adasiorek

uprawa truskawek

Polecane posty

Damian_B    19
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A to ciekawe🤔 zobaczę co w laboratorium powiedzą. 

Rzepak i ziemniak rośnie bez problemu, zboża do momentu krzewienia ok potem żółknie i obumiera całkowicie. Ph7 reszta składników wysoki poziom.

Dodam że miejsca te ziemia jest teraz i wiosną jakby pulchna napowietrzona, robaków nie widać, i w tym roku chyba się powiększyły te place.

A masz zdjęcie tych placów. Bo u mnie w pszenicy tez mam plac takich żółtych roślin które ledwno rosną. Nie pomyślał bym że być może mogą być to nicienie. 

GRZES1545    7796
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Damian_B napisał:

A masz zdjęcie tych placów. Bo u mnie w pszenicy tez mam plac takich żółtych roślin które ledwno rosną. Nie pomyślał bym że być może mogą być to nicienie. 

Miałem ale skasowałem, jak przestanie padać to zrobię. 

O nicieniach powiedziano mi w stacji chemicznorolniczej jak wspomniałem że mam taki problem.

Tak to teraz wyglada

20230517_150143.jpg

Edytowano przez GRZES1545

Wiadomość z agroFakt.pl

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)
10 godzin temu, racyl napisał:

Dobrze rozumiem: czyli dajesz np 150-200kg wieloskładnika na początku marca i tyle samo pod koniec kwietnia i trzecią po zbiorach w lipcu ?

pytam ile działa saletra wapniowa np nitrabor czy unica calcium bo jak przeglądam te programy ferdygacji to tam np co tydzień jest np calcinit po 10kg. rozumiem że regularność ma znaczenie i to żeby nie przekroczyć te 200kg saletry. W programie nawożenia yara jest 150kg nitraboru przed kwitnięciem a potem unica calcium pod koniec kwitniecia, nie jest podane czy w rzędy czy po całości ale wychodziłoby to 300kg

Czy jest możliwe że jak przesadzimy z potasem i wtedy stosunek azotu do potasu będzie nie odpowiedni  to owoc będzie mniejszy a słodszy

Raczej tak 400-500kg daję wielko-składnika w 4 porcjach rocznie, 120kg/ha przed przykryciem/wczesną wiosną, około 70kg/ha+ 100kg/ha saletry wapniowej jak zaczynają kwitnąć, po skoszeniu 150kg/ha wieloskładnika + 150kg saletry amonowej i w połowie sierpnia przed wiązaniem na przyszły rok 80kg/ha wieloskładnika i tyle samo saletry wapniowej.  Dawki oczywiście mogą być korygowane w zależności od tego jak przebiega wegetacja. Do tego idzie mi jeszcze około 60kg/ha saletry wapniowej, 30kg/ha 20-20-20 i z 60kg/ha 8-17-41 w fertygację. Nawodnienie rozwijam jak zaczyna się kwitnienie i zwijam przed skoszeniem liści. Nieraz jeszcze przed samym koszeniem daję około 20kg/ha saletry wapniowej w fertygacji, żeby miały azot na start po skoszeniu. Dawki tygodniowe około 10-12kg na tydzień saletry i 15kg na tydzień wieloskładnika. A ilość dawek w ciągu tygodnia zależna od zapotrzebowania na wodę. Jak się daje wodę co drugi dzień to daję np po 6kg/ha saletry a jak podlewanie co 3-4 dni to całą dawkę tygodniową saletry w jednym cyklu i za 3-4 dni NPK.

W fertygacji jeszcze jak na liściu widać braki magnezu to do z zbiornika z wieloskładnikiem dodaję trochę siarczanu magnezu siedmiowodnego a z saletrami dodaję trochę mikroelementów, ale z tymi mikroelementami przydało by się mieć badania wody i dobrać sobie odpowiednie mikro do swojej wody aby nie narobić sobie krzywdy.

Takie dawki dla wyników badań ogrodniczych 70mg/l P , 170mg/l K , 90mg/l Mg i około 800 mg/l Ca.

