sambao

Uprawa bezorkowa

Polecane posty

ansu    389

Pryskałem w dniu siewu i na 3 liście i było ok Expert + DFF + (granstar jak były chwasty) 

ansu    389

Robactwa znacznie więcej, Zostawisz słomę na wierzchu, a do lata dżdżownice wszystko zeżrą. Aż strach jeździć po polu że opony poprzegryzają 

• Haha 3

Wiadomość z agroFakt.pl

Leszy    3494

To aż głupio jeździć po takich dżdżownicach. ;)  

Chociaż koledze wyżej chodziło pewnie o coś mniej pożytecznego.  

Edytowano przez Leszy

Siedzacybyk    209

Mam zasiana kukurydzę,a po niej wiosna będzie soja. czy jest sens talerzowa to teraz, czy poczekać i uprawić to wiosna?

kamil800    127

Ja bede sial groch na wiosne po kukurydzy i mam plan zrobic to teraz talerzowka a na wiosne trovhe glebiej bezorkowym aby bardziej wymieszac i siac

Siedzacybyk    209

mam kompaktowa talerzowke astat, ale żeby to wymieszać to naprawdę głęboko trzeba jechać. tak sobie wymyśliłem,że poczekam do wiosny, łatwiej będzie. nie wiem tylko czy to dobry pomysł.

kamil800    127

Jak zrobi na wiosne glebiej jakims dobrym agregatem z ciezkim walem i na drugi dzien zasieje to nie przesuszy.

adamson330    48

Ale przerwie kapilary którymi podsiaka woda gruntowa. Nie będzie podsiąku.

Na wiosnę głęboko uprawiać jeśli trzeba pole przesuszyc lub głęboko wymieszać obornik. 

Siedzacybyk    209

mam bezorkowca, ale poniżej 20 cm mój zetorek nie zejdzie. mogę spróbować, ciekawe czy nie będzie się pchało. resztek jak to po qq, od groma.

kamil800    127

Ja probowalem pod pszenice na raz to robi takie kupki i potem ciezko sie jedzie. Jak zrobilen talerzowka a potem bezorkowym to juz bylo duzo lepiej. Dlatego ja chce na zime zrobic talerzowka a na wiosne bezorkowym wlasnie max na 20. A moze i 15 wystarczy. Potem wjade aktywnym z siewnikien i grochem, zawaluje po siewie  i mysle, ze bedzie cacy

Edytowano przez kamil800

Maniaks    5

Czym uprawiacie pola pod siew w systemie bezorkowym? Oczywiście chodzi mi o takich, co nie posiadają siewnika z sekcją uprawową typu brona wirowa czy sekcja talerzowa. Sam siewnik jest u nas oczywiście talerzowy, więc z sianiem problemu nie ma, może poza spulchniaczami śladu, które lubią się zapchać przy dużej ilości resztek. 

Ale do sedna, posiadamy kompaktor od lemkena, tylko skubaniec jest bardzo wrażliwy na większą ilość resztek, które lubią się gromadzić na pierwszej włóce między wałem z przodu, a rzędami łap z gęsiostopami. Zresztą na drugiej też się zdarza. Włóka to raczej nie jest rozwiązanie dla pól z mulczem. Uniesiesz ją na maksa, to za blisko łap (lub tylnych wałów), opuścisz, to za dużo ich ciągnie. Jakoś w tym roku poszło z uprawą pod rzepak na polach po jęczmieniu jarym, ale w sumie rewelacyjnie to on nie sypał, więc było mniej tych resztek, ale tam gdzie trafiło się więcej, to były przestoje.

Używa ktoś może jakiejś maszyny do uprawy na bazie z łap, a nie talerzy i jest w stanie coś polecić, co poradzi sobie z dużą ilością resztek? Chodzi mi tutaj o takie kultywatory wielobelkowe, duże prześwity i odstępy między belkami, porządny wał tandem, pazurki na końcu? Dobry byłby jeszcze jakiś dodatkowy wał z przodu, jak to jest w kompaktorze. Czy takim kultywatorem nie lepiej byłoby uprawiać, jak talerzówką? 

