sambao

Uprawa bezorkowa

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Siedzacybyk    209

rozwój omacnicy talerzowanie nie przeszkadza. nawet orka nie za bardzo szkodzi. niektórzy twierdzą, że pod pokrywą ziemi lepiej zimuje. w Kanadzie ściernisko po soi zostawia się na zimę nie tknięte.

yacenty    3664

to moje po kukurydzy

20230325_170241.jpg

20230325_170307.jpg

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

Maniaks    5
Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Leszy napisał:

W zbożu łatwiej niż w kukurydzy. Tak mi się wydaje. 

Zobaczę jaki będzie efekt w kukurydzy przy samym zastąpieniu pługa trzybelkowym gruberem i uprawa przed siewem agregatem uprawowym, z wałem. 

A tym trzybelkowcem to kiedy chcesz robić i co jest przedplonem tej kukurydzy? My zrobiliśmy tak w ubiegłym sezonie, cały areał kukurydzy poprzedzony gruberem na jesień po poplonie, a na wiosnę tylko agregat uprawowo-siewny i potem siew. Spadek plonu około 1,5 tony w przeliczeniu na suchą w stosunku do sezonu poprzedniego, gdzie wszystko było zaorane na jesień, potem brona z włóką, agregat i siew. Fakt faktem, rok 2021 na kukurydzę był rewelacyjny, a 2022 ciężki, więc to mogło z tego wynikać. Trudno powiedzieć, czy ten gruber i brak głębokiego spulchnienia tak na to wpłynął. W dodatku sporo kawałków było mocno zbrylonych po uprawie, bo rozlewali nam poferment w mokrych warunkach na wiosnę i ciężko to było dobrze doprawić.

9 godzin temu, yacenty napisał:

Zrobione pod kukurydze

A nie lepiej zrobić to przed zimą, a potem tylko przed siewem skasować siewki chwastów jakimś agregatem/broną talerzową? Czy taka uprawa kultywatorem na wiosnę nie spowoduje zbytniego przesuszenia gleby albo powyciągania jakichś kluch w przypadku cięższych gleb?

Zastanawia mnie też, czy np. głębosz nie wpłynąłby jakoś pozytywnie na plon kukurydzy, gdyby go wprowadzić właśnie na wiosnę przed uprawą/siewem tejże, zamiast takiego kultywatora chociażby.

21 minut temu, Siedzacybyk napisał:

rozwój omacnicy talerzowanie nie przeszkadza. nawet orka nie za bardzo szkodzi. niektórzy twierdzą, że pod pokrywą ziemi lepiej zimuje. w Kanadzie ściernisko po soi zostawia się na zimę nie tknięte.

Właśnie też mnie zastanawia, zostawienie ściernika po kukurydzy do wiosny. Wcześniej tylko zmulczowane. Czy ma to sens (z pewnością osłona gleby) i jeśli tak, to jak do tego podejść na wiosnę. Ponoć taka ilość biomasy, jaką są resztki po kukurydzy, potrzebuje dużo azotu do związania z glebą tego węgla, które w tej biomasie jest. Dlatego też mimo, że po tej uprawie jest mnóstwo resztek, to bilans organiczny jest niekorzystny właśnie z tego tytułu. Tyle teorii.

Edytowano przez Maniaks

Wiadomość z agroFakt.pl

notkiz    35

Chce być gotowy na 20 kwietnia, ale to pogoda powie kiedy siać.

I teraz przez miesiąc nie będziesz na polu nic robił a 20 kwietnia od razu siewnik? Bez żadnego spulchnienia gleby? Nawozy juz masz rozsiane wszystkie?

Chce być gotowy na 20 kwietnia, ale to pogoda powie kiedy siać.

I teraz przez miesiąc nie będziesz na polu nic robił a 20 kwietnia od razu siewnik? Bez żadnego spulchnienia gleby? Nawozy juz masz rozsiane wszystkie?

yacenty    3664
6 minut temu, Maniaks napisał:

A nie lepiej zrobić to przed zimą, a potem tylko przed siewem skasować siewki chwastów jakimś agregatem/broną talerzową? Czy taka uprawa kultywatorem na wiosnę nie spowoduje zbytniego przesuszenia gleby albo powyciągania jakichś kluch w przypadku cięższych gleb?