Edytowano przez Tomasz0611

jaro86    31

czy te wyniki badań uważasz za dobre wg ciebie? jeszcze dodaj jaki to rodzaj gleby

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)

Za dobrze u mnie mają oprócz zawartości wapnia. Powinno być około 50-60 P , 140-160 K, 40-60 Mg i 1000 Ca na moich lekkich glebach. Największy problem to ten za wysoki magnez, dlatego staram się dawać mało magnezu żeby go trochę zbić. Gleby u mnie to taka IV klasa, trochę na lekko gliniastym podłożu a trochę na piaseczku ...

jaro86    31

liczyłeś ile nawozów liczone w czystym składniku podajesz truskawce wg tego nawożenia? (Nie chce mi się liczyć:)

racyl    850

no to ja na ciężkiej i z mniejszymi zawartościami muszę więcej dawać

racyl    850
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Raczej tak 400-500kg daję wielko-składnika w 4 porcjach rocznie, 120kg/ha przed przykryciem/wczesną wiosną, około 70kg/ha+ 100kg/ha saletry wapniowej jak zaczynają kwitnąć, po skoszeniu 150kg/ha wieloskładnika + 150kg saletry amonowej i w połowie sierpnia przed wiązaniem na przyszły rok 80kg/ha wieloskładnika i tyle samo saletry wapniowej.  Dawki oczywiście mogą być korygowane w zależności od tego jak przebiega wegetacja. Do tego idzie mi jeszcze około 60kg/ha saletry wapniowej, 30kg/ha 20-20-20 i z 60kg/ha 8-17-41 w fertygację. Nawodnienie rozwijam jak zaczyna się kwitnienie i zwijam przed skoszeniem liści. Nieraz jeszcze przed samym koszeniem daję około 20kg/ha saletry wapniowej w fertygacji, żeby miały azot na start po skoszeniu. Dawki tygodniowe około 10-12kg na tydzień saletry i 15kg na tydzień wieloskładnika. A ilość dawek w ciągu tygodnia zależna od zapotrzebowania na wodę. Jak się daje wodę co drugi dzień to daję np po 6kg/ha saletry a jak podlewanie co 3-4 dni to całą dawkę tygodniową saletry w jednym cyklu i za 3-4 dni NPK.

W fertygacji jeszcze jak na liściu widać braki magnezu to do z zbiornika z wieloskładnikiem dodaję trochę siarczanu magnezu siedmiowodnego a z saletrami dodaję trochę mikroelementów, ale z tymi mikroelementami przydało by się mieć badania wody i dobrać sobie odpowiednie mikro do swojej wody aby nie narobić sobie krzywdy.

Takie dawki dla wyników badań ogrodniczych 70mg/l P , 170mg/l K , 90mg/l Mg i około 800 mg/l Ca.

U mnie są niższe zawartości w glebie mimo regularnego nawożenia ale tak to już jest na cięzkiej glebie że trzeba wszystkiego więcej dać żeby efekt był jak na lżejszej glebie

Taką ilość wieloskładnika to ja też daję tylko jak dotąd w dwóch dawkach: pierwsza 250kg przed przykryciem  a druga 250kg po zbiorach koniec lipca

Do tego jeszcze nitrabor 200kg jak zaczynają kwitnąć. saletra amonowa po zbiorach

Tak się zastanawiam co z tego że dam więcej jak to na zapas nie zgromadzę a roślina np po 10-14 dniach nie ma co jeść

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)

NPK to jeszcze zostaje w glebie , tym bardziej jak ty masz ciężkie gleby;) u siebie i tak mam podsiewacz na pielniku to nie problem dawać częściej a mniejsze dawki, po co robić nadmierne zasolenie gleby. 

Nitraboru dałem raz w karierze 220kg/ha podsiewaczem to krzaki porosły mi po kolana, potem nie mogłem tego dopryskac i mi gnily owoce, od tej pory dawki poszły w dół. Tej saletry może idzie nadal niewiele mniej, ale prawie połowa w fertygacje i przez to mają dozowanie na bieżąco i tak w liść nie idą 🙂 wtedy z tych krzaków byłem zadowolony do momentu zbiorów, a jak przyszło do zbiorów i 40% wywaliłem w kisten to tak zadowolony nie byłem... 

racyl    850

Ile może działać np saletra wapniowa posypowa ?

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)

Nie znam danych naukowych, ale z własnych obserwacji jak jeszcze nie było fertygacji, to zaczynała działać około tydzień po podaniu i efekt utrzymywał się około 3-4 tygodnie w zależności od ilości opadów, przez to ostatnie owoce bardziej mi drobnialy, teraz dociagam te ostatnie owoce fertygacja i praktycznie do ostatniego zbioru jest ładny towar handlowy. 