Na wiosnę czeka nas siew jęczmienia jarego po kukurydzy i to może być wyzwanie. Mamy bronę aktywną, mamy talerzówkę, ale tego pierwszego chcemy używać w ostateczności, poza tym jest po prostu znacznie dłużej, a to drugie to maszyna od mandama na wale daszkowym. Trochę słabo doprawia ten pojedynczy wał, a sama talerzówka to niewypał konstrukcyjny bo się często zapycha, jak jest trochę wilgoci w glebie, a już nie wspomnę o resztkach. Trzeba mocno wypłycać i nie zrywa się dobrze całej powierzchni. Chcemy zmienić tę talerzówkę i też szukamy czegoś, czym będzie można kasować poplony, zrywać ściernisko po zbiorze zbóż i rzepaku, a także porządnie doprawić glebę prze siewem, o ile nie znajdziemy nic na bazie kultywatora. Myślimy nad jakąś półzawieszaną, np, swifterdisc od bednara na tandemie ceownikowym.

Nie powiem, bo jest też pomysł nad zmianą siewnika. Ja się skłaniam ku rozwiązaniu uprawowo-siewnym (np. Horsch Pronto, Vaderstaad Spirit), a mój Ojciec z kolei dość mocno myśli o strip-till. Pewnie to by rozwiązało nasze bolączki związane z tym, co napisałem powyżej (pojawiło by się kilka innych problemów zapewne), ale tę inwestycję musimy jednak odłożyć w czasie.

yacenty    3665

miałem kompaktora i nie wyobrażam go sobie w bezorce i w pierdolniku jaki jest na polu podczas uprawy i siewu. u mnie jest talerzowka na płytko 5-6cm, później gruber na tyle na ile trzeba 22-30cm i w to wjeżdżam zestawem upr-siewnym talerzowym. po siewie zostaje od cholery resztek na wierzchu. szczególnie przy uprawie po rzepaku lub po kukurydzy. ściernisko najlepiej wygląda po pszenicy. dodam że całość resztek pożniwnych zostaje w polu. nie stosuje glifosatu na ściernisko po rzepaku.

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

Mateusz1q    1394
9 minut temu, yacenty napisał:

miałem kompaktora i nie wyobrażam go sobie w bezorce i w pierdolniku jaki jest na polu podczas uprawy i siewu. u mnie jest talerzowka na płytko 5-6cm, później gruber na tyle na ile trzeba 22-30cm i w to wjeżdżam zestawem upr-siewnym talerzowym. po siewie zostaje od cholery resztek na wierzchu. szczególnie przy uprawie po rzepaku lub po kukurydzy. ściernisko najlepiej wygląda po pszenicy. dodam że całość resztek pożniwnych zostaje w polu. nie stosuje glifosatu na ściernisko po rzepaku.

Wyjaśnione, a gościu wyżej za dużo kombinujesz kompaktor to jedynie do uprawy pod buraki czy warzywa gdzie musi być jak na stole( chociaż nawet w burakach się od tego odchodzi) na wiosnę to co ty chcesz uprawiać? Na zimę robisz gruberem na 30 cm i wiosna albo płytka talerzowka żeby przyspieszyć ogrzewanie gleby albo wjazd upr- siewnym bezpośrednio

Maniaks    5
6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Wyjaśnione, a gościu wyżej za dużo kombinujesz kompaktor to jedynie do uprawy pod buraki czy warzywa gdzie musi być jak na stole( chociaż nawet w burakach się od tego odchodzi) na wiosnę to co ty chcesz uprawiać? Na zimę robisz gruberem na 30 cm i wiosna albo płytka talerzowka żeby przyspieszyć ogrzewanie gleby albo wjazd upr- siewnym bezpośrednio

Tylko trzeba mieć ten uprawowo-siewny. Gdybyśmy go mieli, to nie byłoby nawet takiego wpisu, ale niestety nie mamy, a nasza talerzówka pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o uprawę, ale może to my zwyczajnie przesadzamy z tym drobiazgowym podejściem do uprawy, bo nie mamy jeszcze w tym takiego doświadczenia i być może wydaje nam się, że jest źle, a jest jak najbardziej w porządku.