Zastanawia mnie też, czy np. głębosz nie wpłynąłby jakoś pozytywnie na plon kukurydzy, gdyby go wprowadzić właśnie na wiosnę przed uprawą/siewem tejże, zamiast takiego kultywatora chociażby.

wolałem na zimę zostwić przykryte pole

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,

mirekcich    103
23 minuty temu, KRISS75 napisał:

Bez urazy ale jak widzę pole po qq nie ruszone to mnie trzęsie. Później przez takich jak ty wszyscy mamy problemy z omacnicą. Mulczer zaraz po skoszeniu i talerzówka lub na wiosnę.

Też mam w planie takiego kupić tylko boję się że na lekkiej glebie redlice pójdą za głęboko. Na razie szukam. 

A skąd się wzięła omacnica u oraczy koszących tylko na kiszonkę 15 lat temu, gdzie o uprawie bezorkowej jeszcze nikt nie słyszał ? Bo mnie też trzęsie ,jak ktoś mówi co wie,a nie wie co mówi ...

yacenty    3664
2 minuty temu, notkiz napisał:

nawozów nie mam żadnych, dzień przed siewem rozsypię polifoskę, rozleje rsm - przelece lekkim agregatem, a na drugi dzień posieje kukurydze

20220421_172549.jpg

20220421_172534.jpg

20220421_173241.jpg

20220421_175410 (1).jpg

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

notkiz    35

O i właśnie o ten przejazd lekkim agregatem mi chodziło,. Jestem w identycznej sytuacji i tez wlaśnie planuję na chwile przed siewem wjechac biernym uprawowym na minimalną głębokość. Uspokoiłeś mnie,.

Leszy    3490
12 minut temu, mirekcich napisał:

A skąd się wzięła omacnica u oraczy koszących tylko na kiszonkę 15 lat temu, gdzie o uprawie bezorkowej jeszcze nikt nie słyszał ? Bo mnie też trzęsie ,jak ktoś mówi co wie,a nie wie co mówi ...

Omacnica naturalnie występowała w Europie zanim się w niej pojawiła kukurydza. To, że ona się pojawia na północy to nie przyczyna większej ilości kukurydzy w uprawie ale cieplejszej aury pogodowej. Zimuje też na wielu innych roślinach. 

• Like 1

v11    625
48 minut temu, KRISS75 napisał:

Bez urazy ale jak widzę pole po qq nie ruszone to mnie trzęsie. Później przez takich jak ty wszyscy mamy problemy z omacnicą. Mulczer zaraz po skoszeniu i talerzówka lub na wiosnę.

Również bez urazy ale proponuję się dokształcić i przestać wierzyć w opowiadania starych bab. I tak według badań przeżywalność omacnicy w nieruszanym ściernisku  które wiosną traktujemy mulczerem jest dużo niższa niż każdy inny sposób walki z omacnicą .Larwy które wiosna przeżyją stres mulczowania nie są w stanie wyprodukować nici do zbudowania kokonu a to uniemożliwia przepoczwarzenie . Porozmawiaj z prof. Beresiem omacnica to jego pasja -miałem okazję gościć go w gospodarstwie i na polach .Nauka idzie do przodu -też byłem zaskoczony że tak jest .Poza tym sam jeden nikomu nie zaszkodzisz ani nikogo nie uratujesz jest potrzebne kompleksowe działanie w promieniu kilkunastu kilometrów -A dla zaspokojenia od lat w QQ idą 3 zabiegi owadobójcze (omacnica stonka ) oraz fungicyd a na nasiona  zaprawa owadobójcza .  