A teraz daje dawkę startową i potem fertygacja reguluje, jak owoc duży ale miękki to przycinam saletry a więcej potasowego daje, a jak drobnieje to trochę więcej saletry a mniej potasowego, żeby dać w sumie te 20-25kg nawozu na tydzień w fertygacji. 

A i jak owoc mieknieje to dolistnie wapń jakieś 20% więcej niż na etykiecie. I tak idzie wapń co tydzień, ale w takim przypadku zwiększam dawkę. Albo zamiast saletry w fertygacje puszczam CaTS żeby nie dać azotu ale nadal dać dawkę wapnia. 

jaro86    31

a czy wapń z saletry wapniowej i wapń z tiosiarczanu będzie tak samo dostępny dla roślin? Masz na ten temat jakieś informacje?

racyl    850
thor1984    599
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Mógłbyś powiedzieć jaki wieloskładnik puszczasz w nawodnienie i czy mógłbyś powiedzieć coś więcej mikro względem wody?

Tomasz0611    3431
15 minut temu, thor1984 napisał:

Mógłbyś powiedzieć jaki wieloskładnik puszczasz w nawodnienie i czy mógłbyś powiedzieć coś więcej mikro względem wody?

Wieloskładniki to NPK z Agrosimexu Rosasol,saletra z Yary a mikroelementy to jak masz na przykład dużo żelaza w wodzie to szukasz takich w których tego żelaza jest mniej itd, gdzieś kiedyś znalazłem dla pomidora ile powinno być tych mikroelementów w pożywce, i na podstawie tego dobrałem sobie mikro które już od 3 lat stosuje. Są w Polsce wody które mają na przykład dużo boru, to wtedy bor możesz lekko ograniczyć itd. 

26 minut temu, racyl napisał:

Jaki masz sprzęt do pobierania nawozu ?, injektor czy  takie ? 

Podobno te pompy są lepsze od injektorów bo nie trzeba przydławiać pompy, warunek tylko żeby ciśnienie w linii nie było wyższe niż 8mpa

Pompe mam taką jak tutaj o wydajności 140 l/h i do tego trzy beczki z elektro zaworami, podpięte to pod sterownik i aby wybieram program, nastawiam czas podlewania, do beczki odpowiednią ilość wody z nawozem i wszystko idzie z automatu. Pobiera zawsze dokładnie tyle samo z beczki w określonym czasie. Nie trzeba tego pilnować, sterowanie zdalne przez aplikacje w telefonie, więc na polu sobie odpalam nawadnianie, aby muszę wcześniej nawóz umieszac.

https://agrosimex.pl/aktualnosci/pompa-dozujaca-z-mechaniczna-membrana-seria-md/

• Thanks 1

stempos1980    7195
racyl    850
10 minut temu, stempos1980 napisał:

https://kobietawsadzie.pl/sa-pierwsze-ceny-skupu-truskawek/ 

Ogólnie te pompy są za słabe.

Ja używam pompy mhi 1300 jako dozownik do tune

Źle mnie zrozumiałeś to ma służyć jako dodatkowa pompa do zasysania nawozu z mausera. Po to żeby nie stosować injektora na głownej linii przepływu wody

Problem w tym że ta zwykła ma stałą wydajność np  45, te z falownikiem da sie regulować ale to też wydalnośc dużo większa niż z injektora

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)

Te z Agrosimexu co pokazywalem mają pokrętło do regulacji wydatku ;) ale u mnie chodzi na maksymalnym, beczki 180l i w tym sobie rozrabiam, jak na 2 kwatery to 150l a jak na 1 kwaterę to 75l ;)

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)
28 minut temu, stempos1980 napisał:

Ogólnie te pompy są za słabe.

Ja używam pompy mhi 1300 jako dozownik do tuneli.

Do dozowania nawozu wystarczy spokojnie pompa o wydatku 200l/h, ważne żeby generowała wysokie ciśnienie, aby dać radę wtloczyc pożywkę do magistrali. 

3 minuty temu, thor1984 napisał:

@Tomasz0611 jak to cenowo wyszło to wszystko zmontować?

Sama pompa, przekaźniki, styczniki i elektrozawory to około 5-6 koła 4 lata temu , montaż gratis bo jestem inżynier automatyk to sobie sam złożyłem ;)

Tylko że wtedy pompa kosztowała 2700 a teraz 4.000 więc już tu idzie do góry, elektryke z sterownik iem nie wiem czy za 3.000 się teraz ogarnie, żeby tak na same materiały starczyło to z 8000. Bo to jeszcze wpinke na rurę PE potrzeba itp. 

racyl    850
25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Do dozowania nawozu wystarczy spokojnie pompa o wydatku 200l/h, ważne żeby generowała wysokie ciśnienie, aby dać radę wtloczyc pożywkę do magistrali. 