6 godzin temu, yacenty napisał:

Gruber czy raczej kultywator? Ile belek i jaki rozstaw? Rozumiem, że te 22-30 cm to bez skrzydełek rzecz jasna. Jaki masz ten zestaw uprawowo-siewny? Coś polecasz? Na co zwracać uwagę i jakie ewentualnie porady dla kogoś, kto by chciał zacząć pracę takim zestawem?

Siedzacybyk    209

po rzepaku to talerzowka, jakikolwiek gruber lub agregat, talerzowka i siew. a nawet pod pszenicę bez agregatu też urośnie. następnie siew samym siewnikiem i wyszło normalnie.

kamil800    127

Kompaktorem to wjechac mozna na wiosne jak juz sloma sie rozleci ale przed siewem rzepaku? Nie wyobrazam sobie 😂 jaki masz ten siewnik? Ja bym radzil dokupic cos z hydropakiem do tego siewnika i tyle. Jakas brone aktywna albo talerzowke z hydropakiem. Nie ma co sie oszukiwac ale teraz siewnik polaczony z jakims agregatem to podstawa w orce czy bezorce

8 godzin temu, yacenty napisał:

Kukurydza to wiadomo. U mnie lezy tego masa na wierzchu jeszcze aktywny troche powyciagal 😂 ale juz rzadki pszenicy w tym balaganie widac i wyglada to dość "ciekawie" :D jestem ciekaw jak to sie zachowa na wiosne. Teoretycznie powinno troche ograniczac parowanie 🤔 no ale zobaczymy

Po rzepaku chodzi ci o samosiewy? Tez mialem ten problem w tym roku i w sumie mam na nastepny sezon 2 pomysly. Bardzo opoznic uprawe po kombajnie aby nie hodowac duzych samosiewow rzepaku przed uprawa na gleboko pod pszenice lub robic normalnie po kombajnie talerzowka a z tydzien przed siewem poleciec zwyklym chwastoxem. Sklaniam sie ku 1 opcji

Edytowano przez kamil800

yacenty    3665

ja dołożę jeden przejazd talerzowka więcej po rzepaku

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,

kamil800    127

To tez jest rozwiazanie ale mi sie nie chce tyle jezdzic i jeszcze przy tym palic "tanie" paliwo. Moze gdybym mial duza talerzowke... Dlatego opoznie uprawe i zobacze jak to wyjdzie :D

Edytowano przez kamil800

yacenty    3665

później jest duży rzepak i gruber go nie niszczy

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

mirro    5228

Pomogłem w tym roku koledze czyli zrobiłem 30 ha lemkenem smaragdem po zbożu pod rzepak. . Siał zestawem wirówka siewnik z redlicami talerzowymi. Bardzo zadowolony.

tomek73    559

Po rzepaku  po dwóch tygodniach po skoszeniu, absolutnie wcześniej,  podorywka talerzówką    do 8 cm. Wtedy pięknie niszczymy   samosiewy po kombajnie, no chyba ze jest sucho. 

Początek wrześnie jak samosiewy maja do 15 cm gruber na głęboko.

Przed siewem  niekiedy kompaktor Farmet  pięknie niszczy to co powschodzi, samosiewy rzepaku niedobitki. Ale to tylko jak potrzeba. 

Po 20 września siew uprawowo siewnym talerzowym. Przed tem miałem Focusa T Driwe z Uni, teraz Amazone Cirrus 4002. 

Pole wygląda jak zaorane nic na wierzchu. 