Siedzacybyk    209
yacenty napisał:

2 minuty temu, notkiz napisał:

nawozów nie mam żadnych, dzień przed siewem rozsypię polifoskę, rozleje rsm - przelece lekkim agregatem, a na drugi dzień posieje kukurydze

20220421_172549.jpg

20220421_172534.jpg

20220421_173241.jpg

20220421_175410 (1).jpg

z tego co pamiętam, to był tam poplon. chyba bardzo głęboko tym bezorkowcem było robione? u mnie miałem po pszenicy poplon z łubinu. samosiewów trochę było, darń się zrobiła. jesienią zniszczyłem to takerzowka. wiosna przejechałem bezorkowcem na 18 cm, ale tak czysto nie mam. w rzeczywistości nie chciałem mieć czysto, jedynie ta darń mnie denerwowała. gdyby nie ona, miałbym dylemat, czy nie przejechać przed siewem tylko bezorkowcem. z drugiej strony, czy pod kukurydzę gleba ma się ulezec, czy lepiej siać w taka spulchniona?

yacenty    3664

nie wiem. mam wrażenie że mieszasz wątki. i teraz i rok temu był poplon. agregatem ruszone dzień przed siewem. 21.04 a siew 22.04

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

Siedzacybyk    209
yacenty napisał:

Tydzień temu tak było, ja mam nadzieje ze ten groch się rozpadnie do marca. i będzie bardzo kruchy, ale... on był ponad metrowy i bardzo gęsty na koncu października 

odnosiłem się do tego zdjęcia. trochę tego było, dlatego jestem pod wrażeniem ,aż tak czystego pola. zastanawiam się ,czy przed kukurydza lepiej zrobić trzybelkowcem zaraz przed siewem,czy wcześniej, a potem jeszcze czymś przejechac. z drugiej strony, czy w uprawie bezorkowej nie powinno się jednak trochę resztek pozostawić na powierzchni?

yacenty    3664

to zdjęcie z agregatem. był poplon. zaorany 15 grudnia. na początku lutego rzuciłem kizeryt i kornkali i zaraz ojciec ruszył talerzowka. powiedzmy 10 lutego. agregat poszedł 21 kwietnia

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

kamil800    127
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, yacenty napisał:

to moje po kukurydzy

20230325_170241.jpg

20230325_170307.jpg

Ale u ciebie jest wegetacja do przodu. U mnie po kukurydzy to dopiero ladnie rzadkuje. A tak wygladaja siane w terminie😂

Edytowano przez kamil800

Maniaks    5
14 godzin temu, yacenty napisał:

wolałem na zimę zostwić przykryte pole

Ale czym przykryte? Mulczem po skasowaniu poplonu czy żywym poplonem?

14 godzin temu, v11 napisał:

Również bez urazy ale proponuję się dokształcić i przestać wierzyć w opowiadania starych bab. I tak według badań przeżywalność omacnicy w nieruszanym ściernisku  które wiosną traktujemy mulczerem jest dużo niższa niż każdy inny sposób walki z omacnicą .Larwy które wiosna przeżyją stres mulczowania nie są w stanie wyprodukować nici do zbudowania kokonu a to uniemożliwia przepoczwarzenie . Porozmawiaj z prof. Beresiem omacnica to jego pasja -miałem okazję gościć go w gospodarstwie i na polach .Nauka idzie do przodu -też byłem zaskoczony że tak jest .Poza tym sam jeden nikomu nie zaszkodzisz ani nikogo nie uratujesz jest potrzebne kompleksowe działanie w promieniu kilkunastu kilometrów -A dla zaspokojenia od lat w QQ idą 3 zabiegi owadobójcze (omacnica stonka ) oraz fungicyd a na nasiona  zaprawa owadobójcza .  

To nie wina starych bab, tylko producentów sprzętu i marketingowców. To chyba oni głównie spowodowali popularność na mulczery w kukurydzy, chociaż mogę się mylić, bo młody jestem. Po prostu jak byłem smarkiem, to nie przypominam sobie, aby się mulczowało kukurydzę. 