A to właśnie mi chodzi o wtloczenie nawozu do linii.

Jak piszesz 200l/h to daję 3,3 litra na minutę , rozumiem że to jest potrzebne do wydajności twojej pompy głębinowej co ma powyżej 20m3/h

A do takiej co ma 14,5m3 to ile litrów na minitę powinno leciec pożywki

No to np jak taka pompa daje 45l/m to jest sporo za dużo

Taka pompa np daje 95l/minutę da się coś z tego zrobić , jest tu możliwość regulacji bodajże ciśnienia

https://omnigena.pl/product/2921

Tomasz0611    3431
Napisano (edytowany)

Może i lecieć przecież tyle samo pożywki ;) albo zamiast jak u mnie dawać 1kg nawozu na 10l wody to dasz 0.8kg na 10l wody i będzie okej ;)

Najczęściej zalecane stężenie w gotowym roztworze do podlewania to 0,5-1g nawozu na 1l wody, czyli od 0,5-1kg nawozu na 1m3. U mnie wychodzi 0,6-0,8kg na 1m3, w zależności od tego ile podaję tego nawozu.

racyl    850
Napisano (edytowany)

lecieć owszem będzie tylko czy nie za dużo. pierwszy raz z taką pompą się dzisiaj spotkałem w sklepie . gość mówił że bardziej rozcieńcza sie nawóz w mauserze i że ciśnienie przed filtrem nie może być większe jak 8 żeby ta pompa zdołała wcisnąć pożywkę . ja mam 5 na mniejszym filtrze i pe 40 a na pe 60 i większym filtrze będzie napewno mniej

Ale to jakieś chyba za duże ilości tej wody na minutę ? dasz jeden 1kg na 1000l wody to pryz takiej pompie co np daje 100l/m to 10 minut i nie ma mausera.

Jest jakaś zasada ile ma lecieć pożywki, nawozu na 1ha czy minutę ?

Edytowano przez racyl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kamila79
      Witam! mam pytanie czy mogę teraz opryskac truskawki(sa po zbiorze skoszone i przejechane opielaczem miedzy rzedami)ale nie stety to nic nie dało. Jest bardzo , duzo tych chwastów(m.in. mam oste. trawe, i takie żółte kwiaty korzeń jak piertuszka).
      Tak pomyslalam, ze teraz bym je opryskala(pogoda dopisuje)i na wiosne poprawka. Ale czy mozna?
      jeżeli tak to podajcie dobry oprysk? pozdrawiam
    • Przez dami21
      mam pytanie czym nawozić i w jakim terminie truskawki wiosną by uzyskać duży plon i dobrej jakości owoce ( truskwaki bez osłon oraz bez nawadniania )
    • Przez waldemaros
      witam wszystkich mam takie pytanie gdzie mozna kupic opakowania na truskawki tzw platony.prosilbym o informacje.moga byc urzywane.
    • Przez grucha2701
      witam panowie dziś zostałem nabywcą 1h zaniedbanej ziemi na której na dzień dziś jest zasiane słabe żyto jutro już to będzie za orane 4kl ziemi lecz strasznie zaniedbana brak tam nawozu i oprysków , mam zamiar uszykować tą ziemie pod truskawki możecie mi napisać co ta ziemia potrzebuje ?? w pewnym kawałku jest jakas szlaka pomieszana z ziemią nie dużo ale jest , napiszcie jak ją doprowadzić do ładu i składu .
      moje drugie pytanie co dać za nawóz przed zasadzeniem truskawek i po zasadzeniu z góry dzięki
    • Przez telo9034
      Witam.
      Jestem nowicjuszem na forum także na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      Tak jak w temacie mam pytanie czy A+ czy B.
      Wiem że A+ daje w pierwszym roku plon niemniej koszt zakupu w stosunku do sadzonek w rozmiarze B jest nieporównywalnie wyższy i nie do końca wiadomo czy zwracalny.
      Osobiści chcę kupić sadzonki B.
      Jeżeli ktoś również miał podobne rozterki i je rozwiązał to będę wdzięczny za podpowiedź.
      Z góry dzięki.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj