauliczną pod kątem dzielników i zaworów.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Dreeg991
      Witam serdecznie. Piszę do was z takim zapytaniem czy nie posiada ktoś z was może katalogu do ciągnika rolniczego Same Saturno SY gdyż nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Prosiłbym o pomoc jeśli ktoś by taki posiadał. Dziękuję 
    • Przez swistak1983
      Witam,
      Mam problem z podnośnikiem po regeneracji. Po zakupie ciągnika problem był z podnośnikiem.
      Wymieniony został tłok, cylinder, zawór odcinający od pompy wspomagającej, rozdzielacz został zregenerowany w Tucholi, nowy tłok wspomagajacy. Problem z podnośnikiem pozostał
      Po zamontowaniu pojawił się następujący problem.
      1. Rozdzielacz działa jeśli chodzi o wyjścia zewnętrzne. Ciśnienie na wyjściach szybkozłoczy prawidłowe. Stąd zakładam że pompa jest ok.
      2. Zakładam że nowy tłok, cylinder i pierścienie są ok
      3. Zawór bezpieczeństwa tłoka jest raczej ok ( po zablokowaniu opuszczania na dławiku  maszyny nie opadają )
       
      A  w czym jest problem.
      Niestety nie wiem na których pozycjach jest regulacja siłowa, ciśnieniowa, pozycyjna i mieszana ( może ktoś podpowie) wiec próbuję wszystkich kolejno.
      Podnośnik podnosi na wszystkich pozycjach. Jedna na pierwszej od przodu podnosi bardzo powili a czasami wcale się nie zbiera.
      Na każdej pozycji po podniesieniu pługa 3 skibowego obrotowego po lekkim naciśnięciu na końcu pługa maszyna opada. To samo się dzieje sp na najechaniu na dziurę gdzie zawieszona maszyna zakołysze się ( opada do samego dołu jak już zacznie)
      Wygląda to tak trochę na problem z regulacją siłową. Natomiast dlaczego dzieje się to na wszystkich zakresach w szczególności na regulacji pozycyjnej nie powinno mieć na to wpływu.
       
      Będę wdzięczny za podpowiedzi.
       
       
    • Przez Narko
      Poszukuje panelu ze zdjecia...podsufitki wraz osprzetem od nawiewu. Na jakiej zasadzie to dziala jest tam jakis wentylator od zimnego powietrza i jakas nagrzewnica...czy to tylko osprzet  do klimy? Przed kabina mam taki tunel do ktorego jest przykrecona nagrzewnica… czy za posrednictwem tego pokretla w podsufitce steruje ta nagrzewnica co jest przed kabina? Ogolnie mam kabine nie mam ciagnika a chcialbym aby cale wyposazenie kabiny bylo sprawne i dzialalo.

      Tak wyglada moja kabina 
       

    • Przez gr_rat
      Witam taki problem w nh tsa tylne górne lampy robocze zapalają się same po włączeniu świateł pozycyjnych . Gdy włączę te halogeny włącznikiem świecą mocniej . Gdzie szukać ?
    • Przez SuperRolnik1
      Witam. Założyłem nowy temat gdyż podobnych informacji nie mogłem znaleźć a mogą one być pomocne dla innych posiadaczy tych ciągników. Piszę w imieniu kolegi. Kupił ciągnik Deutz Fahr Agroprima 6.06 i nie wie od czego/do czego służy dźwignia z tyłu ciągnika, na środku tuż nad górnym zaczepem, za złączkami hydrualicznymi (widać to na zdjęciu). Instrukcji nie posiadamy, w internecie też ciężko cokolwiek znaleźć dlatego liczę na pomoc posiadaczy takich ciągników. Pozdrawiam


×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.