Z drugiej strony fajnie byłoby zostawić nieruszone ściernisko po kukurydzy do wiosny, ale u nas po tej uprawie idzie jęczmień jary browarny i ciężko z terminami, bo Jak tylko pojawia się pogoda i warunki do wjazdu w pole, to człowiek chce uprawić i zasiać, a jakby miał tu jeszcze wjeżdżać mulczerem, kultywatorem... kiedy? W tym roku wypadł nam jeszcze głębosz na tych kawałkach po kukurydzy, to musiałem jeździć w styczniu, jak złapały mrozy, bo wcześniej nie było jak. I tak został takie placki na niektórych kawałkach, że zrobiłem koleinę i woda nie zeszła do tej pory w tych miejscach. Następnym razem się tam nie pcham i tylko latem takie place głęboszować.

yacenty    3664

żywym poplonem, który po mrozach się ususzył, ale dalej okrywał glebę. W połowie marca go pociałęm talerzówką, a teraz wymieszałem na głeboko. Nawet jutro mogę jechać siać kukurydzę (ale nie pojadę bo czekam na ciepło)

12 godzin temu, kamil800 napisał:

Ale u ciebie jest wegetacja do przodu. U mnie po kukurydzy to dopiero ladnie rzadkuje. A tak wygladaja siane w terminie😂

Zobacz bardziej w prawo - tam jest kolegi pszenica po rzepaku.

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

kamil800    127

Niezle. To wy tam juz skracacie? 

To tam u was z 2 tyg do przodu niz na wschodzie 😂

yacenty    3664

jęczmień już skrócony, pszenica za chwilkę

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

KRISS75    54
23 godziny temu, v11 napisał:

Z tego co wiem omacnica siedzi w łodydze i zostawiając ściernisko nie ruszone lub zaorane na razówkę tam zimuje. Dlatego mulczer lub talerzówka w celu rozdrobnienia tychże łodyg. Tak mnie uczono ale może się mylę. Chętnie w wolnej chwili poszukam materiałów profesora.

Leszy    3490

Zasadnicze pytanie kiedy ją opuszcza wiosną? Bo jak przed tym opuszczeniem skasujesz, to chyba sprawę załatwi. 

v11    625
10 godzin temu, Maniaks napisał:

Ale czym przykryte? Mulczem po skasowaniu poplonu czy żywym poplonem?

To nie wina starych bab, tylko producentów sprzętu i marketingowców. To chyba oni głównie spowodowali popularność na mulczery w kukurydzy, chociaż mogę się mylić, bo młody jestem. Po prostu jak byłem smarkiem, to nie przypominam sobie, aby się mulczowało kukurydzę. 

Z drugiej strony fajnie byłoby zostawić nieruszone ściernisko po kukurydzy do wiosny, ale u nas po tej uprawie idzie jęczmień jary browarny i ciężko z terminami, bo Jak tylko pojawia się pogoda i warunki do wjazdu w pole, to człowiek chce uprawić i zasiać, a jakby miał tu jeszcze wjeżdżać mulczerem, kultywatorem... kiedy? W tym roku wypadł nam jeszcze głębosz na tych kawałkach po kukurydzy, to musiałem jeździć w styczniu, jak złapały mrozy, bo wcześniej nie było jak. I tak został takie placki na niektórych kawałkach, że zrobiłem koleinę i woda nie zeszła do tej pory w tych miejscach. Następnym razem się tam nie pcham i tylko latem takie place głęboszować.

Wiosenne mulczowanie to przygotowanie do ST -dodatkowo wiosną słoma jest zmielona dużo lepiej niż jesienią i połowa mocy ciągnika  jesienią 6 m szerokości ledwo 8km/h a wiosną śmiga 15 km/h i jest zapas mocy -łodygi są wyrywane nawet z ziemi i mielone 

Siedzacybyk    209

zostawiłem w tym roku ściernisko po qq. miałem je teraz ruszyć trzybelkowcem, a potem talerzowka. z tego co piszesz lepiej byłoby najpierw talerzowka, a przed siewem trzybelkowcem?

v11    625

Ja bym zrobił talerzówka ale prawie na prosto żeby pociąć a później gruber .A zmienił bym rozstaw łap na 75 aby między rzędami nie było ruszane -coś jak ST i siać w te rzędy ale to sztuka bez nawigacji . No i na głębokosć orki wypada ruszyć (QQ wymaga powietrza w glebie )

A tak nawiasem niedawno to co dziś nazywa się uprawą bez płużną nazywano uproszczeniem uprawy i robiły to gospodarstwa z oszczędności i braku czasu .jak pamiętam to nie wychodziło to plonotwórczo .A teraz debile z Brukseli wlały sobie do łbów fantazję i zmuszają gospodarstwa bez sprzętu do zmiany technologii .Już w latach 80/90siątych to gimnastykowali i pługi wróciły do łask bo nie było plonów .A mam pewność że za kilka lat nasycą rynek sprzętem i zmniejszą albo wstrzymają te dopłaty 

adamson330    48
Napisano (edytowany)
Dnia 26.03.2023 o 20:43, KRISS75 napisał:

Nie masz problemu z rozwiewaniem zmulczowanych resztek przez wiatr? Chodzi mi o zabieg mulczowania na jesieni bez późniejszej uprawy talerzowka.

Jednak badyle QQ trzymają resztki w rzadkach. Zima i wczesna wiosna w moim regionie występują największe wichury.

Edytowano przez adamson330

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie dotyczącej uprawy bezorkowej . Czy jeśli po zbożu zrobiłem gruberem troszkę głębiej i teraz mi się zazieleniło i jakbym zrobił głęboko talerzówką z wałem to czy to będzie dobrze ? Jak to sprawa będzie wyglądać z samosiewami ? Bo orka mi jakoś nie uśmiecha się .... bo to redlenie - klasa 5-6 trochę 3-4 . Po podejrzewam , że po jęczmieniu jarym nie będzie jakoś problemu bo przecież jęczmień delikatny jest na mrozy to go wymrozi . Bardziej zastanawia mnie jak sprawa będzie wyglądać z zasiewem żyta po życie w taki sposób jak opisałem . I czy dać większą obsadę roślin ? Dodam , że trochę zrobiłem próbę już talerzówką i bardzo dobrze się wymieszało sama ziemia zero jakieś zielonego  Z góry dzięki za odpowiedzi .
    • Przez logan3512
      witam który ze środków z glifosatem polecacie roundup ,singlif ,agrosar,rodeo, rosat lub może coś innego po którym środku są najlepsze efekty . Zauważyłem że jedne mają glifosat w formie soli Izo coś  inne w formie soli potasowej  może w tym tkwi różnica  i nie zawsze oprysk jest w pełni skuteczny i za rok perz odrasta

• Przez Dzigit189
      Robiłem u siebie podorywke brona talerzową,  jednak bez żadnego wału.  Czy dobrze będzie wykonać teraz bronowanie celem przerwania parowania tak jak po podorywce plugiem ?
    • Przez Rrol
      Cześć.
      Mam pole, które od dawna nie odpoczywało. Wysiewane było tam na zmianę jęczmień i pszenica.
      W tym roku po zbiorze lipcowym jęczmienia ozimego zdecydowałem o daniu odpoczynku na pole. Niestety po podorywce  nie miałem czasu ... na szybki wysiew poplonu.
      Co zrobić w takiej sytuacji siać teraz jakiś poplon ? Jeśli tak to jaki ? Przyorac go w tym roku ? Czy w grę w takiej sytuacji wchodzi również poplon wiosenny? Jeśli tak jaki ? Jest sens stosować poplon teraz i na wiosnę czy lepiej poczekać do wiosny?
      Za rok chciałbym siać pszenicę ozimą.
      Z góry dziękuję za każdą informację.
    • Przez Benzynek
      Witam. Zastanawiam się nad siewem owsa zimowego. Może ktoś z was siał takie coś i mógłby się wypowiedzieć?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj