-
Podobna zawartość
-
Przez kingway
Witam , mam pytanie dotyczącej uprawy bezorkowej . Czy jeśli po zbożu zrobiłem gruberem troszkę głębiej i teraz mi się zazieleniło i jakbym zrobił głęboko talerzówką z wałem to czy to będzie dobrze ? Jak to sprawa będzie wyglądać z samosiewami ? Bo orka mi jakoś nie uśmiecha się .... bo to redlenie - klasa 5-6 trochę 3-4 . Po podejrzewam , że po jęczmieniu jarym nie będzie jakoś problemu bo przecież jęczmień delikatny jest na mrozy to go wymrozi . Bardziej zastanawia mnie jak sprawa będzie wyglądać z zasiewem żyta po życie w taki sposób jak opisałem . I czy dać większą obsadę roślin ? Dodam , że trochę zrobiłem próbę już talerzówką i bardzo dobrze się wymieszało sama ziemia zero jakieś zielonego Z góry dzięki za odpowiedzi .
-
Przez logan3512
witam który ze środków z glifosatem polecacie roundup ,singlif ,agrosar,rodeo, rosat lub może coś innego po którym środku są najlepsze efekty . Zauważyłem że jedne mają glifosat w formie soli Izo coś inne w formie soli potasowej może w tym tkwi różnica i nie zawsze oprysk jest w pełni skuteczny i za rok perz odrasta
-
Przez Dzigit189
Robiłem u siebie podorywke brona talerzową, jednak bez żadnego wału. Czy dobrze będzie wykonać teraz bronowanie celem przerwania parowania tak jak po podorywce plugiem ?
-
Przez Rrol
Cześć.
Mam pole, które od dawna nie odpoczywało. Wysiewane było tam na zmianę jęczmień i pszenica.
W tym roku po zbiorze lipcowym jęczmienia ozimego zdecydowałem o daniu odpoczynku na pole. Niestety po podorywce nie miałem czasu ... na szybki wysiew poplonu.
Co zrobić w takiej sytuacji siać teraz jakiś poplon ? Jeśli tak to jaki ? Przyorac go w tym roku ? Czy w grę w takiej sytuacji wchodzi również poplon wiosenny? Jeśli tak jaki ? Jest sens stosować poplon teraz i na wiosnę czy lepiej poczekać do wiosny?
Za rok chciałbym siać pszenicę ozimą.
Z góry dziękuję za każdą informację.
-
Przez Benzynek
Witam. Zastanawiam się nad siewem owsa zimowego. Może ktoś z was siał takie coś i mógłby się wypowiedzieć?
-