W tym roku spóźniłem sie i na gruber poszedł 15-20 września miałem dużo roślin rzepaku  przy siewie, w czym nie przeszkadza w rozwoju pszenicy. Po 2 tygodniach od siewu wszystko znikło. 

Tuż przed siewem często doprawiam kompaktorem Farmetem,  ale w razie potrzeby, bo po agregacie uprawowo siewnym talerzowym , jak i wirowym  samosiewy rzepaku zostaną. 

Pod pszenicę podorywka talerzówką do8 cm,  jak najszybciej po skoszeniu w razie potrzeby jeszcze raz połowa - koniec sierpnia, Jak dużo samosiewów wyjdzie, gruber na głęboko  środek września, przed siewem talerzówka i siew. 

Pod rzepak podobnie jak pod pszenicę, talerzówka po skoszeniu, gruber 15 sierpnia, talerzówka i siew około 22 sierpnia. 

Sąsiad po rzepaku na pszenicę nic nie ruszał, koniec sierpnia rzepak miał z  30 cm glifosat, środek września gruber na głęboko  siew około 20 września. Uprawa zwykłym agregatem i siew zwykłym siewnikiem redlicowym.   Masa suchych resztek została  na wierzchu.. Po wschodach pszenicy nie widać. 

tego rozwiązania nie popieram bo zostaje mocno wyciągnięta woda z  ziemi. Al koszt glifosatu nie mały, jedynie czas oszczędzamy. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie dotyczącej uprawy bezorkowej . Czy jeśli po zbożu zrobiłem gruberem troszkę głębiej i teraz mi się zazieleniło i jakbym zrobił głęboko talerzówką z wałem to czy to będzie dobrze ? Jak to sprawa będzie wyglądać z samosiewami ? Bo orka mi jakoś nie uśmiecha się .... bo to redlenie - klasa 5-6 trochę 3-4 . Po podejrzewam , że po jęczmieniu jarym nie będzie jakoś problemu bo przecież jęczmień delikatny jest na mrozy to go wymrozi . Bardziej zastanawia mnie jak sprawa będzie wyglądać z zasiewem żyta po życie w taki sposób jak opisałem . I czy dać większą obsadę roślin ? Dodam , że trochę zrobiłem próbę już talerzówką i bardzo dobrze się wymieszało sama ziemia zero jakieś zielonego  Z góry dzięki za odpowiedzi .
    • Przez logan3512
      witam który ze środków z glifosatem polecacie roundup ,singlif ,agrosar,rodeo, rosat lub może coś innego po którym środku są najlepsze efekty . Zauważyłem że jedne mają glifosat w formie soli Izo coś  inne w formie soli potasowej  może w tym tkwi różnica  i nie zawsze oprysk jest w pełni skuteczny i za rok perz odrasta

• Przez Dzigit189
      Robiłem u siebie podorywke brona talerzową,  jednak bez żadnego wału.  Czy dobrze będzie wykonać teraz bronowanie celem przerwania parowania tak jak po podorywce plugiem ?
    • Przez Rrol
      Cześć.
      Mam pole, które od dawna nie odpoczywało. Wysiewane było tam na zmianę jęczmień i pszenica.
      W tym roku po zbiorze lipcowym jęczmienia ozimego zdecydowałem o daniu odpoczynku na pole. Niestety po podorywce  nie miałem czasu ... na szybki wysiew poplonu.
      Co zrobić w takiej sytuacji siać teraz jakiś poplon ? Jeśli tak to jaki ? Przyorac go w tym roku ? Czy w grę w takiej sytuacji wchodzi również poplon wiosenny? Jeśli tak jaki ? Jest sens stosować poplon teraz i na wiosnę czy lepiej poczekać do wiosny?
      Za rok chciałbym siać pszenicę ozimą.
      Z góry dziękuję za każdą informację.
    • Przez Benzynek
      Witam. Zastanawiam się nad siewem owsa zimowego. Może ktoś z was siał takie coś i mógłby się wypowiedzieć?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj