Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, racyl napisał:

Od teraz będę tylko ciebie pytał o pozwolenie czy mogę wjechać w pole 🤣.

Prowadź mistrzu  🤣 🤣

🙂🙂

Opublikowano

Na kwaterze truskawki są ostatni rok. Co roku sypany był wieloskładnik na wiosnę i po zbiorze. Dodatkowo po zbiorze też szedł azot. Ze względu, że jest to ostatni rok myślicie, że można by na czymś zaoszczędzić?

Opublikowano (edytowane)

Nawozy to tak niewielki koszt w porównaniu z innymi kosztami, że nie szukałbym tu oszczędności. Saletrę wapniowa i tak trzeba dać, może coś na wieloskladniku może by zaoszczędził, ale 200kg/ha w rzadki to oszczędność rzędu 1400zl na ha gdybyś tego nie dał, czy warto, przy cenach rzedu 3zl/kg to 500kg truskawek. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Podobno w tym roku przymierzają sie do 1,5€ za kg skubanej, na ta chwile to by było 7 zł. Mysle ze jak przemarznie to i 8 zł nikogo nie zdziwi przy tych kosztach jakie mamy 

Opublikowano (edytowane)

To chyba u Niemca takie ceny a nie u nas xD Jakby 14zł za łubiankę oskubanej było, to by chłopy nie wiedziały co z pieniędzmi za truskawkę robić xD Oczywiście nie mam nic przeciwko takim cenom, ale jakoś nie chce mi się wierzyć. 

Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał:

Na kwaterze truskawki są ostatni rok. Co roku sypany był wieloskładnik na wiosnę i po zbiorze. Dodatkowo po zbiorze też szedł azot. Ze względu, że jest to ostatni rok myślicie, że można by na czymś zaoszczędzić?

Całkiem kolego źle rozumujesz !!!

Jeśli to są już truskawki te truskawki np są 3 letnie to tym bardziej potrzebują więcej jeść niż w poprzednich latach bo są rozrośnięte i rozbudowane.

Więcej liści, więcej pąków a tym samym słabszy przewiew to tym bardziej trzeba je jak dotychczas chronić żeby coś zebrać

Po za tym kolejny rok to i patogeny, szkodniki zdążyły się zadomowić a nigdy nie 100% procentowej skuteczności eliminacji grzybów, szkodników a tylko ich ograniczenie. Zrób mniej zabiegów niż wcześniej to nic nie zbierzesz

Oszczędność to możesz na nawozie zrobić robiąc badanie gleby i dostosowując dawkę do zasobności

Opublikowano
37 minut temu, racyl napisał:

Całkiem kolego źle rozumujesz !!!

Jeśli to są już truskawki te truskawki np są 3 letnie to tym bardziej potrzebują więcej jeść niż w poprzednich latach bo są rozrośnięte i rozbudowane.

Więcej liści, więcej pąków a tym samym słabszy przewiew to tym bardziej trzeba je jak dotychczas chronić żeby coś zebrać

Po za tym kolejny rok to i patogeny, szkodniki zdążyły się zadomowić a nigdy nie 100% procentowej skuteczności eliminacji grzybów, szkodników a tylko ich ograniczenie. Zrób mniej zabiegów niż wcześniej to nic nie zbierzesz

Oszczędność to możesz na nawozie zrobić robiąc badanie gleby i dostosowując dawkę do zasobności

Dało by radę jak bym teraz truskawki opryskał na jednoliścienne .

Głównie wiechlina tylko co zastosować by ją wzieło🤔

Nie mam areału tylko kawałek dla siebie

Opublikowano (edytowane)

Trudności na rynku owoców miękkich. Jaką pomoc oferuje MRiRW ?

W ministerstwie odbyło się spotkanie prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego i wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka z przedstawicielami Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”. Rozmowy koncentrowały się wokół spraw dotyczących eksportu ukraińskiego zboża, sektora trzody chlewnej, dzierżaw ziemi i systemu oddłużeniowego.

Jedna ze spraw poruszona przez związkowców dotyczyła trudności na rynku mrożonych owoców miękkich przed zbliżającym się sezonem. Zaapelowali o większą aktywność Krajowej Grupy Spożywczej.

Wicepremier Henryk Kowalczyk poinformował, że zakupionych zostało już kilka magazynów przeznaczonych do przechowywania.

– Wszystkim nam zależy na stabilizacji, bo ona jest najlepszym sprzymierzeńcem rolnika – dodał wicepremier Kowalczyk. – Tymczasem trzeba współpracować, by pokonywać problemy i wzmacniać polskie rolnictwo.

Szef resortu zapowiedział kontynuację rozmów z przedstawicielami NSZZ RI Solidarność.

https://www.sadownictwo.com.pl/trudnosci-na-rynku-owocow-miekkich-jaka-pomoc-oferuje-mrirw?fbclid=IwAR3NV-OOoPQH1CNOq8NFzk26L2QhThrTMOp4YWk8edwcSCTLXdfpSEhPvZI

Edytowane przez galan99
Opublikowano

@galan99 wynoś się stąd z ta PiS-owska propaganda, w chlodniach to jest pełno maliny, ale nie truskawki, ostatnio chłopak co pracuje w lokalnej chłodni powiedział mi, że truskawki to już od początku grudnia nie mają, a zazwyczaj towaru starczało im do połowy lutego... Więc raczej z truskawka nie powinno być źle, nie wiadomo czy będą jakieś rekordowe ceny, ale biedy nie powinno być ;)

• Like 2
Opublikowano
  • NOWY SMR 1: Ramowa Dyrektywa Wodna.

Wymogi dotyczące kontroli pozwoleń, w tym na pobór wód w ilości średniorocznie większej niż 5 m3 na dobę.

Znalazłem jedynie krótką wypowiedz że dotyczyć ma zarówno wód głębinowych jak i powierzchniowych. 

Opublikowano
Dnia 1.03.2023 o 11:08, thor1984 napisał:

Siej doły i góry, bo nie wiesz jaki rok który.

Opublikowano

rozmawiałem dziś z właścicielem skupu gdzie w tamtym roku wywoziłem truskawki które nie nadawały się już na giełdę to podobno przymierzają się do ceny 6 - 6,5 za kg obskubanej. 

Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał:

rozmawiałem dziś z właścicielem skupu gdzie w tamtym roku wywoziłem truskawki które nie nadawały się już na giełdę to podobno przymierzają się do ceny 6 - 6,5 za kg obskubanej. 

już gadali w poprzednim roku, że malina miała być po 30zł 🤣. Na gadanie nie ma co zwracać uwagi po za tym czy chłodnie pełne czy puste

Opublikowano (edytowane)

Nawóz jak każdy inny bezchlorkowy, 2 lata temu pod bób dawałem bo ma dużo potasu względem fosforu. Zależy co tam ci w badaniach gleby wychodzi, czy potrzebujesz aż tyle potasu względem fosforu. Bo tu masz P:K 1:2,5.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co chcesz od rosafertu, u mnie 2 tyg i nie ma po nim śladu ;) Zresztą, jaki to by nie był nawóz, to z fosforu i potasu w nim zawartego truskawka skorzysta najwcześniej za 2-3 miesiące ...